Badminton Vereniging Almere

Erik Staats neemt afscheid als coach AviAir

Op zaterdag 13 maart 2010 speelde Erik Staats thuis onder de vlag van Dekker Almere tegen Invictus uit Waddinxveen zijn laatste wedstrijd in de eredivisie. Samen met Yvonne Sie won hij in drie games zijn afscheidspartij. Het publiek stond op de banken want het gunde Erik een overwinning. Het werd trouwens 8-0 voor Dekker Almere, dus mooier kon het niet. Erik nam toen afscheid van het publiek met onder meer de woorden: "Jullie zijn nog niet van mij af".

aviair

En hij heeft woord gehouden, want in het seizoen 2010/2011 was Erik assistent-coach van Rick Prins om vervolgens in het seizoen 2011/2012 mede op verzoek van de spelers tot trainer-coach te worden gebombardeerd.
Gezien de behaalde resultaten ging het hem goed af.

2010/2011 Dekker Almere play-offs
2011/2012 Dekker Almere play-offs
2012/2013 Dekker Almere play-offs
2013/2014 Dekker Almere finale, runner up
2014/2015 Qontent Almere play-offs
2015/2016 Qontent Almere finale, runner up
2016/2017 AviAir Almere play-offs
2017/2018 AviAir Almere finale, runner up
2018/2019 AviAir Almere vierde plek in de kampioenspoule

Maar na negen seizoenen is het mooi geweest. Erik was een bewogen coach. Vele uren elke week weer om de juiste opstelling te maken om weer een wedstrijd te winnen want dat waren er veel. Opstelling net gemaakt maar soms weer een afmelding wegens ziekte of een blessure. Weer puzzelen. Wie laat ik spelen met wie? Wat is de beste combinatie? Maar ook een heel meelevende coach. Kan er ook van wakker liggen als het niet was gelopen zoals hij graag wilde. Hij had altijd aandacht voor iedereen. Erik heb je even? Ja hoor. Ook al heeft hij geen tijd, dan heeft hij toch tijd.

Naar de finale seizoen 2013/2014

Tijd die Erik vanaf nu aan zijn gezin kan besteden maar ook dan zal badminton een centrale plaats innemen. Sterker nog, door het badminton heeft Erik de liefde van zijn leven ontmoet. Hoe dat is gegaan lees je in een bijdrage van zijn lieftallige vrouw Shirley.

Erik Jan Staats…

“Mijn badmintongeschiedenis met Erik begon wanneer ik mijn rijbewijs had behaald. Ik mocht mijn zusje Yvonne elke donderdagavond naar de training brengen zodat mijn vader in de zaak kon blijven voor de koopavond. Tijdens haar training deed ik ijverig mijn huiswerk in de kantine. Erik had mij al zien zitten, maar ik zat met mijn neus in de boeken. Ik vond Erik maar een popiejopie die met zijn badmintontas over zijn schouder stoer de hal in kwam lopen. Overigens had Erik sjans genoeg, dus wat moest ik er tussen zoeken. Destijds hadden we als chatprogramma ICQ en kwamen we via mijn zusje toch met elkaar in contact. Na een paar maanden hadden we onze eerste bioscoopdate Meet the Parents. Omdat ik een auto had, haalde ik hem op in de sporthal en daar bleek hij zijn schoenen vergeten te zijn. We moesten dus eerst naar zijn huis om zijn schoenen te halen. (OMG echt Meet the Parents).

Spelers en of ouders maakten het je niet altijd even makkelijk, maar door jouw open en eerlijkheid kwam je er toch vaak uit. Je was niet alleen coach voor je team, maar je had ook altijd een luisterend oor daar waar nodig was.

Badminton heeft ons nooit in de weg gestaan en zal nu je gestopt bent met coachen ook nog een belangrijke rol in ons gezinsleven spelen nu Sara ook het spelletje leuk vindt. We zijn super trots op onze ‘koatsj’ (Sara’ s uitspraak) en nu kun je lekker langs de zijlijn naar team 1 kijken. We love you chu chu”.

Shirley.

Erik en Manon

Dus via haar zusje in contact gekomen met Erik. Dan ontkom je er ook niet aan om ook met haar eens terug te blikken hoe zij de tijd met Erik heeft beleefd.
Zijn evenzo lieftallige schoonzusje Yvonne Sie vat dat als volgt kort samen.

