Badminton Vereniging Almere

NBB bespreekt competitieproblematiek

Topliga wordt 'Multimate Eredivisie', meer teams in ere- en eerste divisie, beslissingen om landstitel op neutraal terrein. Tijdens een vergadering van de NBB-commissie LCW (Landelijke Commissie Wedstrijdzaken) en clubs uit de Multimate Topliga en Eerste divisie zijn gisteravond belangrijke stappen gezet op weg naar verandering.

Besloten werd om de naam Topliga te vervangen door het wat meer gebruikelijke eredivisie. Dat betekent dat de hoogste klasse, waarin het nationaal kampioenschap op het spel staat, vanaf komend seizoen de ‘Multimate Eredivisie’ heet.

Voorts is er een principe-uitspraak gedaan over het aantal teams in de twee hoogste divisies. Momenteel bestaan de groepen in ere- en eerste divisie uit acht teams. Dat worden er met ingang van het seizoen 2009-2010 twee meer. Dit houdt in dat er nadat alles juridisch in orde is gemaakt het komend seizoen in de hoogste klassen geen enkel team degradeert. De ‘Multimate Eredivisie’ telt dan één groep van 10 teams; de eerste divisie twee groepen van elk 10 teams.

De vergadering sprak voorts uit dat aan het einde van de competitie alle beslissingen in de Multimate Eredivisie gaan plaatsvinden in de Meimaand Finalemaand. De meest tot de verbeelding sprekende wedstrijden - met de finale om het kampioenschap van Nederland als sluitstuk - gaan op één dag op zgn. ‘neutraal terrein’ plaatsvinden.

Op de NBB-Bondsvergadering op 21 juni zullen alle zaken die betrekking hebben op de competitie worden voorgelegd aan de Afgevaardigden.

De vergadering van gisteravond in Nieuwegein was het voorlopige sluitstuk van een roerige periode waarin de clubs in de Topliga zeer verdeeld waren. De voorzitter van de vergadering, bestuurslid Wedstrijdzaken Eric Bakker, constateerde dat er in een zeer open sfeer gesproken werd: "Niemand nam een blad voor de mond maar de sfeer was prettig. Dat was ook de constatering van de deelnemers aan de vergadering. We hebben een belangrijke stap gezet. Nu komt het aan op de uitwerking. Ervan uitgaande dat de Bondsvergadering de voorstellen overeneemt natuurlijk."


Naschrift van Henk Staats

Van belang is nog het volgende. De vergadering sprak zich in meerderheid uit, in tegenstelling tot het advies van de commissie, voor een niet opgesplitste competitie. Een gewone reguliere (dubbele) competitie met play-offwedstrijden van de bovenste vier heeft de voorkeur. De nummers vijf tot en met acht in de competitie behouden vervolgens het eredivisieschap en de nummers negen en tien moeten wellicht promotie/degradatiewedstrijden spelen.
Voorts heeft de voorzitter van de LCW, Eric Bakker gezegd achter het voorstel van de vergadering te staan, hetgeen niet onbelangrijk is bij de behandeling in de Bondsvergadering in juni 2008.
Tevens is nog afgesproken dat er nog nader zal worden bezien of de beide eerste divisies moeten worden gesplitst in een divisie met standaardteams en een divisie met niet-standaardteams.

Reageer op dit bericht (“NBB bespreekt competitieproblematiek ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)