Badminton Vereniging Almere

Van de voorzitter

Op 5 juni en in het weekend van 11 en 12 juni 2016 werden de Clubkampioenschappen gehouden in Sporthal Raggers en zonder overdrijven kan gesteld worden dat het weer genieten was van de vele meer dan leuke partijen. Het aantal recreanten dat deelnam aan de kampioenschappen viel ietwat tegen, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door het aantal jeugdspelers en wedstrijdspelers, al was het jammer dat een aantal topspelers verhinderd was omdat zij een SL3-cursus volgden.

Op 13 juni 2016 om 19.00 uur werd de Algemene Ledenvergadering gehouden. Vijf leden hadden de moeite genomen om de ALV te bezoeken. Dat zijn er natuurlijk veel te weinig, maar om de één of andere reden lukt het ons niet om meer ALV-bezoekers te krijgen. Welke dag en welk tijdtip we ook uitkiezen, de opkomst staat niet in verhouding tot het aantal leden. Maar de vijf die er wel waren hadden zinnige vragen en opmerkingen en daar doet het bestuur dan weer zijn voordeel mee.

En dan de onvolledige poules in de jeugdcompetitie. Voor het seizoen 2016/2017 hebben we uiteindelijk 20 teams ingeschreven, maar ondanks de meer dan goede bedoelingen van de competitieleider van Noord Holland, Nils van Hoegee, is BNL er in geslaagd om van de 20 teams zegge en schrijve één team onder te brengen in de regio Centrum.

Van de andere 19 teams spelen er drie teams in een volledige poule met één BVA-team. Er zijn nog drie volledig poules, maar daarin zijn twee BVA-teams per poule ingedeeld. Alle andere poules zijn onvolledig en/of ingedeeld met twee of meer BVA-teams per poule. Een dieptepunt is een poule met zes teams, waaronder maar liefst drie BVA-teams.
Ons bestuur vraagt zich af of dit nog wel een jeugdcompetitie genoemd kan worden, waar we nota bene bijna € 4.000,-- voor moeten neertellen! Maar niet alleen ons bestuur vraagt zich dat af. Ook ouders van onze jeugdspelers beginnen te morren over deze flutcompetitie en terecht.

Het bestuur heeft derhalve afgelopen maandag 13 juni 2016 besloten om met ingang van het seizoen 2017/2018 niet meer deel te nemen aan de jeugdcompetitie van BNL. De afgelopen seizoenen was het al kommer en kwel en nu voor het seizoen 2016/2017 is het weer meer dan erg. Het is dat we andere verenigingen niet willen duperen, maar anders hadden we ons voor het komende seizoen alsnog teruggetrokken.

Het bestuur zal zelf voor het seizoen 2017/2018 een jeugdcompetitie opstarten en op voorhand worden andere verenigingen uitgenodigd om hier aan deel te nemen. De kosten zullen zeer zeker geen € 185,-- per team bedragen, zoals de teambijdrage die verschuldigd is aan BNL.

Op basis van de resultaten van de afgelopen seizoenen weten we dat er in de Carlton Eredivisie vijf verenigingen zijn die om de hoofdprijs strijden. Opvallend is het vervolgens dat uit het programma voor het seizoen 2016/2017 blijkt dat er sprake is van een onevenwichtig programma in de eerste fase van de competitie. Zo speelt Almere één thuiswedstrijd tegen een sterk team en drie wedstrijden uit. Maar er is ook een vereniging die thuis driemaal een sterke tegenstander treft en slechts eenmaal uit. Je vraagt je dus af of dat niet evenwichtiger had gekund. Er staat bovendien een Freudiaanse verschrijving in dit programma, want DKC is al ingedeeld bij de play-offs. Of reikt de arm van bestuursleden zo ver dat er zelfs invloed op het programma wordt uitgeoefend? Je moet er maar niet aan denken.

Middels badmintonline heb ik een discussie gevolgd over het door BNL aanstellen van Deense trainers en het afwimpelen van kandidaten die een SL-4cursus willen volgen. Het doet mij de wenkbrauwen fronsen als ik het lees.

En steeds meer bekruipt mij de gedachte dat het eind van BNL nabij is.

Tot nu toe 7 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Ernst op 17-06-2016 om 09:53 uur

  Ik zou haast willen zeggen, "eindelijk" . Een goed besluit om uit de jeugdcompetitie te stappen. De bond heeft ons jaren geleden gevraagd om met enkele jeugdteams te spelen in Regio Oost. Ze moeten er nu nog op terugkomen!!! Ik hoop dat er vele clubs met ons mee willen doen. In ieder geval succes met het starten van een nieuwe jeugdcompetitie.

