Badminton Vereniging Almere

Almeerse turners en badmintonners hebben 'groene' sporthal

In Almere werd afgelopen zaterdag sportcomplex Carl Dekker heropend. Bijzonder aan de accommodatie is dat deze volledig 'groen' is. De sporthal bestaat uit drie zalen, kleedkamers, een kantine en een cursuslokaal. Op het topsportcentrum na, is deze accommodatie de grootste overdekte sportlocatie in Almere. Iets waar Henk Staats erg trots op is. Hij is voorzitter van de badmintonvereniging die er huisvest én van Stichting Sportaccommodaties Flevoland, dat het onderkomen in beheer heeft.

"De energiekosten liepen ieder jaar hoger op, ze rezen op een gegeven moment de pan uit", vertelt Staats. In 2008 werd zelfs een energierekening van in totaal 60.000 betaald. "Toen hebben we gezegd: hier moeten we iets aan gaan doen. In eerste instantie hebben we de badmintonzaal driedubbel geïsoleerd en zonnecollectoren aangebracht. Daarmee kan het douchewater worden verwarmd."

Warmte terugwinnen

Afgelopen periode werden opnieuw enkele belangrijke energiebesparingen uitgevoerd. "De turnzaal is driedubbel geïsoleerd en de akoestiek is daar verbeterd. Dat was vooral voor de leraren, die zich nu beter verstaanbaar kunnen maken. Verder werd een warmteterugwinsysteem aangebracht in de badmintonzaal, de turnzaal, de kantine, de kleedkamers en het cursuslokaal. Het rendement daarvan is liefst 90 procent."

De totale kosten van de aanpassingen waren 500.000 euro. Volgens Staats is dat nagenoeg helemaal door de Stichting zelf bekostigd. "Installatiebedrijf Carl Dekker heeft dit allemaal mogelijk gemaakt, ze zijn dan ook terecht naamgever van het complex." Met deze investering hoopt de Stichting dat de gebruikskosten voor het gebouw binnen de perken blijven. "Op die manier blijft het voor de sportverenigingen die er nu zitten."

Dat gaat om Badminton Vereniging Almere, Turning Spirit Almere, Just Run en Boks School Almere. Ook maken overdag drie basisscholen gebruik van het sportcomplex. Penningmeester Henk van Hulst: "De komende tien jaar zullen de energielasten verdubbeld worden. De verenigingen zouden daar aan kapot gaan. De achterliggende gedachte voor ons is om onafhankelijk te worden van die energiemaffia."

Windmolens

De volgende stappen om dat te realiseren staan al in de planning. "We willen vier windmolens op het dak gaan plaatsen", aldus Van Hulst. Staats voegt toe: "En we gaan de verlichting aanpakken. Op dit moment staat de ontwikkeling van de LED-verlichting nog in de kinderschoenen. We wachten nog even, voordat we dat aanpakken. Voor het badminton is kunstlicht namelijk van groot belang, omdat je anders de shuttle niet meer ziet."

"We zijn nu ongeveer drie maanden bezig met het inregelen van alles, dat gaat steeds beter", gaat Staats verder. "We zijn er enorm trots op dat we een volledig 'groen' complex hebben." Dat is ook Wethouder René Peeters. Hij heropende zaterdag de accommodatie.

U vindt Sport FM op http://www.meerdansport.nl/index.php?page=news&id=1337

Wilt u meer informatie over het besparen op energiekosten voor sportcomplexen, bedrijfsgebouwen en kantoren, neem dan contact op met Carl Dekker van Installatiebedrijf Carl Dekker te Almere door op het onderstaande logo te klikken.

Carl Dekker

Reageer op dit bericht (“Almeerse turners en badmintonners hebben 'groene' sporthal ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)