Badminton Vereniging Almere

Emotionele afsluiting van het recreanten seizoen

Maandagavond was het begin van de laatste week van dit seizoen. Zoals gebruikelijk bij het gaan van de zoemer rende iedereen naar het planbord. Echter achter het planbord zat hij daar in een rolstoel te kijken. Ricardo Boldewijn.

De man die wij kenden om zijn sportiviteit en optimistische kijk op het leven.
Na een aantal maanden in coma te zijn gehouden en een jarenlange behandeling in het brandwondencentrum in Beverwijk heeft hij zich weer in het leven terug geknokt.
Lang heeft hij getwijfeld of hij langs de hal zou gaan en uiteindelijk was hij daar.

De hele groep vormde een cirkel om hem heen, vergat het badminton en luisterde ademloos naar zijn verhaal. Een verhaal dat iedereen diep raakte. Het gaf een aparte sfeer en iedereen was er van ondersteboven.
Hij vertelde uitgebreid over de ernst van zijn situatie en het feit dat de wetenschap veel kennis heeft overgehouden aan de behandelmethoden die ze hebben toegepast. Het was een aantal gradaties erger dan de vuurwerkramp in Volendam. Dat hij gek werd van de psychologen die op hem afgevuurd werden. Of hij kon revalideren of naar een verzorgingshuis zou moeten gaan.

Een ding is duidelijk:
Hij heeft op het uiterste randje gelegen.
Stapje voor stapje is hij weer teruggekomen.

Het mooie, voor zover je daarvan kan spreken, is de mentale weerbaarheid van Ricardo die wij opmerkten. Hij wist alles, voor ons gevoel, zo goed te plaatsen dat er een gevoel van diepe bewondering voor hem ontstond. Een gezonde dosis humor had hij ook bij zich en dat in combinatie met zijn positieve levenshouding was voor iedereen om hem heen een ware levensles.
Hij heeft weddenschappen afgesloten met kinderen: Als jij je examen haalt dan ga ik zorgen dat ik weer kan lopen. En hij deed het. Ongelofelijk!!

Het was fijn dat Ricardo het initiatief heeft genomen naar de hal te komen. We zijn tenslotte een vereniging en op zo'n moment besef je dat een vereniging meer is dan sport alleen. Je hebt een sociale binding met elkaar.
Na het horen van zijn relaas besef je hoe relatief alles eigenlijk is.
Als alles in je leven normaal verloopt, sta je niet altijd stil bij de inhoudelijke kant van het leven.
Ricardo gaf ons het besef. Het besef dat wat er ook gebeurt, je altijd stap voor stap weer iets op kunt bouwen. Kleine stappen om je leven weer vorm en inhoud te geven. Zaken die voor gezonde mensen zo vanzelfsprekend zijn.

Een mooiere afsluiting van ons recreantenseizoen hadden we ons niet kunnen wensen.

We weten nu hoe het met Ricardo gaat.
Hij zal nog een lange revalidatieweg afleggen, maar wij weten dat hij het kan. Dat geeft een positief gevoel.
Wij wensen hem en zijn familie sterkte bij zijn revalidatie en gaan ervan uit dat hij regelmatig zijn gezicht in de hal zal laten zien.

De recreanten.

Tot nu toe 2 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Cock op 03-07-2014 om 14:49 uur

  Wow, wat een mooi geschreven stukje, complimenten.
  Maar het mooiste van alles is natuurlijk de terugkeer van Ricardo. De afgelopen tijd werden we zo goed als mogelijk op de hoogte gehouden van de voortgang van de gezondheid van Ricardo, en vaak waren dit pesimistische berichten.
  Hoe fijn daarom dit te lezen, het gaat veel beter met hem en hij kan zelfs in de hal zijn.

  Ik wens Ricardo ontzettend veel succes in zijn revalidatieproces en zijn familie in de ondersteuning en ik hoop van harte hem nog vaak in de sporthal te ontmoeten.

 2. Cindy op 04-07-2014 om 00:55 uur

  Afgelopen maandag twijfelde ik of ik even naar de hal zou gaan. Toen ik later hoorde dat Ricardo langs geweest was, baalde ik echt thuis gebleven te zijn... :/
  Maar wat een superberichten, wat een kanjer! En wat een mooi stukje hier op de site. Heel herkenbaar, zo is Ricardo :)!
  Superblij dat het zo de goede kant op gaat, al zal dit nog een lange en zware weg zijn.
  Ricardo, weet dat er vaak aan je gedacht wordt! Eens met Cock: hopelijk kom je vaker langs, even bijkletsen, wat drinken. Heel veel sterkte maar weer, voor jou en voor je familie, topper!

Reageer op dit bericht (“Emotionele afsluiting van het recreanten seizoen ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)