Badminton Vereniging Almere

Bangkok 3

Zoals beloofd, houden we jullie op de hoodte van de situatie in Thailand.

Hallo allemaal,

Even het laatste nieuws uit Thailand:

“30 oktober: Don Muang airport heeft 80 tot 90 cm overstromingswater, zie foto hieronder. (PHOTO: PATIPAT JANTHONG)
Volgens premier Yingluck is de situatie in Bangkok slecht, maar minder slecht dan verwacht. Maar de overstromingen beslaan een steeds groter gebied van Bangkok. Het noorden, westen en het oosten van Bangkok zijn overstroomd. De west kant van Bangkok heeft grootste probleemen. Het duurt nog weken voor het water weg is.
Er worden meldingen gemaakt van extreme prijsverhogingen, waarop overigens een gevangenisstraf tot 7 jaar op staat.
29 oktober: Een dalend waterpeil in het noorden van Bangkok heeft het gevaar voor meer overstromingen in de Thaise hoofdstad verminderd. Maar het hoogtij in de Golf van Thailand zal de waterkeringen in Bangkok nog op de proef stellen. De voornaamste rivier in Bangkok, de Chao Phraya, is zaterdag op enkele plaatsen overstroomd. De straten in de Chinese wijk staan blank, evenals de toeristische straten rond het Grand Palace en een beroemde Buddha-tempel.
Binnenstad blijft gespaard. Regeringsleidster Yingluck Shinawatra toonde zich voorzichtig optimistisch, dat de binnenstad van Bangkok gespaard blijft van de gevreesde grote overstromingen. De situatie in de hoogwatergebieden in Centraal-Thailand is duidelijk verbeterd, zei ze op de radio. Daardoor wordt ook de druk van de dammen genomen, die Bangkok in het noorden beschermen. Richting oosten vloeit het water weg in de kanalen en overstroomt voorlopig geen grote stadsdelen. Indien de dammen het tot 6 november uithouden, is het ergste voorbij, aldus het waterbestuur. Let wel: grote delen van Bangkok staan onder water. Het echte centrum (nog) niet.
Hotels in Bangkok bieden inwoners hotelkamers aan tegen gereduceerde prijzen, maar ook buiten Bangkok zijn goede aanbiedingen voor mensen op de vlucht.
Langzaam loopt de omgeving rond Bangkok onder water en daarmee komt ook het gevaar van ontsnapte krokodillen en slangen die worden meegevoerd door het wassende water. Bij het Grand Palace in Bangkok lopen de toeristen tot hun enkels in het water. De kuststrook in het zuiden van Thailand is niet getroffen. De internationale luchthaven is open. Op satellietkaarten lijkt Bangkok een eiland, volledig begrensd door water. Dit weekend dreigt de hoofdstad weer onder te lopen, maar hoelanger het duurt voor het centrum onder water komt hoe meer hoop er is dat het er ondanks alle voorspellingen toch droog zal blijven.”

Tegen alle verwachtingen in, is het zakencentrum van Bangkok droog gebleven. Zoals het er nu naar uitziet, is het ergtse achter de rug. Dat wil echter niet zeggen dat er niet nog meer slachtoffers zullen vallen, want op sommige plaatsen staat het water behoorl;ijk hoog en af en toe is er een verraderlijke stroming. De verwachting is dat het waterpeil a.s. maandag zal gaan zakken. Dat gaat heel langzaam en men verwacht dat het zeker nog minimaal 30 dagen (en maximaal 45 dagen) gaat duren voordat al het water ook werkelijk zal zijn verdwenen.

Dan begint het opruimen van al het achtergebleven vuil en dat gaat zeker een aantal maanden duren. Ruwweg kun je zeggen dat dat ongeveer een half jaar zal zijn. De schade, die eerste werd geraamd op 6 miljard dollar, zal naar alle waarschijlijk behoorlijk hoger uitvallen.

Het vliegveld Suvarnabhumi ten zuidoosten van Bangkok is al die tijd echter normaal blijven functioneren en doet dat tot op dit moment nog steeds. Het toerisme heeft echter een behoorlijke deuk opgelopen. Bovendien zijn in plaatsen als Pattaya en Hua Hin alle hotelkamers, bungalows, resorts etc. bezet door vluchtelingen uit Bangkok. Ook wij hebben sinds vandaag ons tweede huis, wat hier vlakbij is, verhuurd aan mensen uit Bangkok. Ook in Rayong zit alles mudje vol.

Het is trouwens nu wel te merken dat het einde van de regentijd nabij is. Vandaag hier een paar spatjes. Voor de rest veel zon, weinig wind en 33 graden.

Wat wel vervelend is, is dat het gebrek aan drinkwater uit flessen nijpend begint te worden. Vandaag kon ik nog 18 flessen bemachtigen, maar het bergint echt schaars te worden.Een paar dagen geleden werd nog gemeld dat er ook gebrek aan bier was, maar daar heb ik niks van gemerkt. Gisteren stond er een enorme vrachtwagen vol met bier bij de supermarkt uit te laden. Dus dat valt best mee.

Tot zover. Als er meer nieuws is, zal ik jullie op de hoogte houden.

Groetjes van Jan en Pranee

Reageer op dit bericht (“Bangkok 3 ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)