Badminton Vereniging Almere

Drie keer goud en drie keer zilver voor BVA-jeugd op NJK 2009!

Alle superlatieven werden na afloop van de NJK badminton uit de kast gehaald. “…Een unieke prestatie!”, “… werkelijk fantastisch!” waren er maar een paar en daarmee werd bij lange na nog geen recht gedaan aan de prestaties van onze kinderen tijdens deze kampioenschappen. Ook de voorzitter van de Sport Technische Commissie moest grote moeite doen om enigszins dicht bij aarde te blijven en niet meegesleurd te worden in de euforische stemming die heerste na de laatste finalewedstrijden in Arnhem. Het is maar goed dat uw razende reporter een beheerste en relativerende kijk (nou ja) op het hele gebeuren bleef houden om zodoende ‘objectief’ verslag te kunnen doen van de Nationale Jeugdkampioenschappen Badminton 2009. De 2009 editie van deze kampioenschappen kenmerkten zich door twee zaken: de zaterdag was het bijltjesdag voor een hoop geplaatste spelers! De druk die een plaatsing soms met zich mee kan brengen deed zich zeker gelden voor een aantal kinderen, gezien het grote aantal onverwachte uitslagen! Aan de andere kant kunnen we stellen dat al onze Almeerse kids, zeer goede partijen op de baan hebben neergelegd. Het leek wel of een aantal van de kinderen, wellicht geïnspireerd door de prachtige ambiance en professionele uitstraling van het toernooi, boven zich zelf wist uit te stijgen en gewoon 1 of 2 niveaus boven eigen kunnen zat te spelen! Het was soms prachtig om te zien en onze coaches Emmy Vlaar, Max Sibbald en Rick Prins waren wat dat betreft uitermate tevreden met het vertoonde spel van hun pupillen!

Vanochtend om 10:00 uur begonnen de eerste halve finalewedstrijden op het NJK 2009 die werden gehouden in Sporthal Valkenhuizen te Arnhem. De BVA werd op deze kampioenschappen vertegenwoordigd door maar liefst 19 jeugdleden, u hebt er eerder op deze site alles over kunnen lezen. Na afloop van de eerste dag mocht er toch wel gesproken worden van een unicum voor onze vereniging: maar liefst acht Almeerse toppers wisten door te dringen tot 13 halve finales waarbij voor Natalya van der Laan, Alex Vlaar en Ruben Wijnands gold dat zij dat deden in alle drie de onderdelen!

Monique, Stephan, Ruben, Alex en Natalya op de eerste plaats

JE13

In dit onderdeel moest Ruben Wijnands het in zijn halve finale opnemen tegen Ruben Jille, de nummer eerst geplaatste. Ruben vocht voor wat hij waard was tegen de kleine grote man van Amersfoort die sinds mei 2008 ook deel uitmaakt van de Nationale Jeugdselectie Onder 15 maar met 5-21 en 12-21 was Ruben Jille toch een maatje te groot voor onze Ruben. In de andere halve finale had Alex Vlaar een geduchte tegenstander in de als tweede geplaatste Toine Versteegen. Alex, zesde op de plaatsingslijst, had tijdens het afgelopen JM in Hoorn al in de finale weten te winnen van Toine en ook dit keer bleek Alex de sterkste, ook al waren de verschillen bijzonder klein. In drie zenuwslopende games stak Alex de overwinning op stak en dat betekende dat hij de finale mocht gaan spelen tegen dubbelpartner Ruben Jille. In deze finale leek Alex toch het meeste van zijn kruit te hebben verschoten want met 8-21 en 12-21 lukte het Alex nimmer het niveau te halen wat hij gedurende het hele toernooi wel aan de dag wist te leggen. Desalniettemin een puike prestatie van de enige telg van Emmy en Chris. Met zijn tweede plek heeft Alex zijn kandidatuur voor de Nationale Jeugdselectie Onder 15 behoorlijk benadrukt!

