Badminton Vereniging Almere

Volgens Donja Pieters is scheidsrechteren ook vooral leuk

Het scheidsrechterskorps dunt uit mede als gevolg van de vergrijzing. Dat is overigens bepaald niet alleen zo bij de badmintonsport, maar heel veel sporten hebben met dit probleem te maken. En binnen afzienbare tijd is er sprake van een levensgroot probleem, als we er niet wat aan doen. Want zonder scheidsrechters, geen wedstrijd!

De Nederlandse Badminton Bond is zelfs overgegaan tot min of meer drastische maatregelen. Verenigingen hebben een inspanningsverplichting om geïnteresseerde leden voor te dragen om de scheidsrechtersopleiding te volgen. Zijn verenigingen hier nalatig in, dan volgt er een fikse boete en daar is al een aantal verenigingen mee geconfronteerd. Ik begrijp het wel, als bond moet je wat, maar de vraag is of een verplichting echt gaat helpen. Scheidsrechter zijn, tegen heug en meug, daar schieten we ook niet mee op. En een ieder met een gele, rode en zwarte kaart op zak en desnoods nog een fluitje, is nog zeker geen scheidsrechter.

We kunnen wellicht voorzichtig stellen dat scheidsrechters al tijden vergeten zijn. Misschien komt dat ook wel om dat goede scheidsrechters niet opvallen. Op scheidsrechters die wel opvallen, zit niemand te wachten, die verknallen een partij of wedstrijd.

We moeten denk ik het vak van scheidsrechters zonder meer heel serieus nemen. Dat begint al bij een eredivisiewedstrijd. De thuisspelende verenigingen horen het arbitrale trio op gepaste wijze te ontvangen, daar hoort op z’n minst een welkomstdrankje bij en als de wedstrijd achter de rug is, een hapje en een drankje namens de thuisspelende vereniging. Verder valt mij op dat bij de eredivisieverslagen nimmer de namen van de referee en de scheidsrechters worden genoemd. Op zich is dat vreemd. We hebben tegenwoordig een prachtig digitaal blad Clear. Dat blad kan volgens mij ook gebruikt worden voor de PR van de wedstrijdfunctionarissen. Een paar interviews met een paar toppers onder onze wedstrijdfunctionarissen, kan wat mij betreft geen kwaad. En de wedstrijdfunctionarissen dienen een redelijke vergoeding te ontvangen voor hun werkzaamheden. Ik weet wel, zij doen het niet voor het geld, maar persoonlijk schrik ik van de kleine vergoedingen die de dames en heren krijgen.

Donja Pieters

Tevens denk ik dat verenigingen moeten scouten, niet alleen de spelers dus maar ook scheidrechters. Zo kan ik mij herinneren dat Donja Pieters als jeugdlid al opviel, omdat zij heel goed en gedecideerd telde. Betreffende het vak van scheidsrechter wil ik Donja Pieters, die al een indrukwekkende scheidsrechterscarrière achter de rug heeft maar ook nog voor zich heeft, een aantal vragen stellen.

Wanneer en waarom ben jij scheidsrechter geworden

Daarover kan ik heel kort zijn: Ik vind het gewoon enorm leuk. Ik heb zelf 26 jaar badminton gespeeld. Daarnaast heb ik altijd training aan de jeugd gegeven. Maar op een gegeven moment werd dit erg veel. Ik gaf tweemaal in de week training, trainde zelf tweemaal in de week en in het weekend moest je competitie spelen. Af en toe telde ik wel eens bij ons eerste team totdat iemand zei: “Is scheidsrechteren niet iets voor jou”. Tja en dan denk je, is dat wat voor mij? Scheidsrechter zijn is toch vaak een mannenwereld, pas ik daar wel tussen? Maar er blijken genoeg vrouwen te zijn die het scheidsrechteren ook leuk vinden. Dus moeten er zich meer gaan aanmelden. Achteraf blijkt dat je kunt doorgroeien binnen de scheidsrechterswereld. Niet alleen nationaal kun je bij wedstrijden aanwezig zijn, maar ook internationaal kun je er als scheidsrechter bij zijn. Wat wil je nog meer, je passie voor de sport hebben en dit combineren met het reizen binnen of buiten Europa. In een woord fantastisch!

Hoe ben je destijds opgevangen in de scheidsrechterswereld

Je gaat in een opleidingstraject. Voor mij betekende dit een traject van een half jaar. Zelf vond ik dit iets te kort, had voor mij wel een jaar mogen duren. Je loopt wel stage bij diverse toernooien en doe je uiteindelijk examen bij een NJK. Maar daarnaast mis je de ervaring en die kun je behalen in het jaar stage.

Welke carrière heb je al achter de rug en wat heb je nog voor de boeg?

Ik ben begonnen als nationaal scheidsrechter en ben nu gecertificeerd scheidsrechter voor de Europeesche Badminton Unie. Ik wil uiteindelijk nog gecertificeerd worden voor de Badminton World Federation, zodat ik uiteindelijk naar de Olympische Spelen kan gaan. Dat is mijn doel en streven want geen een vrouw in Nederland heeft dat level behaald.

In welke landen ben je inmiddels al actief geweest

Ierland, Hongarije, Slowakije, Engeland, Parijs, Schotland, Denemarken, Zwitserland, Spanje, Verenigde Staten en India.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?

Amerika en India moet ik zeggen. Amerika omdat het land zo bijzonder is in mijn ogen. Alles is groter dan groot. Daarnaast heeft India een hele grote indruk op me gemaakt. Het land, de mensen, de vervuiling, de armoede, de chaos in het verkeer maar ook het toernooi. Op dit soort momenten realiseer je je maar al te goed wat je in je eigen land hebt en daar niet kan krijgen. En ga je alles meer waarderen om je heen. Ook al heb ik mijn examen als BWF accr. nog niet gehaald, had ik deze ervaring voor geen goud willen missen. Ik was daar voor de wereld jeugdkampioenschappen…een hele mooie ervaring. Alle landen van de wereld heb je op de baan, die je normaal nooit zou tegenkomen. Hoop hier ooit weer eens naar terug te mogen gaan.

Waarom zou je het badmintonners aanraden om scheidsrechter te worden

Op een gegeven moment ben je te oud om op een bepaald niveau mee te draaien binnen badmintonland. Op deze manier kun je nog steeds op een behaald niveau met de sport bezig zijn. Daarnaast denk ik ook dat het een goede combinatie is; speler en scheidsrechter. Je hebt meer affiniteit met de sport en de emotie die daar mee gepaard gaan. Tevens is het heel erg mooi op wereldtoppers te zien spelen, op dat niveau kom je nauwelijks. Maar door als scheidsrechter op te treden kan je toch genieten van een mooi spel en een waanzinnige techniek. En je ziet zoveel mooie landen in je carrière die je als niet-scheidsrechter nooit allemaal kunt zien.


Tot zover het korte interview met een enthousiaste Donja Pieters die ik hiermede tevens hartelijk dank zeg voor haar spontane medewerking tussen haar drukke werkzaamheden door!

Mocht U ook interesse hebben om scheidsrechter te worden, neem dan eens intern contact op met Henk Smit via de Almeerse badmintonlijn 036-5230549 of stuur een e-mail naar info@badminton.nl of informeer bij de NBB.

Reageer op dit bericht (“Volgens Donja Pieters is scheidsrechteren ook vooral leuk ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)