Badminton Vereniging Almere

Over makaken, school en badminton in Singapore…

Gelukkig leven we anno 2011 in het tijdperk van internet met alle digitale mediamogelijkheden als Twitter, Hyves, Facebook, Skype en wat dies meer zij. Zonder deze media zou wij onze gewenning hier in Singapore wellicht als een stuk moeizamer hebben ervaren! Nu, vier maanden na dato voor Otto en bijna twee maanden na de verhuizing van Karin, Amy en Lisa vonden wij het tijd voor een kort berichtje uit Singapore voor alle mensen die nog niets van ons hebben gehoord.

Leven in Singapore

Om kort te zijn: het leven hier bevalt ons prima! Men noemt men Singapore niet voor niets het “Asia for beginners”: in principe spreekt iedereen hier Engels (het zogenaamde ‘Singlish’ dat zeker niet altijd even makkelijk te volgen is maar je went eraan….) en alles is hier eigenlijk bijzonder goed georganiseerd, of het nu om onderwijs, openbaar vervoer, bankieren of (sociale) verzekeringen gaat. Persoonlijk vind ik dat alles soms een beetje te ‘over- georganiseerd’ is maar aan de andere kant geeft je dat wel dat stukje gevoel van comfort en geruststelling wat je nodig hebt als je aan de andere kant van de wereld gaat wonen. We wonen sinds een paar maanden in een mooie wijk genaamd Sunset Way aan de West Coast van Singapore. Het is een prachtig groene wijk, op zo’n 10 autominuten van school en ongeveer dezelfde afstand van mijn werk. Overigens zit ik zeker niet elke dag op kantoor: ook hier ben ik regematig op reis en heb ik al trips naar China, Australië en India achter de rug en staan de volgende trips al weer gepland voor September (Japan, Korea en Indonesië).

School

Amy en Lisa hebben de eerste twee weken op school er al weer opzitten en ondanks dat alles compleet anders is dan dat ze thuis gewend waren, weten zij zich razend snel aan te passen en pakken beide meisjes alles gelukkig ook snel op. Zij gaan naar de German European School Singapore (de ‘GESS’), een school waar kinderen van zo’n 40 verschillende landen op zitten. Deze school is gelegen aan de rand van het Bukit Timah natuurreservaat en dat is goed te merken. Regelmatig wordt de campus bezocht door makaken en andersoortige tropische dieren. Om van de schoolcampus naar het terrein van de Swiss Club te komen (waar de GESS gebruik maakt van de sporthal en zwembad), moeten zij via een (overdekt) pad van een paar honderd meter door het bos lopen. Tijdens deze oversteek kan je verschillende andere dieren ontdekken als slangen, spinnen (groot!), varaantjes en fraai gekleurde vogels

Op alle lokale en internationale scholen in Singapore lopen de kinderen in uniform en zo dus ook op de GESS. Gelukkig voor Amy en Lisa is het GESS-uniform heel erg simpel en neutraal (groene poloshirt of bloesje met zwarte broek), zeker vergeleken met andere scholen waar de meisjes soms in kokerrok, stropdas en jasje gekleed moeten gaan. Wij hebben uiteindelijk voor de GESS gekozen omdat deze school naast een Duitstalige, ook een Engelstalige afdeling heeft en dat is waar Amy en Lisa op zitten. Daarnaast is er ook een Nederlandse sectie die een paar uur Nederlands per week verzorgt. Omdat hun Engels nog niet op het vereiste niveau ligt, krijgen de meisjes per week zes uur intensief Engelse les waarbij er één docent is op twee tot drie leerlingen. Wat ook vermeldenswaardig is: van lesuitval i.v.m. lerarenoverleg, zieke docenten, studieweken of wat dan ook, is hier geen sprake! Elke dag is er les van 07:50 tot 14:50 uur, zonder uitzondering! Amy heeft op de dinsdag les tot 16:20 uur. Overigens zal zij dit jaar tijdens de projectweek met haar klas naar India gaan en Lisa naar Maleisië: dat is nog eens wat anders dan Duitsland of Engeland….

Badminton

Op badmintongebied hebben Amy en Lisa natuurlijk een stapje terug moeten doen; de focus zal namelijk zeker in het begin op het gewenningsproces en school komen te liggen. Dit was voor hen ook één van de grootste ‘opofferingen’ die zij hebben moeten leveren na hun verhuizing. Beide meisjes trainen vooralsnog twee keer in de week mee met de selectie van de Singapore Badminton School, een privé-school geleid door een Chineze (hoe kan het ook anders) trainer luisterend naar de mooie naam Zhang Qing Song die, zo kunnen we lezen in zijn CV, in het verleden coach van de Singaporeze seniorenselectie is geweest. Hij heeft overigens ook toppers als Lin Dan en in een verder verleden, Chen Hong onder zijn hoede heeft gehad. De trainingen hier zijn zoals je die van de Chinezen mag verwachten, bijzonder intensief en zwaar, al was het alleen maar door de hoge temperaturen (steevast boven de 30 graden) en de hoge luchtvochtigheidsgraad. Er wordt eigenlijk alleen op singel en dubbel getraind, aan gemengd dubbels doen zij hier niet.

