Badminton Vereniging Almere

Automatische Externe Defibrillator (AED) aangeschaft

Jaarlijks overlijden er in Nederland tussen de tien- en vijftienduizend mensen aan een plotselinge hartstilstand ten gevolge van een ernstige hartritmestoornis. Bij een hartstilstand staat het hart niet echt stil. In feite is er sprake van een ritmestoornis. Het hart klopt niet meer normaal, maar raakt in een trilling. Het bloed wordt hierdoor niet meer rondgepompt, maar defibrilleert, dat wil zeggen, dat iedere pompkamer en –boezem in het hart niet meer in de juiste volgorde pompt.

Een snelle hulpverlening is op dat moment noodzakelijk. Snelle hulpverlening verhoogt namelijk de kans op overleven. Iedere minuut uitstel van de reanimatie verlaagt de kans op overleven met 30%. Het normale hartritme en de pompwerking van het hart moet worden hersteld. Dit kan door middel van een Automatische Externe Defibrillator in de volksmond een AED genoemd. Dit apparaat zorgt ervoor dat een krachtige stroomstoot de hartslag herstelt. Als defibrillatie binnen vijf minuten plaatsvindt, neemt de kans op overleven tot 72% toe. Een ambulance doet er vaak tien minuten tot een kwartier over om bij patiënten te komen.

Wat cijfers:

In Nederland worden jaarlijks circa 15.000 mensen gereanimeerd buiten het ziekenhuis en 8.700 binnen ziekenhuizen. In bijvoorbeeld het Flevoziekenhuis functioneert een apart reanimatieteam, dat binnen drie minuten na alarmering op de plek des onheils aanwezig. Zij maken gebruik van een speciale reanimatiekar, waarop alle noodzakelijk apparatuur aanwezig is.
Het AMC in Amsterdam heeft in Noord-Holland onderzoek gedaan naar het gebruik van een AED.
In de jaren 2005 tot en met 2007 is de AED respectievelijk 176, 206 en 239 maal ingezet! Zo’n 28% van de patiënten hiervan levend het ziekenhuis!! Zonder gebruik van de AED zou dit hoogstwaarschijnlijk een procent of vier zijn geweest.

Vroeg starten met reanimeren met een AED heeft effect op de uitkomst: elke minuut later starten met reanimatie betekent tien procent minder overlevingskans.

Eigenlijk zou een defibrillator daarom in elke openbare ruimte aanwezig moeten zijn. Zo ook in ons Sportcomplex De Toekomstgroep, vonden de BSAO (beheerstichting), de SSF (eigenaarstichting) en de Badminton Vereniging Almere.
De BSAO heeft mij, Henk van Groenigen, gevraagd om hier onderzoek naar te doen, met als doel aanschaf van een AED en tevens het organiseren van een opleiding in Basale Reanimatie, inclusief bediening van de AED.

Mijn onderzoek heeft uiteindelijk geleid tot de aanschaf van een Samaritan P300P, welke inmiddels door Almeva BV uit Almere is geleverd.
De Samaritan vindt zijn plek in de oude bestuurskamer (nu massage ruimte, het domein van “onze” fysiotherapeuten) van de badmintonhal, pal naast de koffer met het zuurstofapparaat en de verbandkoffer.

De werking in het kort: Zodra het apparaat wordt ingeschakeld, neemt het de regie over. Met korte in het Nederlands gegeven instructies, geeft het aan wat er moet gebeuren. U hoeft alleen maar te doen wat het apparaat zegt. Het apparaat meet ook de noodzaak van een, te geven, schok. De schokfunctie wordt geblokkeerd bij afwezigheid van een hartfibrillatie.(dus als het hart echt stil staat).

Om nog een paar mogelijke misverstanden uit de weg te ruimen: Iedereen kan het gebruik aangeleerd worden, zo simpel is het! Iedereen in Nederland mag de AED bedienen en als goed burger een AED inzetten, wanneer dit nodig is. De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in april 2002 opdracht gegeven via een Algemene Maatregel van Bestuur de Wet BIG zodanig te wijzigen, dat het gebruik van AED door medische leken is toegestaan.

In eerste instantie zullen tien mensen de AED-cursus volgen. Deze mensen zijn:

Er komt ook een tweede cursus. Hoe meer mensen met de AED kunnen omgaan, hoe beter het is. Ook doen we een oproep aan die mensen die al de cursus BHV en/of AED gevolgd hebben, om ons dit te melden. Veiligheid gaat immers voor alles.

Tot nu toe 2 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Henk Staats op 22-04-2008 om 10:39 uur

  Beste Henk,

  Mijn complimenten voor de wijze waarop je dit project hebt gedaan met een heel professioneel inkooptraject.
  Klasse!

 2. chris van der hoek op 23-04-2008 om 23:33 uur

  Hallo Henk.
  Mijn complimenten dat eindelijk de AED in de sporthal hangt.
  Ik heb mijn aed al en mijn bhv.
  Sucses met de opleiding voor alle mensen die deze curses gaan doen.
  Met AED redt je levens mee.

Reageer op dit bericht (“Automatische Externe Defibrillator (AED) aangeschaft ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)