Badminton Vereniging Almere

Aangepast badminton nu een jaar verder

Mij is gevraagd om voor het aangepaste badminton een stukje te schrijven. Ik zal mij eerst even voorstellen. Ik ben Marcel Smouter en ben via een revalidatiecentrum bij BV Almere terecht gekomen. Vorig seizoen heb ik zelf geprobeerd om als “staander” te gaan badmintonnen, alleen helaas door verscheidende beperkingen ben ik vlug overgestapt om in een rolstoel te gaan badmintonnen, en ben erachter gekomen dat ik dan beter uit de “voeten :)” kan.

Rolstoelbadminton

Vroeger heb ik aan vele sporten gedaan, waaronder korfbal, badminton, marathon en triatlon.

Nu is het natuurlijk een vreemde gewaarwording, dat enkele badmintonspelers in rolstoel en hulphond de banen betreden, maar plezier dat wij erin hebben kan ik jullie verzekeren.

Nu na een jaar trainingen door Hans Oudijk met zijn hulpen Nicky, Jeroen en Tom is zelfs het plan gekomen om met twee spelers, Diana van Schalkwijk en ik, aankomend seizoen landelijk te gaan spelen, en misschien om ons even op Europees niveau te gaan testen, om te kijken hoever we zijn.

Aangepast badminton

Aangepaste badmintonners kun je onderverdelen in drie categorieën:

Van elke categorie hebben wij spelers in de groep zitten. De woensdagochtend bij de recreanten trainingen is het al een normaal beeld dat wij met hun meetrainen en lekker tegen hen kunnen spelen, wat voor ons een uitdaging is om alleen maar beter te worden. Volgend seizoen wil ik/wij dit indien mogelijk gaan uitbreiden.

Aangepast badminton

Hier wil ik enige geschiedenis schrijven, om wat duidelijkheid te verschaffen waar het nu precies vandaan gekomen is.

Rolstoelbadminton is vanuit een revalidatiecentrum tot ontwikkeling gebracht en was ook van oorsprong een revalidatieprogramma voor rolstoelgebruikers. In 1986 is het rolstoelbadminton een onderdeel van NEBAS (Nederlandse Bond voor Aangepaste Sporten) geworden. In 1986 vonden in Rijen de eerste officieuze Nederlandse kampioenschappen plaats, en brak het vanuit Nederland internationaal door in 1994. Het eerste wereldkampioenschap aangepast badminton vond in 1998 plaats te Nederland en sindsdien presteert Nederland zeer goed bij de mannen wereldkampioenen in enkelspel, evenals bij de vrouwen enkel en dubbelspel. Het rolstoel badminton is nog geen paralympische sport bij mijn weten, maar het zou voor deze sport eigenlijk wel iets wezen om dat mee te nemen, want hierdoor krijgt het meer aanzien als sport, waardoor deze sport meer zal kunnen groeien. Nog meer rolstoel badmintonners kunnen verenigingen gaan bezoeken en onze landelijk wedstrijden kunnen uitgebreid worden.

Aangepast badminton

Kent u iemand in uw omgeving die wel badmintonnen wil, maar door een beperking dat niet kan, laat hem/haar dan contact opnemen met Henk Smit (smit266@zonnet.nl), Thea Prinsen (vlaar.d@12move.nl), of Hans Oudijk (oudijkh@rocflevoland.nl), en laat ze een keer meetrainen; éénieder is van harte welkom, om onze groep van 6 spelers uit te breiden.

Marcel Smouter

Tot nu toe 20 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Inge van Groenigen op 23-05-2006 om 20:23 uur

  Hoi Marcel.
  Je bent goed bezig!! Ik hoop voor jullie groep dat er wat meer mensen bij komen, want het is hartstikke leuk om te sporten. Jullie zijn echt kanjers! Succes samen met Diana in de landelijke competitie en misschien wel meer. Maar bovenal geniet van het spelletje.
  Jullie fan Inge

 2. John op 23-05-2006 om 21:43 uur

  Hoi Marcel,

  Leuk stukje en ik hoop dat jullie er veel plezier aan blijven beleven en blijven oefenen anders wordt je nooit kampioen.
  gr John Bor.