 2. Erik op 17-06-2016 om 10:12 uur

  Jammer te lezen dat we stoppen met de jeugdcompetitie binnen de BNL. Maar mogelijk dat we met andere verenigingen tot een competitie komen dit dan wel volle teams trekken. Het niet spelen van meer teams in de regio heeft voor een groot deel te maken met de het gegeven dat wij in onze regio al bij de onder 17 met veren shuttles spelen. In de regio centrum wordt pas bij de onder 19 met veren shuttles gespeeld. Als je daar dan maar drie teams hebt en dan nog een team van Almere bij hebt dan houdt dat ook snel op. Ik ben van mening dat zowel in de regio noord holland en de regio centrum wel gewerkt is aan een oplossing. Maar mogelijk moet er is in een groter geheel gekeken worden naar de jeugd competitie. Veel jeugd spelers spelen bij verschillende verenigingen al in de senioren, om verschillende redenen. Wij zijn binnen de regio een zeer grote vereniging. Mogelijk moet er binnen de BNL eens gekeken gaan worden naar een landelijke jeugd competitie en een uniforme samenstelling van de competities in de regio's. Waarbij te denken valt aan een veren competitie vanaf onder 15 of 17. Veel onder 15 en 17 spelers spelen volgens mij al regelmatig met veren op de master toernooien. Mogelijk dat je die dan ook in de jeugd competitie houdt en dus meer jeugd teams en vollere poules. Maar ook zullen verschillende verenigingen moeten kijken naar het binden van jeugd leden en het laten competitie spelen van de jeugd.

 3. Nils op 17-06-2016 om 12:06 uur

  Zoals je begrijpt kan mijn reactie hierop niet uitblijven.

  Henk, ik vind het echt niet kunnen dat wat ik allemaal heb geregeld voor jullie en de andere clubs een flutcompetitie noemt. Daarmee degradeer je mijn werk enorm.
  Zoals ook jij moet weten is de deadline van inschrijven 1 april, maar moet ik eigenlijk altijd op jullie inschrijvingen wachten... Hierdoor krijg ik er pas op het eind heel veel teams bij waardoor ik pas vrij laat kan beginnen met het proberen in te delen van zoveel mogelijke poules.
  Zoals Erik al schetst is het aantal almere teams tov van de overige teams gewoon te groot. Daar ontstaat dan ook de onevenredig aantal teams per poule in. Als dan regio centrum nog minder met veren speelt dan noord-holland, dan houdt het gauw op. Net als Erik pleit ik ook voor een meer landelijke benadering van de competitie. Dit geldt wat mij betreft niet alleen voor jeugd, maar ook voor de senioren.

  Als jullie je willen scheiden met de jeugdteams, dan is dat jullie keuze. Echter vergeet niet dat als niemand bij jullie aansluit je dan alsnog onvolledige competitie krijgt. En als iedereen zich bij jullie aansluit, dan lopen jullie tegen dezelfde problemen op als die ik de afgelopen 2 jaar hadden. En als het half om half wordt, dan hebben we wellicht beiden een onvolledige competitie.

  Ik zou dus net als Erik willen pleiten om dit seizoen met alle clubs om tafel te zitten hoe we de jeugdcompetitie simpeler kunnen maken, waardoor we meer plezier terugvinden.
  Echter bereiken we dat niet door deze berichten....

 4. Bas op 17-06-2016 om 14:11 uur

  Nils,

  Volgens mij tref jij geen blaam. Mijn interpretatie is ook dat de Hr. Staats jou ook niet beschuldigd. Je roeit met de riemen die je hebt en ik denk dat je het maximale gedaan hebt wat in je vermogen (en functie) ligt.
  Dat ontslaat echter BN niet van de verplichting om een goede competitievorm aan te bieden. Steeds meer jeugdige spelers stromen "verplicht" door naar de senioren, omdat de jeugd eenvoudigweg niet meer competitief genoeg is. De tendens is nu al dat er jeugdspeler van twaalf jaar oud bij de senioren meespelen. Dit zou toch niet hoeven? Ouders betalen flink wat geld voor de jeugdcompetitie en nu spelen ze in een poule van zes, waarvan er drie van dezelfde vereniging zijn.