ME13

Ook hier was Almere vertegenwoordigd door een topper: Natalya van der Laan had in haar halve finale een walk-over omdat tegenstandster Demi Castelijns jammerlijk moest afhaken wegens een blessure. Bijzonder jammer ook voor Natalya omdat zij zo niet echt de gelegenheid had om een beetje ingespeeld de finale te spelen. In deze finale wachtte Alida Chen (nummer 1 geplaatst) in de finale. Ook Natalya vocht voor wat zij waard was maar tegen deze kleine geweldenares die vorige week nog het Satellite Amersfoort in de B (!) wist te winnen kwam Natalya nog duidelijk te kort: met 9-21 en 13-21 verloor zij de finale maar verdient desondanks alle hulde want zij heeft werkelijk voor elk punt gevochten! Natalya is overigens net als Alex Vlaar aan het voorspelen op Papendal en met haar mooie prestaties en tweede plek op dit NJK heeft zij zich toch weer nadrukkelijk in de picture gespeeld.

JD13

In dit onderdeel zagen we een groot Almeers aandeel in de halve finales: Alex Vlaar met partner Ruben Jille namen het namelijk op tegen Ruben Wijnands en Koen Odijk. Deze twee knokten dat het een lieve lust was en zo ontspon zich een fantastische wedstrijd voor het massaal opgekomen publiek. Waar menigeen vooraf dacht dat Alex en Ruben Jille dit varkentje wel even zouden wassen, werd het een wedstrijd die alle kanten op kon gaan. Ruben W en Koen streden voor elk puntje en hadden uiteindelijk gewoon pure pech dat ze steeds aan de verkeerde kant van de score kwamen te zitten: de gamestanden 20-22 en 24-26 spreken wat dat betreft boekdelen! In de finale speelden Alex en Ruben Jille tegen het koppel Johan Quartero en Nico Hermans. Ook in deze wedstrijd moesten zij alles uit de kast halen om hun tegenstanders te verslaan: het lukte uiteindelijk na drie bijzonder spannende games en zo mag Alex Vlaar zich Nederlands Jeugdkampioen in de herendubbel Onder 13 noemen!

MD13

Natalya van der Laan en Rosa Hondeman speelden de halve finale tegen de als tweede geplaatste zusjes Tamara en Suzanne van der Hoeven. Ondanks goed spel van onze meiden lukte het hen niet de wedstrijd in winst om te zetten: in twee games moesten zij de winst laten tegen de zusjes uit Krommenie. Saillant detail is dat Tamara pas 2e jaars Onder 11 is! Ook Rosa Hondeman mag dus net als Natalya terugkijken op een prima toernooi.

GD13

Ook in dit onderdeel weer een grote Almeerse inbreng: Alex en Natalya (3e geplaatst) betraden de arena tegen Ruben Wijnands en Suzanne van der Hoeven (2e geplaatst). Het spel van Alex en Natalya kenmerkte zich door veel fouten of misschien dwongen Ruben en Suzanne dat wel af? Zij vormen immers het hele seizoen al een ijzersterke mix en dat lieten zij in deze wedstrijd ook weer zien: in twee vrij simpel gewonnen games bereikten zij de finales waartoe het als eerste geplaatste koppel Alida Chen en Ruben Jille al waren door gedrongen. Suzanne en Ruben gaven geen enkele blijk onder de indruk te zijn van de reputatie van hun tegenstanders en bonden vol elan de strijd aan. Dat de overwinning uiteindelijk in twee games naar Alida en Ruben Jille ging zal niemand verbazen maar doet tevens op geen enkele manier afbreuk aan de fantastische prestatie van Ruben en Suzanne! Zilver voor Ruben betekende voor deze Almeerder een meer dan verdiende bekroning op een bijzonder geslaagd toernooi!

ME15

De als derde geplaatste Manon Sibbald maakte haar plaatsing meer dan waar door de halve finales in het vrouwenenkel te bereiken. Hierin wachtte haar de nummer twee op de plaatsingslijst Kirsten van der Valk. Ik heb het in mijn voorbeschouwing al benadrukt: Manon is tot grote dingen in staat, is conditioneel één van de sterkste dames van het circuit en zij wist het Kirsten dan ook bijzonder lastig te maken! De eerste game wist Manon met schitterend spel te winnen (21-19) maar daarna was om onverklaarbare redenen het beste uit haar spel. Vermoeidheid, boosheid om gemaakte fouten een steeds beter spelende Kirsten? Wie zal het zeggen maar feit is dat game 2 en 3 toch weer vrij simpel naar Kirsten gingen. Ondanks dit verlies mag Manon bijzonder trots zijn op haar prestaties en ook zij mag binnenkort voorspelen op Papendal om zo een poging te doen deel te gaan uitmaken van het selecte trainingsgroepje Onder 17.

