Badminton Vereniging Almere

Qontent Almere Schaduwteams

Hierbij wil ik graag aan de oproep voldoen van Cock van Puffelen om meer stukjes vanuit onze vereniging op de website te plaatsen. Terecht voelt Cock zich een Remi (van “Alleen op de wereld”). Vandaag koos ik de kop van dit verslag “Qontent Almere Schaduwteams”. Vanwaar deze titel? Ik wil jullie graag meer vertellen over dit team dat altijd actief is bij de eredivisiewedstrijden van Qontent Almere. Dit team is zichtbaar, maar toch ook weer niet. En dat is goed: bij binnenkomst van alle bezoekers is de gehele arena opgebouwd. Het ziet er fantastisch uit. “We hebben zin in de komende wedstrijd”.

Maar al die materialen zoals de borden van onze sponsoren, scheidsrechterstoelen, manden, stoelen/tafels, wedstrijdtafel, televisieschermen, audioapparatuur komen niet vanzelf op hun plaats: daarvoor is een heus Opbouwteam in de weer. Om het sjouwen met de borden te verlichten is een heus karretje gemaakt door Bertus .Het voldoet prima. Wist u ook dat al deze mensen na afloop weer alles netjes opruimen? Dit is zo allemaal globaal opgeschreven. Ik wil niet zeuren, zodat jullie geen zin meer hebben om verder te lezen: ook voor al deze materialen zijn speciale plekken gecreëerd in de voormalige bowshal: ook door vrijwilligers bedacht.

Het is genieten bij Qontent Almere: maar wat zijn nog meer taken van dat Qontent Almere Schaduwteam? Jullie zien mij altijd zitten bij de wedstrijdtafel: schrijven, typen en de spelers aan jullie voorstellen. Mijn taak begint al een paar dagen voor de wedstrijd: ik schrijf mijn openingstekst en zoek de spelers van de bezoekende vereniging alvast op. Ik neem de namen over van de laatst gespeelde wedstrijd, omdat ik verwacht dat dan de meeste spelers weer meedoen. Ook heb ik dan een idee hoe je bepaalde namen moet uitspreken: denk hierbij aan de achternaam van onze Gita Djajawasito of Elisabeth Purwaningtyas van Slotermeer of Akvile Stapusaityte van Duinwijck. Daar moet ik echt goed naar kijken. Vervolgens zoek ik op de site van Badminton.nl de namen van de referee en de beide scheidsrechters. Zo dat is dan klaar: het scheelt enorm veel tijd om dit vooraf te doen. Voorafgaande aan de wedstrijd is het meestal druk en moet er veel geregeld worden. Daar over later meer.

Op de dag zelf: rond 17.45 uur zijn René en ik aanwezig. Qontent Almere geniet van de maaltijd van Toko Sindjaja. Wij bestellen ook zo’n heerlijke maaltijd bij Yvonne Sie! Tijdens de maaltijd komen de referee en scheidsrechters binnen. René en ik zijn het ontvangstcomité. Het verwelkomen en een kopje koffie aanbieden wordt door de arbiters zeer op prijs gesteld: we hebben dan ook een goede band met ze opgebouwd. De arbiters komen meestal van buiten Almere: denk aan bijvoorbeeld Roden (bij Groningen) en Nijmegen. Ook na afloop moeten zij meestal nog ver rijden om weer thuis te komen.

Wat wordt er nog meer voorafgaande aan de wedstrijd geregeld? Lijnrechters, aankondiging voor sponsoren, leden en verenigingen in de directe omgeving van Almere, consumptiebonnen, muziek, trommels, filmapparatuur, fotograaf, barvrijwilligers: ja het is heel wat. Met veel sterke schouders wordt de avond een succes!

Vandaag speelt Qontent Almere tegen Duinwijck: een cruciale wedstrijd!

Precies om 18.30 uur leveren beide coaches hun opstelling in bij de referee. Naar aanleiding hiervan worden alle wedstrijdformulieren ingevuld. Over schouders heen kijkend probeer ik zo snel mogelijk mijn “administratie” op orde te krijgen: wedstrijdspelers opschrijven op het grote whiteboard: alleen nog de dames- en herendubbel. Daarna vul ik zo snel mogelijk de electronische borden in. Zo dat staat. De electronische telborden zijn een verhaal apart en uniek in de eredivisie. Het is zeer nauwkeurig invullen: maak ik een typefout: helaas pindakaas dan moet ik alles opnieuw invoeren! Om mij heen wordt het steeds drukker: de eerste bezoekers lopen binnen en kijken welke wedstrijden er gepland staan. Ik ga weer weg van de wedstrijdtafel om aan de tegenpartij te vragen wie er allemaal mee in de line-up staan. Bij deze wedstrijd zijn het er maar liefst vijf mensen van het ondersteunende team van Duinwijck meegekomen. Ik probeer nu zo snel mogelijk het whiteboard aan te vullen: vaak ontstaat hier altijd een praatje over mijn “mooie handschrift”: hierover kan je mooie gesprekken hebben. Leuk he? Gesprekken gaan dan bijvoorbeeld over je schooltijd (hoe leerde jij schrijven, een oud familielid die mij het mooie schuinschrift geleerd heeft, hoe doe je het toch?)

