Badminton Vereniging Almere

NK Badminton in Almere van 29-31 januari 2010

De Nederlandse kampioenschappen badminton worden zeer serieus genomen. Dat lijkt een open deur, maar is het niet. In nogal wat individuele takken van sport doen lang niet altijd alle toppers mee aan een NK. Ik heb die teleurstelling vaak genoeg als verslaggever en commentator beleefd.

Topspanning verwacht in alle disciplines

Hoe anders is dat in de badmintonsport. Als ze niet geblesseerd zijn, of een andere dringende reden hebben om weg te blijven, komen alle virtuozen van racket & shuttle in actie in het laatste weekend van januari. Ze zijn er zonder uitzondering op gebrand om titels te veroveren. Er wordt door de spelers vooraf wekenlang over gesproken en er worden hier en daar vrolijke plaagstootjes uitgedeeld. Als ik het niveau bekijk, aan de top en in de breedte, wordt dit een heerlijk toernooi.
Het begint al op vrijdag met het heringevoerde kwalificatietoernooi. Voor elk onderdeel zijn acht spelers, speelsters en dubbels vrijgesteld maar de rest speelt een bikkelhard en razend interessant toernooi in de ‘breedtesporthal’ in Topsportcentrum Almere. Wie de lijst namen ziet, kan alleen maar tevreden zijn. Uit vrijwel alle regio’s van Nederland zijn er badmintonners van de partij. Alle grote en soms minder grote clubs zijn van de partij. En de ‘overlevers’ van de vrijdag kunnen zaterdag aan de bak in het hoofdtoernooi.
Ook nieuw is dat er op zaterdag tot en met de kwartfinales wordt gespeeld. En dat betekent automatisch dat de zondag lekker vol is met halve finales in de ochtend en finales ’s middags. Een zwaar programma voor spelers die in meerdere disciplines uitkomen. Van alle toppers komt er één uit in drie categorieën en hij wordt geacht, qua plaatsing, om zondagmorgen in drie halve finales in actie te komen. Het gaat om Koen Ridder van Duinwijck.

Mannenenkelspel: Pang of Palyama?

Weinigen twijfelen eraan dat de strijd om de titel weer zal gaan tussen Dicky Palyama en Eric Pang. Vorig jaar had Palyama voor de tiende keer op rij Nederlands kampioen kunnen worden. Pang sneed hem echter de pas af en pakte zijn eerste triomf. De laatste maanden is Palyama internationaal de beste Nederlander en hoewel hij licht favoriet is, is het bepaald geen garantie dat hij eerste wordt. Een NK kent zijn eigen wetten. Maar als de kopman van Van Zundert VELO de titel verovert, passeert hij Rob Ridder, die in de periode 1971-1981 negen enkelspeltitels in de wacht sleepte. Ridder is voorzitter van de Nederlandse Badminton Bond, dus wie er ook kampioen wordt, de winnaar zal van harte gefeliciteerd worden door de huidige NBB-preses.
In de slipstream van de grote ‘kanonnen’ zijn Koen Ridder en Lester Oey als derde en vierde geplaatst. Wellicht kunnen zij voor een verrassing zorgen. Andere gevaarlijke kerels zijn zeker Dennis van Daalen de Jel en Saber Afif. Hoewel Afif, als dit geschreven wordt, geblesseerd is aan de linkerknie. “Ik hoop vurig dat ik op tijd weer fit ben,” aldus de in Duitsland competitie spelende Afif. Een bijzondere deelnemer is Eli Mambwe van BC Amersfoort. Hij is weliswaar een buitenlander, maar omdat hij ingeschreven staat bij de burgerlijke stand mag hij met NK’s meedoen. Omdat hij tot de top-8 van de Nederlandse ranglijst behoort, hoeft hij geen kwalificaties te spelen.

Vrouwenenkelspel: Yao of Meulendijks?

Bij de vrouwen is Yao Jie de duidelijke favoriete. De nummer 13 van de wereld maakt een fantastische periode door. Ze won afgelopen jaar naast het NK diverse internationale toptoernooien, waaronder de Yonex Dutch Open. Ze staat inmiddels alweer bijna in de top-10 van de wereld en ze heeft haar internationale carrière voorlopig nog even voortgezet. Duidelijke tweede favoriete is nog altijd Judith Meulendijks, die in Denemarken woont en daar succesvol competitie speelt.
Een derde kanshebster is Rachel van Cutsen, die afgelopen jaar verrassend de Europe Finals Masters in Assen op haar naam schreef. Rachel raakte in de zomer zwaar geblesseerd aan de enkel, maar inmiddels is ze weer volledig terug.
Veel aandacht zal ook zeker uitgaan naar Patty Stolzenbach. De kopvrouw van Almere, die als vierde geplaatst is, zal zeker in de stad waar ze eredivisie speelt alles uit de kast halen om net als vorig jaar de halve finale te bereiken. Ook rechtstreeks in het hoofdtoernooi staan Lisa Malaihollo, Yik-Man Wong, Ginny Severien en Thamar Peters.

Mannendubbelspel: Ruud Bosch/Koen Ridder?

Tot voor kort kwam Koen Ridder internationaal in enkel- en dubbelspel uit. Maar inmiddels wordt hij door de NBB ingeschreven voor de dubbels, waarin hij met Ruud Bosch tot de subtop van de wereld behoort. Vorig jaar behaalde het Duinwijckduo de Nederlandse titel en ook dit keer zijn Bosch en Ridder topfavoriet. Maar er is stevige concurrentie. Dave Khodabux en Jorrit de Ruiter van Van Zijderveld mogen niet onderschat worden, evenals het VELO-tweetal Rikkert Suijkerland/Dennis van Daalen de Jel. Er mag ook het een en ander verwacht worden van het jeugdige duo Jelle Maas/Jacco Arends, maar een titel lijkt nog te hoog gegrepen. Overlopend van talent (maar te oud voor de titel) is het koppel Chris Bruil/Joris van Soerland; beiden waren o.a. ook Nederlands enkelspelkampioen. Ook Joéli Residay/Dennis Lens moet genoemd worden, altijd goed voor een verrassing. En wat te denken van het als derde geplaatste duo Stephan van Houtem/Jürgen Wouters?

Vrouwendubbelspel: Samantha Barning/Eefje Muskens?

Hier komt in ieder geval een nieuwe nummer één. Lotte Jonathans/Yao Jie verdedigen hun titel niet. Duidelijke favorieten zijn Samantha Barning/Eefje Muskens en Paulien van Dooremalen/Lotte Jonathans. Maar ook Judith Meulendijks/Selena Piek en Patty Stolzenbach/Iris Tabeling kunnen verrassende dingen doen.

Gemengddubbelspel: Paulien van Dooremalen/Koen Ridder?

Ook in de mixed is Koen Ridder als eerste geplaatst. Hij speelt samen met de zeer ervaren Paulien van Dooremalen. Hier is de concurrentie moordend met dubbels als Samantha Barning/Dave Khodabux, Rachel van Cutsen/Jürgen Wouters, Lotte Jonathans/Jorrit de Ruiter, Eefje Muskens/Jelle Maas en Selena Piek/Jacco Arends. De titel is vacant, want het koppel Ilse Vaessen/Jorrit de Ruiter bestaat niet meer. Bovendien is Ilse al enige tijd geblesseerd, dus ze kan niet meedoen.

Indelingen

Het complete programma is te bekijken op http://www.toernooi.nl

Reageer op dit bericht (“NK Badminton in Almere van 29-31 januari 2010 ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)