Badminton Vereniging Almere

Eric Pang en Yao Jie verzorgen clinic voor Badminton Academy Flevoland

Maandagmorgen 13 december 2010 stonden Yao Jie en Eric Pang klaar om twaalf zeer leergierige talenten, waaronder een paar nationale jeugdspelers, van de Badminton Academy Flevoland de fijne kneepjes van het badmintonnen bij te brengen. Eric Pang stond ruim een week geleden nog in de finale van het toernooi in Bahrein waar hij knap tweede werd en Yao Jie stond op hetzelfde moment in Shanghai te spelen waar zij helaas al in de tweede ronde werd uitgeschakeld. En nu stonden deze coryfeeën in alle vroegte in sporthal de Toekomstgroep in Almere, de thuishaven van de Badminton Academy Flevoland.

De talenten waren gezond gespannen op wat hen te wachten stond deze vroege ochtend, want het gebeurt je niet iedere dag dat je de kans krijgt om tegenover deze spelers te staan. Het eerste kwartier was duidelijk even wennen voor de kinderen. Vroeg uit de veren zijn deze kinderen inmiddels wel gewend want ze trainen 4x per week van 7.30-9.30 uur onder leiding van hoofdtrainer Rick Prins. Vandaag was echter anders.

Tijdens de clinic werd vooral de nadruk gelegd op techniek en tactiek in het enkelspel. Eric en Jie lieten vooral Aziatische trekjes in hun manier van trainen zien. Niet vijf minuten de clear oefenen en dan 5 minuten een andere slag en zo verder. Nee, vooral automatiseren van slagen stond op het programma. Bij wijze van spreken 10.000 keer een bepaalde slag slaan en nog steeds aandacht hebben voor de details waardoor de slag perfect gaat en geautomatiseerd kan worden in het spel van de speler. Voor de kinderen is dit wel wennen. Veel zijn gewend om fysiek aan de bak te gaan tijdens een training. Dat in een spelvorm maar 4 slagen worden gespeeld en dat er dan weer opnieuw moet worden begonnen was even wennen. Wanneer mag ik de rally nu uitspelen, was een veel gevraagde vraag. Eric en Jie vertelden dat er in Azië veelal op deze manier wordt getraind en dat er rustig 2 uur aan de service wordt gewerkt, of alleen een forehand clear. Wij Europeanen (of misschien wel Nederlanders) willen afwisseling in een training, anders vervelen we ons… Nou, daar moet je niet in Azië mee aan komen!

Ook de schijnslagen kwamen aan bod waarbij de aanwezige trainers van de Badminton Academy Flevoland samen met Eric en Jie benadrukten dat alleen maar schijnslagen slaan ook vertragend kan werken op het spel. Bij de start van de clinic gaf Eric al aan het gaat om “keuzes maken in je spel” en dan moet je ook weten welke keuzes je hebt. Schijnslagen dus bewust inzetten wanneer dat zinvol is en wanneer je de tijd ervoor hebt. Lichaamshouding, voetenwerk, raakpunt: het kwam vandaag allemaal aan bod. Duidelijk werd ook hoe je je lichaam moet inzetten om bepaalde slagen te vervolmaken.
Eric en Jie hadden alle aandacht voor de kinderen en ieder kon dan ook rekenen op persoonlijke aanwijzingen van beide toppers. Rick Prins en de beide aanwezige trainers in opleiding Suzanne Mulkens en Bas van Os straalden bij het enthousiasme van de kinderen en de bevestiging dat ze met de trainingsmethode van de Academy op de goede weg zijn om alle kinderen op een hoger speelniveau te krijgen.

Aan het slot van de training een dankbaar applaus van de kinderen aan het adres van Eric Pang, Yao Jie en Bees-Sport was op zijn plaats. Eric Pang en Yao Jie gaan zich voorbereiden op het volgende toernooi in Taiwan begin januari en heel misschien slagen enkele jonge talenten van deze groep erin ooit in hun voetsporen te treden.

Deze clinic is mede tot stand gekomen door een sponsor van Badminton Academy Flevoland: badmintonshop BeeS-Sport en zal ongetwijfeld een onuitwisbare indruk bij de kinderen hebben achtergelaten.

Tot nu toe 1 reactie op dit bericht. Reageer ook ↓.

  1. Henk Staats op 13-12-2010 om 15:25 uur

    Goede clinic en een leuk verslag.

Reageer op dit bericht (“Eric Pang en Yao Jie verzorgen clinic voor Badminton Academy Flevoland ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)