Badminton Vereniging Almere

BIJGEWERKT! Zonovergoten en fantastisch BVA Kamp 2018

Gesteund door fantastisch weer, een prachtige locatie, een enthousiaste groep deelnemers en een uitgebalanceerd begeleidingsteam zijn we uitgekomen op een bijzonder geslaagd kamp. Tel daarbij op dat de meeste deelnemers hebben geprobeerd het maximale eruit te halen door de hoeveelheid slaap tot een minimum te beperken. Het heeft daarom wel even geduurd voordat het verslag van het BVA kamp op schrift stond. Daar waar de deelnemers al na enige dagen hersteld waren van de lange dagen die je nu eenmaal bij een kamp maakt, hebben sommige begeleiders nog steeds de neiging overdag te gaan knikkebollen. De schrijflast werd daarom verdeeld en eenieder van ons neemt een dagdeel voor zijn/haar rekening met daarin de zaken die ons opvielen.

Vrijdagavond doorhalen: Anke trapt af.
Op vrijdag 6 juli was het dan eindelijk zo ver; het BVA kamp 2018 ging van start! Nadat alle auto’s één voor één de verzamelplaats verlieten, besloten wij als begeleiders ook de gasplank in te trappen richting kamp YMCA in Hierden. Na ook nog maar 1 voet uit de auto te hebben gestapt, had iedereen onderling zijn of haar plekkie al gevonden in de kamptenten en bleek het merendeel zich al te bevinden op het springkussen.

Gezien kinderen van verschillende leeftijden en badmintonkleuren deelnamen aan het kamp, begonnen we met een introductiespel. Hierbij gingen de kinderen op volgorde staan in een rij wat betreft verschillende onderwerpen, zoals; lengte, leeftijd, voorletter en schoenmaat. Vooral de rij met verschillende leeftijden was erg lang. Héél misschien kwam dit vanwege de subtiele 30 meter kloof tussen de oudste kinderen en sommige begeleiders. Of niet soms Eddy?

Hierna gingen we met z’n allen het bos in voor het avondactiviteit; levend stratego met als thema de beroemde Fortnite game. De groep werd verdeeld in 2; team blauw en team oranje. Vanaf het startschot begon iedereen fanatiek te rennen, tikken en zoeken naar de verstopte vlag. In de eerste ronde bleek de oranje vlag niet goed verstopt te zijn, waardoor team blauw binnen no time 1-0 voor stond. Echter heeft team blauw zichzelf in het tweede potje duidelijk bewezen, door zelfs de 10 keer beter verstopte vlag te vinden en daarmee een duidelijke 2-0 overwinning neer te zetten.

Na nog een gezamenlijke afsluiting, werd het in sommige tenten na 00:00 muisstil, met hier en daar wat gesnurk. In andere tenten werd er tot in de vroege uurtjes nog volop gekletst, gesnoept en vooral veel gelachen. Je zult het niet geloven, maar zelfs in deze tenten werd het op een gegeven moment stil. Nog net 2 1/2 uur slaap te pakken voor deze kleine donderstenen, voordat om 8 uur de wekker weer gaat. Dat is toch meer dan genoeg tijd om de energiepijl weer tot 103% op te laden?

Zaterdagmorgen, zandhappen met Edwin.
Mijn tentgenoot stond al om 6 uur op na al een bijzonder korte nacht. Ik heb hem vriendelijk verzocht om de volgende morgen iets rustiger aan te doen om nog wat energie over te houden.
Het was nog niet erg warm en de kinderen wilden graag binnen ontbijten. Dus werden de tafels gedekt. De meeste kinderen zaten rond 8 uur aan tafel op een enkele langslaper tent na.

Er werd al stevig gegeten en het meeste brood was al snel op. Na het ontbijt kwamen de eendags of zaterdag kinderen al aan op het terrein met nog enkele ouders die mee gingen helpen als begeleider. De kamp kar werd volgeladen met spel attributen. Eddy had het kamp terrein verkend en had bedacht om op de hei deze spellen te doen. Dus moesten we 15 minuten lopen om bij de hei te komen. Het laatste stuk was het lastigst om de kar over de hei te trekken maar met vereende krachten kwamen we bij een mooie plek uit. Midden op de hei met een boom voor de nodige schaduw.

Er werd een circuit gedraaid met zeven spellen namelijk: Voetbalgolf, Jeu de boules, softbal, memory, voetbal, beachball, en ballen zoeken met een blinddoek. In rondes van ongeveer 15 minuten werden de spellen gespeeld. Met een temperatuur van 25 graden en een volle zon was het best zwaar. Tussen de spellen door werd de boom beklommen om lekker in de schaduw te zitten. Hierna werd de kar weer volgeladen en terug gesleurd. Het was heerlijk om met z’n allen in de natuur met dit lekkere weer spellen te doen. Teruggekomen op het kamp gingen we dineren en al het brood ging op. Wat krijg je een honger van dat buitenspellen. Na het eten werd er gerelaxed om later aan het middag programma te beginnen.

Geen bestandsnaam opgegeven

Zaterdagmiddag kopje onder verzorgd door Jasper
Na de lekkere lunch was het toch echt al super lekker weer. Dit vraagt natuurlijk om spelletjes met water. Nadat iedereen zich had omgekleed in zwemkleren werden de spelletjes uitgelegd. Overigens had niet iedereen de goede schoenen of kleren aan, waar later toch wel wat mensen spijt van hadden. Iedereen die er was weet over wie we het hebben, hoeft dus ook geen naam genoemd te worden! Ohja tijd voor de spelletjes!

