Badminton Vereniging Almere

Breaking news: nieuwe voorzitter Badminton Nederland

Ted van der Meer is de nieuwe voorzitter van Badminton Nederland. Van de 23 afgevaardigden, de kiesmannen in badmintonland, stemden er dertien voor Ted van der Meer en tien voor Rob Ridder. Inmiddels is bekend geworden dat het bestuur van Badminton Nederland met onmiddellijke ingang is afgetreden, omdat het bestuur zich niet kan vinden in een aantal uitspraken van de nieuwe voorzitter.

Tijdens zijn presentatie deed Van der Meer een opvallende uitspraak, waarin hij aangaf dat het eventueel verliezen van het inmiddels roemruchte Yonex-contract ook een positieve lading kan hebben. Namelijk dat van een schone lei, opnieuw gaan werken vanuit een level playing field.

Hieronder een recent interview met toen nog kandidaat-voorzitter Ted van der Meer en inmiddels voorzitter van Badminton Nederland:

“We gaan ons richten op de ‘core business’ van de bond”

Over ongeveer 24 uur weten de leden van Badminton Nederland door welke bondsvoorzitter ze de komende drie jaar vertegenwoordigd worden: door de huidige preses Rob Ridder of door Ted van der Meer. De jaarvergadering in congrescentrum De Schakel in Nijkerk belooft zeer spannend te worden. Emoties kunnen ook wel eens een rol gaan spelen, gezien de vele reacties op websites. Een interview met Van der Meer over een voor hem bijzonder weekend.

Ben je al zenuwachtig?

Ted: “Ik heb wel een beetje last van een gezonde spanning. Rob is een geduchte tegenstander. Ik hoop dat er open en eerlijk gedebatteerd wordt en dan hangt het van de afgevaardigden af wie de voorzitter wordt. Ik hoop dat ik gekozen word. Dan kan er in oktober een nieuw bestuur komen, die een nieuwe start gaat maken. Dat heeft Badminton Nederland wel nodig.”

Volgens allerlei polls ben je de grote favoriet. Als je niet gekozen wordt, baal je dan niet verschrikkelijk?

Ted: “Om te beginnen vind ik die polls ook wel een beetje eng. Hoe representatief zijn ze? Ik wil wel echt op de inhoud gekozen worden. Als ik niet gekozen word zal ik zeker teleurgesteld zijn, daar ben ik eerlijk in. Maar die mogelijke teleurstelling is een dag later weer behoorlijk verdampt. Zo zit ik wel in elkaar.”

Dat is snel!

Ted: “Dat heeft ook met mijn privé-situatie te maken. Mijn Mieke wordt zondag 50 en we vieren dat met een groot feest met familie en vrienden. Aangezien Mieke van beroep musicus is, wordt er ook veel muziek gemaakt en daar word ik altijd erg gelukkig van.”

Je zegt dat je op de inhoud gekozen wilt worden. Kun je daar al een voorschotje op nemen?

Ted: “Ik kan hier alleen maar algemeen praten, want ik ben nog niet gekozen. Maar we moeten bij de bond terug naar de ‘core business’. We moeten die dingen gaan doen, die de badmintonners zelf willen. Dus een veel actievere ondersteuning van de verenigingen. En veel meer badminton-gerichte evenementen en activiteiten opzetten en/of ondersteunen voor alle doelgroepen. Heel belangrijk is dat er veel meer goed opgeleide trainers en coaches komen. We moeten ook enorm gaan inzetten op jeugd en veteranen. En dit alles voor verantwoorde tarieven.”

Wat is er mis met de tarieven?

Ted: “De bond dreigt veel te duur te worden. Laatst sprak ik een enthousiaste jongen van een jaar of 18 en die moest 800 euro neertellen voor een cursus. We moeten erover nadenken hoe we de financiële drempels kunnen verlagen.”

Wijkt het beleid van het huidige bestuur erg af van het nieuwe beleid?

Ted: “Er is één geweldig verschil. Het Bondsbestuur werkt standaard met een oplopende begroting. Op dit moment zitten we al boven de drie miljoen euro. Ik vind dat niet zo realistisch. Als de gewone Nederlander de tering naar de nering moet zetten, dan zal een sportbond als BNL dat ook moeten doen. Ons professionele apparaat moet een stuk goedkoper worden.”

Je bent van beroep een communicator. Ook journalist en tv-commentator met een eigen bedrijf. Wat gaan we daarvan merken?

Ted: “Badminton moet de komende jaren veel populairder gaan worden. Jongeren hebben niets met badminton en dat is een grote belemmering voor een nieuwe instroom. We hebben volgens de bond ook maar zo’n 9000 jeugdleden. Ze moeten badminton weer ‘cool’ gaan vinden. En hoewel het een lange weg is om dat te bereiken, kan het wel. Je moet dan denken aan aantrekkelijker evenementen, veel meer clinics en demo’s bij verenigingen, op straat en op scholen. Dit wordt een belangrijk punt van het pr-beleid. Er is al een uitgebreid arsenaal aan promotiemiddelen die veel toegankelijker (goedkoper) moeten worden voor de verenigingen. We gaan in de toekomst ouderwets-degelijk en supermodern communiceren, let maar op!”

