Badminton Vereniging Almere

Van de Voorzitter

De competitie is weer begonnen en in zijn algemeenheid kan gesteld worden dat de competitieteams van Almere een goede start hebben gemaakt. Ook het aantal competitiespelers is al een aantal jaren min of meer constant, al is het wel zo dat een team meer of minder in de competitie onmiddellijk doorwerkt in het aantal competitiespelers.

Qua jeugdleden kunnen we stellen dat het de goede kant op gaat. Onze combinatiefunctionaris Emmy Vlaar vervult haar rol tijdens de clinics per seizoen op zo'n 25-tal basisscholen op uitstekende wijze. Emmy is de badmintonjuf van Almere en dat zien we ook terug in een stijging van het aantal jeugdleden. Dat is een hele positieve ontwikkeling.

Ook het zogenoemde Badminton Overdag ontwikkelt zich goed. Na jaren van min of meer een lichte krimp is er nu weer sprake van een toename van het aantal overdagspelers. En dat is goed nieuws, want de markt van overdagspelers is fors gekrompen nu 55-plussers weer steeds langer moeten doorwerken. Zelfs tot hun 67-ste, al denk ik persoonlijk dat een fors aantal politici die met deze voorstellen zijn gekomen, een behoorlijke buiteling uit de poppenkast hebben gemaakt. Boven de 50 jaar kom je nog nauwelijks aan de slag.

Wel blijft de gestage afname van het aantal recreantleden ons zorgen baren. De recreantencommissie doet er van alles aan, maar soms lijkt het wel of mensen geen tijd meer hebben om een avondje te gaan sporten. Terwijl dit toch wel zo moeten als je leest dat bewegen en een goede gezondheid nauw samenhangen. Tegen onze recreanten, mannen en vrouwen, zou ik willen zeggen, neem je buurman, of misschien nog leuker, je buurvrouw eens mee voor een proefavondje badmintonnen bij onze vereniging.

De kick-off op dinsdag 4 september 2012 van de start van het eredivisieseizoen 2012/2013 was geslaagd. Een aantal schoonheidsfoutjes, dus dat moet beter, maar zonder meer een goed initiatief deze kick-off. Wel jammer dat niet alle eredivisieverenigingen er waren.

Dit bestand bestaat niet

Overigens inzake het professioneler maken van de eredivisie, de shuttle ligt niet alleen op de speelhelft van BNL. Ook de verenigingen zelf kunnen er meer aan doen, zoals een voorbeschouwing op de site zetten, de uitslagen tijdig doorgeven aan de NOS en aan de bekende badmintonsites en toernooi.nl, een verslagje schrijven over de wedstrijd en zorgen dat de entourage rondom een wedstrijd in orde is. En denk in dat verband ook eens aan goed leesbare scoreborden. De wijze waarop nu de standen in een partij worden weergegeven is bij sommige verenigingen verre van professioneel.
Maar de eredivisie echt op de kaart zetten, dat kan alleen maar als er wat aan het samenvallen van eredivisiewedstrijden en uitzendingen wordt gedaan. Ik denk dat Michiel Kruijt er niet ver naast zit als hij stelt dat de 'kleine' verenigingen daar nog meer last van hebben dan de 'grotere'.

De door BNL geïntroduceerde 'Week van het badminton' van 18 september tot en met 23 september 2012 verdient zeker navolging. Alleen moet de briefing worden uitgebreid naar de referees en de scheidsrechters. Dan zijn ze van te voren op de hoogte als er, zoals in ons geval bij de wedstrijd Dekker Almere tegen TFS Barendrecht, een verloting plaatsvindt en de wedstrijd vijf minuten later begint.

Gisteren speelde Dekker Almere thuis tegen DKC. Thamar Peters raakte in haar partij tegen Ginny Severien, naar het zich laat aanzien ernstig geblesseerd, en DKC kreeg min of meer een punt in de schoot geworpen. Daar wilden ze graag nog een tweede punt aan toevoegen door te trachten het invallen van Cheryl Seinen te voorkomen. Als ik het over de professionalisering van de eredivisie heb, bedoel ik natuurlijk niet dit soort pseudoprofessionalisme.

Verder stoorde ik mij aan een verslag van DKC met de volgende passage.

“Laatstgenoemde (Thamar) pakte de eerste game met 21-12. In de tweede game kreeg de speelster van Almere last van haar knie, waardoor ze bij een 14-17 achterstand moest opgeven.”

Ik vind dit niet erg respectvol geschreven, want een ieder die er bij was schrok zich te pletter en de beelden van Omroep Flevoland onderstrepen de ernst van de blessure.

Tot nu toe 7 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Eric Witsel op 01-10-2012 om 22:03 uur

  Beste voorzitter, als ouder van BVA jeugdspeler en toeschouwer deel ik uw laatste opmerking. Topsport is (kei)hard, echter: respect en normale sociale vaardigheden dienen altijd voor de tegenstander getoond te worden. Ook in het vuur van de strijd. Dat gebeurt bij het begin, tijdens en na de wedstrijd, hoe moeilijk dat soms (door emoties) ook is. En inderdaad, de schreeuw (gil) van Thamar ging door merg en been. Vond het dan ook zeer vreemd dat de scheidsrechter op de andere baan doodleuk zei: "doorspelen" terwijl Thamar nagenoeg tegen de achterlijn van dit speelveld lag. Maar misschien zie ik het wel verkeerd.

 2. Henk Staats op 01-10-2012 om 22:58 uur

  Je ziet het niet verkeerd, Eric. Een korte pauze voor een ieder om over de schrik heen te komen, zou niet hebben misstaan.

