Badminton Vereniging Almere

Over badminton, vreugde en verdriet in Hoensbroek

In de vooraankondiging hebben jullie al kunnen lezen dat vele kinderen van de BVA/BSA hebben deelgenomen aan het 32e Carlton International Youth Tournament in Hoensbroek. In de categorieën Onder 11, -13, -15, -17 en -19 werd op vijf verschillende plaatsen de strijd aangegaan met ongeveer 450 kinderen uit 14 verschillende landen waarbij onze spelers alleen actief waren in de onderdelen Onder 13 en -15.

Het moet gezegd worden dat het toernooi naar ons gevoel met het jaar wat zwakker bezet is aangezien absolute toplanden als b.v. Denemarken, Duitsland en Engeland niet meer met hun volledige nationale jeugdselecties naar Limburg afreizen maar desalniettemin was het gemiddelde niveau weer bijzonder hoog te noemen. Landen als Finland, Noorwegen, Zwitserland, Oostenrijk, België en natuurlijk Nederland hadden namelijk wel hun sterkste spelers en speelsters afgevaardigd. Des te knapper is het dat we in de categorieën onder 13 en -15 heel mooie partijen hebben kunnen aanschouwen die misschien niet allemaal gewonnen werden maar die wel degelijk wijzen op verdere aansluiting bij de (inter)nationale top. Ook onder 15 werd er op het scherpst van de snede gestreden en was het goed om te zien dat veel kinderen, mede door het trieste overlijdensbericht van Pieter Jan Hoeve, gemotiveerd tot op het bot boven zichzelf wisten uit te stijgen.

Onder 13:

In deze categorie hadden wij op voorhand enkele favorieten in ons midden: Natalya van der Laan, Alex Vlaar en Ruben Wijnands waren in verschillende onderdelen geplaatst en we kunnen nu zeggen dat zij hun plaatsing meer dan waar hebben gemaakt. Natalya was in de VD13 als eerste geplaatst met partner Alida Chen (Nationale -15 speelster). Beide meisjes wisten (ondanks dat Natalya nog zwaar te lijden had van een griep en blaasontsteking) de finale te bereiken waar in twee sets werd afgerekend met mede-Academy-genootjes Quinty Honing en Suzanne van der Hoeven: 21-15/21-16. Een eerste prijs dus voor Natalya!

In de HD13 was Alex gekoppeld aan Nationaal -15 speler Ruben Jille. Als tweede geplaatst wisten zij na vier opeenvolgende overwinningen de finales te halen. In deze finale moest afgerekend worden met de als eerste geplaatste Denen Stampe en Wolf. Met name de laatste had beter Beer kunnen heten: 12 jaar jong slechts maar met het postuur van een (Deense) beer lieten Wolf en zijn partner er geen twijfel over bestaan waarom zij als eersten waren geplaatst. Alex en Ruben vochten voor wat ze waard waren maar moesten de overwinning uiteindelijk in twee sets (17-21/13-21) aan de Deense geweldenaars laten.

In de GD13 speelde Ruben na hun geslaagde optreden tijdens het laatste RJK weer met Suzanne van der Hoeven. Ook dit keer ging dat weer van een leien dakje: als 6e geplaatst in de mix stegen zij boven zichzelf uit door het uiteindelijk tot de halve finales te brengen na o.a. een knappe overwinning op een als tweede geplaatste koppel uit Denemarken. In de halve finale was een Duits koppel te sterk voor Suzanne en Ruben maar hiermee laat Ruben nog steeds zien steeds dichter bij de Nederlandse top te komen.

Ook alle andere kinderen Onder13 hebben buitengewoon goed gepresteerd: regelmatig werd de poules overleefd en werden er puike partijen gespeeld. Lisa, Daan, Mark, Shermon, Koen en Quint deden het dus bijzonder goed in Limburg. Met veel plezier, overgave en met duidelijk meer technische en tactische bagage (mede dankzij de extra trainingsuurtjes bij de Badminton Academy of –School) beginnen ook zij steeds meer te wennen aan het spelen op dit hoge niveau.

Onder 15:

Dit toernooi werd gespeeld in de hal van BC Victoria te Hoensbroek. Voor diegenen die nog nooit getuige hebben mogen zijn van zo’n internationaal jeugdtoernooi in deze leeftijdscategorie: het gemiddelde niveau van de deelnemers ligt rond de vierde divisie en in veel gevallen zelfs hoger. Niet te verwonderen dus dat het voor de Almeerse deelnemers hard aanpoten was. Manon, Amy, Jeroen en Jayme deden het desondanks bijzonder goed: in de singles wisten Manon en Amy hun poules door te komen door knappe overwinningen op sterke speelsters uit Duitsland en Denemarken. Jeroen en Jayme deden hun stinkende best, speelden hun beste spel maar het lukte hun uiteindelijk niet de pouleronde te overleven. Jayme had daarbij de pech in dezelfde poule te zijn ingedeeld als de nummer twee geplaatst, de sterke Oostenrijkse Mathias Almer.

In de mix deden Amy en Jayme het ook goed: na drie opeenvolgende overwinningen op een Oostenrijks, Duits (7e geplaatst) en Nederlands koppel wachtte hen in de kwartfinale de als 2e geplaatste Myke Halkema en Russel Muns (mede Nationale -15 spelers). Deze tweede jaars -15 spelers waren duidelijk nog een brug te ver voor de eerste jaars -15 spelers en zij moesten er dan ook af in twee straight sets, 14-21/10-21. De resultaten en het geboden spel beloven echter nog veel moois voor het volgende seizoen waarin Amy en Jayme nog steeds Onder 15 mogen uitkomen.

Voorafgaand aan de eerste speeldag hebben de ouders goede en soms moeilijke gesprekken gevoerd met deze vier kinderen over hoe om te gaan met het trieste bericht dat ons uit Almere was ingehaald. Laten we niet vergeten dat ook zij PJ als hun maatje zagen ook al omdat hij eigenlijk teamlid zou worden van Dekker Packaging Almere 13 in de competitie. Op bewonderenswaardige wijze ging ieder daar op zijn/haar eigen wijze mee om en zo gingen badminton, vreugde en verdriet hand in hand in Hoensbroek.

Wij dragen alle behaalde successen en prestaties graag op aan Pieter Jan Hoeve († 27 december 2008)

Reageer op dit bericht (“Over badminton, vreugde en verdriet in Hoensbroek ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)