Bij het eerste spel waren er 2 teams, 1 die bekertjes met water naar de overkant moesten brengen en het andere team moest het team dwarsbomen door zachte natte ballen te gooien. Helaas werd er vaak gemist en vond ik (Jasper) dat de kids wel ietsjes natter mochten worden. Zo gezegd zo gedaan, met een fles water in mijn handen was iedereen al snel in zijn ooghoeken aan het kijken of er niet een fles met water over hun heen gegooid werd. Natuurlijk lukte dit niet dus werd iedereen wel lekker doorweekt, dus ook Jasper.

Daarna lekker het bos in om met sponzen over te gooien en zo een emmer met water te vullen. Sommige kids waren helaas al afgehaakt wegens het koude water. Brrr wat was dat water koud, hoor ik iedereen nog zeggen. Oef zo dat was me wel een waterpret middagje die natuurlijk door de meeste werd afgesloten door een lekkere warme douche!

Zaterdagavond gezien door de ogen van Robert.
Zaterdagavond stond in het teken van het vlaggenspel en disco! Voor het avondeten hadden Eddy en ik al vlak naast ons kamp twee territoria op heuvels uitgezet met pionnen. Na de uitleg van het spel werd de groep in team Blauw en team Geel ingedeeld met kaartjes. Echter, toen we aankwamen op het spelveld, leken de teams toch enigszins veranderd.

Kaartjes verwisseld?! Om de teams weer in evenwicht te brengen, besloten Edwin en ik ons aan te sluiten bij team Geel. Die heuvel van de tegenstanders bleek toch een onneembare vesting. Nog afgezien van de boomstronken die uit de grond staken. Wie verzint zoiets in een bos! Zo'n boomstronk werd mij helaas ook fataal.

In een ultieme poging het vlaggengebied van Blauw te bereiken, struikelde ik over een lullig takje. Om vervolgens al glijdend met mijn neus over de grond bij een pion van Blauw tot stilstand te komen. Stephanie vroeg hoe het met mij ging. Zand spuwend gaf ik aan dat ik oké was en mijn wonden likkend droop ik af. Na een uurtje kwam er een einde aan het spel. Team Blauw had alle vlaggen veroverd en nee, Edwin en ik zaten niet in team Blauw.

Na dit spel konden de kinderen even bijkomen, opfrissen en omkleden voor de disco. Ons disco avondje werd gehouden in de blokhut. Deze blokhut was toch wel uniek aan dit kamp.
Er was een chill-hoek met open haard, niet dat dit echt nodig was met dit weer. Een barretje met koelkasten die 's avonds werd omgetoverd tot dj-area. Een mooie dansvloer met discolampen waar we in de ochtend aan lange tafels nog hadden ontbeten. En ook niet onbelangrijk, uitstekende Wifi.

Dj Jasper en Anke hadden de voorbereidingen perfect geregeld. Muziek dreunde uit de boxen en hapjes en drankjes stonden klaar. Bij Elody kon je je verzoekjes doen. Zij maakte handig gebruik van Spotify. Jong en oud maakte hun beste move op de dansvloer. Sommige kinderen konden niet meer wakker blijven en werden door Jasper naar de tent gedragen. Het was een zeer geslaagde avond tot in de kleine uurtjes.

Tot slot, en ik hoop van harte dat alle lezers het halen, de zondagochtend door Eddy.
Traditioneel is de zondagochtend een moeilijk moment voor de meeste deelnemers en sommige begeleiders. Na twee nachten doorhalen moesten sommige deelnemers met slaapzak en al de tent uit worden getrokken om nog enigszins wakker aan het ontbijt te beginnen. Maar sportief als ze allemaal zijn, lukte het de meesten nog wel om na het gezamenlijke ontbijt zich klaar te maken voor de laatste activiteit.

En dat bleek een combinatie van memory en puzzelen. Verdeeld over een relatief open bosgebied van zo'n 100 bij 100 meter waren voor elk van de zes tentgroepen tien kleurkaarten opgehangen verspreid over de ruim 1000 bomen in dat gebied. Klinkt eenvoudig totdat blijkt dat de in totaal zestig kaarten met de voorkant tegen de boom zijn opgehangen. En je ervoor moet zorgen dat je per keer maar 1 kaart mag omdraaien en dan moet onthouden waar deze hangt. Want de kaarten moesten ook nog in de juiste volgorde binnengebracht worden. Enig hulpmiddel was een blanco papiertje en een pen om zodoende een kaart te maken.

Na zo'n anderhalf uur zoeken en puzzelen hadden de meeste teams de meeste kaartjes toch netjes binnen. Terug in het kamp werd na de lunch het kamp netjes opgeruimd en afgesloten met een gezamenlijke foto. Tussen 2 en 3 werd iedereen opgehaald en er waren er maar weinig die de ogen open wisten te houden op de weg terug.

Namens de organisatie moeten we de deelnemers en de zaterdag begeleiders een groot compliment maken. Want een dergelijk kamp valt en staat met deelnemers die er een succes van willen maken. En dat dan de activiteiten soms als een hinderlijke onderbreking van het kletsen worden gezien zien we als een goed teken. Zeker als ieder op zijn manier toch goed meedoet. Over een paar jaar weer!

Tot nu toe 3 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

  1. Floor op 10-07-2018 om 10:46 uur

    Wat een prachtige foto’s!

  2. Cindy op 24-07-2018 om 23:36 uur

    Wat een superleuke verslagen en mooie foto's! Zo te lezen was het een geweldig kamp!! Leuk gedaan, complimenten!

  3. Henk Staats op 25-07-2018 om 18:09 uur

    Zonder meer geweldig!

Reageer op dit bericht (“BIJGEWERKT! Zonovergoten en fantastisch BVA Kamp 2018 ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)