Badminton Vereniging Almere

De BBL-vergadering die niet doorging

Heel even heb ik getwijfeld of de koptekst van dit artikeltje wellicht moest luiden “BC Amersfoort doet aangifte bij de tuchtcommissie inzake opmerking Henk Staats”, maar uiteindelijk heb ik daar niet toe besloten. Ik kom er later nog wel even op terug.

Ten aanzien van de vorige competitieweek hebben de zes verenigingen hun stinkende best gedaan om alsnog de meest praktische oplossing te kiezen. Daarmede werd op het omdraaien van een thuis- in een uitwedstrijd na en het wijzigen van aanvangstijden, vrijwel het programma van de NBB gevolgd. Dit alles met als uitgangspunt, laten we als zes verenigingen opnieuw laten zien dat we er uit willen komen en een gepland overleg voor donderdag 4 oktober 2007 vooralsnog niet bruuskeren. Dan kunnen we op deze datum met alle partijen overleggen. Als locatie kozen de zes verenigingen voor Papendal en de vergaderruimte werd gereserveerd.

Op 28 september 2007 ontvingen wij bericht van de NBB dat de NBB niet aanwezig zou zijn op deze bijeenkomst. We moesten er als verenigingen eerst zelf maar eens uitkomen. Als dat eenmaal gebeurd zou zijn, zou de NBB in een vervolgbespreking aantreden. Een hoogst opmerkelijke actie van het bondsbestuur, waarbij ik mij afvraag welke managementcursus of cursus bestuurskunde door het bondsbestuur gevolgd is om op deze wijze met een zo belangrijke vergadering om te gaan.

Immers, als acht verenigingen dachten we er in februari 2007 al uit te zijn en vervolgens is deze afspraak in de bondsvergadering door een actie van met name BC Amersfoort de nek omgedraaid. Dan is er toch sprake van grenzeloze naïviteit dat we er nu, na alle retoriek die er van alle kanten over en weer is gegaan, wel even uit zouden komen op een herfstavond in de bossen van Papendal. Anderen in mijn omgeving hebben het overigens niet over naïviteit maar over incompetentie.

Vertegenwoordigers van de BC Amersfoort geven aan graag op 4 oktober 2007 te willen komen maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Voorwaarden die voor mij aanleiding zijn om in een mailwisseling aan te geven ‘dat we nu toch weer niet moeten toegeven aan de Amersfoortse maffia’. Wellicht niet de meest handige opmerking maar wel heel duidelijk voor een ieder. En vergeet het niet, ik heb in managementcursussen altijd geleerd dat duidelijkheid comfort schept voor alle betrokkenen. Politiek correct zijn, wel dat leidt meestal niet tot echte oplossingen.

BC Duinwijck meldt op dinsdagavond 2 oktober 2007 dat zij de verenigingen een plezierige vergadering wenst, maar dat zij geen kans zien om een afvaardiging te sturen.

’s Avonds laat op 3 oktober 2007 wordt ons duidelijk dat BC Amersfoort ook niet komt. Opnieuw speelt Amersfoort de vermoorde onschuld en ik heb al eerder gezegd ze kunnen beter badmintonnen dan toneelspelen, en ze zijn zo vreselijk zielig want op verschillende sites worden ze door het slijk gehaald. En dan natuurlijk mijn opmerking over de Amersfoortse maffia. Dat gaat alle fatsoensnormen te buiten. Inzake deze opmerking zal BC Amersfoort in ieder geval aangifte doen bij de tuchtcommissie.

Men kan zich toch zo langzamerhand gaan afvragen waar BC Amersfoort de moed vandaan haalt om het over fatsoensnormen te hebben. De club uit de Keistad, vandaar wellicht die harde koppen, denkt dat zij zich en de NBB formeel kunnen verschuilen achter de reglementen. Juristen zouden daar overigens wel eens anders over kunnen denken. Wat BC Amersfoort in de bondsvergadering van juni 2007 gedaan heeft, dat is juist in strijd met alle fatsoensnormen en dat schijnt maar niet door te dringen in de diverse hoofden. Dat was moreel een volkomen verwerpelijke actie.

Ja, en dan de tuchtcommissie. Eerlijk gezegd verheug ik mij er op en ik heb begrepen dat met mij nog een aantal anderen dolgraag terecht wil staan. Men schijnt de zes verenigingen straffeloos het etiket van de ‘bende van zes‘ te kunnen opplakken, maar een opmerking als Amersfoortse maffia kan niet door de fatsoensbeugel van BC Amersfoort.

Wel hoe nu verder. Zo langzamerhand wordt het toch eens echt tijd dat het NBB-bestuur zijn ivoren toren verlaat en daadwerkelijk het voortouw neemt om deze zaak op te lossen. Tot nu toe wekt het bestuur de indruk aan de leiband te lopen van het bestuur van BC Amersfoort en dat kan toch niet de bedoeling zijn van een bondsbestuur. Ik vraag mij ook af in hoeverre het bondsbestuur nog bestand is tegen de druk van BC Amersfoort om BCR ’91 uit te sluiten, want BC Amersfoort dringt maar aan op actie in die richting.

Kom op bondsbestuur, zes verenigingen willen tot een oplossing komen, misschien wel zeven, één vereniging wil anderen hun wil op leggen; het kan toch niet waar zijn, dat U opnieuw lijkt toe te kijken?