 3. Marcel op 24-05-2006 om 00:33 uur

  Hoi Inge,
  Wij hopen ook dat de groep groter gaat worden, en vooral ook sterker, het is eigenlijk wel belangrijk dat als je niet meer sporten kan, er dan toch een mogelijkheid bestaat om iets aan sport te gaan doen, in welke vorm dan ook, ook al is het in een rolstoel "whatever", vele mensen hoor ik op de vereniging zo om mij heen, dat ze blessures opgelopen hebben en tijden niet meer kunnen sporten omdat de benen dan niet meer gaan |:(.
  Het houdt dan niet op, je kunt altijd nog badmintonnen of dat nou zittend, staand of rollend is. De schroom daar moet je overheen, maar je zult er zoveel plezier aan beleven, echt waar .
  Ik ben blij dat je onze fan bent :D, ik vind het vreselijk gezellig om even een lekker bakkie koffie met je te drinken als ik klaar ben op de woensdagochtend.
  En John bedankt voor de peptalk dat doet altijd goed.
  Marcel Smouter

 4. tom op 24-05-2006 om 08:27 uur

  hoi marcel en diana

  het is een mooi stukje, maar jij komt wel bij de top.
  met de hulp wat wij jouw geven, diane jij komt er ook wel, maar blijf in je zelf geloven.

  groeten Tom van Groenigen

 5. Henk Smit op 24-05-2006 om 09:05 uur

  Marcel, een mooi stukje promotie. Nu nog een artikel in het regionaal dagblad en als het lukt een goede afspraak maken met Omroep Flevoland.
  Ik weet zeker dat het dan goed van de grond moet komen.

 6. diana van schalkwijk op 24-05-2006 om 11:55 uur

  he marcel
  eindelijk gelezen. heel goed stukje. we gaan zo door en volgende jaar hebben we of jij elke maand wel wat te vertellen. we gaan er in het nieuwe seizoen tegen aan en hopen wat prijzen te mogen winnen.
  voor de valide spelers die nu een blesure hebben is er dus geen excuus meer om niet te spelen. ook al is het voor een paar weken of maanden. bij ons kun je gewoon door spelen met alle beperkingen die er zijn.

  groetjes diana van schalkwijk

 7. Marcel op 24-05-2006 om 12:07 uur

  Ik weet ook zeker dat er spelers zijn die een blessure hebben en niet spelen kunnen, Ik zie ze ook graag komen om eens van ons sfeertje te proeven, en ook wij lusten wel na de training een biertje :+

 8. Sandra op 26-05-2006 om 22:16 uur

  Hoi Marcel,

  Goed stukje om het aangepast badminton bij BVA te promoten. Ik hoop dat ons groepje hiermee gaat groeien.
  Ik heb het in ieder geval enorm naar mijn zin bij BVA en heb in die paar maandjes een hoop geleerd. Vanwege mijn beperkingen zal ik nooit een "topper" worden maar het badmintonnen is goed voor mijn conditie en ik heb er veel lol in.

  Groetjes van Sandra Borst en onze vaste toeschouwer Keeper (mijn Hulphond)

 9. Henk Staats op 27-05-2006 om 09:32 uur

  Beste Marcel,

  Wellicht is het verstandig om ook de media nog eens 'te bewerken' met een persberichtje over het aangepaste badmintonnen. Dat zou bij de start van het nieuwe seizoen kunnen plaatsvinden. Zelf zal ik er attent op zijn, als ik het jaarlijkse persberichtje opstel voor de Almare Weekeditie, om ook het aangepaste badminton nadrukkelijk te vermelden.

 10. Marcel op 27-05-2006 om 13:40 uur

  Hoi Henk,
  Aankomende woensdag komen we bij elkaar om daarover, te gaan praten, zelfs hebben we een PR om voor dit soort dingen alles te gaan regelen.
  Verder zou een artikel over het aangepaste badminton wellicht goed voor ons zijn.
  FlevoTV zal toch ook wel tot de mogelijkheden horen denk ik.
  Ik weet zeker dat mensen met een beperking graag willen badmintonnen als ze weten als het bestaat.
  Ik weet ook pas sinds een jaar het bestaan hiervan.