Over modern communiceren gesproken, de bond heeft een nieuwe marketingman in dienst genomen. Wat vind je ervan dat hij een tweet heeft verstuurd waarin hij Studio Sport schoffeert?

Ted: “Dit is heel erg vervelend. Zeer onprofessioneel ook. Iedereen die bij Badminton Nederland werkt moet zich gedragen als ambassadeur van de bond.”

Je zegt dat het professionele apparaat moet worden ingekrompen. Is het gevaar dan niet, dat de activiteiten moeten worden teruggeschroefd?

Ted: “Bij ongewijzigd beleid zou dat het geval zijn. Maar een belangrijke inzet van het nieuwe bestuur is om naast het terugbrengen van een aantal fulltimers meer te gaan werken met zzp’ers (freelancers) en we gaan ons erg inzetten om het vrijwilligersbestand te versterken.”

Hoe gaat dat in zijn werk?

Ted: “Tijdens mijn rondgang door Nederland is me opgevallen dat met het afschaffen van de districten ook de regio’s zwaar verzwakt zijn. Sommige regio’s – vooral in het westen van het land –hebben zelfs geen eigen manager meer. De bondsdirecteur doet dat erbij en dat werkt natuurlijk niet. De regiomanagers die we wel hebben, doen met de aanwezige vrijwilligers fantastisch werk. Maar ze vallen hiërarchisch onder de bondsdirecteur en dat vind ik een weeffout in de organisatie. Ze krijgen in de toekomst een directe lijn met het bondsbestuur. Als we op deze manier het aantal vrijwilligers kunnen verhogen, krijgen we meteen ook meer mogelijkheden om actief in het land aan ledenwerving te doen. Er komt ook een apart bestuurslid voor de regio’s.”

Wat voor soort bondsbestuur krijgen we onder jouw leiding eigenlijk?

Ted: “In ieder geval een bestuur dat afscheid neemt van het ‘besturen op afstand’. Een nieuw bestuur zal bestaan uit actieve mensen met een eigen portefeuille. Ze worden over het algemeen ook weer voorzitter van een bondscommissie waardoor je zeer korte lijnen krijgt. Ik streef ernaar om een bestuur en commissies samen te stellen van routiniers en jonge, talentvolle mannen en vrouwen. Er zullen verrassende namen uitkomen.”

Kun je al een tipje van de sluier oplichten?

Ted: “Ik ben nog niet gekozen, dus dat zou wat voorbarig zijn. Maar ik heb al wel met diverse uitstekende kandidaten gesproken. Ik durf hier keihard te zeggen dat er een heel leuk, nieuw en fris bestuur aan zit te komen! Mocht ik gekozen worden, dan kunnen belangstellenden zich vanaf maandag melden via <voorzitter@badminton.nl.> ”

Wat verwacht je voor de komende jaren?

Ted: “Ik ga ervan uit dat we veel meer actieve vrijwilligers krijgen. Het bondsbureau zal binnen niet al te lange tijd veel servicegerichter zijn. Er komt veel meer praktische ondersteuning voor verenigingen en de regio’s. En de sfeer zal beter worden.”

Dus toch een ‘paleisrevolutie’?

Ted: “Welnee, het is gewoon een eerlijke verkiezing en zaterdag weten we wat daaruit gekomen is. We moeten wel leren van de successen en de fouten uit het verleden. Ik hou ook niet zo van grote woorden. Badminton Nederland moet weer een bond worden waarin onze ‘klanten’, de verenigingen en de spelers, het naar hun zin hebben. De verdeeldheid van nu moet verdwijnen.”

Verdeeldheid door het Yonex-contract?

Ted: “Laat ik hier nu maar even diplomatiek over zwijgen. Zolang het onder de rechter is, moeten we hier maar even niet over hebben.”

Ben je eigenlijk een topsport- of een breedtesportman?

Ted: “Ik ben voor alle disciplines binnen de bond. Wel vind ik dat we kritischer moeten kijken naar het beleid. Met de afgevaardigden en het huidige bestuur ben ik het eens dat er de afgelopen jaren te weinig aandacht is geweest voor de breedtesport. En als we het over topsport hebben, er komt weer een bestuurslid topsport en dus ook een topsportcommissie waardoor ook op dit punt een kritische beoordeling komt van het beleid.”

Tenslotte, wat mogen we van jouw inzet voor de bond verwachten?

Ted: “Ik zal praktisch fulltime beschikbaar zijn. Dat kan ik me gelukkig veroorloven. Ik zal ook een zeer toegankelijke voorzitter zijn. Daar mag je me aan houden!”

Tot nu toe 2 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

  1. Vincent op 25-06-2011 om 14:28 uur

    Ted, gefeliciteerd met je verkiezing, ik wens je heel veel succes in je nieuwe functie als voorzitter van Badminton Nederland

  2. badmintonline.nl op 25-06-2011 om 14:47 uur

    "Tijdens zijn presentatie deed Van der Meer een opvallende uitspraak, waarin hij aangaf dat het eventueel verliezen van het inmiddels roemruchte Yonex-contract ook een positieve lading kan hebben. Namelijk dat van een schone lei, opnieuw gaan werken vanuit een level playing field."

    http://badmintonline.nl/nieuws/2011/06/bestuur-badminton-nederland-stapt-collectief-op

Reageer op dit bericht (“Breaking news: nieuwe voorzitter Badminton Nederland ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)