Badminton Vereniging Almere

BVA jeugd op weg naar de top; vooruitblik Nederlandse Jeugdkampioenschappen

Aankomend weekend is het weer zover! Op een steenworp afstand van onze eigen hal worden dan weer de Nederlandse Jeugdkampioenschappen georganiseerd door Badminton Nederland. Plaats van handeling is tot onze grote vreugde weer het Topsport centrum in Almere Poort. Nog steeds gelegen in een redelijk troosteloze setting van zandvlakten, onkruid en een minimale infrastructuur, vormt dit multifunctie-complex de arena waar de toppers van nu, maar vooral van de toekomst de badmintonrackets zullen gaan kruizen! Wij wagen ons hier natuurlijk niet aan voorspellingen en we hechten ook niet te veel waarde aan plaatsingen, want dat zou misschien wel erg veel druk leggen op de kinderen, maar het is voor het Almeerse publiek (en daarbuiten) wellicht interessant om te weten welke jeugdige toppers de vereniging en de badmintonschool zullen vertegenwoordigen.

Onder 13

In deze categorie hebben wij negen deelnemers. Bij de dames zijn dat Judith van Cruchten, Feng Groothuijse, Dafne Linders en Lisa van Stenus. Bij de heren wordt de BVA/BSA vertegenwoordigd door Daan Kusters, Thomas Sibbald, Leroy en Robert de Calonne en Maurice Paassen.

Onder 15

Ook in deze categorie hebben we een meer dan sterk te noemen vertegenwoordiging: bij de dames gaat het om Rosa Hondeman en Amy van Stenus en bij de heren vinden we Jayme van Elten, Alex Vlaar, Ruben Wijnands, Mark Verschoor, Koen Odijk, Daniel Verkerk en Quint Top terug op de deelnemerslijst

Onder 17

Hier slechts drie deelnemers: bij de heren zal Thomas van Cruchten de clubkleuren verdedigen en bij de dames gaat het om Manon Sibbald en Priscilla Holthuis.

Onder 19

In deze categorie slechts één deelneemster: Josephine Wentholt gaat dit weekend trachten een kroon te zetten op een seizoen, dat voor haar eigenlijk al niet meer stuk kan. Na een meer dan verdienstelijk debuut in de Eredivisie als tweede dame van Dekker Almere én haar goede prestaties op het afgelopen WJK in Mexico dat haar uiteindelijk een ticket gaf om in augustus 2010 deel te mogen nemen aan de jeugd Olympische spelen in Singapore, zijn dit weekend haar grootste concurrenten voor de eindzege, dubbelpartner Thamar Peters en Iris Tabeling.

In totaal dus 22 deelnemers uit Almere en dat zijn er welgeteld drie meer dan vorig jaar. Of de prestaties van het vorige jaar geëvenaard gaan worden (drie keer goud en drie keer zilver) valt nog te bezien, maar feit is dat het nog steeds crescendo gaat met de Almeerse jeugdopleiding.

Zo hebben het afgelopen weekend 81 kinderen uit de BVA-jeugdopleiding kleurenexamens mogen doen, wat weer een hele happening was door het enthousiasme van Eddy Odijk, Emmy Vlaar, Jeanette van Cruchten en alle andere trainers en vrijwilligers. Op de eindranglijst van het Junior Masters-circuit staan er veel Almeerse kinderen in de top 12 in de verschillende leeftijdscategorieën (Feng Groothuijse is uiteindelijk zelfs als eerste geëindigd!). Verder is de STC bijzonder trots te kunnen vermelden dat de volgende BSA-kinderen mogen gaan voorspelen voor de Badminton Academy: Madouc Linders, Judith van Cruchten, Dafne Linders, Thomas Sibbald, Maurice Paassen, en Leroy & Robert de Calonne. Daarnaast zijn er vier kinderen die mogen voorspelen voor de nationale selectie Onder 15! Feng Groothuijse, Lisa van Stenus, Daan Kusters en Mark Verschoor gaan, net als de al eerder genoemde kinderen, bijzonder spannende tijden tegemoet! Overigens heeft Badminton Nederland voor het eerst in de geschiedenis het voorspelen gecentraliseerd: op 6 juni kunnen alle kinderen die mogen voorspelen voor een Academy of voor de Nationale, op Papendal hun kunsten laten zien aan het elitekorps van (nationale) jeugdtrainers dat Nederland rijk is.

De BV Almere is dus duidelijk een club die niet alleen open staat voor seniorenrecreanten en -wedstrijdspelers, maar die ook oog heeft voor de jeugd. Hierbij focust zij zich geenszins alleen op een handjevol talenten. Het is de breedtetraining die de basis is en blijft en vanuit deze brede groep wordt middels een aantal ‘filters’ doorgeselecteerd en steeds gerichter training gegeven door onze trainersgilde onder leiding van Rick Prins. Ook de trainers vormen dus in dit opzicht een elementair onderdeel van de keten: na Emmy Vlaar zullen binnenkort dan ook drie andere Almeerse trainers gaan beginnen met de SL4 opleiding onder de hoede van Martijn van Dooremalen. Erik Staats, Suzanne Mulkens en Bas van Os gaan meedraaien in het circuit van bondstrainingen op Papendal dan wel op een Badminton Academy dan wel Badminton School.

Initiatieven als onze, al vele malen genoemde (en veelvuldig door andere verenigingen gekopieerde) kleurentraining, Top Junior en het toenmalige RTC Almere (wat nu als de Badminton School Almere door het leven gaat), zijn stuk voor stuk elementaire schakels van wat de totaaljeugdopleiding bij de BVA vormt. En zoals het spreekwoord zegt: een keten is zo sterk als zijn zwakste schakel en daarom blijft de BVA in samenwerking met Badminton Nederland, investeren in alle aspecten van zijn jeugdopleiding. Het competitie kunnen spelen op het juiste niveau is nog zo’n schakel: volgend seizoen zullen maar liefst 14 kinderen uit de jeugd gaan doorstromen naar de senioren. Het feit dat wij volgend seizoen dubbele bezetting hebben in bijna alle klassen en divisies garandeert een goede doorstroming van elk kind op het juiste niveau.

En dan nog even dit: heel binnenkort verwachten wij een nieuwe schakel aan deze keten toe te kunnen voegen als wij het groene licht gaan krijgen voor het starten van de Badminton Academy Flevoland, een initiatief van Badminton Nederland, Provincie Flevoland, Sport Service Flevoland en uiteraard de BV Almere, maar daarover later meer!

Stroomschema jeugdopleiding

Tot nu toe 5 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. peter op 18-05-2010 om 21:03 uur

  niet drie, maar vier kinderen van BV Almere mogen voorspelen voor de nationale selectie Onder 15......beetje slordig van de STC!

 2. Suus op 19-05-2010 om 23:35 uur

  Ja, volgens mij Mark Verschoor ook! :-)

 3. Henk Staats op 20-05-2010 om 18:53 uur

  Van drie kinderen die mogen voorspelen voor de Nationale Selectie hebben we vier gemaakt, want Mark Verschoor is toegevoegd.

 4. Paula Wijnands op 23-05-2010 om 20:45 uur

  We mogen wel een wand leegmaken voor another wall of fame met zo veel winnaars van de BVA!
  Gefeliciteerd Daan, Amy, Jayme en Feng!

 5. ronald somsething (6) op 04-09-2010 om 19:19 uur

  ik vindt badminton wel leuk maar niet voor kampioenscappen maar jhaa veel suc6 people xD ;)

Reageer op dit bericht (“BVA jeugd op weg naar de top; vooruitblik Nederlandse Jeugdkampioenschappen ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)