Badminton Vereniging Almere

Welke browser gebruik jij?

Sinds een paar dagen bevat de website voor een aantal bezoekers iets minder kleur en/of een grote balk met 'Aanbeveling' bovenin. Je gebruikt dan een verouderde browser, waarschijnlijk Internet Explorer 7, of nog veel "erger", versie 6. Overweeg dan alsjeblieft een upgrade naar Internet Explorer 8, of een alternatieve browser. Hieronder staat uitgelegd hoe.


Wat gebruiken andere bezoekers van de website?

Internet Explorer 8

Dit is de laatste browser van Microsoft, die net twee weken oud is. Als je Internet Explorer 6 of 7 gebruikt, is het waarschijnlijk het handigst als je hierop overstapt. Op de site van Microsoft, http://www.microsoft.com/netherlands/windows/internet-explorer/, kun je deze laatste versie downloaden. Hij is volledig gratis beschikbaar in het Nederlands voor Windows XP en Vista:

Internet Explorer 7

Deze browser van Microsoft kwam in 2006 uit en wordt ondertussen standaard meegeleverd op Windows XP en Vista computers. De meeste bezoekers gebruiken deze browser, die onder andere tabbladen introduceerde voor Internet Explorer gebruikers. Geen slechte browser, maar zit je op Windows XP of Vista, neem dan eens een kijkje bij Internet Explorer 8, die enkele interessante nieuwe mogelijkheden introduceert en een heel stuk sneller is.

Aanbeveling

Zit je op je werk of op een laptop van je werk en mag je zelf niets installeren? Stuur dan een mailtje naar je technische afdeling, met de vraag wanneer jullie over gaan stappen op Internet Explorer 8. Zit je thuis, installeer dan zelf IE8:

Internet Explorer 6

Een stukje software uit 2001. Uit de tijd dus dat we nog met guldens betaalden en voor de TV zaten te kijken hoe de Twin Towers instortten. Zo'n 15% van alle bezoekers van onze site gebruikt deze dinosaurus nog om het Web af te struinen. En dat gaat sloom, heel sloom. En onveilig. Waarschijnlijk zit je computer om de haverklap vol met spam en spyware, en wordt 'ie daardoor alleen maar trager.

Doe alsjeblieft jezelf (en webontwikkelaars) een lol en download zo snel mogelijk iets nieuwers. Kun je dit niet zelf, vraag dit dan aan iemand die je hierbij zou kunnen helpen. (Schoon)zonen vinden het geweldig om dit voor je te regelen! :)

Als je, zoals de overgrote meerderheid in Nederland, op je werk zit en zelf geen andere software mag installeren, dan zit er maar één ding op: ga klagen bij je IT-afdeling. Je betaalt toch ook niet meer in guldens je lunch tussen de middag? Stukje bij beetje zullen steeds meer websites Internet Explorer 6 niet meer ondersteunen. De kosten om voor deze browser te ontwikkelen worden steeds hoger, omdat een webbouwer allerlei gekkigheden moet uithalen speciaal voor dit gehandicapte ding, dat het stempel 'browser' eigenlijk tegenwoordig niet meer verdient. In 2001 was het de beste. Dingen veranderen nou eenmaal.

Mozilla Firefox

De enige niet-Microsoft browser die de concurrentie goed aan kan. Firefox wordt door ongeveer 15% van de bezoekers gebruikt. Voor Nederlandse begrippen relatief laag, dus daar kunnen we best wat aan doen. Firefox is gratis, snel, veilig, in het Nederlands verkrijgbaar, volledig naar eigen wens aan te passen en erg makkelijk te installeren.

Op http://www.mozilla-europe.org/nl/firefox/ kun je Firefox downloaden en installeren. Je kunt Firefox (net als alle andere browsers die hieronder staan) gewoon naast Internet Explorer installeren, dus mocht het niet bevallen, dan kun je onmiddelijk weer terug. Aangezien miljoenen gebruikers over de hele wereld compleet fan van Firefox zijn, zal dit wel meevallen. Firefox is een erg toegankelijke browser, die je niet in de weg zit.