Onder 17

In deze categorie had de BVA helaas geen deelnemers maar onze ogen waren natuurlijk wel gericht op Josephine Wentholt. In de VE-finale verloor Josephine verassend in drie games van Gayle Mahulette maar de VD bracht zij nog wel op haar naam met partner Thamar Peters, ook al ging dat met drie games niet helemaal vlekkeloos. Zonder ook maar enigszins afbreuk te willen doen aan de formidabele prestaties en het talent van Gayle kan men slechts gissen naar de redenen van Josephine’s off-day. Wellicht dat de onverkwikkelijke situatie en alle strubbelingen waarmee Josephine en haar moeder werden geconfronteerd na haar keuze voor onze vereniging, een negatieve rol hebben gespeeld?

ME19

Monique Slaman bereikte de halve finale na een bye in de eerste ronde en een overwinning op Evelien Stokkermans in de tweede ronde. In de halve finale wachtte de sterke Wendy Hoeve: Monique moest helaas haar meerdere erkennen in Wendy. De halve finale was voor Monique dus het eindstation.

MD19

Monique nam met partner Rachelle Haan revanche voor haar verloren enkelpartij tegen Wendy. In de poule van vier koppels versloegen zij namelijk dezelfde Wendy met partner Esther Engelman: met 21-10 en 21-9 wonnen Monique en Rachelle vrij simpel deze cruciale wedstrijd. Na al eerder te hebben afgerekend met Iris Tabeling en partner Ilse Antheunisse mag Monique zich zo in haar laatste jaar Onder 19 Nederlands kampioene in de VD19 noemen en daarmee was het tweede goud voor de BV Almere een feit! We hopen dat we nog lang van Monique mogen genieten bij de vereniging!

JD19

Ook hier werd er in een poule gespeeld en Stephan Branderhorst met partner Marco de Jager hadden het bijzonder moeilijk met hun tegenstanders. Er werd verloren van gerenommeerde koppels als Hans van Os en Ben Maes en Jordy Hilbink en Erik Meijs.

JE19

Hoe anders was dit tijdens het koningsnummer van de kampioenschappen, de herenenkel Onder 19. Geheel volgens verwachting en met speels gemak wist Stephan Branderhorst tot de halve finales door te dringen. Tegenstander in de halve finale was Ben Maes maar Stephan wist zich vrij makkelijk te ontdoen van deze tegenstander: 21-10 en 21-10. Het NJK kreeg daarmee in dit onderdeel zijn gewenste droomfinale: ook Jordy Hilbink had zich hier namelijk voor weten te plaatsen na een overwinning op Marco de Jager. In de finale ging Jordy echt als bezeten van start. Met ongelooflijk sterk en snel spel, waarbij krachtige smashes werden afgewisseld door fantastische schijnslagen kwam Stephan er niet aan te pas. Tot ongeloof en wanhoop van vader Branderhorst en uw reporter verloor Stephan dan ook de eerste game redelijk kansloos met 14-21. Hoe anders was dat in het vervolg van de wedstrijd. De motor bij Stephan begon eindelijk te draaien en zo kwam het geloof in eigen kunnen weer helemaal terug! De zaken werden helemaal omgedraaid: Stephan smashte, clearde, dropte en schijnsloeg (sorry, ik weet dat dit geen goed Nederlands is maar ik kon het even niet anders omschrijven) dat het een lieve lust was waardoor het gezicht van Jordy steeds wanhopiger werd. Ondanks verwoede pogingen van gelegenheidscoach Ruud Bosch om het spel van Jordy weer terug op niveau te krijgen was het duidelijk dat Stephan de overwinning niet meer kon ontlopen. Mede dankzij de nodige tactische aanwijzingen van coach Rick Prins behaalde Stephan na 21-15 in de tweede en 21-10 in de derde game zo zijn zoveelste kampioenschap van Nederland. Ik moet u eerlijk zeggen dat ik de tel ben kwijt geraakt maar diegene die mij kan zeggen hoeveel het er zijn geweest nodig ik graag uit op dit stukje te reageren.

