Badminton Vereniging Almere

Almere en het eredivisieseizoen 2003/2004 (2b)

Vorige week hebben aflevering 2a gepresenteerd over het seizoen 2003/2004. We eindigden met de tussenstand na de eerste helft van de competitie en die geven we nogmaals weer. En vervolgens kunt u kennis nemen van het feit dat Luctor et Emergo niet alleen bij Zeeland hoort, maar ook bij Almere.

De stand in de eredivisie was halverwege als volgt

Conservatrix Velo 7 - 43
BC Amersfoort 7 - 41
BC Duinwijck 7 - 37
BC Smashing 7 - 33
BV Van Zijderveld 7 - 29
Panfish Almere 7 - 16
DKC 7 - 14
BV Slotermeer 7 - 11

Panfish Almere had het net even beter gedaan dan de medekandidaat-degradanten DKC en Slotermeer. De wedstrijden in de handhavingspoule zouden dus met enige vertrouwen tegemoet kunnen worden gezien. Maar het liep volkomen anders.
Wel was het zo dat bij deze play-offwedstrijden de zogenoemde golden game gold. Dat wil zeggen dat er altijd een winnaar werd bepaald door het spelen van een beslissende golden game. Almere zou er volop mee te maken krijgen.

Thuis speelde Panfish Almere 4-4 tegen DKC mede door het feit dat Viona Utama als gevolg van een kaakoperatie niet voor 100% fit was en in feite niet kon spelen. Maar ze moest wel en dat kostte Panfish Almere de winst. Als trouwens zoals in het verleden de games zouden zijn geteld, zou Almere alsnog gewonnen hebben. Maar het werd een golden game en volgens de daarvoor geldende regels werd het een mannensinglegame. Die werd door Erik Staats verloren van Dennis van Daalen de Jel en DKC pakte de winst.
In de uitwedstrijd moest Panfish Almere dus winnen om er een derde beslissende wedstrijd uit te halen. En weer zat het Panfish Almere niet mee, want Viona had een shuttle in haar oog gekregen en kon en mocht beslist niet spelen. En Donovan Cuntapay raakte in zijn dubbelpartij met Erik Staats en met winstkansen in de derde game, aan zijn dijbeen geblesseerd....... De winst in deze wedstrijd ging met 5-2 naar DKC en dat betekende dat Panfish Almere om de zevende en achtste plaats moest gaan spelen tegen Slotermeer. Werden we achtste dan zouden we degraderen, werden we zevende dan hadden we nog een kansje in een zogenoemde P/D-wedstrijd tegen Culemborg.

Qua blessureleed kon het allemaal nog erger. In de wedstrijden tegen Slotermeer was Maartje Verheul niet beschikbaar omdat zij aan haar knie was geopereerd.
Het was voor de Almeerse aanhang een meer dan verschrikkelijk spannende wedstrijd. Panfish Almere kwam achter met 3-1 en met 4-3. Almere moest de laatste mix winnen en een saillant detail was dat Erik Staats en Viona Utama die moesten spelen tegen Ralph Starren en ......Gita Djajawasito. Staats en Utama redden Almere van de ondergang en de golden game moest ook in deze wedstrijd uitsluitsel brengen.
Het werd volgens de regels een vrouwensingle en Claudia Saleming zei spontaan deze game te willen spelen! En dat deed zij, en hoe. Zij won de game met 11-8 van Jessica Ottenhof en dat bracht Panfish Almere de overwinning.

Ook in de tweede wedstrijd keek Almere tegen een 2-3 achterstand aan. Claudia won haar single en hield Almere in de race. Het kwam weer eens aan op de mixen. Joeri Kraaijestein speelde met invalster Beryl Hetharia de sterren van de hemel maar verloor net aan in drie games in de verlenging. Gelukkig wonnen Staats en Utama ook nu hun gemengd dubbel en daarmede werd het 4-4 en dus opnieuw een golden game. En weer werd het een vrouwensingle en Claudia Saleming speelde deze game tegen Joyce Crouse en won met 11-2. Vanaf dat moment was Claudia de golden game queen van Almere!

Het resultaat van deze wedstrijd was dat Slotermeer degradeerde en dat Almere het vege lijf moest trachten te redden tegen BC Culemborg.
Op dinsdagavond 6 maart 2004 was het bomvol en aanvankelijk muisstil in Sportcomplex De Toekomstgroep tijdens de eerste P/D-wedstrijd tegen Culemborg.
Panfish Almere speelde met drie invallers, te weten Beryl Hetharia, Yvonne Sie en Marco den Haan. Het was buitengewoon spannend, maar Panfish Almere behaalde een 5-2 overwinning, mede dankzij de zeer geslaagde invalbeurt van Yvonne Sie!

In de tweede wedstrijd was het opnieuw uitermate spannend, maar werd het na een 3-1 voorsprong van Almere toch nog 4-4 en moest er een golden game gespeeld worden. Het werd een mannendubbel en Erik Staats en Donovan Cuntapay kwamen binnen de lijnen. Met de stand 14-12 dachten Staats en Cuntapay het winnende punt gescoord te hebben en dat was ook feitelijk zo, maar een lijnrechter besliste tot grote woede van de Almeerse aanhang anders. Hier werd Panfish Almere heel bewust een oor aangenaaid en in feite was dat een grote schande en de scheidsrechter liet het toe. De commotie die er ontstond kostte Cuntapay en Staats met 17-16 uiteindelijk de golden game en de wedstrijd.

