Badminton Vereniging Almere

Welke deal heeft Duinwijck met de LCW gesloten?

Op badmintonline heeft Alex van Zaanen een helder overzicht geplaatst van een aantal zaken, de eredivisiekalender 2010/2011, betreffende. Beslist de moeite waard om kennis van te nemen, dus klik op http://badmintonline.nl/nieuws/2011/01/welke-deal-heeft-duinwijck-met-de-lcw-gesloten

De kop luidt: Welke deal heeft Duinwijck met de LCW gesloten?
Eerlijk gezegd vind ik dat de kop afbreuk doet aan hetgeen inhoudelijk in het leerzame artikel is vervat. Namelijk, dat we op basis van de huidige regels met een draak van een competitiekalender worden opgezadeld. Slecht voor de media, sponsors en publiek en ook vanuit sportief oogpunt bepaald geen schoonheidsprijs.

Ik geloof er namelijk helemaal niets van dat er een deal gesloten zou zijn tussen de LCW en Duinwijck. Het is louter een gevolg van regels die we als eredivisieverenigingen, overigens met de beste bedoelingen, ooit hebben bedacht. En dat moeten we inzien.
Nu ligt er namens één eredivisievereniging een voorstel ter tafel om nog een regel toe te voegen aan de regelrijstebrij die we al kennen voor de eredivisie. De moed zinkt mij eerlijk gezegd in de schoenen. Dit leidt helemaal tot niets.

Laten we toch vooral dereguleren en speelrondes in de eredivisie vaststellen, waarbij het in principe mogelijk is dat alle teams volledig kunnen opkomen. Dat is goed voor de sponsors, de media en het publiek. Het komt de kwaliteit van de eredivisie ten goede. Een aantal zogenoemde toppers kan dan onderdak blijven vinden bij eredivisieverenigingen in Nederland en zij hoeven voor hun onkostenvergoedingen, vaak toch ook weer niet meer dan een zakcentje, niet naar het buitenland. En de regels zoals ze nu gelden ten aanzien van de wedstrijdkalender kunnen dan overboord.

En volgens mij is het mogelijk om voor de wedstrijdkalender 2011/2012 voldoende speelrondes vast te stellen. Dat betekent dat de eredivisieverenigingen ten aanzien van het aantal dubbelweekenden wellicht wat water bij de wijn moeten doen en wellicht tussen Kerst en Nieuwjaar moeten spelen. Maar bovenal moet het bondsbestuur met daden laten zien dat zij de eredivisie nog altijd kenmerkt als het paradepaardje van het Nederlandse badminton. Dat heeft het bestuur twee jaar terug uitgesproken en dat moeten ze nu ook maar eens waar maken. Concreet betekent dit, dat er wellicht twee of drie toernooiuitzendingen moeten worden geschrapt om voldoende ruimte te vinden voor de eredivisiespeelweekenden.
Dat kan toch niet zo ingewikkeld zijn? Laat twee of drie toernooien naar 'exotische' landen vallen, dat komt het paradepaardje ten goede en bovendien lijkt het mij een verstandig besluit in het kader van de financiën van de bond. Want stel nu toch eens dat de rechter binnenkort vindt dat het Yonexcontract een aantal voorwaarden bevat die niet gerechtvaardigd zijn. Zou zo maar kunnen en wat dan? Dan zit Badminton Nederland volkomen in de 'lulletjeshoek'.
Badminton Nederland kan dus maar beter zeer prudent handelen met de uitzendingen. En het mes snijdt aan twee kanten. Geen financiële strapatsen en een prachtige eredivisiekalender.

Verder wil ik nog het volgende kwijt. Ik loop al een aantal jaren mee en mij is opgevallen dat een aantal clubs afhankelijk van het op dat moment aanwezige spelersarsenaal een standpunt inneemt. Hebben zij niet of nauwelijks nationale spelers, dan moet daar volgens de trainers, managers dan wel technische directeuren geen rekening mee worden gehouden bij het vaststellen van de wedstrijdkalender. Hebben ze op enig moment wel veel nationale spelers, dan moet er juist weer wel rekening gehouden worden met de uitzendingen. En zo kan het standpunt van verenigingen van jaar tot jaar verschillen. Die wisseling van standpunten heb ik nu al verschillende malen meegemaakt. Laten we als eredivisieverenigingen toch eens kiezen voor bestendigheid en niet alleen redeneren vanuit het eigen clubbelang, dat dus van jaar tot jaar kan verschillen, is mijn ervaring.

Dinsdag 25 januari 2011 komen we bij elkaar voor de jaarlijkse bijeenkomst met de LCW. Laat het namens de verenigingen geen Poolse landdag worden en laat Badminton Nederland nu eens de lead nemen en met een fantastisch voorstel komen om de eredivisie werkelijk tot paradepaard te maken. Kunnen we 25 jaar bestuursmigraine over boord zetten.

