Badminton Vereniging Almere

Van de voorzitter

Afgelopen zondagochtend was ik in Sportcomplex RCS om de badmintonverrichtingen gade te slaan van mijn kleindochter Iris. Ik deed dat niet alleen, want beide opa's en oma's van Iris waren present. Klaas Wilting, de andere opa, vroeg zich af hoe het kon dat het team van Iris, de J 12, zoveel partijen won en dat van grotere kinderen. De 11- en 12-jarigen spelen namelijk onder 15 jaar, maar winnen toch alles.

En dat is niet alleen met de J 12 het geval. Ik heb zelfs een talent gezien van negen jaar dat eveneens in een team speelt onder de 15 jaar en ook iedere partij wint. Als de Almeerse kinderen winnen, is dat leuk voor Almere en als het je kleinkind betreft is dat dubbel leuk. Maar macro gezien is het in feite geen goede ontwikkeling. De kinderen die soms één of zelfs twee leeftijdscategorieën hoger spelen, moeten toch veel meer tegenstand hebben. Ik vind het eerlijk gezegd verontrustend.

Dat vind ik ook van het feit dat van onze 19 jeugdteams er maar vijf in een volledige competitiepoule spelen. En dan vinden we ook nog twee of zelfs drie Almereteams in één competitiepoule. Wat ik niet begrijp is, dat een manager van een regio niet aanbiedt om een aantal van de Almeerse teams in een andere regio onder te brengen. Dat moet voor het volgend seizoen maar eens overwogen worden. En duidelijk is ook, dat onze penningmeester niet langer het volle pond betaalt voor competitieteams die in onvolledige competitiepoules spelen.

Het badmintonoverdag is een groot succes. Iedere woensdagochtend zo maar 50 deelnemers met verschillende achtergronden en dat maakt het wel zo gezellig. Er zijn zelfs badmintonners die bepaald niet uit Almere of de regio komen!
Ook tijdens de recreantenavonden is de zaal meer gevuld dan vorige seizoenen. Ook dat is een goede ontwikkeling.

De eerste helft van de competitie in de Carlton Eredivisie zit er op. Qontent Almere staat op een mooie vierde plek met 46 punten en heeft de drie teams die er boven staan, nog altijd in het vizier. Dat is niet slecht voor het jonge Almeerse team, dat dus op koers ligt om de play-offs te halen met 12 punten voorsprong op de nummer vijf Roosterse BC en 14 punten voor op Van Zundert Velo. Maar laten we vooral niet te vroeg juichen, de tweede helft van de competitie moet nog gespeeld worden.

De eerste competitiehelft vond ik persoonlijk best leuk met af en toe verrassende uitslagen, die overigens ook nog wel eens het gevolg waren van niet-aanwezige spelers wegens toernooiverplichtingen en blessures. Ik hoor nog wel eens dat de beoogde kwaliteitsimpuls voor de Carlton Eredivisie alleen kans van slagen heeft als de Nederlandse toppers weer in de eredivisie zouden spelen. Ik geloof er eerlijk gezegd geen barst van. Hou mij ten goede, ik ben bepaald geen tegenstander van het meespelen van de toppers, maar laten we het al dan niet meedoen toch vooral niet overdrijven. Als er toernooien zijn in Nederland met Nederlandse en buitenlandse toppers komt er een schamele paar honderd man op af. Waarom zit het niet tjokvol tijdens de Dutch Open of tijdens een NK? Toppers genoeg zou je zeggen! En denken we dan dat bij een simpele eredivisiewedstrijd met één of twee toppers in de gelederen van de beide teams, dat daar het badmintonvolk en masse op af komt? Slaap lekker zou ik zeggen.
We moeten het eerder hebben van de supporters die hun club willen steunen en waarvan de helft van de toeschouwers wellicht zelfs nooit van de toppers heeft gehoord. Daar moeten de eredivisieclubs op in zetten in de komende vijf jaar, daar ligt misschien wel onze laatste kans om het badminton in Nederland overeind te houden.

In een krant las ik zelfs dat BCA gezegd zou hebben dat Badminton Nederland aan zet is voor wat de speelkalender betreft. Ik geloof dat we al 20 jaar steggelen over de speelkalender, dus laten we dat nu maar vergeten. Met de huidige speelkalender acht ik niet veel mis, wellicht iets te veel dubbele weekenden, maar je kunt nu eenmaal niet alles hebben. Ja, sommige clubs missen zo af en toe een topspeler, maar dat weet je van te voren als je toppers inhuurt. Niet meer over hebben zou ik zeggen.

Ik lees vandaag op de site van Badminton Nederland dat de voormalige algemeen directeur definitief uit dienst is. We mopperen nog al eens op Badminton Nederland, ik ook, en soms volkomen terecht, maar er is toch ook een aantal belangrijke besluiten wel genomen. In feite zou dat eens op een rij gezet moeten worden en dat kan tot een genuanceerd oordeel over de bond leiden.

Desalniettemin moeten we het bondsbestuur scherp houden. Niet met dwarsliggen, maar met dwarsdenken is de bond ook geholpen!

Henk Staats

Tot nu toe 2 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. ROSKAM, ERIK op 04-11-2014 om 13:06 uur

  Beste Henk,

  Als vader van 1 van de kinderen van de door jouw genoemde jeugdelftallen sluit ik mij helemaal aan bij jouw verhaal.
  Oook ik zit mij hier ieder week-end over te verbazen.
  Nu weet ik dat er in nederland 2 soorten clubs zijn. Clubs die 1 a 2x per week "training"geven aan recreanten en clubs die net als bij ons 4 a 5x per week serieus training krijgen.
  Ik snap werkelijk niet als we met zijn allen het badmintonniveau op grotere hoogte willen krijgen er niet een verdeling gaat worden gemaakt in de competitie. Mijn idee zou zijn dat de kinderen die 4 a 5x per week trainen in afdeling 1 en/of 2 terecht komen en de rest van nederland in de andere afdelingen.

  In de hoop dat voor iedereen op termijn de spanning in een leuke pot badminton weer terugkomt.

  Vr.gr.
  Erik Roskam

  Ps hoop je zondag a.s. natuurlijk wel weer te zien aanmoedigen bij de volgende wedstrijd.

 2. ron op 13-11-2014 om 10:07 uur

  Beste Erik,
  de kids van bv Almere spelen inderdaad vaak beter dan leeftijdsgenoten bij andere verenigingen. Ik kan mij heel goed voorstellen dat ze dan andere uitdagingen zoeken. Ik neem aan dat de kids bij het inschrijvingen van komend districtkampioenschap hiermee rekening hebben gehouden en ingeschreven zijn in de leeftijdscategorie waarin zij competitie spelen. Bij een eerste blik bij de inschrijvingen ziet het er daar niet naar uit. Staat dan toch een beetje haaks op jouw opmerkingen.

Reageer op dit bericht (“Van de voorzitter ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)