Badminton Vereniging Almere

Heeft Paul Klein toch gelijk?

Ik volg het spel op afstand omdat ik afstand heb genomen van badminton. Natuurlijk kijk ik af en toe op badmintonline naar de laatste berichten en enkele weken geleden las ik het bericht van Paul “Ik twijfel over de integriteit van Eric Bakker“. Dat uitgesprokene nam ik voor kennisgeving aan. “Het is de mening van Paul`, dacht ik zo en het was niet aan de orde. Twee dagen geleden komt er echter een persbericht binnen van Badminton Nederland

“Verslag stand van zaken nieuw bondsbestuur” waarin staat dat het heel moeizaam gaat met het zoeken naar een nieuw bestuur en een hele toelichting daarop.

Citaat “De commissie heeft uitgebreid gesproken met kandidaat voorzitters die zichzelf hadden aangemeld, dan wel door zittende bestuursleden en afgevaardigden zijn voorgedragen”. Dit bericht kreeg ik niet via Badmintonline maar gewoon via Badminton Nederland.

Het bericht komt van de commissie “Wijze mannen” maar wordt dit bericht gedragen door het (demissionair) bestuur?. Wie van de afgevaardigden heeft een kandidaat aangebracht, wie van de zittende bestuursleden heeft een kandidaat aangebracht en wie heeft zich durven te melden. Mag badminton Nederland dit niet weten?

Voor het eerst trok de benaming “zittende bestuursleden” mijn aandacht, want meteen in de volgende zin komt deze benaming weer terug:
“Het instellen van een interim voorzitter die bijv. met een aantal zittende bestuursleden het werk voortzet, en die tevens op zoek gaat naar een nieuwe voorzitter".

Ik lees en ik lees en wat lees ik dan volgens mijn eigen perceptie? Zittende bestuursleden gaan met de commissie “wijze mannen” op zoek naar een interim-voorzitter om op zoek te gaan naar een nieuwe voorzitter.

We hebben toch een interim-voorzitter ook al is hij demissionair, ook de “zittende bestuursleden” zijn demissionair. Maar dat staat er niet in dit persbericht. Ik bel Clemens omdat ik zijn telefoonnummer heb. En dan kom ik tot de conclusie dat hij buitenspel is gezet, onze (demissionaire) voorzitter doet niet meer mee. En dan rijst bij mij de vraag “wie zijn dan die zittende bestuursleden”. Sorry, ik heb niet de telefoonnummers van de “zittende bestuursleden”, ik weet niet eens wie het zijn. Ik ben ook geen journalist met hoor en wederhoor.

Maar als buitenstaander interpreteer ik dit als: zittende bestuursleden (niet Clemens) zoeken een bij hen passende voorzitter en dit met goedkeuring van de commissie wijze mannen.
We drinken een glas, we doen een plas en alles blijft zoals het was. Binnen mijn beperkte kring hoor ik verhalen over familiebelangen en commerciële belangen, waar gaat dit over.

De apenheul

Een enkele maal ga ik op bezoek bij GaiaZoo, leuk dierenpark met een apenkolonie. Een grote groep apen met aan het hoofd de opperaap: BOKITTO.
Bokitto eet als eerste en dan mag de rest, Bokitto is de baas. Het bestuur van de Zoo heeft maar een doel, hou Bokitto rustig, want dan houdt Bokitto de groep rustig en dat is goed voor de toeschouwers.

Wie de apen zijn in badminton Nederland is duidelijk, de afgevaardigden. Ze zijn door ons aangesteld, ze komen voort uit onze eigen verenigingen, gaan trouw naar de vergaderingen en krijgen als dank een broodje kroket.

Waarom wil je afgevaardigde zijn?
Op de eerste plaats omdat we ze volgens het reglement nodig hebben en er zijn mensen die zich aanmelden uit liefde voor de sport, waarvoor zonder meer mijn dank.
Op de tweede plaats omdat sommigen dat toch wel spannend en een eer vinden.
En wat willen de afgevaardigden niet? De meeste afgevaardigden willen geen gezeur aan hun kop. Broodje eten, in slaap sukkelen en weer terug naar huis.

Een enkele afgevaardigde vecht voor onze sport maar komt door het stemvolk niet aan bod. En wat lees ik her en der, een groot deel van de afgevaardigden is gewoon afwezig is op vergaderingen.

Maar zoals in elke groep zijn er apen die slimmer zijn dan de rest, zij sukkelen niet in slaap. Apen die alert zijn als er wat extra’s valt te verdienen. Zij vormen een groepje “commissie van wijze apen”, allemaal mannelijk en daarom noemen zij zich de “commissie van wijze mannen”.

Maar terug naar de hamvraag, wie is de Bokitto binnen badminton Nederland. Bokitto is blijkbaar niet de oudste van de apenheul al doet hij zich voor als of, deze bokitto houdt zich keurig op de achtergrond.

