Badminton Vereniging Almere

’Geen mensen voor één klusje’

ALMERE/TAMAR DE VRIES - Veertien Almeerders werden gistermorgen in Schouwburg Almere gedecoreerd vanwege hun jarenlange verdiensten voor de stad. Dat gebeurde in het kader van de jaarlijkse lintjesregen, vlak voor Koninginnedag.

Onder de veertien gedecoreerden bevinden zich elf leden in de orde van Oranje-Nassau en drie ridders in de orde van Oranje-Nassau. In haar toespraak zei burgemeester Annemarie Jorritsma dat zij veertien koninklijke onderscheidingen voor een stad als Almere wel wat weinig vindt. ,,Al reiken we er ook enkele in de rest van het jaar uit. Een aantal weken geleden heb ik in mijn column een oproep gedaan om goed in uw netwerk na te gaan welke vrijwilligers in aanmerking zouden kunnen komen voor een lintje’’, aldus de burgemeester.

Veel vrijwilligers bij wie de burgemeester een koninklijke onderscheiding opspeldt, vinden hun werk vanzelfsprekend. ,,Het zijn ook nooit mensen die maar één klusje doen’’, zei Jorritsma.

De burgemeester beet het spits af met Bert van Akkeren. Hij verrichtte decennia vrijwilligerswerk bij buurtcentrum De Draaikolk, was voorzitter van De Waterlelie en is bestuurslid van een vereniging van eigenaren.

Pauline Meeuwis werd lid in de orde van Oranje-Nassau vanwege het feit dat zij zich al meer dan 30 jaar inzet voor KWF Kankerbestrijding.

Om Louis Bekker, vele jaren actief voor de ouderen in Het Trefpunt en woonzorgcentrum Buitenhaeghe naar de schouwburg te lokken, ’was een fantastische smoes’ bedacht, zei de burgemeester. ,,We wilden met u de bezuinigingsplannen met daarin opnieuw een verhuizing van de biljartzaal in Het Forum bespreken. En dat net nu u zes jaar heeft vergaderd voor de realisatie van de biljartzaal in Het Forum. Maar de kans was groot dat u óf een hartaanval zou krijgen óf verontwaardigd naar de media zou stappen. Dus dat hebben we niet gedaan.’’

Patricia van den Hoek-Werkman werft vanaf haar negende levensjaar leden voor de Almeerse Reddingsbrigade. ,,Samen met je zusje vertelde je iedereen hoe leuk het was om jeugdlid te zijn’’, zei Jorritsma over Van den Hoek.

Bertus Stoeltjes is een bekende in de sportwereld. Hij werd gedecoreerd voor zijn inspanningen voor de Badminton Vereniging Almere, de Beheerstichting Sportcomplex Almere Oost, GF Deko in Amsterdam en onderhoudswerk. ,,Wie hem wil betalen krijgt te horen: ’ik wil het niet hebben hoor, anders doe ik niets meer voor je’.’’

Joseph Jan Kist is al bijna dertig jaar voorzitter en manusje van alles van de Amsterdamse Accordeon Vereniging Deku.

Om Irene de Vletter en Marjo Elferink naar de schouwburg te lokken, werd aan elk van hen verteld dat de ander een lintje zou krijgen. Elferink is actief voor De Zonnebloem, Prinses Beatrixfonds, Hartstichting, Astmafonds, De Overloop en kerkcentrum Goede Rede. Ook Ed de la Chambre kwam om een soortgelijke reden opdraven. De la Chambre knot wilgen in Breukelen en Almere. Verder is hij actief voor Het Flevo-Landschap, IVN Almere, Lepelaarplassen en De Bomentuin. Patricia van Doorn werd gedecoreerd voor betrokkenheid bij het AJSO en de Almeerse Hockeyclub en Holland Triathlon.

Ym de Roos werd door de burgemeester omschreven als ’hofleverancier’ van voordrachten voor lintjes, Almeerse Keien en de Bonifatiusspeld. De Roos werd geëerd voor haar inspanningen voor Cultuurspoor Nieuwland, het Kunstlokaal in Muziekwijk, Multi Etnische Vrouwennetwerk Flevoland, Fonds Bijzondere Noden en de Werkgroep Armoedebeleid.

Het vrijwilligers-cv van Irene de Vletter is te lang om helemaal te vermelden, vond Jorritsma. Zij noemde Amnesty International, Oecumenische Diaconie in Haven, Kledingbeurs, Kinderkerk en Arme Kant van Flevoland, Vluchtelingenwerk en Unicef.

Vanwege zijn vele werk voor Almere Budzak, Goede Rede, het Gildeproject Samenspraak en turnverenigingen in de omgeving, kreeg Theo de Wilde de versierselen opgespeld die hem tot ridder in de orde van Oranje-Nassau maken.

Ronald Wilcke werd ook ridder wegens zijn verdiensten voor ROC Flevoland, VBA, Room4U, Kleurrijk Almere, Technocentrum Flevoland en Kennisstad Almere.

Bij één van de gedecoreerden was het verrassingseffect van de koninklijke onderscheiding het grootst. Als één van de leden van het Gesualdo Consort zong Marijke van der Harst voor aanvang van de uitreiking het Wilhelmus. ’U mag bij de gedecoreerden op het podium plaatsnemen’ werd haar na het volkslied duidelijk gemaakt. ’Hè?’ reageerde zij verbaasd. Van der Harst werd onder andere benoemd tot ridder voor haar inzet om de bekendheid van het Gesualdo Consort te vergroten.

Reageer op dit bericht (“’Geen mensen voor één klusje’ ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)