Badminton Vereniging Almere

Shuttle ook last van vogelgriep

Nu de vogelgriep op de loer ligt, zit een beetje badmintonner met de handen in het haar. Sinds de uitbraak van de vogelgriep in Azië is er een tekort ontstaan aan ganzenveren, het hoofdbestanddeel van een veren shuttle.

Veren shuttle

Voor een “beetje badmintonner” (bij ons vanaf de tweede klasse) is er geen alternatief voor de veren shuttle. Die maakt geen boog, zoals de synthetische pluim, maar een hoek alvorens de daling vanaf het hoogste punt in te zetten. Dat maakt hem voor de ontvanger onvoorspelbaarder, terwijl de speler die slaat hem juist beter kan sturen.

Maar door de vogelgriep is in China een groeiend tekort aan ganzenveren, die gebleekt, gestoomd en gewassen de basis vormen van de shuttle. Volgens Distrisport, importeur voor de Benelux van de grootste fabrikant, het Japanse Yonex, is de prijs het afgelopen jaar flink gestegen. Een koker van twaalf shuttles kost inmiddels rond de 14 euro, tegen 10 euro een jaar geleden.

Bij een gemiddelde competitiewedstrijd (van 8 partijen) worden 1 à 2 kokers koker weggeslagen en op een doordeweekse training gaan er ook een hoop shuttles doorheen. Laten we hopen dat in ieder geval de kurkeik zich door deze barre tijd heen slaat en rustig wacht tot het gevogelte aan de andere kant van de wereld weer beter is.

Of gaan we met z'n allen gewoon lekker over op de nylon shuttle?

Tot nu toe 8 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. RoalndFabian Pereboom op 21-03-2006 om 00:59 uur

  Simpel gedacht zou je zeggen dat door de vogelgriep juist op korte termijn zoveel dode ganzen zorgen voor een overschot aan veren, dus een prijsdaling. Op langere termijn zal er pas een probleem ontstaan omdat er niet genoeg "babygansjes" komen, dus een tekort, dus een prijsstijging. Maar tegen die tijd is de vogelgriep misschien alweer voorbij. Maar het zal wel net zoals met de benzineprijs gaan, bij problemen stijgen de olieprijzen behoorlijk, maar als de problemen over zijn dalen de prijzen heel lichtjes.

 2. Roland Branderhorst op 21-03-2006 om 08:37 uur

  Bij een uitbraak wordt er geruimd zoals dat heet.
  Alle ganzen worden dan gedood en verbrand.
  Geen gans en geen babygans dus.
  Dan stijgen de prijzen.

 3. Hans op 21-03-2006 om 13:40 uur

  Maar niet meer aan de veertjes van de shuttle likken, zou ik zeggen: een griepje heb je zo te pakken!

 4. Krijn op 21-03-2006 om 14:05 uur

  Hoe moeten we ze dan prepareren?

 5. Suus op 21-03-2006 om 15:21 uur

  nu snap ik waarom wij als team altijd natte shuttles hebben!

 6. Krijn op 21-03-2006 om 16:05 uur

  Tsjah, ik snap het niet. Ik doe het altijd op het laatste moment even snel. Daar horen ze [shuttles, red.] niet nat van te worden.

 7. John op 22-03-2006 om 18:44 uur

  Krijn, waar blijven de ........

 8. Marco op 22-03-2006 om 21:09 uur

  Haha, Wat grappig.. Ik zag laatst op de 2e pagina van de metro ineens een boel shuttle's staan..haha ik dacht huh?! normaal staat er alleen een klein stukje met Mia of Dicky achterin bij sport..maar het ging inderdaad over de vogelgriep..ik heb het artikel netjes uitgescheurd..ik zal het meenemen naar de hal..misschien leuk voor prikbord..

  Groetjes!

Reageer op dit bericht (“Shuttle ook last van vogelgriep ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)