DE echte Bokitto hebben we niet want die was al heel lang de grote baas geweest. En toch speelt er op de achtergrond een spel in de groep.

Blijkbaar zijn er enkele kleine bokittootjes aan het rotzooien die met zittende bestuursleden het spel bepalen. Het bestuur gunt de commissie wat en de commissie gunt het bestuur wat en dus blijft het zoals het was.

Samenvattend, we zijn blijkbaar op zoek naar een bokittotje die wenst mee te dansen met de zittende bestuurders, uiteraard gesteund door de commissie van wijze mannen.

Mijn aanbevelingen aan de afgevaardigden, wordt wakker. Een stevig bokbiertje (mijn pc zegt bockbiertje maar dat vind ik niet goed) is beter dan een vette kroket. Ik betaal het bokbier, 10 mensen (meer komen er toch niet) maal 4 biertjes en jullie zijn om.

1. Commissie wijze mannen aan de kant, dit schiet niet op. Clemens de vrije hand geven want die is er binnen 2 weken uit. En bovendien, heel de wereld binnen badminton Nederland acht hem deze rol toe, er is geen betere!!

2. Denk eens na over een gezonde bedrijfsstructuur, schaf de afgevaardigden af en benoem 3 of 4 toezichthouders met naam en faam (ik ken wel enkele voorzitters van grote verenigingen die deze rol kunnen vervullen). Dan hou je het bestuurlijk ook normaal in de hand.

3. Mensen met financiële belangen in de badmintonsport weg uit bestuurlijke functies, niet als bestuurder, niet als afgevaardigde. Om wat voor reden ze er zijn gekomen boeit mij niet, het hoort niet. De slager keurt niet zijn eigen vlees.

Groeten allemaal en maak er een mooie club van.

Pim Kwaks

En als afsluiting de meest schitterende tekst uit het persbericht

“Tijdens de bondsvergadering is het aanbieden van een ambassadeurschap van BNL aan vertrekkende bestuurders aan de orde geweest. Het idee hierachter is dat niet direct afscheid wordt genomen van kennis en kunde en dat hen een mogelijkheid wordt geboden de badmintonsport namens en i.o.m. BNL te promoten. Ook dient dit gezien te worden als blijk van waardering voor hun eerdere inzet.”

Welke vertrekkende bestuursleden, Clemens toch alleen want de rest weet nu al dat ze blijven zitten met goedkeuring van de apencommissie.
Afserveren maar wel met ere. Wel de ingangen van Clemens bij de Europese bond aanhouden maar vooral aan de kant, WAAR GAAT DIT OVER …

Tot nu toe 7 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. cock op 10-11-2017 om 09:46 uur

  Heel mooi stuk, maar geef mij maar het verslag van team 11. Is een stuk korter en hier begrijp ik tenminste wat er staat

 2. Teus op 11-11-2017 om 10:20 uur

  Ik vind het toch een prachtig stukje proza
  Onze voorzitter heeft er een concurrent bij :o:

 3. Henk Staats op 11-11-2017 om 11:58 uur

  Twee roependen in de woestijn heeft zijn voordelen.

 4. john silvertand op 12-11-2017 om 09:19 uur

  T
  Hallo Teus,
  Heb jij dan ook een mening over dat stukje proza?

 5. Henk Staats op 12-11-2017 om 11:06 uur

  Het politieke gezwam in het verslag van De Commissie Bakker-Kuilman-De Wit, verafschuw ik ten stelligste. Het lijkt verdomme wel politiek Den Haag en die bestempel ik persoonlijk als dik betaalde beroepsleugenaars.
  Ga als echte mannen nu eens serieus rond de tafel in het belang van onze sport en speel een golden game! Als Clemens wel goed wordt geacht als BNL-ambassadeur, waarom zou hij dan zijn eigen bestuur niet kunnen samenstellen.
  We kunnen een voorbeeld nemen aan de geschetste apenkolonie van Pim Kwaks. En Pim graag meer van deze stukken.

 6. Teus op 12-11-2017 om 14:20 uur

  Zoals ik al zei “prachtig stukje proza”. In mijn tijd als bestuurslid was ik voornamelijk bezig voor recreanten dus inhoudelijk kan ik dit niet goed beoordelen al hoorde ik toen al soort gelijke verhalen van mijn mede bestuursleden. Dus dit is van alle tijden lijkt mij.

 7. john silvertand op 12-11-2017 om 15:09 uur

  Goh, EINDELIJK eens iemand van de eredivisieclubs die publiekelijk een standpunt inneemt. De rest zal wel weer achterover leunen en denken 'het zal mijn tijd wel duren'..

Reageer op dit bericht (“Heeft Paul Klein toch gelijk? ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)