  Wat heeft BN de afgelopen vijf jaar gedaan om ervoor te zorgen dat er meer jeugdspelers competitie gaan spelen, of dat de sterke jeugd in de jeugdcompetitie blijft spelen? Naar mijn eer en geweten helemaal niets.
  Daarnaast zijn door de verhoging van de inschrijfgelden steeds meer kleine clubs afgehaakt, simpelweg omdat deze kleine clubs zoveel geld voor één team niet kunnen betalen

  Als BN nu jarenlang niets doet aan de jeugd en zijn mogelijke verschijningsvormen, is het dan misschien geen oplossing om voor een "appel en een ei" zelf de competitie te verzorgen? Ik denk namelijk dat je voor 10% van het inschrijfgeld ook een jeugdcompetitie kan samenstellen. Door de lage instap kunnen er significant meer teams mee doen. Spelers die eenmaal jeugd spelen stoppen minder snel dan jeugdspelers die alleen maar recreatief een balletje slaan. Dus uiteindelijk krijgen we weer een ledengroei bij de andere badmintonclubs.

  Samengevat denk ik dus dat dit misschien wel de beste oplossing is om uiteindelijk het badminton weer op de kaart te krijgen.

 5. Nils op 17-06-2016 om 14:22 uur

  Bas,

  Ben ik met je eens, alleen soms voelt het niet als zo. Je hebt gelijk dat de jeugdcompetitie inderdaad steeds zwakker wordt, dat is al jaren aan de gang. Echter vraag ik me af of dat verplichte ook niet deels komt door het tekort aan senioren competitiespelers, plus het feit dat de jeugd steeds eerder eerder op een hoog niveau komen.

  Ik sta open voor nieuwe ideeen en als ik als regioleider samen met Almere een betere competitie opzet voor de regio kan opzetten, dan sta ik daar open voor. Uiteraard zou het nog mooier zijn als we met alle regio's en BNL daar naar kijken en dezelfde kant op kijken, maar volgens mij zitten de andere RCW en LCW daar niet echt op te wachten. Het zijn teveel eilandjes waar ook ik helaas niet doorheen kom.

  Wellicht een goed idee om dit najaar met regio noord-holland te brainstormen over de competitie opzet binnen de regio en met een paar voorstellen te komen, waar we dan volgend seizoen bijvoorbeeld een proef mee kunnen starten?

  Je ziet dit ook terug op de senioren en JM toernooien. Spelers uit de selecties kiezen eerder voor een seniorentoenooi ipv JM toernooi. Terecht, maar als JM organisator geen goede ontwikkeling. Het JM toernooi van Zeemacht heeft zich al teruggetrokken. JM van Hoorn zal ook niet veel langer duren. Ook daarin doet de bond niks en zegt dat ze de spelers niet kunnen verplichten, maar ondertussen vangen ze wel de volle bijdrage van de toernooinschrijvingen.

 6. Henk Staats op 17-06-2016 om 14:23 uur

  Beste Nils,

  Het laatste wat we willen is jouw vrijwilligerswerk degraderen. Maar wat moeten we anders dan onze teams terugtrekken als we al jaren vragen om een andere aanpak. In feite is er voor het zoveelste seizoen op rij sprake van onvolledige poules, waarin we bovendien vaak meer dan één BVA-team treffen. Eens houdt het toch op en zeer zeker als BNL gewoon de hoofdprijs blijft vragen. We betalen een smak geld voor een jeugdcompetitie met heel veel onvolledige poules! De verhouding prijs ten opzichte van de kwaliteit is werkelijk volkomen zoek.

  Overigens kan het niet zo zijn dat we als BV Almere te laat zijn met het aanleveren van de gegevens voor de jeugdcompetitie. Dat kan gewoonweg niet, dat moeten we als BV Almere zonder meer beter doen en dat zullen we intern onmiddellijk oppakken.

  Natuurlijk is het opzetten van een eigen competitie ook niet zaligmakend, maar we moeten toch wat na de zoveelste desillusie op rij en we zijn er in ieder geval geen € 4.000,-- aan kwijt.

