Badminton Vereniging Almere

Zeven vragen interview; Roland Branderhorst

Voor het zeven vragen interview heb ik dit keer Roland Branderhorst bereid gevonden.

Roland is al 16 a 17 jaar lid van BV Almere en speelt al zolang bij de recreanten. Tijdens zijn studententijd heeft hij bij Van Zijderveld gespeeld als competitiespeler.

Het bedrijf Pan Logistics, waar Roland directeur van is, was ook de shirtsponsor van team 1 toen zij promoveerde naar de hoogste divisie (toen nog Big Boss Liga geheten). Leuke anekdote uit die tijd is dat Roland alle teamleden van alle competitieteams die met hun team tijdens de kerst bovenaan stonden een zalm had beloofd. In Rolands woorden: Het waren erg veel teams en ik heb nog nooit zoveel spelers per team gezien. Het was al met al een dure grap.

Tegenwoordig is de familie Branderhorst (ook zoon Stephan is werkzaam in het bedrijf) terug als sponsor van team 1. Eigenlijk is AviAir bv de echte naam van het bedrijf dat in het verleden heeft gesponsord en was Panfish de handelsnaam.

Ook houdt Roland van een goed glas rode wijn en dat schept absoluut een band met de interviewer.

Roland uiterst geconcentreerd wachtend op de shuttle

1. Stel je eens voor

Ik heb Sociale Geografie gestudeerd aan de VU in Amsterdam. Deze studie richt zich op hoe de mens zijn omgeving inricht. Er zijn altijd allerlei stromen van mensen onderweg. Denk bijvoorbeeld aan migratie, verstedelijking, trek naar het platteland, enz. Al deze mensenstromen komen voort uit sociale en economische oorzaken. Sociale Geografie bestudeert deze stromen en oorzaken. Omdat Uilenstede, het studentenhuisvestigingsdorp in Amstelveen, bijna om de hoek lag bij “Van Zijderveld” ben ik daar terechtgekomen om te badmintonnen. Ik heb daar competitie gespeeld, en tijdens mijn studie gaf ik les op een middelbare school waar ik iedere vrijdagmiddag badmintonles gaf. Aan het eind van de training sloot ik altijd weddenschappen met mijn leerlingen af: als zij een punt maakte kregen zij 10 gulden van mij, zo niet kreeg ik een fles wijn. Ik zorgde wel dat ik begon met serveren, dan moest eerst de service over voordat zij een punt konden scoren, dus moesten ze altijd twee punten scoren. Ik heb dat jaar heel wat gratis wijn kunnen drinken.

Op een gegeven moment kwam ik in de lerarenkamer en ik zag wat je ging verdienen bij eventuele promoties, en het duurde mij te lang tot ik behoorlijk salaris zou gaan verdienen. Ik ben weggegaan naar een verzekeringsmaatschappij. Binnen een half jaar haalde ik het diploma inspecteur, maar de salarisverhoging bij deze mijlpaal viel erg tegen. Direct ontslag genomen en toen naar een luchtvrachtbedrijf op Schiphol gegaan. Ik klom daar op en bij de budgetbesprekingen met de directie van de holding dacht ik: In een leren stoel zitten en vertellen dat alles meer en meer moet, kan ik zelf ook wel bedenken, dus ben ik voor mezelf begonnen en heb Aviair gestart, en met succes. We bestaan nu sinds 1997.

Ik heb veel gereisd voor vorige werkgevers en in Taiwan ben ik 29 jaar geleden Kitty tegen gekomen. Kitty is met me meegegaan naar Nederland. Zij badmintont ondertussen er ook flink op los. We hebben een zoon Stephan, (die zoals bekend jaren in team 1 heeft gespeeld en nog steeds onderdeel van de BV Almere selectie is – red). Stephan speelde zijn eerste wedstrijd in team 1 toen hij 14 jaar oud was, daarom vind ik het wel speciaal en ontzettend leuk dat er wederom een enorm Almeers talent op haar 14de (Amy Tan) dit jaar haar debuut in team 1 heeft gemaakt.

Stephan blijkt ook het zakelijk gen van zijn ouders meegekregen te hebben (ook Kitty heeft een eigen bedrijf, dat nog groter is dan dat van Roland), naast de luchtvracht is Stephan o.a. ook actief in het vastgoed. De sponsor SCB is zijn bedrijf en staat voor Stephan Cornelis Branderhorst Vastgoed.

2. Waar kan je ’s nachts voor uit je bed worden gehaald

Formule 1, sterker nog, volgende week tijdens de Grandprix van Australië ga ik zeker uit mijn bed om de verrichtingen van Max te bekijken. Ik geniet echt van hem, zo jong en al zo volwassen, erg knap.

Als Max niet zou meedoen, denk ik dat ik niet naar de Formule 1 zou kijken.