Google Chrome

Ook Google (het bedrijf achter de zoekmachine die 99% van alle internetters gebruikt) is eind vorig jaar de browser arena ingestapt, en wel met Google Chrome. Ze hebben hier zelf een mooi stripverhaaltje van gemaakt: http://www.google.com/googlebooks/chrome/. Erg technisch, dat wel, maar het komt erop neer dat Chrome op dit moment gewoon een van de snelste browsers op de markt is. Nog maar weinig mensen gebruiken het, maar mocht je de zoekmachine een handig hulpmiddel vinden, dan vind je misschien Google Chrome ook wel goed. Downloaden kun je deze razendsnelle browser gratis op http://www.google.com/chrome?hl=nl. Nadat je 'm geïnstalleerd hebt, houdt Chrome zichzelf volledig up-to-date, dus dan hoef je er niet meer naar om te kijken.

Opera

Opera is op vrijwel alle platformen (Windows, Mac OS, Linux, et cetera) beschikbaar en bevat onder andere ook een e-mail programma. Het is erg wennen voor een hoop gebruikers (in tegenstelling tot Firefox en Chrome), maar als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet meer terug. Opera is gratis en in het Nederlands te downloaden op http://www.opera.com/browser/download/.

Safari

Safari wordt vooral gebruikt door Mac OSX gebruikers (in totaal zo'n 2% van alle bezoekers, de rest is vooral Windows), maar is ook beschikbaar op Windows. Bezitters van een iPhone hebben een mobiele variant van deze browser op zak. Safari 4 is net uit, en is te vinden op http://www.apple.com/nl/safari/. Wel heel wat anders dan wat je waarschijnlijk gewend bent, maar het is een erg mooi stukje software. Je zou er spontaan Apple fan van worden :)


Tot zover een overzicht van de meest gebruikte browsers op bvalmere.nl. De boodschap lijkt me duidelijk: zorg dat je up-to-date bent en/of probeer eens wat anders. Zeker als je nog met Internet Explorer 6 of 7 zit, zou ik je dit bijna willen "verplichten". Vandaar ook de zwart/wit versie van de site. Het wordt tijd dat we vernieuwen!

In de afgelopen maand zag het gebruik van verschillende browsers er trouwens als volgt uit:

Internet Explorer 7 63.84%
Internet Explorer 6 14.92%
Firefox 3 13.18%
Internet Explorer 8 3.83%
Firefox 2 1.34%
Safari 1.20%
Opera 0.95%
Chrome 0.32%

Over een maand ga ik de cijfers nog eens bekijken en dan hoop ik dat het er heel anders uit ziet. Hoe maakt niet uit!

Wat gebruik jij, en waarom? Zou je over willen stappen op een andere browser, of maakt het je niets uit? Wist je van het bestaan van andere browsers af, of vind je het allemaal maar eng? Laat je horen alsjeblieft! :)

Update: een maand later zijn de cijfers iets anders.

Tot nu toe 48 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

  1. Jos K. op 06-04-2009 om 17:19 uur

    Ik gebruik firefox, welke weet ik niet precies :P

  2. Krijn op 06-04-2009 om 17:20 uur

    De laatste hoop ik? :) (Help -> About/Over Mozilla Firefox)

  3. Rick op 06-04-2009 om 17:30 uur

    Ik gebruik Mozilla firefox en Apple Safari en IE

  4. Jos K. op 06-04-2009 om 17:45 uur

    Blijkbaar gebruikte ik versie 2.0, nu is het 3.0.8 :P

  5. Krijn op 06-04-2009 om 17:46 uur

    Woei \o/ Danku :)

    Rick: welke versies?

  6. Jeroen van Moorst op 06-04-2009 om 20:44 uur

    Ik heb net een nieuwe laptop, en daar zit echt geen ouwe software op! wat is dit voor bende :r dat ik opeens iets nieuws moet instaleren om weer de almere site in kleur te kunnen zien! belachelijk.


    Greetzz,
    Jeroen van Moorst

  7. Dorien op 06-04-2009 om 21:28 uur

    Firefox FTW!!!

  8. Krijn op 06-04-2009 om 22:50 uur

    Een klein experimentje Jeroen, meer niet. Relax ;)

  9. Rick op 06-04-2009 om 23:23 uur

    safari 4 IE 8 en firefox 3.0.8 krijnie

  10. Krijn op 07-04-2009 om 09:11 uur

    Goedzo Blikkie ;) Zorgen jullie allemaal ook even dat de rest in huis up-to-date is?