Tot nu toe 5 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Wim Top op 21-01-2011 om 17:14 uur

  Mooi Henk, je idee komt steeds dichter bij het idee van BCAmersfoort wat je zelf jarenlang verfoeide, maar de oplossing is simpel 9 dubbelweekenden in blokken van drie, ieder een komt dan aan zijn trekken zowel topsport( uitzendingen), spelers kunnen bij hun club blijven en een overzichtelijke competitie met de sterkste teams!
  Maar ook zo'n voorstel zal wel weer worden afgeschoten, het nu voorliggende voorstel komt een beetje in die richting, alleen wordt er dan weer geen rekening gehouden met de uitzendingen, kortom een gebed zonder eind waar niemand iets aan heeft.
  En wat de deal betreft geloof ik ook niet maar er is wel met voorkennis gehandeld.

 2. Henk Staats op 21-01-2011 om 20:01 uur

  Beste Wim,

  Persoonlijk ben ik helemaal geen voorstander van dubbele weekenden. Maar alle partijen moeten water bij de wijn doen. De eredivisieverenigingen, maar zeer zeker ook Badminton Nederland. Maar over negen dubbele weekenden valt met mij echt niet te praten. Dus het is maar wat je dichterbij noemt :)

 3. Peter Blommaert op 22-01-2011 om 10:21 uur

  Henk, Wim, goed om te lezen dat jullie van gedachten wisselen. Ik hoop dat die uitwisseling zich als een inktvlek zal verspreiden zodat we in het volgende seizoen een voor iedereen werkbare eredivisiekalender hebben.

 4. Christ de Rooij op 22-01-2011 om 10:40 uur

  Henk Staats: "Eerlijk gezegd vind ik dat de kop afbreuk doet aan hetgeen inhoudelijk in het leerzame artikel is vervat."

  De kop is scherp geformuleerd, dat heeft ook een bepaald effect gesorteerd. (Vooral dat ik hier nu kan reageren op dit artikel. Helaas waarschijnlijk ook de reden dat er achter de schermen druk over het artikel wordt gemaild en er alleen door VELO-manager Robin Albersen daadwerkelijk publiekelijk is gereageerd.)

  Anderzijds komt de relativering van Alex in de laatste zin van het artikel: "Was dit een deal met de LCW of is deze commissie hiervoor volledig zélf verantwoordelijk? Ik denk het laatste."

  Niemand anders heeft de trekker overgehaald, dát heeft de LCW gedaan. De vraag blijft: wie had het wapen vast?

 5. Alex van Zaanen op 22-01-2011 om 12:45 uur

  Goed dat er hier ook over gesproken wordt.
  Inderdaad jammer dat deze discussie niet gewoon op badmintonline gevoerd wordt want dat kan daar ook gewoon.

  Om maar even op het stukje over de deal terug te komen en water bij de wijn doen.

  Tuurlijk is er geen deal tussen Duinwijck en de LCW dat zou reinste competitie vervalsing zijn en dan had ik meteen een andere titel gehad.

  Maar het wekt wel de lezers aandacht zoals je ook hier kunt zien. Mijn laatste zin is ook al geciteerd door Christ en die ontkracht daarin alles volgens mij.

  Naar mijn mening heeft de LCW het laatste woord over het schema en zijn zij dus verantwoordelijk voor het schema zoals deze er nu en toen stond.

  Oke dan nu over water bij de wijn doen voor verenigingen. Ik ben van mening dat als een vereniging expliciet kiest om een volledig eredivisie team met toppers op te stellen ze daar ook verantwoordelijk zijn voor de consequenties. En dat de LCW zich aan 3 simpele regels moet kunnen houden, en daarin 1 uitzonderingsregel kunnen toepassen met in achtneming van dat die 3 simpele regels niet overschreden worden.

  Wat zou dit mogelijk inhouden voor de clubs met veel toppers ? Dat ze ook reserves nodig hebben uit waarschijnlijk eigen kweek.

  Is het niet zo dat Almere Josephine Wentholt heeft verboden om naar het swedish international te gaan omdat er competitie gespeeld moet worden tegen amersfoort?

  Dave is echter wel die kant op en Almere zal dus met een sterke invaller komen. De club neemt zelf de verantwoording voor het hebben van de topper.

  Kan onze top dan meteen niet meer ondergebracht worden bij verenigingen omdat de vereniging dit risico niet durft te nemen? In tegendeel ik denk eerder dat de competitie beter verdeeld zal raken door clubs zelf die verantwoordelijkheid te laten nemen. Toppers zullen verdeelt worden onder verenigingen ( lees toppers zullen moeten kiezen en verenigingen ook ) onder de eredivisie clubs. Waardoor het niveau op gelijk peil zal komen en er dus niet een veeg wedstrijd van 8-0 op het scoreboard. Waarbij de wedstrijd vrij eenzijdig is.

  Zou dat het badminton niet beter promoten?

  Nogmaals niks tegen verenigingen zeker niet met toppers. LCW is hoofdverantwoordelijk voor het schema en het tot in stand brengen. Oftewel in dit competitieschema heeft de LCW gefaald. En waarom of eaardoor geen idee.

Reageer op dit bericht (“Welke deal heeft Duinwijck met de LCW gesloten? ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)