Badminton Vereniging Almere

Zeven vragen interview: Jos Wu

Dit keer heb ik gekozen om mijn interview te houden met een verenigings-veteraan. Al vele jaren maakt Jos zich verdienstelijk voor BV Almere en de badmintonsport in het algemeen en dat in diverse functies. De meest duidelijke en zichtbare functie was “Lady speaker” bij ons eerste team AviAir Almere. Met ingang van het volgende seizoen stopt zij na 6 jaar hiermee. Ja, vertelt zij “ je moet keuzes maken”. Toch blijft zij verbonden aan BV Almere als medewerkster van de ledenadministratie en bij de BSAO. Tijdrovende klussen lijkt me. Een hele goeie reden dus om eens wat meer over Jos te weten te komen.

1) Stel je eens voor

Ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Op een gegeven moment heb ik een flat in de Bijlmermeer gekocht. Ik woonde op de 6de etage en moest dus met de lift naar beneden en naar boven. In de lift ontmoette ik een knappe jongeman die op de derde etage een flat had. Zo hebben René en ik elkaar leren kennen. Spannend! Toen we nog kort een relatie hadden werd het bedrijf waar René werkte overgeplaatst naar Gennep (Limburg). We hebben toen besloten om allebei onze flat te verkopen en verhuisden naar Nijmegen en later naar het mooie Wijchen. Ik werkte destijds in Amsterdam als medisch secretaresse in het AMC. Ik kon gelukkig direct in dezelfde functie aan de slag in het St. Radboud ziekenhuis op de afdeling Pathologie. Dat was een mooie tijd.
In Wijchen woonden wij “op Zuid”, een nieuwe wijk in ontwikkeling en met een nieuw buurthuis met een kleine gymzaal. Op een open dag kwamen we in het buurthuis in gesprek met een aantal enthousiaste badmintonners en we hebben toen besloten om in de gymzaal te gaan spelen. Dat kon alleen op de vrijdagavond van 22.00 tot 23.30 uur. We hebben een geweldige tijd gehad want na het badminton bleef het nog lang gezellig! Vanuit dit clubje hebben we een badmintonvereniging opgericht. Voor de naam werd een prijsvraag uitgeschreven. Het buurthuis ligt aan de Zuiderdreef, ik heb daarop de naam “Op Dreef” ingezonden en dat werd ook de naam van de vereniging. De club bestaat overigens nog steeds!
Omdat de organisatie niet echt op orde was, besloten over te stappen naar Smashing. Een grote vereniging waar we met veel plezier hebben gespeeld. Bij de kick-off op 9 september speelt AviAir Almere tegen Smashing!
Helaas verviel de baan van René. In de audiobranche waren er in het oosten van ons land geen banen te vinden en moesten wij noodgedwongen weer terugkeren naar het westen. Inmiddels was ook onze dochter geboren. Gelukkig vond René weer werk als professioneel audiotechnicus bij PROM-Audio in Amsterdam. Een gelukkige bijkomstigheid was dat dit bedrijf naar Almere zou gaan verhuizen. In Almere vonden we ons stekkie!
Ik ben toen gaan badmintonnen bij Almere Buiten en onze dochter is daar begonnen in de jeugd. Destijds verliepen de trainingen rommelig. Toen ik echter in het weekblad las dat bij BV Almere badminton overdag mogelijk was, onder leiding van Roy Calbo, ben ik gaan kijken en was meteen verkocht.
Op de woensdagochtend ben ik nog steeds te vinden! Een heerlijke groep van enthousiaste speler van allerlei pluimage. Dat maakt het voor de recreatieve speler zo fijn! Alweer veertien jaar geleden ben ik begonnen met het initiëren van de kerstbrunch. Een extra activiteit die de woensdag voor kerst gehouden wordt. Ik denk dat je hiermee leden en niet-leden beter kunt behouden. Na mij hebben René en onze dochter de overstap naar BV Almere gemaakt.
In Amsterdam vond ik gelukkig weer werk als medisch secretaresse. De laatste 16 jaar was dat bij de GGD Amsterdam en wel bij het VTO-team. Het team houdt zich bezig met hulp aan het zeer jonge kind met complexe onbegrepen ontwikkelingsproblemen. Hierover kan ik uren vertellen! Sinds twee jaar ben ik gestopt met werken.
Naast badminton heb ik nog drie grote hobby’s:
- Fotograferen, ik ben lid geworden van de Almeerse Fotoclub. Een gezellige club van mensen die er regelmatig op uitrekt om mooie foto’s te maken. Ik leer er een hoop!
- Fietsen: Met René heb ik afgelopen week een ritje van 63 km gefietst bij Nijmegen (ja hoor: de Zevenheuvelenweg en dat niet electrisch!). Uiteraard is dit ook mooi te combineren met opdrachten voortvloeiende uit de Fotoclub.
- Reizen naar natuurparken in de U.S.A. Welke hebben we niet gehad. Hierover kan ik uren vertellen! Heel erg leuk vind ik om zelf de reis uit te zoeken en te plannen. Het is zo prachtig. Jammer dat in het algemeen alleen gedacht wordt aan de U.S.A. in vergelijking met Trump, maar er is dus veeeel meeeeeer.

2) Waar kan men je ’s nachts voor wakker maken?

Een vliegticket naar Amerika en dan met name naar Chicago. Deze stad kennen we nog niet en ik wil heel graag de specifieke architectuur en musea bekijken. René wil dolgraag een bezoek brengen aan de Chess studio’s. Daar hebben o.a. Chuck Berry en de Rolling Stones hun muziek opgenomen.