  En het voorstel van ene Erik om met alle clubs rond de tafel te gaan, dat had al jaren eerder gekund. BNL had al jaren terug zelf de lead moeten nemen om een leuke jeugdcompetitie in elkaar te knutselen, maar dat is niet gebeurd. Wel prachtige verhalen met astmatisch promotieproza over hoe goed het gaat met BNL. Allemaal woorden, maar geen daden.
  Trouwens we hebben in het voorjaar met BNL rond de tafel gezeten. Een goed gesprek, maar eer er wat uitkomt? Wellicht het seizoen 2018/2019........ was de suggestie. Daar schieten we allemaal niets mee op. Lange termijnwerk.

  Ik verschil alleen met je van mening dat we met deze berichten niets zouden bereiken. Praten en vriendelijkheid heeft ons al jaren niet geholpen, want anders had de mededeling zoals vervat in mijn column niet nodig geweest. Dus dan maar op deze manier.

 7. Everlien Salawan Bessie op 18-06-2016 om 09:54 uur

  Beste Henk,

  Ook ik voel even de behoefte om te reageren.

  N.a.v. de problemen waar BV Almere de laatste jaren tegen aanloopt m.b.t. de junioren, heb ik begin april aan Regio Noord Holland aangegeven dat BV Almere ook met teams bij ons in de Junioren Competitie en zelfs in de Senioren Competitie (4e klasse en Mannen 2e klasse) mee konden doen.
  En als BV Almere dit wilde, dan moest ik uiterlijk 15 mei de aanmelding(en) ontvangen.

  Na overleg heen en weer van mij met Nils, heeft dit uiteindelijk geresulteerd in de aanmelding van slechts 1 team van BV Almere in onze Junioren Competitie. Nu ik dit bericht lees, vind ik het reuze jammer dat mijn doelstelling om BV Almere te helpen, niet van de grond is gekomen. Wij spelen inderdaad niet met veren in de Junioren Competitie, maar er waren voldoende mogelijkheden om teams van BV Almere in Regio Centrum onder te brengen.

  Ik heb (nog) geen zicht op de indeling van Regio Noord Holland maar zoals ik jouw bericht lees, is het des te spijtiger, temeer er mogelijkheden waren om in Regio Centrum ook mee te doen.

  Persoonlijk denk ik dan ook dat je niet de “schuld” bij BNL moet neerleggen, er is blijkbaar in dit traject h.e.e.a. niet goed gegaan.

  Ook ik ben van mening dat een eigen jeugdcompetitie opstarten niet de oplossing van dit probleem is. Zeer waarschijnlijk stuiten jullie op dezelfde problemen en krijg je dan 2 onvolledige competities zoals Nils schrijft.

  De Junioren Competitie in bv. Regio Centrum devalueert elk jaar steeds meer, door dat er door verenigingen/trainers voor gekozen wordt om zeer jonge spelers al mee te laten doen in de Senioren Competitie. Ik ben het met je eens dat er echt iets gedaan moet worden aan de Junioren Competitie in het algemeen, zo kan het niet langer doorgaan, dit gaat BNL inderdaad meer leden kosten. Ook Senioren Competitie spelers haken af omdat ze tegen jonge kinderen moeten spelen.

  M.i. is a. Een Landelijke Jeugdcompetitie een oplossing en b. er moeten grenzen komen aan het kunnen opstellen van Jeugdspelers in de Senioren Competitie, beiden bij voorkeur seizoen 2017-2018. Jeugd wat maar een beetje kan spelen, niet eens echte talenten, worden al in het diepe gegooid in de senioren competitie, wat dus die devaluatie veroorzaakt in de Junioren Competitie(s) en er mede voor zorgt dat er een daling is in het aantal teams wat opgegeven wordt voor de Junioren Competitie.

  Onvolledige poules is iets waar BNL m.i. ook niets aan kan doen, we zijn met z’n allen immers afhankelijk van het aanbod van aanmeldingen in de Junioren Competitie, ik deel wel je mening dat er dan niet het volle pond geheven zou moeten worden.

  Persoonlijk snap ik die hoge bedragen ook niet hoor, temeer de competitie indelingen in de Regio’s gedaan wordt door vrijwilligers, die maar een zeer lage (niveau van 2005 bij de opheffing vd districten) onkosten vergoeding krijgen.

  Al met al hoop ik, dat ook BV Almere hun jeugd blijft onderbrengen bij BNL. BV Almere kan immers teams ook aanmelden bij Regio Centrum alleen is dat nu dus helaas nog niet van de grond gekomen.

  Met vriendelijke groet,
  Everlien Salawan Bessie
  Regio Competitie Leider Centrum

Reageer op dit bericht (“Van de voorzitter ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)