Alle winnaars op het NJK

Tot slot nog wat reacties:

Rick Prins:
“…Ik hoop dat het bestuur van onze Vereniging nu nog meer dan ooit inziet dat een vereniging als de BVA moet blijven investeren in de eigen jeugdopleiding. Dit zijn echt fantastische resultaten die zonder uitzondering door spelers en speelsters uit eigen stal zijn behaald, ja daar bedoel ik ook kinderen als b.v. Natalya, Manon, Daan of Jayme mee die al bijna drie jaar, drie of soms wel vier keer per week meetrainen. Met mijn besluit om mijzelf voor een langere termijn aan de BVA te verbinden wil ik graag verder gaan op de eerder ingeslagen weg om met onze jeugdopleiding nog meer van dit soort toppers op te leiden en te begeleiden. Almere ligt geografisch gezien op de slechtst denkbare plaats: met een achterban dat grotendeels in de polder ligt hebben wij niet de ‘natuurlijke aanwas’ die verenigingen in Amsterdam, Amstelveen of Haarlem wel hebben en wij moeten het dus echt hebben van onze eigen opleiding. Wat ik dit weekend heb gezien bewijst maar weer eens dat wij op de goede weg zijn. Ik ben bijzonder trots op al onze kinderen…”
Emmy Vlaar:
“…Waar ik het meest blij mee ben is dat alle inspanningen die wij als de BVA in de laatste drie jaren hebben geleverd nu echt zijn vruchten begint af te werpen. Ik ben ook trots op al onze kinderen, zeker ook diegenen die het niet tot de halve finales wisten te brengen omdat ik daar ook partijen van zeer hoog niveau heb gezien. Ik ben ook blij dat ik samen met Chris hier vanaf het begin een steentje heb kunnen bijdragen. Laten we niet vergeten dat er een nieuwe generatie op komst is die nu al via Top Junior gewend beginnen te raken aan extra trainingen en het spelen van toernooien maar voorlopig kunnen we met de huidige toppers en de eerstejaars Onder 13 als Daan Kusters, Feng Groothuijse en Lisa van Stenus weer een behoorlijke tijd vooruit…”
Max Sibbald:
“…Dit is pas mijn eerste seizoen als trainer/coach bij de vereniging maar mijn dochter traint hier al bijna drie jaar. Ik geniet van de prestaties en beleving van alle kinderen en wat dat betreft vind ik de grootste winst dat iedereen heel bevlogen maar beheerst zijn partijen heeft gespeeld. Waar wij normaal gesproken een paar kinderen hebben die in de hitte van de strijd hun hoofd nogal eens verliezen heeft nu iedereen koel en beheerst gespeeld en dit heeft ontegenzeggelijk bijgedragen aan het hoge spelniveau…”
Voorzitter STC:
“…Ik heb genoten van alle kinderen en het hoge niveau van de wedstrijden. Als voorzitter van de Sport Technische Commissie ben ik zo trots als een pauw op al onze kinderen!!!…”

Voor alle uitslagen en resultaten verwijs ik u graag naar toernooi.nl

Tot nu toe 12 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Coralien op 30-03-2009 om 12:29 uur

  Otto, dank je wel voor het prachtige verslag! Erg leuk ook met de commentaren van de trainers erbij; zij ook nog erg bedankt voor het coachen.
  Nog een kleine toevoeging van een trotse moeder: Natalya speelde met een enkelblessure (en kreeg daardoor zondag ook nog last van haar rug), maar liet zich daar niet door uit het veld slaan!

 2. Aisha op 30-03-2009 om 12:36 uur

  Stephan, Monique, Alex, alle andere (halve) finalisten èn de coaches van harte gefeliciteerd met deze mooie prestaties!
  Ik heb de resultaten het hele weekend gevolgd via toernooi.nl, dat gelukkig zeer regelmatig geupdate werd.

  Ik zal komende week onze 'Wall of Fame' gaan bijwerken, wat betekent dat de erelijst van Stephan zal worden aangevuld met zijn 7e titel (waarvan 4x Kampioen in de enkel), en dat we een plaatsje vrij gaan maken voor Monique en Alex!

 3. Ernst op 30-03-2009 om 12:51 uur

  Namens het bestuur, alle kampioenen en uiteraard ook de niet kampioenen van harte gefeliciteerd met deze mooie resultaten. Dit geeft zeker hoop voor de toekomst.