  11. Pascal V op 07-04-2009 om 10:57 uur

    thuis gebruik ik Firefox (ja de niewste) maar op mn werk hebben ze helaas internet explorer 6 en ik heb geprobeerd om ze zover te krijgen om het te updaten maar ze blijven de download site geblokkeerd houden....
    dus waarschijnlijk zal je de activiteit van internet explorer 6 de komende 3 weken nog relatief hoog zijn omdat ik hier regelmatig kijk als ik op werk ben

  12. Krijn op 07-04-2009 om 11:33 uur

    Het is helaas dus niet alleen jouw werk die het Web tegenhoudt Pascal: http://krijnhoetmer.nl/zooi/ie6-gebruikers-ypy/

    Veel bedrijven zitten nog vast aan IE6, omdat ze intranetsoftware gebruiken die niet werkt in nieuwere of niet-Microsoft browsers. Het is best begrijpelijk dat die daarom niet overstappen, want de kosten om die software te laten upgraden liggen veel hoger, als het überhaupt al kan. Waarom ze niet naast IE6 bijvoorbeeld ook Firefox installeren begrijp ik alleen niet zo.

    Er zijn trouwens meer websites begonnen met het 'negeren' van IE6: http://fronteers.nl/blog/2009/02/wordt-noorwegen-ons-voorbeeld voor de mensen die er in geïnteresseerd zijn, zoals Jeroen ;)

  13. Robert Terpstra op 07-04-2009 om 11:40 uur

    pascal heb je mijn mail gehad?

  14. bas op 07-04-2009 om 12:17 uur

    Krijn,
    Heerlijk deze kleur, lekker rustig aan de ogen. Ik heb (dank zij jou) mijn browser gedowngrade naar IE6 !

  15. Krijn op 07-04-2009 om 12:20 uur

    Ik geloof er niets van Bas, volgens mij zat jij nog met IE5.5! :+

  16. Cock op 07-04-2009 om 13:11 uur

    Ik gebruik Excell, Word en Powerpoint. Als ik intik "Explorer 8" gebeurt er niets (in geen van de 3 systemen). Gaarne nadere uitleg, Krijn :+

  17. Krijn op 07-04-2009 om 13:35 uur

    Als je Excel, Word of Powerpoint in je browser intikt, gebeurt er ook niet veel. Wat had je verwacht dat er zou gebeuren? :)

  18. Pascal V op 07-04-2009 om 14:42 uur

    @robert
    welke mail?? die Over Dendermonde?

  19. Robert Terpstra op 07-04-2009 om 14:54 uur

    Nee jongen, dat remco en ik vanavond om kwart over 6 bij de appie parkwijk zijn:P vroeg me af of je dat ook kan halen;)

    laat het ff weten:P

  20. Dorien op 07-04-2009 om 14:57 uur

    @Robert, @Pascal Kijk hier eens naar http://twitter.com/

  21. Krijn op 07-04-2009 om 14:58 uur

    Aaargh, Twitter! Toch niet ook hier?! :)

  22. Pascal V op 07-04-2009 om 15:06 uur

    @Dorien helaas kan ik deze site...(zoals zoveel sites hier) niet openen....hij wordt geblokkeerd door IT :P

    @Robert ik denk dat het wel mogelijk moet zijn om dat te halen......heeeel misschien een paar minuten later

  23. Krijn op 07-04-2009 om 15:12 uur

    Jeutje, waar werk je eigenlijk Pascal? Vertrouwen ze je daar niet ofzo? :+

  24. Pascal op 07-04-2009 om 15:25 uur

    haha ze vertrouwen niemand hier...ALLES is geblokkeerd op een paar sites na....sterker nog...toen ik mijn werkuren te vaak op werk invulde (via site van Tempo-team) was die na een bepaalde tijd ook geblokkeert :P en dat zelfde geldt voor www.postbank.nl :P
    het valt me nog mee dat deze site nog niet geblokkeerd is :P
    kom hier zo goed als elke dag :P maar nog niks gebeurd :P

  25. Pascal op 07-04-2009 om 15:26 uur

    oh en om antwoord op je vraag te geven...ik werk de komende 3 weken nog voor Iron Mountain Nederland

  26. Robert Terpstra op 07-04-2009 om 15:29 uur

    @pascal. owkeej, dan wachten wij daar wel even op je;)

    gr.

