Badminton Vereniging Almere

Almere en de eredivisie (1)

Vandaag de eerste aflevering in de serie 'Almere en de eredivisie'. Het eerste team van de vereniging speelde in het seizoen 2002/2003 onder de naam Panfish Almere in de eerste divisie. Roland Branderhorst droeg persoonlijk zorg voor de sponsoring door het bedrijf Panfish. De spelers die deel uitmaakten van het team waren:

Het dreamteam

Trainer-coach van het dreamteam (in de ogen van de Almeerse aanhang) was Roy Calbo en Cock van Puffelen was de teammanager!

De afgelopen twee jaren had het vlaggenschip van de vereniging de promotie naar de eredivisie op een haar naar gemist. In de beleving van Almere was het zo dat de gevestigde orde van eredivisieteams, met hun tweede teams in de eerste divisie, Almere altijd de voet dwars zette. Steevast werd een tweede team dan versterkt met spelers, die normaal in de eredivisie speelden, om Almere van promotie af te houden. Althans zo werd dat ervaren door Almere en dat blijkt ook uit de kop van het verslag van de kampioenswedstrijd op zondag 12 januari 2003.

"Het werd uiteindelijk een echte kampioenswedstrijd in Amersfoort tegen Amersfoort 2 en weer was Almere de sterkste ondanks het opnieuw opstellen van Topligaspelers door Amersfoort. Het mocht Amersfoort niet baten. Almere heeft laten zien dat ook tegen deze spelers goed uit de voeten te kunnen".

Op deze zondag zette Panfish Almere de kroon op het werk door in Amersfoort met 5-3 te winnen. Zaterdag 18 januari 2003 speelde Panfish Almere thuis in Sportcomplex De Toekomstgroep tegen Invictus-1. De Almeerders wilden ongeslagen kampioen worden. Met 8-0 werden de Waddinxveners verslagen. Dat betekende groot feest voor Almere, want bijna 15 jaar na de oprichting van de vereniging was het gestelde doel, de eredivisie, bereikt. De spelers en de coach kregen een staande ovatie van het publiek en het bestuur. En de spelers werden overladen met cadeaus en kregen bovendien een vette enveloppe. Tevens waren tal van hotemetoten aanwezig.

In de laatste wedstrijd van dat seizoen, de uitwedstrijd tegen Victoria-1, kon Almere overigens de ongeslagen status maar nauwelijks handhaven! In Hoensbroek werd een 3-1 achterstand nog maar net omgebogen tot een 3-5 voorsprong met een cruciale rol voor Joeri Kraaijestein met onder meer het shuttle-incident. Joeri Kraaijestein had ruzie met één van de lijnrechters die consequent vergat zijn haar uit zijn ogen te wrijven en dat was knap, want de man was kaal. Na de zoveelste dubieuze beslissing was de maat vol bij Joeri en was de scene compleet. Toen Joeri tijdens deze game een andere shuttle vroeg, werd hem dat geweigerd. Daarop kneep Joeri de shuttle fijn en moest er wel een andere shuttle komen. De tegenstander was furieus en het publiek floot Joeri uit, maar opmerkelijk was dat Joeri er alleen maar beter van ging spelen en de partij nog won ook. Werkelijk om nooit meer te vergeten!

Aan dit kampioenschap werd in januari 2003 op de site een artikel geweid middels een terugblik op dat grandioze seizoen en de inleidende tekst van deze terugblik was:

"De badmintonners hebben een uitstekend seizoen achter de rug. Het team is onder leiding van trainer-coach Roy Calbo het afgelopen seizoen duidelijk in de breedte gegroeid en speelt zijn wedstrijden zeer solide. De dames Gita Djajawasito en Maartje Verheul zijn beresterk in de single en altijd goed voor de punten en dat geldt eveneens voor het damesdubbel van Viona Utama en Maartje Verheul. De heren hebben het een stuk zwaarder, en moeten werkelijk knokken voor ieder punt, maar er zijn nu eenmaal aanzienlijk meer sterke herenbadmintonners dan damesbadmintonners. Het herendubbel van Donovan Cuntapay en Joerie Kraaijestein is effectief en vaak goed voor de punten en dat geldt eveneens voor de single van Erik Staats. Voor de mixen geldt dat Calbo kan kiezen uit verschillende sterke opstellingen en afhankelijk van het type tegenstander, dat ook met succes heeft gedaan. Technisch zijn de badmintonners van Pan Fish Almere zonder meer superieur geweest en duidelijk producten van de Almeerse Badmintonschool".

Tot zover het eerste deel van een terugblik op de promotie van het dreamteam naar de eredivisie in de artikelenreeks 'Almere in de eredivisie'.

Badminton Vereniging Almere, opgericht in juni 1988 promoveert na 15 jaar naar de eredivisie. In het seizoen 2003/2004 zou het dus echt gaan gebeuren. Panfish Almere gaat Big Boss Liga spelen, maar voordat dit zou gebeuren zou zich een zeer onverwachte spelersmutatie voordoen!
Lees dus ook de volgende aflevering over het seizoen 2003/2004.

Tot nu toe 5 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. John op 02-06-2010 om 12:32 uur

  Leuk stukje Henk,

  Ik mij nog veel herinneren van dit jaar en de wedstrijden.
  De heren hadden het zeker moeilijker dan de dames, maar als team waren wij gewoon super!
  Gr John

 2. Cock op 03-06-2010 om 15:52 uur

  Er is een video (band) gemaakt van het kampioenseizoen. geen idee of de vereniging deze heeft, maar deze mag uiteraard niet ontbreken in het archief.

 3. Henk Staats op 03-06-2010 om 16:26 uur

  Ik wou dat ik wist waar deze video is. Zijn er onder u die dat weten, vertel het ons.

 4. Cock op 04-06-2010 om 10:20 uur

  Ik heb er een thuis. Als er iemand is die van (video)band een DVD kan maken (liefst 2, heb ik er ook eentje) wil ik de band uiteraard beschikbaar stellen.
  NB ere wie ere toekomt, Ronald Blok heedt de band destijds gemaakt

 5. Henk Staats op 04-06-2010 om 10:22 uur

  Heel goed nieuws Cock!

Reageer op dit bericht (“Almere en de eredivisie (1) ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)