Badminton Vereniging Almere

Uit de AlmereVandaag

In de AlmereVandaag staat vandaag, zaterdag 27 februari 2010 een interview van sportverslaggever Jeroen Oosterheert met Erik Staats. We wilden U het interview niet onthouden.

Staats neemt afscheid als speler

Erik Staats is één van de sporters die mee heeft geholpen om het niveau van de sport in Almere naar een hoger niveau te tillen. In de nog jonge geschiedenis van de stad komt de naam van de badmintonner veelvuldig voor. Dit stopt over twee weken, de 29-jarige Almeerder zet dan een punt achter zijn carrière als speler.

In sporthal De Toekomstgroep speelt hij dan zijn laatste wedstrijd tegen BC Invictus.

,,Daar ben ik trouwens nog flink voor aan het trainen hoor, want die wedstrijd wil ik natuurlijk niet verliezen.'' Staats werd in Amsterdam geboren, kwam op zijn derde naar Almere en ging er nooit meer weg. ,,Ik raakte besmet met het badmintonvirus doordat mijn ouders in Amsterdam speelden in de Slotermeerhallen. Ik moest van mijn ouders kiezen tussen voetbal en badminton. Het werd badminton, en daar ben ik achteraf dik tevreden over'', vertelt de Almeerder.

Behalve een carrière van ruim twintig jaar hield Staats er namelijk ook zijn vrouw aan over. Het is de zus van zijn huidige mixed-partner. Sinds zes weken hebben Staats en zijn vrouw Shirley Sie ook een dochtertje. ,,Ik heb me wel eens afgevraagd wat er van me was geworden als ik niet voor badminton had gekozen. Dat is heel moeilijk voor te stellen. Ik weet wel dat ik in mijn pubertijd bepaalde dingen niet heb gedaan omdat ik altijd een wedstrijd moest spelen in het weekend. Toen vond ik dat erg, maar nu niet meer. Ik ben zelfs blij dat mijn leven in het teken stond van sport.''

Staats groeide in zijn prestaties mee met zijn club, Badminton Vereniging Almere. Begonnen in de jeugd en via de lagere divisies uiteindelijk beland in de eredivisie. Op dat niveau speelt hij inmiddels alweer zes jaar. ,,Het is toch mooi dat we de ambities die we hebben uitgesproken ook hebben bereikt?''

Terugblikkend op zijn carrière spreekt Staats over meerdere hoogtepunten. Uiteraard de promotie naar de eredivisie, maar zijn absolute hoogtepunt vond al plaats toen hij pas twaalf jaar oud was. ,,Ik won toen een heel groot internationaal toernooi in Frankrijk. Ik heb een heleboel bekers in de loop der jaren weggedaan, maar die heb ik nog altijd. Op dat toernooi deden zoveel goede spelers mee dat ik er nog altijd trots op ben.'' Dat de Almeerder destijds won staat in contrast met het vervolg van zijn badmintonloopbaan, want de absolute top haalde hij daarna niet meer. Staats had namelijk altijd wel iets: blessures. ,,Er was altijd wel iets kleins. Ik heb me vaak afgevraagd waarom mij dat altijd overkwam, maar het is niet anders. Na de blessure aan mijn arm op mijn vijftiende is het eigenlijk nooit meer top geworden.''

Sportieve dieptepunten zijn er door die blessures uiteraard, maar Staats noemt ook de breuk tussen de club en coach Roy Calbo als mindere periode. ,,Voor mij omdat Roy me veel heeft geleerd, maar ook omdat het om zaken ging die met mijn vader te maken hadden die toen voorzitter was. Voor de club was de breuk beslist een zwarte bladzijde. Het is doodzonde dat het zo is gegaan.''

De vader van Staats is nog altijd voorzitter van de club. Mede daarom spreekt hij ook vaak over 'ons' als hij het over de vereniging heeft. Staats voelt zich dan ook echt betrokken bij BVA, zo zegt hij. ,,Ik voel me zelfs verantwoordelijk, daarom stop ik nu ook als speler. Ik ben voor mezelf wel klaar met badminton. In het belang van de club vind ik dat je dan niet meer verder moet gaan.''

Volledig afscheid nemen van de sport lukt hem echter niet. Hij wordt assistent-trainer van Rick Prins, de huidige trainer van het eredivisieteam. ,,Dat zal iets minder energie kosten, maar hoeveel minder moet ik nog even afwachten. Ik heb in het verleden al vaker gecoacht en heb ook alle papieren. Of ik op termijn trainer van het eerste team wil worden? Eerst maar eens kijken of ik het leuk vind. De badmintonwereld is in ieder geval nog niet van me af.''

Reageer op dit bericht (“Uit de AlmereVandaag ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)