  27. Otto op 07-04-2009 om 16:09 uur

    Op advies van onze webmaster dus Explorer 8 geinstalleerd op mijn thuis-PC en ik moet zeggen: het loopt echt als een tierelier en vele malen sneller dan onder Explorer 6 (en dat zeg ik niet als aandeelhouder Microsoft of Qontent!). Ik heb het ook geprobeerd voor elkaar te krijgen op mijn laptop maar helaas is mijn werkgever nog erger dan die van Pascal
    :( :(
    Overigens was het downloaden zelfs voor een absolute IT-nitwit als ik een fluitje van een cent!
    :9 :9

  28. John op 07-04-2009 om 19:24 uur

    Nou Krijn,

    Je hebt nogal wat losgemaakt jij met browser.
    Ben ik dan de enige binnen de BVA met versie 8 welke ik al jaren gebruik!
    Groetjes |:(

  29. Cindy op 07-04-2009 om 20:10 uur

    IE8 Krijn, sinds het moment dat het beschikbaar was (toen wel met angst en beven geïnstalleerd, maar het werkt gelukkig uitstekend).

  30. Wim op 07-04-2009 om 20:37 uur

    Krijn, ik hoop dat je beseft dat niet iedere computergebruiker een fan van Microsoft is. Ik vind de actie om de kleuren uit te filteren voor zogenaamd oude browsers een tikje overdreven en riekend naar chantage. Je bent waarschijnlijk de eerste sitebeheerder in NL die deze zinloze truc uithaalt. Wordt je soms betaald door Bill?

  31. Krijn op 08-04-2009 om 08:48 uur

    Wim: dat besef ik zeker; ik ben het namelijk zelf ook niet. Vandaar ook dat ik wat alternatieve browsers vermeld heb. Wat in het stuk hierboven is te veel gericht op Microsoft? Wat mij betreft stappen nog meer mensen over op bijvoorbeeld Chrome (en ja, ik besef ook dat niet iedere computergebruiker fan van Google is, met oog op privacy). Hoe meer concurrentie in de browsermarkt, des te beter voor de eindgebruiker.

    De grijze versie van de site laat ik als experiment een weekje zo staan, zodat bezoekers getriggerd worden. Door de statistieken te bekijken kan ik je melden dat deze truc niet zinloos is (als de zin is dat mensen hun browser upgraden, wat het wat mij betreft is).

    En nee, ik word niet betaald door Bill. Ik word betaald door klanten om sites te bouwen die standaarden gebruiken en dus werken op iedere hedendaagse browser. Ontwikkelen voor IE6 kost klanten het meest, en dat mag wel eens ophouden. Overigens, zoals gezegd, zijn er meer sites die dit soort trucs uithalen: http://tweakers.net/plan/463/tweakers-punt-net-staakt-ondersteuning-internet-explorer-6.html

    Otto, John, Cindy: goed om te lezen! :)

  32. Wim op 08-04-2009 om 22:56 uur

    Het bannen van IE6 zoals bij tweakers kan ik me uit veiligheidsoverwegingen nog enigzins voorstellen. IE7 voldoet wat dat betreft nog prima.
    Het lijkt me toch meer een taak van Microsoft zelf om update naar IE8 af te dwingen dan voor BVA.
    Gezien je eigen overzicht gebruikt ruim 2/3 van de leden van BVA IE7 en zijn dus voor een beetje kleur gedwongen te updaten (wat velen zoals ik niet willen) of voor de BVA site een andere browser te gebruiken.
    Ik ben dus blij te lezen dat het experiment ten einde loopt.

  33. Pascal V op 09-04-2009 om 08:50 uur

    @wim
    om heel eerlijk te zijn snap ik niet wat mensen tegenhoud om van IE7 naar IE8 te gaan...het is een kleine handeling en dus zo gebeurt....en het veranderd niets aan je manier van werken met de browser...

  34. Peter op 09-04-2009 om 11:42 uur

    @Wim:

    Het is geen taak van Microsoft om een update naar IE8 af te dwingen - simpelweg omdat dit niet meer mag. Microsoft heeft een monopolie op het gebied van besturingssystemen, concurrentievervalsing op het gebied van browsers is aangepakt door (verplichte) updates ten behoeve van browserinstallaties of updates uit te bannen.

    Verder zijn veel mensen zich er niet van bewust dat ze met een verouderde, slechte en onveilige browser surfen. Op deze manier worden mensen er op geattendeerd dat er nieuwere en betere mogelijkheden zijn. Niet alleen wordt de gebruiker daar zelf gelukkig van (veilig- en snelheid), maar ook de webdevelopers zelf.