 11. Ilona op 29-05-2006 om 11:10 uur

  Hoi Mars,

  Ik vind het geweldig voor je/jullie dat je hier zo mee bezig bent en er zoveel plezier aan beleeft. Bij deze beloof ik als jullie volgend jaar voor de prijzen gaan ik dan ook regelmatig zal komen kijken en de trouwe supporter uit zal hangen. :P

  Liefs, Loon

 12. elzard op 22-02-2007 om 19:20 uur

  ik vind het leuk hoe ze dat doen :P lijkt me knap moelijk ok :*maar ik kwak alleen maar lans moet opstel maken over badminton blee :r maar dit wou ik effe zegge ;) veel strerkte :)

 13. Cindy Voskuijl op 23-02-2007 om 07:51 uur

  Hee Marcel, wat een leuk stukje! Gaat helemaal goed komen op landelijk niveau, je bent een kanjer, net als Diana trouwens en kunt dat zeker aan! Succes!

 14. Paul Rutten op 20-07-2007 om 20:58 uur

  Hallo,

  Wij als ex-revalidanten van de Sint Maartenskliniek.
  (bc Koprol)12 dames/heren
  (Rollers en staanders) zijn bezig ons te bekwamen
  in het aangepaste badmitonnen wat overigens zeer
  goed lukt, de eerste jaar zit erop en met veel ongeduld
  gaan we het nieuwe seizoen in, mischien een toernooi
  in het verre wie weet............

  Groetjes,

  Paul.

 15. Marcel Smouter op 31-01-2008 om 22:30 uur

  Lieve Marcel, heel goed gedaan hoor.
  Dat is niet niks gehandicapte sporter van 2007.
  Ben echt super trots op je ( maar dat wist je al )
  Dikke zoen van JV :o:

 16. Larry Reith op 27-10-2009 om 07:52 uur

  Hallo Marcel,
  Ik heb afgelopen zaterdag in Doesburg met plezier naar jullie demonstratie gekeken en vond het ook gaaf dat jullie bereid waren om aanwezig te zijn. Zelf hebben wij ook een 5-tal rolstoelbadmintonners op de vereniging zitten (beginstadium) en hebben veel van Hans en van jullie geleerd. Wij gaan dit bij ons in de praktijk ook toepassen.
  Groetjes.. Larry Reith

 17. lexus op 05-02-2011 om 21:25 uur

  goed gedaan hoowr marcel ik ben fam van tante claudia :P

 18. inge op 10-11-2011 om 16:35 uur

  Hallo,

  weet iemand of Diana van Schalkwijk ook een binnenrolstoel tekoop heeft?
  Ik heb gemaild naar een verkoper die zo heet, maar krijg geen antwoord.
  Iemands hulp?

 19. Eddie op 01-09-2019 om 11:43 uur

  Goedemorgen,
  Even een vraagje bestaat dit nog en is dit in almere ?
  De reden dat ik het vraag is dat ik sinds kort een onderbeenamputatie heb ondergaan en ik 21 9 klaar ben bij de revalidatie en ok graag verder wil met sporten om vit te worden en te blijven .
  Ik heb in het revalidatie centrum wekelijks badminton gespeeld en dat vind ik erg leuk om te doen dus ben aan het oriënteren hoe of wat er is in almere en hoe niet allemaal werkt .
  Nu ben ik normaal werkzaam als buschauffeur met wisseldiensten en ben ook wel benieuwd op welke dag/ dagen dit gehouden wordt .
  Ik.heb zelf alleen een standaard rolstoel en heb bij de revalidatie in een sport rolstoel geoefend hebben jullie die ook om.voor de eerste paar keer te lenen of moet ik meteen zelf zo een ding aanschaffen.
  Het zijn heel wat vragen maar hoop dat u mij de antwoorden kan geven .
  Mvgr eddie ten haaf

 20. Geert op 02-09-2019 om 08:21 uur

  Hallo Eddie,
  Je vindt je antwoord in je mail.

Reageer op dit bericht (“Aangepast badminton nu een jaar verder ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)