 4. STC-voorzitter op 30-03-2009 om 13:20 uur

  Ik constateer tot mijn grote spijt en verdriet dat onze sportverlaggever-in-opleiding :7 een grote fout heeft gemaakt: Onder 17 had de BVA wel degelijk een deelnemer in de persoon van Rinske Deriga!. Rinske reikte in de VE tot in de 2e ronde, in de VD (met Elisa Piek) tot de kwart finale alsook in de GD (met Daan Dekker). Mede namens onze overenthousiaste reporter bied ik Rinske voor deze journalistieke misser onze excuses aan! :o:

 5. shermon op 30-03-2009 om 19:05 uur

  Ook vanuit het hoge Noorden willen wij alle kampioenen feliciteren.

  Sietse en Hielke zijn heel blij dat ze kunnen trainen in Almere ze steken er veel van op en vinden dan ook dat ze top trainers hebben.
  Dat blijkt ook wel Almere zet zich zeker op de kaart.
  Helemaal Top.

  Gr
  Hielke (Shermon)
  Sietse (Maurice)

  en Heit en Mem

 6. Rinske op 30-03-2009 om 20:09 uur

  Nou Otto, lekker hoor, nou weet ik wel hoe je over me denkt hoor, vergeef het je voorlopig niet hoor. hahaha.
  maarja ik heb je vandaag er al beetje mee gepest hé. hahaha.

  Grapje hooor

  x

 7. Paul Tiebout op 31-03-2009 om 09:02 uur

  Een fantastisch leuk stukje en een zeer goed georganiseerd toernooi. Iedereen gefeliciteerd!

 8. Roland en Kitty op 31-03-2009 om 11:51 uur

  Voor Stephan was dit toernooi zijn laatste in de jeugd.
  Om die periode met de single titel af te sluiten is prachtig. Je naam staat dan gegraveerd op de'' Van Vossen Cup'' waar je dan aansluit in de lange lijst van kampioenen door de jaren heen. Ik heb deze cup in Arnhem samen met Rob en Piet Ridder bekeken en de herinneringen die zij aan die periode hadden zijn positieve herinneringen die je je hele leven bijblijven.Eeuwige roem noemden we het.
  Als ouders van Stephan kijken wij terug op een plezierige en soms heel spannende periode waarbij het Europese kampioenschap tegen de Deen Emil Holst op Papendal de absolute top was.

  Het is fantastisch om te zien dat, bij Stephan´s afscheid van de jeugd, de nieuwe generatie het stokje overneemt. De mogelijkheden om door te groeien tot de top zijn bij de bvAlmere ruimschoots aanwezig. Geen enkele vereniging in Nederland heeft de facilitieten die deze vereniging biedt.
  Kwaliteit kent geen afstanden. Almere ligt dan misschien geografisch iets ongunstiger dan Amsterdam of welke stad dan ook. Kwalitatief is het voor de badminton jeugdopleiding het centrum van Nederland.
  het STC met Otto van Stenis als voorzitter heeft ,met alle jeugdtoppers die er spelen, iets neergezet waarvan het eind nog lang niet in zicht is.

  Spelers; trainers en ouders: Geniet van deze mooie periode en ik hoop dat er nog vele Almere spelers zich in de toekomst jeugdkampioen van Nederland kunnen noemen. De Wall of Fame is er klaar voor.

  Kitty en Roland Branderhorst
  Alle winnaars !!!! Bij deze van harte gefeliciteerd!!!Ga zo door !!!

 9. Lorenzo Quartero op 03-04-2009 om 08:08 uur

  Dag Otto,

  Al surven kwam ik je mooi artikel tegen.
  Heel byzonder vond ik dat je bij Johan Quartero met kleuren markeert. Wat zou hij hiermee bedoeld hebben? ( ik ben benieuwd!)

 10. Jos K. op 03-04-2009 om 09:53 uur

  Dat is een functie van google. Wanneer je een naam van een persoon googled en die in een artikel terugvindt, wordt de naam met kleuren gemarkeerd!

 11. Jos K. op 03-04-2009 om 09:54 uur

  Denk ik.... :P

 12. Pascal op 03-04-2009 om 10:25 uur

  klopt jos...

Reageer op dit bericht (“Drie keer goud en drie keer zilver voor BVA-jeugd op NJK 2009! ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)