Van badmintonspeler tot zwager

“In de eredivisie hebben wij heel wat mixen gespeeld. Vaak wonnen wij deze wedstrijden, niet omdat wij zo goed konden serveren maar wij wonnen op servicebeurten van de tegenstanders! Als ik al drie keer achter elkaar in het net serveerde bleef jij mij moed inspreken en zei ‘’ neem de tijd…’’. Wat waren dit slopende wedstrijden.

We hebben een aantal seizoenen gespeeld met spelers uit het buitenland. Je leefde altijd erg mee als coach en gaf hier en daar een peptalk. Soms kon je de spanning niet helemaal in bedwang houden. In de mix met Peter Mills gaf jij vol onwetendheid de tip ‘’ keep your balls deep’’ . Deze uitspraak is legendarisch geworden.

Erik's laatste wedstrijd

Door de jaren heen werd jij mijn zwager en trainer. Wij hebben veel meegemaakt, zowel op als naast de baan. De band is altijd goed gebleven en voor jou heb ik na jaren niet gespeeld te hebben mijn badmintonspullen weer uit de kast gehaald. Binnen een paar maanden zorgde jij ervoor dat ik drie onderdelen kon spelen, met groot succes!

Sindjaja

Je bent een harde werker en houdt ook van een grapje. Ik ben erg trots op je en geniet van je volgende avonturen. Als ik jou in drie woorden moet omschrijven is dat: familiemens, sportief, behulpzaam. Ik wens je een vreugdevol afscheid toe want dat heb je verdiend!”

Liefs,
Yvonne

Trouwens, wisten jullie dat Erik altijd als eerste bijtekende steevast gevolgd door Yvonne?

Maar er was nog een vrouw. Ook zij doet haar verhaal.

Zijn tweede vrouw...

Erik en ik werken inmiddels al vele jaren samen voor team 1, 2 en 3 van de vereniging. Hij als trainer coach en ik als verantwoordelijke voor Topsport. Daarnaast ben ik altijd Erik z'n vraagbaak geweest voor de regels, maar ook af en toe als toehoorder van zijn plannen, omdat ik zelf ook trainer ben. Even checken of zijn idee inderdaad een juiste was, of dat het misschien beter anders kon. Even brainstormen over een mogelijke opstelling hier of daar, maar voornamelijk het puzzelen omtrent invallers was gedurende het seizoen bijna dagelijks werk. We belden zo een vier keer in de week en Erik noemde mij dan soms gekscherend zijn tweede vrouw. Af en toe, bij calamiteiten, had hij mij vaker aan de telefoon dan Shirley! Het laatste seizoen heeft Gijs het puzzelen overgenomen en is dat wat minder geworden.

Erik, ik vind je een hele toegewijde coach, die altijd meeleeft met zijn speler. Gelukkig blijf je training geven en spelen we af en toe een toernooitje samen, maar ik ga onze gesprekken wel missen omtrent de wedstrijden. Bedankt voor de leuke momenten.

Groetjes,
Suus

Erik stopt als coach. En vergis je niet, het coachen op zich kost niet de meeste tijd maar de voorbereiding van de wedstrijd en het maken van de opstelling. Training blijft Erik nog wel geven en dat zal hij twee keer per week blijven doen. De technische staf werkt druk aan een opvolger voor Erik en hoopt daar binnenkort nieuws over naar buiten te kunnen brengen.

team AviAir

Erik, namens iedereen van de vereniging, ontzettend bedankt voor al die jaren dat je team 1 onder je hoede hebt gehad. We gaan je zeker nog vaak zien in de hal!

Tot nu toe 3 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Remco op 04-03-2019 om 14:01 uur

  Erik wat ben jij een bevlogen mens, coach! Ik geniet van je meeleven en je bereidheid om kennis op te doen. En ook je passie voor de andere sporten naast badminton (formule 1 en Ajax). Ik zal het missen om tijdens het sportgala waar jij en de ploeg genomineerd waren ondertussen naar Ajax te kijken op jouw telefoon.
  We houden contact. Bedankt!

 2. Wil en Willem Reemst Köhlinger op 05-03-2019 om 12:17 uur

  Hoi Erik,
  Wij zijn als familie erg trots op deze sportieve Neef en ook op zijn sportieve familie want zij moeten er ook mee handelen om alles door te laten gaan .
  Veel succes nog met je training en met je sportieve dochter Zij gaat je vast achteraan.
  Groetjes uit Egmond aan Zee van Wil en Willem

 3. Henk Staats op 06-03-2019 om 16:38 uur

  Echt een leuk stukje, Geert!

Reageer op dit bericht (“Erik Staats neemt afscheid als coach AviAir ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)