 3. Piet Ridder op 02-10-2012 om 16:40 uur

  Subject: verslag DKC

  Het bericht over Thamar Peters haar knieblessure kwam zondagavond in eerste instantie niet zo ernstig over als dat we het op de beelden gezien hebben.

  Misschien dat in de toekomst een twitterbericht in de volgende trant gestuurd kan worden:'Ernstige knie-voet-arm, beenblessure Speler X, is voor onderzoek naar ziekenhuis!'

  Zo'n bericht wordt meestal wel geretweeted en binnen een ommezien weet iedereen binnen de badmintonwereld wat er aan de hand is.

  Ook ik wist op zondagavond met mijn website nog niets van de ernst van de blessure, anders dat Thamar last van haar knie had. Deze info stond namelijk op Badmintoninfo.

  Nog veel belangrijker: Hoe is het nu met Thamar?

 4. Henk Staats op 02-10-2012 om 17:45 uur

  Morgen een MRI-scan.

 5. Ted van der Meer op 04-10-2012 om 10:01 uur

  Voorzitter Staats maakt enkele belangwekkende punten over de eredivisie. Maar alle verenigingen dienen de hand in eigen boezem te steken, dus ook BV Almere.

  Vrijwel nooit komen er bij de journalisten enigszins spannende feiten binnen over de teams of de spelers. Ik krijg als Telegraafverslaggever van diverse verenigingen zelfs geen persberichten. Het bericht van BNL komt veel te laat binnen waardoor je er ook niets aan hebt. Verslaggevers leveren meestal zondagavond tussen 17 en 19 uur hun stukje in bij de krant. Een persbericht moet direct na de wedstrijd verstuurd worden. (Soms denk ik wel eens dat pr-mensen nog nooit draadloze netwerken hebben gehoord.)

  In algemene zin, als er iets "negatiefs" is wordt het onder de pet gehouden. Flitsende foto's worden soms aangeleverd door fotografen als Alex van Zaanen en Rene Lagerwaard - van de clubs hoor je niks.

  De Telegraaf is de enige nationale krant die nog wel eens aandacht besteedt aan de eredivisie. Maar dat wordt wel steeds moeilijker, omdat de eredivisie weigert om volwassen te worden.

  In Duitsland, bijvoorbeeld, wordt er Bundesliga gespeeld op momenten waarop de topspelers aanwezig zijn. Men heeft ook een interessanter spelsysteem.

  In de eredivisie is een bonte verzameling van spelers actief, vaak uit tweede en derde teams. Wie wordt daar nou wijzer van? Het publiek niet; de media als "doorgeefluik" zeker niet.

  Als BC Amerfoort over enkele weken met vrijwel louter invallers eredivisie moet spelen omdat iedereen in het buitenland zit, ontstaat er een ongeloofwaardige situatie. Stel dat Ajax een competitiewedstrijd moet spelen, terwijl er tegelijkertijd een interland is met vooral Ajaxspelers? Het land zou te klein zijn; bij badminton gebeuren dergelijke zaken wel. En dat is niet alleen de schuld van het BNL-bestuur. De clubs kiezen zelf voor een antiek spelsysteem.

  Het echte probleem is dus het amateurisme. Bij BV Almere is de voorzitter ook de pr-man. Datzelfde geldt voor BC Amersfoort en misschien nog wel voor meer verenigingen. Het gevolg: gekleurde verhalen die door de ontvangers met een flinke korrel zout worden genomen omdat je niet kunt vertrouwen op de inhoud. En juist door dit soort zaken wordt badminton gezien als een kneuterige sport. De sport is bepaald niet kneuterig, de organisatie wel.

  Ik heb als communicatie-adviseur en daarna als bondsvoorzitter vaak gepleit voor een grotere professionalisering van de eredivisieclubs maar het is water naar de zee dragen. Het komt er niet van. Terwijl het inhuren voor enkele uren per week van een professionele zzp'er die de vereniging naar buiten toe goed weet te presenteren, niet meer kost dan een paar kokers shuttles, maar de krenterigheid zit ingebakken bij de verenigingen.

  Het communiceren van datgene wat er in je eigen club gebeurt - van essentieel belang voor je imgao richting overheid, sponsors en fans - wordt zwaar onderschat. Als het goed doet, levert het geld op.

  Vergeleken met de andere sporten - waarmee we publicitair de strijd aangaan - verliest de badmintonsport steeds meer terrein.

  En tenslotte dit voor de heer Staats (die nogal eens naar anderen wijst - zie opm. over DKC): inderdaad, meneer de voorzitter, ik heb als BNL-voorzitter fouten gemaakt en zaken niet stevig genoeg opgepakt. Het is en blijft namelijk mensenwerk!

 6. Henk Staats op 04-10-2012 om 15:31 uur

  Geachte heer Van der Meer,

  U schrijft als Telegraafverslaggever over zaken, waar u als voormalige PR-man en als voorzitter van BNL, tal van acties op had kunnen ondernemen.

  Ik zie en zeg het maar even zo.

  Na uw geweldige BNL-regeerperiode, die maar liefst een heel half jaar duurde, past u enige terughoudendheid.

 7. Johan op 04-10-2012 om 19:48 uur

  Toch leuk dat badminton wordt vergeleken met voetbal in Nederland. Nu de sponsors en vervolgens de salarissen en alle badmintonspelers blijven gewoon in de competitie in Nederland spelen.

Reageer op dit bericht (“Van de Voorzitter ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)