Overigens zijn de trainingen zeker niet alleen gericht op fysiek, er wordt ook voldoende aandacht besteed aan tactiek en techniek en wij zijn aangenaam verrast door de mate van individuele aandacht en zorg die de trainersgroep aan Amy en Lisa geeft. Blijkbaar is het voor het eerst dat er westerlingen meetrainen en dat vinden de trainers en de spelersgroep maar wat bijzonder! Na een wat weifelend begin zie je nu dat er tijdens de trainingen ook steeds meer sociale interactie is tussen de meisjes en de lokale spelersgroep. De andere kinderen zijn geen westerlingen gewend en denken blijkbaar dat hun Engels niet goed genoeg is (vaak geheel onterecht) maar beetje bij beetje komt iedereen los en dat draagt natuurlijk bij aan een positieve en unieke badmintonervaring.

Men kent hier in Singapore in ieder geval geen badmintonverenigingen. Als je wilt spelen ben je dus aangewezen op privé-intitiatieven en/of schoolbadminton. Als gevolg hiervan is er ook geen competitiesysteem zoals wij dat in Nederland kennen. Wel worden er regelmatig (inter)nationale jeugdtoernooien gehouden: de eerstvolgende is in November en de coach van de Singapore Badminton School heeft de meisjes hiervoor geselecteerd voor de singel en dubbel: met wie ze gaan spelen krijgen ze nog te horen maar is eigenlijk niet zo belangrijk. Vanaf nu staan de trainingen in het kader van het voorbereiden op dat toernooi wat hopelijk weer een mooie ervaring zal opleveren.

Amy en Lisa hebben overigens afgelopen weekend hun eerste toernooitje gespeeld. De badmintontrainer van de GESS-selectie had hun gevraagd of zij mee wilden doen aan het Li Ning Singapore International Schools Badminton Tournament: een dubbeltoernooi voor spelers en speelsters van verschillende internationale scholen in Singapore. Het niveau zou volgens de trainer niet al te hoog zijn en dus werden de meisjes door hem in de U19 categorie ingeschreven….. inderdaad als dubbel! Zoals gezegd was het niveau niet al te hoog en dus werden de poulewedstrijden als ook de halve finale redelijk makkelijk gewonnen. In de finale was dat wel anders: één van de tegenstandsters was een meisje uit de Myanmar jeugdselectie en die kon echt spelen! Haar partner sloeg zo hard als een volwassen kerel maar was wat minder rap op de benen, zullen we maar zeggen. Het werd dan ook een spannende derde game en deze werd uiteindelijk door Amy en Lisa gewonnen. Ook dit was natuurlijk weer een erg leuke ervaring die hen niet alleen een mooi Kason racket opleverde maar ook veel contacten met jongens en meisjes van het United World College, de international school die het toernooi dit jaar organiseerde. De UWC coach heeft Amy en Lisa ook gevraagd of zij daar willen komen trainen en spelen maar dat gaan we allemaal nog even goed bekijken.

Tot ziens!?!

Het gaat dus goed met de familie: ook Karin heeft haar draai gelukkig heel snel kunnen vinden en is druk bezig met o.a. de tuin en het ontdekken van Singapore. Zij heeft ook al de eerste contacten kunnen leggen met andere Nederlandse en niet-Nederlandse vrouwen dus dat gaat allemaal de goede kant op. We zijn blij dat wij na twee lange maanden weer bij elkaar zijn als gezin en genieten tot nu toe van elk moment dat wij hier zijn. Wij hebben hier ook al aantal gasten uit Nederland gehad (waaronder een ex-klasgenootje van Lisa) en verwachten in November nog meer bezoekers dus eigenlijk is er niet veel veranderd. We hebben het nog steeds druk met werk, school en badminton en het is bij ons thuis nog steeds ‘de zoete inval’ zoals dat in Nederland ook altijd het geval was. Alleen het weer is een beetje anders zullen we maar zeggen…..

Voor diegenen die graag in contact willen blijven: onze contactgegevens zijn op te vragen bij Henk Staats via henk.staats@bvalmere.nl

Groetjes uit Singapore!

Otto, Karin, Amy & Lisa van Stenus

Tot nu toe 4 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Henk Staats op 30-08-2011 om 09:20 uur

  Een heel leuk stuk Otto! Ben blij dat het jullie bevalt. Doe een ieder de groeten.

 2. Cindy op 30-08-2011 om 10:31 uur

  Wat een gezellig uitgebreid verslag! Leuk te lezen hoe het daar allemaal gaat en fijn dat jullie het naar de zin hebben!

 3. Roland P. op 31-08-2011 om 00:24 uur

  Hoi Otto, Karin, Amy en Lisa,
  Mooi om te horen hoe jullie het naar de zin hebben in Singapore.
  En wat een mooie badmintonervaringen zeg, en dat heeft momenteel nog niet eens de prioriteit. Kun je nagaan!

  Veel succes daar.
  Groeten van de familie Pereboom

 4. Miss Rose op 01-09-2011 om 12:42 uur

  Hoi Otto, karin, Amy en Lisa,

  Fijn om te lezen dat dit grote avontuur tot nu toe zo goed heeft uitgepakt voor jullie allemaal. Knap hoor! Doe de groetjes aan de makaken van mij :-) en hopelijk gaat jullie verder alles voorspoedig! En meiden, ZET HEM OP wat badminton betreft!
  gr. Suzanne Paap

Reageer op dit bericht (“Over makaken, school en badminton in Singapore… ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)