3) Je hebt al heel wat wedstrijden gezien, welke staat je nog het meeste bij?

De Golden Games van Claudia Salemink om in de Eredivisie (toen nog Big Boss Liga) te blijven. Claudia Salemink won deze en dit is erg belangrijk voor BVA geweest. Geen terugval maar handhaving en doorgroei in de eredivisie.
Bovendien heb ik zeer genoten van alle halve-finale wedstrijden waarbij een finaleticket naar Den Bosch op het spel stond. De extra spanning en de speciale sfeer van dit soort wedstrijden spreken me zeer aan.

4) Je hebt een aantal functies binnen de vereniging gehad, kan je hier iets over vertellen en wat vind je tot nu toe de leukste?

Zoals eerder beschreven ben ik begonnen met de organisatie van de Kerstbrunch.Het vrijwilligerswerk zit mij in mijn bloed dus daarbij ben ik ook begonnen als lid van de Toernooicommissie (samen met Stefan Melein en Vincent Festen). Mijn belangrijkste taak was om tijdens het toernooi de wedstrijden om te roepen. Men vind dat ik een gouden keeltje heb! Kan je voorstellen dat alle partijformulieren met de hand geschreven werden? Alle uitslagen ook met de hand? En……toch liepen deze toernooien als een zonnetje en werd er op tijd alles afgehandeld. Daarna hoorde Henk Staats dat ik een ervaren secretaresse was en heeft hij mij gevraagd om in de sponsorcommissie zitting te nemen. Ik heb daar meer structuur aangebracht. Daarna ben ik Lady Speaker geworden bij team 1. Dat behelst meer dan alleen de line up oplezen. Het bedienen van onze elektronische scoreborden, toch ook het handmatig opschrijven van het wedstrijdschema en -uitslagen, communiceren met referee en scheidsrechters, thuis tekst en teams op papier zetten, voorbereiding van de line up (teams, muziek, microfoon, etc). Ongeveer 10 minuten voor aanvang altijd weer even een spannend moment of alles in orde is voor de start. Geen fouten maken bij het uitspreken van de namen; als speaker kan je een fout niet herstellen! De anderhalf jaar doe ik onze ledenadministratie en het secretariaat van de BSAO.Met name in de ledenadministratie zie ik een uitdaging. Goede administratie is enorm belangrijk voor onze leden om probleemloos te kunnen spelen. Na een inwerkperiode door Vincent Festen, heb ik bijv. het inschrijfformulier opnieuw vormgegeven zodat duidelijk is voor alle nieuwe en bestaande leden wat rechten en plichten voor hen zijn. Veel werk en tijd zijn gemoeid met de overgang naar het nieuwe seizoen. Dit is voor jullie niet zichtbaar…..alleen als het misloopt hoorbaar. Momenteel worden de nieuwe ledenpassen vervaardigd voor de start van het seizoen op maandag 4 september. Over communicatie gesproken: ik ben het helemaal eens met mijn Arjan, uit het voorgaande interview: iedereen mag overal kritiek op hebben, maar uit dit wel tegen de juiste mensen op de juiste plaats.René en ik hebben ons verdienstelijk gemaakt bij de Nederlandse Badmintonbond: tijdens de Dutch Open werden spelers/trainers/officials van en naar de juiste locaties gebracht. Verleden jaar bij de Nederlandse kampioenschappen voor het eerst spelers begeleid naar de dopingcontrole. Een interessante ervaring!Eigenlijk kan ik geen antwoord geven op wat ik nu het leukst vind, al ben je natuurlijk als Lady Speaker wel het meest zichtbaar, echter de andere functies heb ik ook met plezier gedaan of doe ik nog steeds met veel plezier.

5) De kabinetsformatie is onderweg, stel jij wordt minister president, wat wil je als eerste veranderen in Nederland?

Het aantal partijen dat in zo’n klein land als Nederland mee kan doen aan de verkiezingen is veel te hoog. Ik pleit zeker niet voor een twee partijenstelsel, maar maximaal 10 partijen lijkt me een goeie zaak. Verder vind ik de ziektekosten veel te hoog, een aantal mensen kan dat gewoonweg niet meer opbrengen en op de ouderenzorg is veel te veel bezuinigd. Tja: hoor het nieuws: veel problemen met ons milieu. Dreigen we ten onder te gaan aan het water en daarmee onze Sporthal Raggers?

6) Terug naar BV Almere wat zou je anders willen binnen onze vereniging?

Ik denk dat onze website wel een update kan gebruiken, andere foto’s, een moderne look, etc. Meer gebruik van social media en het goed in de markt zetten van de BVA. Deze week is het advies van de Gezondheidsraad naar buiten gekomen: we moeten blijven bewegen het liefst x-aantal uren per week. In verband hiermee pleit ik voor een tweede overdaggroep. Helaas is dat organisatorisch nu niet mogelijk, maar zou het in dit interview graag willen noemen.

7) Wat wil je nog meer kwijt aan de lezers?

Een dik compliment aan onze vrijwilligers binnen de vereniging. Gelukkig hebben we er daar een boel van met zeer veel expertise en daarmee maken we samen met jeugd-, wedstrijdspeler en recreant de BVA wat het is: een fijne badmintonvereniging in Almere!

Tot nu toe 1 reactie op dit bericht. Reageer ook ↓.

  1. Mieke Brink op 31-08-2017 om 17:34 uur

    Leuk interview en mooie foto's!

Reageer op dit bericht (“Zeven vragen interview: Jos Wu ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)