    Hoe bij jou de term 'chantage' opkomt, snap ik dan ook niet. Wees blij dat er niet na elk event een notice wordt getoond ;). Het attenderen op verouderde troep, is een van de normaalste zaken in ons land. De overheid doet dat met subsidies en reclames, op deze website gebeurt dat door de website op een andere manier te tonen. De tijd die het een end-user kost om te upgraden naar een fatsoenlijke browser, is te verwaarlozen ten opzichte van de tijd (kosten) die het kost om websites te ontwikkelen voor IE6/7 (ervaring, kennis en skills buiten beschouwing gelaten).

    Verder: http://dowebsitesneedtolookexactlythesameineverybrowser.com/

  35. Krijn op 09-04-2009 om 11:45 uur

    Wim: het "bannen" (het is eerder niet meer ondersteunen) van IE6 bij Tweakers is meer vanwege de tijd en energie die erin gestopt moet worden, niet vanwege veiligheid - http://crisp.tweakblogs.net/blog/1546/ie6-exit.html - IE7 voldoet wat dat betreft iets beter, maar het is nog steeds een klein drama voor ontwikkelaars.

    Microsoft gaat deze update niet afdwingen, want die vinden het wel best zo. Hoe meer mensen vastzitten aan Microsoft en niet nadenken over iets anders, hoe beter. Ze gaan hooguit "IE8 zo breed mogelijk geaccepteerd / geinstalleerd proberen te krijgen" (zie http://www.windowsvistaservice.nl/forum/ShowThread.aspx?ID=1169 voor nog meer inhoudloze antwoorden).

    De BVA dwingt overigens ook niets af; dit is gewoon een klein experimentje van een van de leden van de BVA. Hopelijk verliest niemand er slaap door ;)

  36. Jeroen van Moorst op 09-04-2009 om 19:49 uur

    Is de week van dit prachtige experimentje al bijna voorbij? :+ Dan kan ik de slingers alvast ophangen namelijk! :) :)

  37. Dorien op 09-04-2009 om 23:56 uur

    @ Jeroen of je update naar ie7 of ie8 :P

  38. John op 10-04-2009 om 19:32 uur

    Krijn ouwe chanteur,

    Wat mij betreft koop je mijn geleden schade af met 1R heden avond.
    :7

  39. Michaeldu op 10-04-2009 om 23:26 uur

    Ik gebruik nog internet explorer 6

    werkt gewoon nog goed en ik ga niet upgraden ;)

  40. Krijn op 13-04-2009 om 12:23 uur

    John: deal!

    Michaeldu: helaas. Je mist een hoop.

  41. kammaa op 18-04-2009 om 19:02 uur

    :@ :@ :'( :+ ;) :9~ :7 :P :r :O :( :( :) :9 :9 :9~ :o: |:( :D :+ie7 is de bom alles is verder sloom maar ik gebruik nu ie7 vroeger firefox

  42. Krijn op 18-04-2009 om 23:56 uur

    Euh.. Right..

  43. Pascal V op 20-04-2009 om 09:20 uur

    @kammaa:
    een normale post maakt veel meer duidelijk!

    punt 2...als je van de nieuwe firefox naar Ie7 bent gegaan...dan doe aan Down-graden...wat volgens mij niet de bedoeling was van de actie :P...

  44. Krijn op 20-04-2009 om 09:54 uur

    @Pascal: niet dat een normalere reactie het wel waar zou maken natuurlijk. Er zijn genoeg benchmarks, zoals http://dante.dojotoolkit.org/taskspeed/report/charts.html#alllibrarycharts , die laten zien dat IE7 niet de bom is, en dat "alles" verder niet sloom is.

  45. Henk Staats op 29-04-2009 om 19:50 uur

    Ik ben weliswaar een digibeet maar mijn computer is er bepaald niet langzamer op geworden met Firefox. En mijn favoriete genealogische site, Verwant.nl werkt nu drie keer beter.

  46. Krijn op 29-04-2009 om 19:59 uur

    Als dat niet de doorslag geeft voor de rest ;)

  47. Krijn op 29-04-2009 om 19:59 uur

    En dit is reactie 10.000 op de site!

  48. Henk Staats op 29-04-2009 om 20:25 uur

    Op naar de 20.000 dus.

Reageer op dit bericht (“Welke browser gebruik jij? ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)