3. Je bent vader van een beroemde Almeerder, welke wedstrijd van Stephan staat je nog steeds bij?

Dat is niet moeilijk, de finale tijdens de 6th Nations (officieuze Europees jeugdkampioenschap onder 17), waar Stephan in twee straight sets Emiel Holst uit Denemarken versloeg. De spanning die je als ouder tijdens zo’n wedstrijd hebt is onbeschrijfelijk.

4. Stel je wordt gevraagd in een commissie bij BVA plaats te nemen, welke zou dat dan moeten zijn?

Vooropgesteld ik ben niet zo’n commissieman. Ik ben hiervoor te recht door zee en ik weet van mezelf dat ik dan veel te vaak op tenen van anderen ga staan. Je hebt te maken met vrijwilligers, die allemaal hun best doen op hun manier, maar als dat niet mijn manier is…..

Als ik toch moet kiezen, komt de sponsorcommissie het best bij mij in de buurt, ik vind dat er nog wel enige verbetering mogelijk is in hoe onze club met sponsoren omgaat. Ik geef je hierover zo meteen een voorbeeld!!

5. Er zijn verkiezingen geweest, stel jij wordt Minister President, wat zou je het eerste aanpakken?

Ik zou direct een kiesdrempel instellen. Iedereen die minder dan 3 zetels behaald komt niet in de kamer. Het is toch van de gekke dat iedereen die een beetje afwijkende mening heeft zijn eigen fractie begint en daarmee in het ergste geval een regering doet vallen. Meerdere partijen is heel goed, maar het kan ook teveel worden. Het kiesbiljet lijkt wel een telefoonboek.

6. Terug naar BV Almere: wat zou je anders willen zien binnen onze vereniging?

Allereerst: de verenigingsopzet is goed, we zijn niet voor niks nu top van Nederland, maar we moeten nog beter worden, en natuurlijk meervoudig Nederlands kampioen worden. Dat kan volgens mij door samen te gaan werken met landen die qua badminton veel verder zijn dan wij, denk bv aan China. Dan denk ik aan trainingen door Chinese trainers hier, stages van onze talenten in China, buitenlandse toernooien, enz

De tijd is er rijp voor, we hebben hier nu de topjeugd, zoals Madouk, Amy, Sebastiaan, en noem ze allemaal maar op. Je ziet in de hal dat de jeugd plezier in het spel heeft en naast de baan ook lol met elkaar hebben. Dus met en voor onze jonge topspelers moeten we de volgende stap zetten, zo krijgen we hopelijk de situatie dat Team 1 gevoed wordt met louter spelers van BV Almere

Voor, tijdens en na het interview was het zeer gezellig

7. Wat wil je nog meer kwijt aan de BVA-lezer?

Ik zag tijdens DKC – Almere Pointer de Jager (directeur van BVA-sponsor Hajé) in een DKC-shirt en sjaal lopen alleen omdat hij verkering heeft met een DKC-er. Dat kan natuurlijk niet, bestuur BVA - direct een BVA-shirt en sjaal naar Pointer.

We zijn in het Nederlandse badmintonlandschap een zeer positieve uitzondering. Meer en meer zijn we een echte club geworden, tijdens wedstrijden van team 1 zie je dat ook. Almere, DKC en Velo geven sfeer, bij de rest is, zonder een vereniging tekort te doen, het een dooie boel. Dit proces is niet zomaar ontstaan, er is in Almere een stuk gezelligheid gecreëerd en ik wil hiervoor K&B een pluim geven. Ga zo door, want je ziet dat in een krimpende badmintonomgeving Almere nog steeds groeiende is.

Tenslotte wil ik eindigen met het volgende statement: Wij waren sponsor toen team 1 naar de eredivisie promoveerde, we zullen ook sponsor zijn bij de volgende stap namelijk het landskampioenschap.

Almere triple A
Een A voor de faciliteiten
Een A voor de organisatie en de vrijwilligers
Een A voor het plezier en de resultaten in de badmintonsport

Tot nu toe 4 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Ernst op 22-03-2017 om 12:30 uur

  Leuk interview van een "echte" Almeerder. Ben benieuwd naar het volgende interview.

 2. Henk Staats op 22-03-2017 om 14:58 uur

  Ik zal het bestuur voorstellen weer 100 sjaals te bestellen. Dan kan ik de sponsors een sjaal geven :o:

 3. Henk Staats op 22-03-2017 om 15:00 uur

  Trouwens, weer een leuk interview!

 4. Erik Staats op 22-03-2017 om 18:59 uur

  Hi Cock, weer een leuk interview met leuke achtergrond informatie over in dit geval onze trouwe supporter Roland. Je hebt je roeping gemist Cock ;)

Reageer op dit bericht (“Zeven vragen interview; Roland Branderhorst ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)