Tot nu toe 12 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. cock op 05-10-2007 om 10:25 uur

  ??? het bericht dat niet geschreven werd ???

 2. Ernst op 05-10-2007 om 10:30 uur

  Ben je ook zo nieuwsgierig Cock?????

 3. Edje op 05-10-2007 om 10:54 uur

  Het is werkelijk te triest voor woorden...
  Kan een leuke wedstrijd worden morgen, Amersfoort gaat voor het eerst een uitwedstrijd spelen (speelronde 5!!).
  Op z'n zachts gezegd bij Velo zijn we "not amused"met de opstelling van BCA

 4. Stephan op 05-10-2007 om 14:21 uur

  Zie vanZijderveld: http://www.vanzijderveld.nl/index.cfm?pageid=302&newsid=579

 5. Krijn op 05-10-2007 om 14:44 uur

  Lekker verhaal! Ben benieuwd hoe onze voorzitter het gaat verwoorden ;) [die ondertussen ook hier wat geschreven heeft]

 6. Ernst op 05-10-2007 om 17:28 uur

  Voor mij is er geen een woord Chinees bij. Heel goed verwoord.
  Beste Henk, wanneer komt jou bestseller uit???

 7. Edje op 05-10-2007 om 17:36 uur

  Vanmorgen stond er alleen een kop, had intern al wat gehoord via via maar dit artikel geeft mij het laatste zetje om tot een spandoek te komen: ben er alleen nog niet uit welke tekst ik moet gebruiken maar 1 ding weet ik wel: als ik door de BCA-NBB mee mag doen in een proces wil ik wel graag naast Henk zitten ;)

 8. Peter op 06-10-2007 om 20:55 uur

  Beste Henk, ik ben het helemaal eens met jouw denkwijze over het wegblijven van de NBB en BCA bij deze vergadering. Als je een oplossing wilt hebben voor dit grote probleem, dan moet je in ieder geval aanschuiven voor overleg. Je gaat vervolgens wel enorm in de fout door te beweren dat de kreet 'de bende van zes' bij BCA vandaan komt. In de Gelderlander stond dat volgens mij voor het eerst in het verhaal met Henk Palm van Smashing Wychen over dit onderwerp. Daarna hebben andere media die term overgenomen en nu is het een soort 'geuzennaam' geworden die vrijwel iedereen gebruikt...

 9. Henk Staats op 07-10-2007 om 08:01 uur

  Beste Peter,

  Even een correctie. Als je goed leest staat er nergens dat ik beweer dat vertegenwoordigers van BC Amersfoort deze kreet hebben gebezigd.

  Evenzogoed, bedankt voor je reactie.

 10. Peter op 07-10-2007 om 09:03 uur

  Hoi Henk, als ik het nog een keer letterlijk teruglees dan staat er inderdaad niet dat je beweert dat die opmerking bij BCA of de bond vandaan komt. Maar doordat je aardig afgeeft op die club en de manier waarop je je grieven uit, had ik die conclusie wel getrokken. Zelf vind ik de 'bende van zes' wel een mooie typering trouwens. Maar goed, dat is een bijzaak en bovendien niet relevant. Als ik het goed begrepen heb wijken de speelschema's van de NBB en de zes clubs voor de komende ronde van elkaar af. Er is helaas geen overleg geweest vorige week, grote kans dus dat het nu gaat knallen. Jammer...

 11. Afgevaardigde NH [Patrick Steenkist] op 08-10-2007 om 16:41 uur

  Geacht BC Almere, beste voorzitter,
  Als afgevaardigde van onze prachtige regio Noord Holland was ik aanwezig op de Bondsvergadering in juni waarover veel is geschreven de laatste maanden, helaas met name in relatie tot de spelregels voor het speelschema van de Big Boss Liga. Uit dien hoofde laat ik graag een bericht achter op deze site. Over de ontstane situatie rondom de Topliga is al teveel gezegd en geschreven, daarop zal ik verder niet ingaan. Laten we werken aan een spoedige oplossing. Wel wil ik graag corrigeren dat er in een Bondsvergadering voorstellen worden aangenomen door individuele verenigingen. Als er quorum is (voldoende afgevaardigden om een besluit te nemen) en als er voldoende stemmen vóór zijn worden voorstellen aangenomen. Er zijn geen verenigingen aanwezig, wel afgevaardigden. Afgevaardigden zijn vaak ook lid van een badmintonvereniging maar representeren deze vereniging daar niet. De afgevaardigden van alle regio's hebben dan ook goedkeuring gegeven aan de regels rondom de Topliga, niet een individuele vereniging zoals in diverse artikelen is gesuggereerd. Ook ik ben badmintonner en verenigingsbestuurder maar heb tijdens deze vergadering gestemd als afgevaardigde en niet in het belang van de vereniging waarvoor ik speel en bestuur. Ik hoop dan ook oprecht dat verenigingen en verenigingsbestuurders de pijlen niet op elkaar richten maar op het proces of liever nog, de oplossing.

 12. Henk Staats op 08-10-2007 om 17:12 uur

  U kunt de scheiding tussen afgevaardigde en verenigingsbestuurder kennelijk wel maken.

Reageer op dit bericht (“De BBL-vergadering die niet doorging ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)