Badminton Vereniging Almere

Van de voorzitter

Al jarenlang hikten we aan tegen promotie naar de eerste divisie en zaterdagavond 21 januari 2006, was het dan zo ver. Van Zoelen Almere, het derde team van de vereniging, werd kampioen in de tweede divisie met een prachtige ongeslagen reeks. Nu was ik er vorige week in Rotterdam tegen BCR getuige van dat het even billen knijpen was voor Van Zoelen Almere. Ouders en supporters moesten een pilletje onder de tong nemen, maar er werd nipt gewonnen. Gisteravond werd er ruim gewonnen en wel met 8-0 van Orbiton. Blijdschap en voldoening bij de spelers, ouders, supporters, bestuur en niet op de laatste plaats bij de trainer-coach Roy Calbo. Eindelijk met een team naar de eerste divisie. Vorige week was team 4 ongeslagen kampioen geworden in de vierde divisie en dat met nog twee wedstrijden te gaan. Prachtige resultaten. En niet te vergeten team 2, DataBalk Almere, wist zich weliswaar met kunst en vliegwerk te handhaven in de tweede divisie. Team 5 wil ik zeker ook noemen. Vorig jaar gepromoveerd naar de vierde divisie en nu een keurige middenmoter. De prestatie is des te knapper omdat dit team onder leiding van ‘ouderling’ Norbert Bolhuis uit louter jongelingen bestaat, te weten de gebroeders Berkelmans (Gijs en Joost), Ingrid Mul en Vonne van Polanen. Prima de luxe zou ik willen zeggen en als Dekker Almere zich weet te handhaven in de Big Boss Liga is het komend seizoen 2006/2007 onze vereniging vertegenwoordigd in alle landelijke divisies en dat is een historisch wapenfeit voor onze vereniging.

Vorig weekend heb ik Jos Nouwt, voorzitter der NBB, telefonisch gesproken. Onze voorzitter van de toernooicommissie, Stephan Melein, was uitgesproken boos op de NBB-organisatie, omdat hij al drie weken bezig was om op de toernooilijst van het Satellitecircuit, het woordje ‘verplaatsen’ achter onze toernooidatum geschrapt te krijgen. Ondanks de succesvolle veranderingstrajecten binnen de NBB, bleken drie weken toch te kort om het servicegerichte Bondsburo tot enige activiteit te bewegen op dit toch simpele punt. Wel ik moet zeggen, een telefoontje naar Jos zelf was voldoende om het binnen een kwartier wel voor elkaar te krijgen. Maar moet dat nu zo? Nee, natuurlijk niet, al het mooie astmatisch proza genoemd in beleidsnotities (papier is geduldig) ten spijt, lijkt er nog niet veel veranderd.

En passant had ik het met Jos ook nog even over de verplichtingen die de NBB oplegt aan kinderen (en ouders) die trainen bij RTC’s en de nationale selectie. Ongetwijfeld beschik ik over te weinig grijze cellen om het te begrijpen. Kinderen worden opgeleid door de verenigingen. Vervolgens vallen deze kinderen op qua sportieve prestaties en worden deze kinderen uitgenodigd om deel te nemen aan RTC of nationale selectietrainingen. Niks mis mee zou je zeggen. Echter de NBB-trainingen gaan boven alles. De club verdwijnt volkomen naar de achtergrond. De NBB-verplichtingen houden onder meer in dat een RTC-trainer kan stellen dat een kind driemaal per week bij het RTC moet trainen. De club moet maar zien of een kind nog bij de club kan trainen. Men acht dat van NBB-zijde volkomen onbelangrijk. De trainers bij de RTC zijn kennelijk beter gekwalificeerd, maar ik moet zeggen dat ik toch een aantal RTC-trainers in de praktijk tegen kom, die op niet één NBB-trainerslicentielijst staan!!

Ook heb ik mijn ongenoegen uitgesproken over het feit dat er voor de nationale selectiespelers weekendtrainingen worden georganiseerd, terwijl er ook BBL-wedstrijden gespeeld moeten worden. ‘Uitgewoonde’ kinderen, want dat zijn het vaak nog, komen dan nog even een BBL-wedstrijd spelen voor hun club. Maar er is geen praten tegen, het moet echt zo, want dat is het beleid en de visie van de NBB. Maar waar blijven dan onze internationale successen bij de senioren en de junioren? Ik heb de indruk dat dit tonnen kostende beleid qua sportieve prestaties al tien jaar of nog langer, niet brengt wat ons wordt beloofd. Ja, Mia Audina en Yao Jie die scoren wel, maar laten we reëel zijn, deze lieve dames waar ik persoonlijk niets maar dan ook niets tegen heb, zijn niet opgeleid door de NBB. Geacht bestuur van de NBB wanneer luistert U toch eens naar de verenigingen en overleg met de verenigingen of een andere ‘topsportopzet’ niet meer kan brengen dan de huidige papieren prestaties. Populariseer de badmintonsport, probeer meer mensen aan het badmintonnen te krijgen. Dan wordt de badmintonkweekvijver ook groter. En betrek de verenigingen er echt bij. U bent toch immers een vereniging van verenigingen.

Henk Staats

Tot nu toe 1 reactie op dit bericht. Reageer ook ↓.

  1. Hans op 23-01-2006 om 14:19 uur

    Henk,

    Voor internationale successen van de Nederlandse jeugd verwijs ik je graag naar onderstaand artikel:

    http://www.vanzijderveld.nl/index.cfm?PageID=302&NewsID=284

Reageer op dit bericht (“Van de voorzitter ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)