Badminton Vereniging Almere

Een reactie op ‘Eén ding is nu wel zeker: alles is naar de klote’

Dit is een reactie op het artikel dat op 8 december De Pers verscheen, getiteld ‘Eén ding is nu wel zeker: alles is naar de klote’

Aan De Pers, t.a.v. de heer Thijs Zonneveld
Van Henk Staats, voorzitter van de Badminton Vereniging Almere
Datum 8 december 2008
Betreft Uw artikel ‘Eén ding is nu wel zeker: alles is naar de klote’

Inleiding

Ik las Uw artikel in De Pers van 8 december 2008 ‘Tobsportstad Almere’ over de Omniworlddrama’s. Ik wil daar graag als voorzitter van de Badminton Vereniging Almere op reageren.

De verschillende Omniworlden

Achteraf kijk je een koe in zijn hol. En dat is ook zo met de verschillende Omniworlden. Als het wel een succes geworden was, dat had het succes weer vele vaders gekend. Ik kan mij goed voorstellen dat de gemeentelijke overheid destijds gekozen heeft om topdown een aantal topsportverenigingen neer te zetten. Met de plaatselijke verenigingen lukte het maar niet om bottom up de top te bereiken, mede omdat ook de onderlinge samenwerking van de clubs om er iets van te maken, te wensen overliet. En vergeet niet op het oude land worden verenigingen nog wel eens gedragen door een vaste kern van vrijwilligers, vaak families, en in de nieuwe stad Almere ontbrak dat nu eenmaal.

Ik betreur het ten zeerste dat het fout gegaan is, ook al omdat er zoveel verschrikkelijk veel tijd, inspanning en geld (volgens Uw zeggen meer dan € 30 miljoen euro) in is gaan zitten. Ik had namelijk de indruk dat Omniworld Volleybal en Basketbal op steeds meer publiek kon rekenen en hun plek binnen de Almeerse (sport)samenleving zo langzamerhand een feit werd.

Ik hoop van ganser harte dat de amateur-tak Volleybal en Basketbal de weg omhoog weer snel zullen vinden en dat de heel dure les zowel voor de Gemeente als de verenigingen snel kan worden gerangschikt in de categorie: ‘Een illusie (en vele miljoenen) armer, maar een ervaring rijker’.

Geen topsport in Almere?

U eindigt Uw artikel onder meer met de stelling: ‘Oh, arm Almere. Stad zonder sportcultuur. Stad zonder topclubs’.

Wel hiertegen protesteer ik ten stelligste. Almere kent vele sportverenigingen waar jong en oud naar hartenlust hun sport beoefenen in en op prima sportaccommodaties. Daar is helemaal niets mis en veel verenigingen gaat het zeker sportief gezien en qua ledenaantallen voor de wind!

Van één van deze verenigingen ben ik de voorzitter, de Badminton Vereniging Almere met 500 leden. Een vereniging die 20 jaar bestaat en in die 20 jaar bottom up de eredivisie heeft bereikt en daar al vele jaren in vertoefd. En die eredivisie is bereikt met grotendeels door de Badminton Vereniging Almere opgeleide spelers. Veel jeugdspelers zijn nationaal kampioen geweest en zelfs viermaal waren er Almeerse jeugdspelers die Europees kampioen werden. Met 20 seniorenteams en 12 jeugdteams spelen we in de competitie en we organiseren jaarlijks een aantal aansprekende toernooien. En sinds 1994 beschikt de vereniging over een eigen sportcomplex, Sportcomplex De Toekomstgroep met tien specifieke badmintonvelden, sauna, krachthonk en cursuslokaal. We zijn een vereniging die het sportief goed doet, maar ook financieel en we zijn dynamisch. We nemen onze verantwoordelijkheid ook bij de Nederlandse Badminton Bond (NBB). Samen met de NBB is er de zogenoemde Badminton School Almere opgericht waar veel kinderen uit Almere, maar ook de provincies Noord-Holland en de Flevoland deel van uitmaken.

Hetgeen wij als vereniging hebben bereikt hebben wij grotendeels te danken aan de inzet van onze vrijwilligers. Maar ook bekwame vertegenwoordigers van de gemeente Almere (medewerkers en wethouders) ondersteunden ons met raad en daad. De financiële ondersteuning die we hebben gekregen valt in de categorie ‘klein gesnor’, zeker als je dit vergelijkt met de megabedragen die aan de Omniworlden zijn verstrekt en eerlijk gezegd doet dat ook wel eens pijn. Maar we werden wel ondersteund.

Uw afschildering van de Almeerse sportstatus in het laatste deel van Uw artikel is linguïstisch leuk gevonden, maar tevens wel goedkoop en kort door de bocht. U doet vele Almeerse sportverenigingen zonder meer te kort.

Ik nodig U hierbij uit om eens een van onze eredivisiewedstrijden te bezoeken. Op onze website www.bvalmere.nl (meer dan één miljoen bezoekers per jaar) vindt U heel veel informatie over onze vereniging. Een topsportvereniging en breedtesportvereniging tegelijkertijd.

Tot nu toe 3 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Henk Mostert op 09-12-2008 om 22:41 uur

  Goed stuk Henk. Heb op het stukje van Wim Zonneveld gereageert. Laat een ieder zijn eigen verantwoording nemen; dat is het begin van succes

 2. ron op 11-12-2008 om 20:34 uur

  Beste Henk,
  ook ik heb met de nodige verbazing kennis genomen van het door jou aangehaalde artikel wat geplaatst is in De Pers.
  Hoewel ik af en toe vanuit het perspectief van onze vereniging bv Huizen'96 het niet altijd eens ben met jullie ingeslagen koers staan enkele dingen en feiten buiten kijf.
  Zonder bv Almere zou het badminton kwa jeugd in onze regio een kwijnend bestaan hebben. Door niet aflatende inzet en motivering van de jeugd (dankzij vele vrijwilligers) is er een instituut neergezet. Onderaan begonnen en roeien met de riemen die je hebt. In de loop van de jaren een mooi clubgebouw neergezet en een verankering in de gemeente Almere. En dat is denk ik de crux. Binding vanuit de gemeenschap, met de gemeenschap, een solide basis neerleggend. Geen topppers inkopen met gemeenschapsgelden maar alles vanuit de basis en eigen jeugd laten instromen naar de hogere regionen. De clubleden identificeren zich met deze spelers en speelsters. Niet met aangekochte toppers die het na een seizoen alweer voor gezien houden omdat hij verderop meer kan verdienen.
  Succes verder met jullie vereniging!

 3. Henk Staats op 24-12-2008 om 16:59 uur

  Geachte heer Staats,

  Hartelijk dank voor uw interessante informatie over de BVA. Op korte termijn kunnen we politiek gezien niet zoveel mee, denk ik, maar bij voorkomende gelegenheden zullen we het zeker in gedachten houden.
  In de veronderstelling dat er meer mensen zijn, zoals ik, die weinig van uw vereniging afweten, heb ik er wat informatie over opgenomen in mijn recente column 'piketpaaltjes' op de website van de ChristenUnie. Als U geïnteresseerd bent kun U die bekijken op http://almere.christenunie.nl/k/5994/news/view/326297/145023/Piketpaaltjes-108.html

  Vriendelijke groet.
  Jelte Huizinga
  raadslid ChristenUnie Almere

Reageer op dit bericht (“Een reactie op ‘Eén ding is nu wel zeker: alles is naar de klote’ ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)