Badminton Vereniging Almere

Overstromingen in Thailand

Velen van jullie zullen ons niet kennen, maar de oudgedienden doen dat zeker wel. Enkele jaren geleden zijn wij naar Thailand vertrokken. Ook een zeer goede bekende van de vereniging, Bob Mersie, is daar naar toe geëmigreerd. Met ons en met Bob is alles goed, dat wil zeggen: geen last van water. Dat geldt echter niet voor een groot deel van Thailand. Hieronder een tweetal verslagen.

Rayong (Thailand), 24-10-2011.

Hallo Allemaal,

Een ieder van jullie zal wel op het nieuws hebben gezien dat er zich een ramp aan het voltrekken is in Thailand. Tot nu toe zijn bij deze overstromingen meer dan 350 mensen om het leven gekomen. Sinds gisteravond begint Bangkok te overstromen. Men probeert het zakencentrum droog te houden, maar de vraag is of dat zal lukken. Op dit moment staan vele buitenwijken al blank. Ten noorden van Bangkok ligt een dijk die het centrum voor overstroming moet behoeden en aangezien het water nog steeds stijgt, wordt het ergste gevreesd. Autobeztters is aangeraden hun auto op hoger gelegen delen te parkeren zoals bruggen, snel- en tolwegen enz. Gevolg is wel dat daar dus ook niet meer te rijden valt.

Het vliegveld Don Mueang is inmiddels overstroomd. Het crisiscentrum dat daar was gevestigd, heeft men moeten verplaatsen naar een universiteitsgebouw, maar dat is nu ook al ondergelopen, zodat het voor een tweede keer moest worden verplaatst.

Of het zuidelijke vliegveld ook zal overstromen is op dit moment niet duidelijk. Men heeft rondom het complex wel een 3 meter hoge dijk aangelegd. Op de nieuwsberichten wordt althans geen melding gedaan dat het vliegveld wordt bedreigd.

In de zwaar getroffen provincie Ayuddhaya zijn enkele bedrijventerreinen volledig overstroomd. Het water staat er 1,5 tot 2 meter hoog. Op die terreinen staan o.a. autofabrieken van Toyota en Honda. Ook staat er veel bedrijven die hoogwaardige produkten vervaardigen zoals bijvoorbeeld harde schijven en onderdelen voor mobiele telefoons. Bovendien is de oude stad volledig overstroomd en de vraag is maar of de overblijfselen van de tempels en gebouwen dit zullen overleven.

Ten noorden van Bangkok is een strook ven ongeveer 400 kilometer lang en tientallen kilometers breed, die onder water staat. Het betreft een gebied ongeveer ter grootte van driekwart van Nederland. Al dat water moet langs Bangkok worden geleid, naar zee. Daartoe heeft men nooddijken van zandzakken, afgedekt met klei aangelegd en 400 pompen geinstalleerd die 24 uur per dag werken.

De hoogtste waterstanden worden over een dag of twee, drie verwacht. Tot die tijd wordt er met man en macht gewerkt aan het aanlegeen van meer nooddijken en het versterken en verhogen van de reeds aangelegde dijken.

De verwachting is dat na ongeveer een maand al het water zal zijn verdwenen en de schade (die echt eneorm is) kan worden opgemaakt.

Hier in Rayong is al deze ellende ons gelukkig bespaard gebleven. Wat wij er echter wel van merken is, dat de schappen in de supermarkten steeds leger worden. Dat zal nog wel wat erger worden, dus we moeten maar wat bij elkaar zien te hamsteren; zoals: geen aardappelen meer? Dan maar een paar zakken patat en wat extra rijst en meer van dat soort dingen.

Groetjes van Jan en Pranee


Rayong, 27-10-2011.

Hallo Allemaal,

Hieronder het laatste nieuws:

27 oktober: Niemand twijfelt er meer aan of Bangkok gaat overstromen, de vraag is alleen: geheel of gedeeltelijk. De inwoners die het zich kunnen permitteren vluchten, voor namelijk naar Pattaya en Hua Hin (Lekker weekend aan zee), dat kan omdat de regering 27, 28 en 31 oktober officieel tot vrije dagen verklaard heeft. Steeds meer gebieden in Bangkok worden geevacueerd en het wachten lijkt op de eerste dijkdoorbraak.

In heel het land zijn de schappen in de winkels slechts gedeelteijk gevuld. Drinkwater is schaars en alleen nog te verkrijgen in kleine flesjes. Thailand gaat water importeren uit Maleisie. Andere produkten die schaars of niet meer te verkrijgen zijn: Bier, Yoghurt, toiletpapier, Cola.

Hier in Rayong krijgen we ook veel mensen uit Bangkok die tijdelijk een woning willen huren. Meestal voor een maand, want het zal zeker nog wel zo lang duren voordat het water verdwenen is en misschien nog wel langer. Komend weekeinde worden de hoogste waterstanden verwacht en, gecombineerd met hoogtij, zal het wel erg kritiek in Bangkok worden. Het water kan dan praktisch niet weg naar zee.

Het vliegveld ten zuidoosten van Bangkok is gewoon in gebruik. Rondom het hele complex lag al een 3 meter hoge dijk, die nu nog eens een extra halve meter is verhoogd. Ook is de luchthaven voorzien van een goede drainage en er zijn bij de aanleg van het complex pompen geinstalleerd om even tueel overtollig water snel kwijt te raken richting zee.

Zojuist heb ik nog even op de site van de luchthaven gekeken en die functioneert op dit moment normaal (dit speciaal voor jou, Ad).

Het dodental ligt nu rond de 365. Oorzaken zijn onder andere dat Thaien over het algemeen niet kunnen zwemmen, plotseling optreden van sterke stroming en - bijzonder triest - ontsnapte krokodillen van de vele krokodillen farms.

Ook hier merken we dat de schappen van de supermarkten steeds leger worden. Het gebrek aan toiletpapier is trouwens het minst erg, want dat wordt hier meestal als servetje gebruikt. Vandaag hebben we gelukkig nog een aardig voorraadje drinkwater in flessen weten te bemachtigen, dus we kunnen weer even vooruit.

Tot zo ver. Als er meer nieuws is, laat ik het jullie wel weten.

Groetjes van Jan en Pranee.

Tot nu toe 2 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. George Bakker op 07-11-2011 om 11:23 uur

  Hoi Jan,

  Fijn te horen dat het goed met jullie gaat.

  Groetjes,

  George

 2. Henk Staats op 07-11-2011 om 14:41 uur

  Beste Jan,

  Is de toestand nu verbeterd? Laat het even weten en vergeet niet om Bob de groeten te doen.

Reageer op dit bericht (“Overstromingen in Thailand ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)