Op naar de derde en alles beslissende wedstrijd. Plaats van handeling De Toekomstgroep op 30 maart 2004.
Het was een wedstrijd waarbij een ieder op het puntje van zijn of haar stoel zat. Pilletjes onder de tong voor bepaalde bestuursleden, want de spanning was om te snijden. Zeker toen Joeri Kraaijestein en Donovan Cuntapay hun mannendubbel verloren van de gebroeders van Hamel. Viona Utama en Claudia Saleming speelden niet hun allerbeste vrouwendubbel en verloren van Priscilla van der Hoeven en Paulien van Doornemalen. Culemborg in een opperbeste stemming met deze 2-0 voorsprong, Panfish Almere diep bedroefd. Maar het tij zou keren! Erik Staats, een keer gewonnen thuis en uit verloren van Arjan Regtien, moest nu winnen en deed dat ook gedecideerd in twee games. Regtien was woedend op lijnrechter Henk Smit die de laatste shuttle in het voordeel van Staats gaf. TV-beelden van Omroep Flevoland toonden later aan dat Henk Smit het helemaal goed gezien had! Als hij had niet goed gezien zou hebben, zou ik daar persoonlijk na het akkefietje in Culemborg, niet mee gezeten hebben. Yvonne Sie, ook nu weer invalster trok de stand weer gelijk door in twee games te winnen van Elma van Munster. Claudia versloeg vervolgens Priscilla van der Hoeven en zowaar was er sprake van een 3-2 voorsprong voor Almere.
Joerie Kraaijestein was in de eerste game tegen Arthur van Hamel met 3-15 geveegd In het persbericht stond er dit over geschreven:

"En toen in de tweede game voltrok zich het mirakel van Almere. Kraaijestein knokte zich in de tweede game helemaal leeg en opgezweept door de spreekkoren van het vele Almeerse publiek won Kraaijestein met 17-14. De derde game moest uitsluitsel geven. Van Hamel nam opnieuw een voorsprong, kwam voor met 7-10 en toch capituleerde Kraaijestein niet. Het publiek voelde dat een sensatie in de lucht hing en scandeerde zijn naam en middels deze steunbetuigingen steeg Kraaijestein tot grote hoogte. Het werd 10-10, Kraaijestein had alles terug en Van Hamel werd er moedeloos van. Het werd zelfs 15-10 voor Kraaijestein en daarmede werd de tussenstand 4-2 in het voordeel van Almere".

Werkelijk een ongekende prestatie van Joeri Kraaijestein!

Vervolgens wonnen ook Donovan Cuntapay en Yvonne Sie hun mix van Ronald Vermeulen en Paulien van Doornemalen en Erik Staats en Viona Utama deden dat ook tegen Raymond van Hamel en Elma van Munster. En zo werd de eindstand in de derde en beslissende wedstrijd bepaald op 6-2 voor Panfish Almere, volgens een scenario dat Stephen King niet had kunnen bedenken.

Panfish Almere handhaafde zich als debutant in een ridicuul verlopen competitie 2003/2004 in de Big Boss Liga. In feite om nooit te vergeten en bij mij zal dit altijd op mijn netvlies blijven.

Conservatrix Velo werd kampioen en Slotermeer degradeerde.

Tot nu toe 9 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Robert Terpstra op 14-06-2010 om 16:37 uur

  Was de naam van de sporthal in 2004 niet nog "Parkonhal"?

 2. Henk Staats op 14-06-2010 om 17:42 uur

  We heten al weer ruim tien jaar Sportcomplex De Toekomstgroep. De tijd vliegt.

 3. Henry hak op 14-06-2010 om 19:21 uur

  Dat was een zeer mooi seizoen helaas wordt de coach nooit genoemd die zoveel tijd in zijn spelers stak zowel prive als op de baan en altijd voor hun klaar stond en zijn functie zeer serieus nam. Wanneer een bestuurslid dit neerzet moet je ook eervol zijn en zijn naam benoemen in het verhaal. Het is dankzij hem zover gekomen met veel van deze spelers. Vooral erik gita en maartje sinds kleins af aan.

 4. Henk Staats op 14-06-2010 om 19:49 uur

  Beste Henry, lees deel 1 en 2a alvorens je iets beweert!

 5. Jordi op 15-06-2010 om 12:50 uur

  Complimenten van een collega-vereniging voor de mooie terugblikken. Leuk om weer terug te lezen!

 6. Robert Terpstra op 15-06-2010 om 16:09 uur

  Zit ik al zolang bij de vereniging :P de tijd vliegt inderdaad...

 7. John op 16-06-2010 om 17:20 uur

  Mooi weergeven Henk, ik het mij nog als de dag van gisteren herinneren wat een spanning en gelukkig liep het goed af voor ons.

  John

 8. Henk Staats op 16-06-2010 om 18:00 uur

  Beste John,

  Zelf denk ik dat dit het meest spannende seizoen geweest is. Wat zijn we goed weggekomen!

 9. claudia saleming op 19-06-2010 om 11:56 uur

  heel leuk om deze verhalen nog eens allemaal na te lezen en wat een spannende tijden waren het

Reageer op dit bericht (“Almere en het eredivisieseizoen 2003/2004 (2b) ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)