Badminton Vereniging Almere

Nieuwe trainingen Reanimatie met AED

Vorige week heeft Cock van Puffelen onze reanimatie-trainer Arjan Niezing al mogen introduceren. Arjen is per slot van rekening de shirt sponsor en stuwende kracht van team 16 om hun successen van het vorige seizoen weer nieuw leven in te blazen!

Maar uiteraard gaat dit stukje hier niet om!

Ik richt mij tot u, leden van alle verenigingen die gebruik maken van onze sporthal, maar ook ouders van jeugdleden:

De BSAO nodigt u van harte uit deze cursus Reanimatie MET AED bij te wonen. De cursus zal gehouden worden gedurende de weekeinden van 1 / 2 en 8 / 9 februari a. s. en wel in de ochtenduren. (Hoeveel cursussen en de exacte data voor deze ochtenden zijn nog niet bekend. Deze zijn afhankelijk van het aantal cursisten).

Dat deze cursussen noodzakelijk zijn, moge duidelijk zijn! Jaarlijks overlijden er in Nederland tussen de tien- en vijftienduizend mensen aan een plotselinge hartstilstand ten gevolge van een hartritmestoornis. Bij een hartstilstand staat het hart niet echt stil. In feite is er sprake van een ritmestoornis. Het hart klopt niet meer normaal, maar raakt in een trilling. Het bloed wordt hierdoor niet meer rondgepompt, maar defibrilleert, dat wil zeggen, dat iedere pompkamer en –boezem in het hart niet meer in de juiste volgorde pompt.

Een snelle hulpverlening is op dat moment noodzakelijk. Snelle hulpverlening verhoogt namelijk de kans op overleven. Per minuut uitstel van de reanimatie verlaagt de kans op overleven met 30%. Het normale hartritme en de pompwerking van het hart moet worden hersteld. Dit kan door middel van een Automatische Externe Defibrillator. Dit apparaat zorgt ervoor dat een krachtige stroomstoot de hartslag herstelt. Als defibrillatie binnen vijf minuten plaatsvindt, neemt de kans op overleven tot 72% toe. Een ambulance doet er vaak tien minuten tot een kwartier over om bij patiënten te komen.

Een aantal jaren heeft de BSAO de AED aangeschaft, om bij een calamiteit, ingezet te kunnen worden en daardoor levens te redden! Echter, er zijn ook getrainde mensen nodig om deze AED te kunnen bedienen! Daarom deze oproep aan u allen om u bij mij in te schrijven voor deze cursus!

Onder de bezielende en motiverende leiding van onze trainer Arjan Niezing, zult u de kneepjes van dit “vak” aangereikt krijgen en er ook mee gaan oefenen op, door Arjan meegebrachte, oefenpoppen.

Ter uwe informatie, Arjan is gediplomeerd reanimatie-trainer en is beroepshalve werkzaam op de afdeling hartbewaking van het Flevoziekenhuis en beschikt daarmee over een enorme dosis ervaring!!

Om nog een paar mogelijke misverstanden uit de weg te ruimen: Iedereen kan het gebruik aangeleerd worden, zo simpel is het! Iedereen in Nederland mag de AED bedienen en als goed burger een AED inzetten, wanneer dit nodig is. De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in april 2002 opdracht gegeven via een Algemene Maatregel van Bestuur de Wet BIG zodanig te wijzigen, dat het gebruik van AED door medische leken is toegestaan.

Ik roep u op u in te schrijven voor deze cursus. De cursus duurt ongeveer 2 uur.

Dat kan heel eenvoudig door een mailtje te sturen naar onderstaand e-mailadres.

U kunt daarmee levens redden!!

Voor meer informatie kunt u terecht bij ondergetekende op: reanimatie@bvalmere.nl of per telefoon 0610892414.

Ik zie uw commentaren, en vooral aanmeldingen gaarne tegemoet!

Henk van Groenigen

Tot nu toe 2 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Grada Snellenberg op 18-12-2013 om 14:09 uur

  Ik wil mij graag opgeven voor de cursus reanimatie met AED.

  Als ik er bij mag zijn hoor ik wel welke datum het wordt.
  Met vriendelijke groeten Grada.

 2. Henk op 23-12-2013 om 21:11 uur

  Hallo Grada,

  Fijn dat je meedoet!!!

  Wil je me een bellen op het telefoonnummer in mijn tekst?
  dan kan ik jou ook bereiken!.
  Henk

Reageer op dit bericht (“Nieuwe trainingen Reanimatie met AED ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)