Vijf voor zeven: trainingspakken van de clubs worden aangetrokken. Ik verzoek iedereen om naar de bowlshal te gaan: Komt daar Sinterklaas met zijn zwarte pieten daaruit? Nee, Het is een mooi gezicht om alle spelers/begeleiders/referee te zien opkomen. Stanley Soselisa, onze geluidsman geeft met een seintje dat hij er klaar voor is. Ik ook. Geef een knikske en het circus begint.

Jammer, maar vanavond gaat het omroepen niet vlekkeloos: de microfoon hapert. Spelers kijken me vertwijfeld aan: “Ben ik al aan de beurt?”. Sorry, ik kan er niets aan doen. Probeer de microfoon in de goede richting te draaien, maar helaas. Wat zeg je dan? “Mijn moment is geweest”. Kan het niet meer overdoen. Verder geniet ik: er is zelfs een toeschouwer uit Raalte gekomen, wilde graag een plaats reserveren: dat kan: hij zit op loge!!!! Trommels, ratels en heuse kerstklokken klinken om mij heen. Ik weet het nu zeker. Dit wordt een topavond. Dit is waar je het als vrijwilliger voor doet.

Wat is badminton zonder shuttles? Voldoende aanwezig. Logisch zou je zeggen. Maar ook hiervoor gelden weer afspraken waar vrijwilligers bij betrokken zijn. Goed opletten of er nog genoeg aanwezig zijn en anders ervoor zorgen dat ze er komen!!!!! Al schrijvend gieren de zenuwen door mijn lijf: ons mannendubbel verliest de eerste game. De Buks en Pang doen er alles aan om de tweede game naar zich toe te trekken: het wordt nu echt een heksenketel, ratels, bellen klinken door de hal. Ook Cheryl en Gita halen alles uit wat erin zit: staan nu met 19-15 voor in de tweede. Kop op dames nog effies. Oei, Duinwijck slaat uit. Nog ééntje, nog eentje, nog eentje. Ja hoor daar is de winst. Nu vlug naar het whiteboard om de uitslag op te schrijven en de volgende partij weer intypen op het electronisch scorebord. Het mannendubbel wordt spannend: de laatste punten in de derde set. Ik zie spelers de meest acrobatische toeren uit te halen om hun punten binnen te slepen. Nog eentje en dan barst het applaus los. Gewonnen.

Er zijn nog meer vrijwilligers actief: niet geheel onbelangrijk: en dat zijn de lijnrechters: Het is fijn om de interactie te zien tussen scheidsrechter en lijnrechter. Veelvuldig knikken, communiceren dat je een shuttle goed beoordeeld hebt. Bij ons heeft de lijnrechter een extra taak, namelijk het bijhouden van het electronische scoreboard. Dat zijn de zwarte kastjes die op hun schoot liggen tijdens de wedstrijd.

En zo gaat de wedstrijd verder: standen, uitslagen bijhouden, nieuwe partij invoeren. Ik doe een babbeltje hier, babbeltje daar en toch ook nog even achterom kijken: er zijn nog meer teams van de BVA aan hun competitiewedstrijd bezig. Voor hun geen line-up, lijnrechters, doch wel grote liefde voor onze club.

Na afloop is het enige wat ik kan zeggen : ALLE VRIJWILLIGERS BEDANKT. Als ik snel tel zijn dat er twintig!

Ik vergeet een fotootje van mijzelf te maken: hindert niet: ik ben onderdeel van het Schaduwteam (zichtbaar, en toch ook weer niet!). Op naar een drankje en de beroemde BVA- teamschotel om na te genieten van de wedstrijd met onze referee/scheidsrechters.

Hiermee eindigt mijn verhaal over het Qontent Almere Schaduwteam. Ik hoop dat ook andere clubleden zich eens willen wagen om een stukje te schrijven voor onze website. Ik heb het graag gedaan en wens een iedereen nog heel veel plezier met onze prachtige badmintonsport.

Jos Wu

Tot nu toe 3 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Henk Staats op 01-11-2015 om 17:08 uur

  Echt een leuk stukje Jos!

 2. Erik Staats op 01-11-2015 om 17:32 uur

  Beste Jos,

  Erg leuk stukje waarvan je zelfs als onderdeel van team niet weet dat er zoveel zaken geregeld moeten worden.

  Jullie zorgen voor ons voor de ideale voorbereiding. Als alles goed geregeld is, leidt dat de spelers niet af en kunnen ze zich maar op een ding focussen en dat is de wedstrijd. Dat doen jullie als schaduwteam erg goed en zorgt voor veel rust binnen het team. Onze dank voor het schaduwteam dat alles zo goed geregeld is. Juist door niet op te vallen betekent dit dat alles goed georganiseerd is. We boffen maar.

  Veel dank namens de begeleiding en spelers van team 1!

 3. Bas van Os op 02-11-2015 om 12:18 uur

  Heerlijk stukje om te lezen. De lezers kunnen nu ook weer eens zien dat er heel veel vrijwilligers met verschillende zaken binnen BV Almere bezig zijn. Vooral jou stuk werk is voor iedereen maar normaal, maar als je eens afwezig bent is er dikke stress :)
  In ieder geval super dat je deze werkzaamheden wil doen, maar nog mooier dat je het ook eens kenbaar maakt naar de buitenwereld. Wie volgt?

Reageer op dit bericht (“Qontent Almere Schaduwteams ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)