Badminton Vereniging Almere

Bestuur Eredivisie opgestapt (met naschrift)

Het overkoepelend bestuur van de verenigingen die uitkomen in de eredivisie badminton heeft besloten haar taken neer te leggen. Het eredivisiebestuur - bestaande uit Cock van Anrooij, Henk Staats en Patrick Steenkist - is opgestapt omdat het bestuur niet het unanieme vertrouwen kreeg van de verenigingen. "Wij hebben maandenlang ons uiterste best gedaan om in gezamenlijk overleg met plannen te komen om de eredivisie te upgraden, maar het is ons helaas niet gelukt."

Het is de afgelopen maanden al een zeer moeizaam proces geweest, aldus het bestuur. "Het heeft enkele malen weinig gescheeld of we waren opgestapt. De vergadering van afgelopen week was voor ons de bekende druppel die de emmer deed overlopen.''

Tijdens de laatste vergadering is met de zes aanwezige eredivisieclubs een tweetal voorstellen besproken die te maken hadden met de wedstrijdkalender. Het ene voorstel was afkomstig van Rob Konings/Van Zundert VELO, het andere van het eredivisiebestuur. Alhoewel de uiteindelijke doelstellingen grotendeels overeen kwamen, konden de partijen het met elkaar niet eens worden over de wijze waarop de doelstellingen konden worden gerealiseerd. "Voor ons was cruciaal dat we unanieme steun en vertrouwen zouden krijgen om te overleggen met de Landelijke Commissie Wedstrijdzaken (LCW). We hebben tijdens de laatste vergadering een uitgebreide presentatie gehouden en het was de clubs duidelijk welke kant we op zouden moeten gaan. Maar we wilden wel enige speelruimte hebben en dus een mandaat van de verenigingen. Dat hebben we echter niet gekregen.''

Het eredivisiebestuur meent: "De eredivisie doet hiermee een forse stap terug in de tijd. Het moge duidelijk zijn dat we deze situatie dan ook bijzonder betreuren.''

Badminton Nederland is bezorgd over de situatie rond de eredivisie. Bondsbestuurslid Eric Bakker: "We hebben het afgelopen jaar zeer constructief samengewerkt met het eredivisiebestuur. Het is ontzettend jammer wat er nu gebeurd is. We hopen dat er een mogelijkheid is om tot een oplossing te komen."

Naschrift Henk Staats

In de opmerking van Eric Bakker, dat het Eredivisiebestuur zeer constructief heeft samengewerkt met de LCW, kan ik mij uitstekend vinden. Maar ook het samenwerken binnen het eredivisiebestuur heb ik als een genoegen ervaren en de tijd en al die gereden km´s hebben we voor lief genomen. Ik vond de kracht van het Eredivisiebestuur, dat wij spraken met de LCW op basis van wederzijds respect. Dat moest ons verder brengen. En dat bracht ons ook verder, althans dat was ons gevoel. Misschien had het allemaal nog sneller gekund, maar we kozen qua inhoud voor de uiterste zorgvuldigheid. Wat wel beter had gekund, dat was het plannen van plenaire bijeenkomsten van de eredivisieverenigingen. Daar is veel tijd in gaan zitten, want er kon altijd wel iemand niet van de verenigingen.

Let wel, ik kan mij goed voorstellen dat vertegenwoordigers van eredivisieverenigingen, die al ´wat jaren meelopen´, behoorlijk gefrustreerd zijn over de wijze waarop in het verleden door Badminton Nederland met de eredivisieverenigingen en de competitie werd omgegaan. Maar omkijken in wrok en zaken nu van de zijde van de eredivisieverenigingen dwingend voor- dan wel opleggen aan de LCW, dat brengt ons geen steek verder.

Wat ons ook niet verder bracht was het interview van Martijn van Dooremalen in de Clear van afgelopen maandag en zijn ideeën over de eredivisie. Daarbij moeten wij wel bedenken dat Martijn lid is van de LCW, maar hij is beslist niet de LCW.

Al met al een gemiste kans voor de samenwerkende Eredivisieverenigingen.

Tot nu toe 3 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Wim Top op 18-12-2010 om 00:13 uur

  Henk, wij kijken in ieder geval niet om in wrok,zoals je suggereert, we hebben altijd onze eigen boontjes moeten doppen, we waren blij dat er een overlegorgaan kwam, waar we uiteraard eerst sceptisch tegenoverstonden. Maar uiteindelijk ging Amersfoort ook akkoord. Helaas was er niet het vertrouwen om het bestuur (drie mensen van Eredivisieclubs) namens alle clubs de onderhandelingen te laten doen, over de competitiekalender.
  Wij kunnen ons wel prima vinden in het voorstel van Martijn van Dooremalen, hierdoor doen we allen wat water in de wijn en hebben we zowel een herkenbare topcompetitie als uitzendingen voor de spelers. De toppers blijven dan in ons land en bij de clubs. De Eredivisie is onze Nationale Topcompetitie waarin zoveel mogelijk toppers moeten kunnen uitkomen om het aantrekkelijk te maken. Tevens moet er ruimte gemaakt worden voor de Olympische kwalificatie, of wil je niet dat Nederland vertegenwoordigd is in Londen!!!

 2. Henk Staats op 18-12-2010 om 10:50 uur

  Beste Wim,
  Het gaat mij helemaal niet om de inhoudelijke kant van het voorstel van Martijn van Dooremalen.

  Waar het hier om gaat is het feit, dat we als Eredivisiebestuur uiterst zorgvuldig te werk gingen en overlegden met de LCW. Dan geeft het geen pas dat een lid van de LCW, als we dus in de overlegfase zitten, zijn mening ventileert via de Clear. Procedureel is dat not done.

 3. Ernst op 20-12-2010 om 14:51 uur

  Dat is duidelijk gezegd , Henk. :*

Reageer op dit bericht (“Bestuur Eredivisie opgestapt (met naschrift) ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)