Badminton Vereniging Almere

Nieuwe cursus Reanimatie met behulp van een AED

Er is weer een jaar voorbij! Nou ja, bijna dan. Maar dat is wel reden genoeg om wederom een cursus Reanimatie te organiseren. Diegenen, die vorige jaren aan deze cursus deelgenomen hebben, hebben al een email met een uitnodiging van mij gehad, want herhaling van wat vorig jaar geleerd is, is heel erg noodzakelijk!

Ik richt mij tot u, leden van alle verenigingen die gebruik maken van onze sporthal, maar ook ouders van jeugdleden:

De BSAO nodigt u van harte uit deze cursus Reanimatie MET AED bij te wonen.
De cursus zal gehouden worden op zaterdag 2 februari a. s. om 10:00 uur en zondag 10 februari a. s. om 11:00 uur.

Dat deze cursussen noodzakelijk zijn, moge duidelijk zijn!
Jaarlijks overlijden er in Nederland tussen de tien- en vijftienduizend mensen aan een plotselinge hartstilstand ten gevolge van een hartritmestoornis. Bij een hartstilstand staat het hart niet echt stil. In feite is er sprake van een ritmestoornis. Het hart klopt niet meer normaal, maar raakt in een trilling. Het bloed wordt hierdoor niet meer rondgepompt, maar defibrilleert, dat wil zeggen, dat iedere pompkamer en –boezem in het hart niet meer in de juiste volgorde pompt.

Een snelle hulpverlening is op dat moment noodzakelijk. Snelle hulpverlening verhoogt namelijk de kans op overleven. Per minuut uitstel van de reanimatie verlaagt de kans op overleven met 30%. Het normale hartritme en de pompwerking van het hart moet worden hersteld. Dit kan door middel van een Automatische Externe Defibrillator. Dit apparaat zorgt ervoor dat een krachtige stroomstoot de hartslag herstelt. Als defibrillatie binnen vijf minuten plaatsvindt, neemt de kans op overleven tot 72% toe. Een ambulance doet er vaak tien minuten tot een kwartier over om bij patiënten te komen.

Een aantal jaren heeft de BSAO de AED aangeschaft, om bij een calamiteit, ingezet te kunnen worden en daardoor levens te redden!
Echter, er zijn ook getrainde mensen nodig om deze AED te kunnen bedienen!
Daarom deze oproep aan u allen om u bij mij in te schrijven voor deze cursus!

Onder de bezielende en motiverende leiding van onze trainer Arjan Niezing, zult u de kneepjes van dit “vak” aangereikt krijgen en er ook mee gaan oefenen op, door Arjan meegebrachte, oefenpoppen.

Ter uwe informatie, Arjan is gediplomeerd reanimatie-trainer en is beroepshalve werkzaam op de afdeling hartbewaking van het Flevoziekenhuis en beschikt daarmee over een enorme dosis ervaring!!

Om nog een paar mogelijke misverstanden uit de weg te ruimen: Iedereen kan het gebruik aangeleerd worden, zo simpel is het!
Iedereen in Nederland mag de AED bedienen en als goed burger een AED inzetten, wanneer dit nodig is.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in april 2002 opdracht gegeven via een Algemene Maatregel van Bestuur de Wet BIG zodanig te wijzigen, dat het gebruik van AED door medische leken is toegestaan.

Ik roep u op u in te schrijven voor deze cursus. De cursus duurt ongeveer 2 ½ uur.

Dat kan heel eenvoudig door een mailtje te sturen naar onderstaand emailadres.

U kunt daarmee levens redden!!

Voor meer informatie kunt u terecht bij ondergetekende op: reanimatie@bvalmere.nl of per telefoon 0610892414.

Henk van Groenigen

Reageer op dit bericht (“Nieuwe cursus Reanimatie met behulp van een AED ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)