Badminton Vereniging Almere

Manon Sibbald en Amy van Stenus eerste in Tsjechië met Gemengd Nederlands team Onder 15

Van 12 tot en met 14 juni 2009 werd in het Tsjechische Cesky Krumlov het 24e internationale Invitatie Team Toernooi Zentiva Cup onder 15 gehouden. Vanuit Nederland werd hier tot dit jaar al twee keer eerder aan deelgenomen door een team van BC Amersfoort. Nederlands contactpersoon voor de Tsjechische organisatie was en is namelijk Tamara Jille, Tsjechische van geboorte en moeder van drie badmintonnende kinderen, Stefan, Ruben en Debora, allen spelend bij de BC Amersfoort. Dit jaar slaagde Tamara er niet in om een volledige Amersfoorts team op de been te brengen en dus werden er contacten gelegd met de BV Almere en met BC Victoria en zo lukte het haar alsnog om met een representatief team af te reizen naar Tsjechië. Het Nederlandse team bestond uit de volgende kinderen: Vincent de Vries, Mitchell Lenselink, Ruben Jille allen van BC Amersfoort, Manon Sibbald, Amy van Stenus van BV Almere en Denise Hall van BC Victoria.

In de mooie omgeving van Cesky Krumlov, een wonderschoon, vroeg- middeleeuws dorpje in Zuid-Bohemen, werd het toernooi gespeeld in de sporthal van de thuisspelende en organiserende badmintonvereniging SKB Cesky Krumlov, letterlijk op een steenworp afstand van het prachtige kasteel van Cesky Krumlov dat al sinds het midden van de 13e eeuw hoog uittorent boven het stadje. Strategisch gelegen op een hoge rots aan de oevers van de rivier de Moldau is dit kasteel aan het einde van de 13e eeuw gebouwd op de oude resten van een verdedigingsfort. Vanuit het kasteel heb je een prachtig uitzicht op het dorpje wat vooral in het vakantieseizoen overspoeld wordt door toeristen uit de hele wereld. Overigens was het dit weekend al behoorlijk druk want de ene bus na de andere leverde ladingen van (vooral Japanse) toeristen af aan de poorten van het kasteel. Het dorpje is vergeven van de musea, souvenir- antiquiteit- en andersoortige snuisterijwinkels en in combinatie met de vele restaurants en bars is het dus goed toeven in Cesky!

De thuisvereniging SKB Cesky Krumlov is al sinds jaar en dag bijzonder succesvol in de Tsjechische badmintoncompetitie en het heeft tot dusver al veel topspelers voortgebracht. Velen daarvan zwermden na het behalen van de top in de eigen competitie uit over omringende landen als Oostenrijk en Duitsland en zo werd de vereniging eigenlijk een beetje het slachtoffer van zijn eigen successen. Met een kleine 200 leden is het echter nog steeds één van de grootste badmintonverenigingen in Tsjechië en dat heeft het niet in de laatste plaats te danken aan zijn charismatische en enthousiaste voorzitter Radek Votava, die de jeugdopleiding altijd als speerpunt van de vereniging heeft gezien. Naast twee jeugdteams van de eigen vereniging deden er verder nog jeugdteams mee uit Slovenië, Slowakije, Polen, Denemarken, Hongarije en Oostenrijk. Het Nederlandse team, door de organisatie aangemeld als Team Amersfoort-Almere werd begeleid door Tamara Jille, Almar de Vries, Max Sibbald (coach) en Otto van Stenus.

