Badminton Vereniging Almere

Alex Vlaar wint herendubbel titel op het Victor Olve Junior Tournament in Antwerpen!

Het was me het badmintonweekendje wel: 370 kinderen uit 18 landen, sommigen uit landen waarvan ík in ieder geval niet wist dat ze er ook badmintonnen zoals Cyprus en Israël (wat kunnen die spelen zeg!), speelden in totaal bijna 1000 partijen verdeeld over twee hallen. De ene hal stond in Kontich en de andere hal in het rustieke Edegem, beide dorpjes liggen onder de rook van Antwerpen. Met al die verschillende nationaliteiten en talen door elkaar heen waande men zich soms op één of andere internationale bazaar in plaats van op een internationaal badmintontoernooi, maar wat een mooi badminton hebben we er kunnen zien! Na verslagen uit Eindhoven, Vaassen, Barneveld en Dendermonde hier een korte impressie van onze andere razende reporter.

Met zoveel partijen op relatief zo weinig banen, ongeveer 22 op de eerste dag maar slechts 14 op de tweede dag, is het niet zo vreemd dat het programma hier en daar behoorlijk uitliep, soms met wel anderhalf uur! Zo moesten sommige kinderen op de zaterdag rond 23:00 uur nog een laatste partij spelen. Een ander minpuntje was dat er niet met (verplichte) tellers werd gewerkt: dit zorgde soms voor vervelende situaties doordat men gezamenlijk de tel gewoon kwijt was of omdat sommigen het niet zo nauw namen met de telling, als u begrijpt wat ik bedoel. De Belgische referees hadden hun handen het hele weekend dan ook vol om brandjes te blussen en zo te voorkomen dat deze konden uitgroeien tot internationale geschillen! Al met al was het de Belgische organisatie gelukt om er een groot internationaal feest van te maken met overvolle tribunes waar met name de groepen uit Wales, Wallonië maar vooral die uit Israël, gelijk een vergadering van de Knesset, hun stemmen nadrukkelijk lieten horen!

De Almeerse afvaardiging bestaande uit Feng, Lisa, Amy, Manon, Jayme, Jeroen en Alex hadden met hun ouders, verspreid in Antwerpen onderdak gevonden in verschillende hotels. Hier ondervond niemand gelukkig last van streakende Engelsen maar de familie Vlaar had in hun hotel wel te kampen met de zeer luidruchtige Slowaakse selectie waarvan de coaches en begeleiders aan hun kinderen het ‘goede’ voorbeeld gaven door een groot deel van de eerste nacht zuipend en brallend het hele hotel wakker te houden! Rinske logeerde samen met Elisa Piek op uitnodiging bij een lid van de Belgische jeugdselectie.
Op de vrijdagavond hadden enkelen ook al een training kunnen volgen onder leiding van Emmy en Chris Vlaar die, ook al benadrukten ze bij iedereen op voorhand, dat zij er het weekend alleen zouden zijn als ouders van Alex, het niet konden laten om alle Almeerse kinderen toch zoveel mogelijk te coachen! Ook Max Sibbald was het hele toernooi actief als coach en heeft zo bijgedragen aan menig gewonnen partij.

Iedereen vocht natuurlijk voor wat hij/zij waard was en elke partij was door de sterkte van het deelnemersveld al een finale op zich en werd ook zeker als zodanig benaderd. Dit leverde zonder uitzondering bijzonder mooie en spannende wedstrijden op. De entourage op zo’n toernooi is natuurlijk helemaal anders dan op een willekeurig jeugd- of seniorentoernooi in Nederland en je kon goed zien dat de ene speler de zenuwen beter onder controle had dan de andere. Feng en Lisa hadden het als eerstejaars 13 natuurlijk bijzonder zwaar maar hebben goede ervaring op kunnen doen die zij volgend jaar weer goed kunnen gebruiken. In de categorie Onder 15 wisten Manon, Amy, Jeroen en Jayme in de singel allen de poules te overleven wat al een goede prestatie genoemd mag worden in dit sterke spelersveld. Met wisselend succes werd daarna verder gespeeld: het lukte eindelijk Jayme als enige om nog een ronde te overleven.

Amy en Jayme wisten door te dringen tot de laatste acht in het GD15 waar zij het uiteindelijk niet redden tegen Nationale Selectiemaatjes Myke Halkema en Thomas Wijers. Desondanks natuurlijk een heel goed resultaat in een deelnemersveld van 56 internationale koppels. Ook in het VD15 bereikte Amy samen met Cheryl Seinen (van Zijderveld) de laatste acht. In de kwartfinales werd helaas nipt verloren van twee dames uit Wales.

Onder 17 heeft Rinske Deriga een prima toernooi gespeeld. In de singel wist ook zij de poule door te komen. In de mix speelde Rinske met Pieter Severijns van de Belgische selectie en wist door te dringen tot de kwartfinales. In de dubbel wist Rinske hetzelfde resultaat te behalen: met partner Kirsten van de Valk speelde zij voor een plek in de halve finale tegen Nationaal Jeugdkampioen Onder 17, Gayle Mahulette met partner Judith Campman. In een bijzondere spannende driesetter werd maar nipt verloren van deze twee Papendal-gangers!

Na samen met Ruben Jille (BC Amersfoort), Nationaal Kampioen MD13 te zijn geworden op de laatste NJK in Arnhem, is Alex er met Ruben ook in geslaagd de eerste plaats te bereiken op dit prestigieuze toernooi! De weg naar de finale was lang en zwaar en ging over vele internationale obstakels. Zo moest er eerst worden gewonnen tegen dubbels uit o.a. België, Cyprus en Engeland voordat de finale kon worden gespeeld. In deze finale mochten zij wederom een koppel uit Engeland begroeten, een sterk koppel uit de Engelse nationale jeugdselectie wel te verstaan. Alex en Ruben wonnen deze finalewedstrijd met 21-14 en 21-16 en werden daarmee kampioenen van het herendubbel onder 13!

Tot nu toe 3 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Henk Staats op 14-04-2009 om 09:36 uur

  Felicitaties voor Alex en complimenten voor de prestaties van de andere deelnemers, want dit is in meer dan één opzicht een loodzwaar toernooi.

  Maar ook de schrijver van het verslag verdient een compliment!

 2. Aisha op 14-04-2009 om 10:35 uur

  Alex heeft de smaak te pakken zeg! Iedereen van harte met de mooie resultaten.

 3. Peter op 14-04-2009 om 23:53 uur

  Een kleine aanvulling:
  Het was een ontzettend goed weekend in Antwerpen.
  Ook Feng overleefde de poule met haar single. De volgende ronde verloor zij helaas in een 3-setter. De mix was met een Fransman en ondanks de korte taalcursus van Chris werd er jammer genoeg verloren in een 3-setter.

Reageer op dit bericht (“Alex Vlaar wint herendubbel titel op het Victor Olve Junior Tournament in Antwerpen! ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)