Elke teamwedstrijd bestond uit een HE, VE, HD, VD en GD en coach Max probeerde iedereen zoveel mogelijk een gelijk aantal wedstrijden te spelen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Poolse coach die, ondanks dat hij de beschikking had over zeven kinderen, alle wedstrijden liet spelen door een vaste kern van twee heren en twee dames.
Op vrijdag 12 juni werden de eerste poulewedstrijden gespeeld. Na twee gewonnen teamwedstrijden op de vrijdag en drie op de zaterdag (er werd door de Nederlanders in alle mogelijke combinaties en opstellingen gespeeld en gewonnen!) mochten onze kinderen op zondag de finale spelen. Tegenstanders in deze finale waren niet de kinderen van het Deense Roskilde (door iedereen getipt als finalist) maar de Polen van Technik uit Glubzyce. Waar iedereen van te voren verwacht had dat de Denen van de Polen zouden winnen, veegde de Poolse selectie hun Deense leeftijdgenoten met 5-0 van de baan. Achteraf gezien was dat eigenlijk nog niet eens zo verwonderlijk: de vaste kern van de Poolse selectie bestaat namelijk uit kinderen die ook deel uitmaken van de Poolse jeugdselectie en dat Polen een sterk badmintonland is weten we natuurlijk allemaal! Het was overigens wel grappig om te zien dat de Poolse coach (die overigens ook bondscoach is van de Poolse én Cypriotische jeugdselectie) veelvuldig rondzwierf bij de banen waar de Nederlandse kinderen hun wedstrijden afwerkten. Achter zijn donkere zonnebril observeerde en analyseerde hij het spel van zijn verwachte opponenten om op basis daarvan tot zijn ideale teamopstelling te komen. Ook coach Max liet wat dat betreft niets aan het toeval over: het hele weekend was hij niet alleen bezig met het coachen van de Nederlandse kids maar met een schuin oog werd ook aandachtig gekeken naar het spel van de Denen en de Polen.

Zondag 14 juni 09:30: in een overvolle badmintonarena begonnen de finalewedstrijden en werd er gestreden om plaats 1 t/m 12. Vincent de Vries begon in de herenenkel tegen de eerste heer van Polen, Kamil Korbel, een zeer sterke jongen gezegend met een formidabele looptechniek en bijzonder sterk in het netspel. Vincent toonde zich echter niet echt onder de indruk en met geconcentreerd en mooi badminton liet hij de Pool de fouten maken en zo werd het eerste punt binnen gehaald: gamestanden 21-12/21-12. Vervolgens was het de beurt aan Denise Hall. Zij mocht het opnemen tegen Karolina Gajos, een sterke Poolse die echter nooit écht in haar spel kwam. Zij leek bij voorbaat behoorlijk onder de indruk van Denise en haar spel kenmerkte zich dan ook door veel (onnodige) fouten. Ook het spel van Denise was echter niet zoals we van haar gewend zijn maar desondanks wist zij de wedstrijd wel degelijk en regelmatig spelend in winst om te zetten: 21-17/21-15.

Met een 2-0 voorsprong werd dus aan de herendubbel begonnen. Ruben Jille en Mitchell Lenselink moesten hierin aantreden tegen Korbel en Dominik Stebnicki. Met name Dominik is een echte dubbel-/mixspecialist en tegen het krachtige en gevarieerde spel van de Polen kwamen Ruben en Mitchell toch net iets te kort. Na een bijzonder spannende en sterk gespeelde eerste game (nipt 18-21 verlies) was het in de tweede game snel voorbij (9-21) en zo brachten de Polen de achterstand terug tot 2-1. Desondanks een puike prestatie van Mitchell en Ruben waarbij we niet mogen vergeten dat Ruben pas tweedejaars -13 is!

De vrouwendubbel werd dus de cruciale wedstrijd! De uitslag zou namelijk bepalend worden voor een vroege toernooiwinst van 3-1 of een 2-2 gelijkspel waarna alles uit zou komen op de laatste wedstrijd, het gemengd dubbel! Manon en Amy traden aan tegen Karolina Gajos en Kinga Haracz. De laatst genoemde speelster speelt louter en alleen mixen en dubbels dus op voorhand was het duidelijk dat dit niet te onderschatten tegenstanders waren. De Nederlandse dames toonden echter in niets aan onder de indruk te zijn van hun opponenten en met de nodige tactische aanwijzingen van coach Max werd de eerste game vrij simpel gewonnen met 21-11. De Poolse dames kwamen gewoon niet in hun spel. De tweede game ging geruime tijd gelijk op maar na een tempoversnelling van Manon en Amy werd deze met 21-16 gewonnen en zo werd de tussenstand op 3-1 gezet. Dit betekende dus de toernooiwinst en deze werd met grote blijdschap en enthousiasme van alle Nederlanders maar ook de rest van het publiek begroet!

De wedstrijd was echter nog niet klaar: de mix moest namelijk nog worden gespeeld. Vincent en Denise speelden tegen de mixspecialisten Dominik en Karolina en dat deze twee echt kunnen spelen bleek uit het begin van de wedstrijd. Binnen ‘no time’ stonden Denise en Vincent met 1-9 achter en ondanks een goede en sterke tussenspurt ging de eerste game verloren met 17-21. Ondanks dat de toernooiwinst was veilig gesteld, was er coach Max alles aan gelegen om ook deze partij in winst om te zetten en zo werden Denise en Vincent met een ander strijdplan de tweede game ingestuurd. Nu waren de zaken compleet omgedraaid, de druk werd meer op de dame gelegd en zo werd het gevaar van de Poolse heer (met zijn sterke jump smashes) volledig geneutraliseerd hetgeen resulteerde in een overtuigende 21-9 gamewinst. Alles kwam dus aan op de derde game, en het moet gezegd: eigenlijk had deze partij de allesbepalende wedstrijd moeten zijn want deze was tot de allerlaatste slag berespannend. Alle vier de spelers waren tot op het bot gedreven om deze laatste game te winnen! Denise worstelde met haar service op Dominik: als deze ook maar iets te hoog over het net kwam rushde hij in en sloeg de shuttle genadeloos naar beneden. Op elke flickservice anticipeerde hij door met katachtige sprongen naar achteren alsnog de shuttle af te smashen. Ook Denise en Vincent lieten zich echter niet onbetuigd en wisten zo de nodige punten bij elkaar te sprokkelen. Het werd dus een game die echt tot de allerlaatste punt spannend bleef. De Polen kwamen als ik het goed heb bijgehoudenop vijf (!) matchpoints maar op de stand 28-28 wisten Denise en Vincent het o zo belangrijk matchpunt te scoren en op een stand van 29-28 wisten zij deze uiteindelijk te verzilveren! Eindstand 17-21/21-9/30-28!

Daarna volgde nog de prijsceremonie en naast een megagrote wisselbeker (deze hebben wij helaas achter moeten laten omdat hij nog gegraveerd moet worden) werden Vincent en Denise nog uitgeroepen tot ‘best players’ bij de heren c.q. de dames. Er was dit weekend echter sprake van een echte teamprestatie waaraan ieder kind zijn of haar steentje heeft bijgedragen. Eén grote beker kreeg het team wel mee en tezamen met Victoria, BC Amersfoort en de BV Almere zal worden besproken hoe, waar en wanneer deze prachtige beker in de rijkgevulde prijzenkasten van deze verenigingen wordt geplaatst. Daar komen we vast wel uit want de deelname van dit gemengde team aan dit toernooi is het bewijs dat het echt niet alleen kinnesinne is in Nederland Badmintonland maar dat er ook verenigingen zijn die perfect kunnen samenwerken en dat beginnen op een plek die de basis vormt voor het badminton in Nederland: de jeugd! Hopelijk is hiermee ook een traditie begonnen en kunnen we ook in aankomende jaren met een gemengd team af blijven reizen naar dergelijke toernooien in het buitenland!

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5
Foto 6
Foto 7
Foto 8
Foto 9
Foto 10
Foto 11
Foto 12
Foto 13
Foto 14

Tot nu toe 4 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Henk Staats op 15-06-2009 om 17:53 uur

  Wat een prima initiatief zo'n gemengd team en wat een mooie prestaties!
  Namens het bestuur van harte gefeliciteerd.

 2. Stefan Jille op 16-06-2009 om 12:17 uur

  Leuk stukje hoor! En gefeliciteerd allemaal natuurlijk. :)

 3. shermon en familie op 20-06-2009 om 12:09 uur

  Leuk om te lezen en een prachtige prestatie dus.
  fan herte lokwinske zeggen we dan in Friesland.
  (met andere woorden helemaal TOP :)

 4. Krijn op 23-06-2009 om 18:13 uur

  Net wat foto's toegevoegd. Sorry voor de vertraging!

Reageer op dit bericht (“Manon Sibbald en Amy van Stenus eerste in Tsjechië met Gemengd Nederlands team Onder 15 ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)