Badminton Vereniging Almere

Van de Voorzitter,

Zondag 21 april 2013 werd in Sportcomplex Carl Dekker het zogenoemde 'ouder-kindtoernooi' gehouden. Met 80 koppels was het toernooi uitstekend bezet en veel ouders hebben aan de lijve ondervonden dat hun kinderen echt leren badmintonnen, want een aantal ouders had de grootste moeite om de kinderen bij te houden. Guus Wieseman hield een gezamenlijke warming-up voor ouders en kinderen en alleen al dat was imposant om te zien.

En wie je ook sprak, een ieder had genoten. Dat gold ook voor mijn kleindochter Iris die haar oom Erik had gevraagd om samen met haar te spelen. Dan kan het niet fout gaan, moet ze gedacht hebben.
Alle kinderen kregen een prachtige medaille en toen ik na afloop aan Lianne van Os vroeg of ik haar medaille mocht lenen om boven mijn bed te hangen, omdat ik zelf nog nooit wat gewonnen heb, liep ze heel snel door en zei: "Nee , ik hou hem zelf".

In het weekend van 6 en 7 april 2013 werd het Carlton GT1 Master 4 6 toernooi Almere 2013 gespeeld in Sportcomplex Carl Dekker. Met 200 deelnemers een prima bezetting, schitterende partijen en mooie winnaars.

Maandagavond heb ik van Clemens Wortel vernomen dat uiteindelijk besloten is om met de Nationale selecties toch op Papendal te blijven. De motivatie van dit besluit krijgen we nog te horen. Ik denk zeker te weten dat het financiële aanbod van onze beheerstichting aanzienlijk gunstiger is geweest voor BNL, dan dat van Papendal. Ik ben benieuwd naar de overwegingen die hebben geleid tot de keuze voor Papendal. Aan de toegezegde ondersteuning van de Gemeente Almere en de Provincie Flevoland kan het ook al niet gelegen hebben. Voor ons geldt in ieder geval dat we geprobeerd hebbend de financiële sores van BNL enigszins te verlichten.

De actie van Yonex Japan om zich financieel vrijwel geheel terug te trekken uit de BNL-topsport, zal geen verrassing zijn, maar blijft toch een gevoelige financiële aderlating voor BNL. Nu heb ik de cijfers niet allemaal paraat, maar ik denk dat zo maar bijna de helft van het BNL-budget opgaat aan de sectie topsport, en dat zal zeker het geval zijn als er een correcte kostenverdeelstaat wordt opgesteld. Dat is wellicht allemaal nog te pruimen als er aansprekende sportieve resultaten worden geboekt.
Zware tijden derhalve voor BNL en ik hoop maar dat BNL het ook financieel allemaal kan plooien.

Wat de afgevaardigden er van gemaakt hebben in de laatste besloten bondsvergadering, kan natuurlijk niet. Ik geloof dat een derde deel niet is op komen dagen en dan onthouden zeven afgevaardigden zich nog van stemming. Nu zei Napoleon al: "Wie zwijgt, stemt toe"", maar ik kan mij voorstellen dat het bondsbestuur er niet vrolijk van wordt.

Onze penningmeester Vincent Festen legt zo'n beetje de laatste hand aan de begroting van de vereniging voor het jaar 2013/2014 en ook bij deze begroting zal de soliditeit en daarmede ook de financiële continuïteit van de vereniging weer voorop staan. Een geruststellende gedachte.

Over de prietpraat van mijn jongste kleindochter blijf ik mij verbazen. Laatst kwam zij binnen, deed haar laarzen uit en zei: "Kijk ik heb mooie roze sokken". Oma zei: "Laat eens kijken". Daarop zei de kleine Sara: "Je kan het toch zeker zo wel zien".

Het jubileumfeest komt steeds dichterbij. Over zeven weken is het zo ver, dan kleurt op 15 juni 2013 heel Sportcomplex Carl Dekker geel van onze leden.

Maar nu eerst gaan we een aantal Oranjedagen tegemoet en laat dat vooral een feest worden voor heel Nederland en het Koninklijk paar. Trouwens mijn oma van moederskant zei altijd al dat zij een rechtstreekse afstammeling was van Willem van Oranje. Ze had gelijk, overigens tegen de zin van mijn zeer socialistische opa die er niets van hebben moest, dus ik wens mijn verre Oranjefamilie ook mooie dagen toe.

Tot nu toe 2 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Ted van der Meer op 26-04-2013 om 11:58 uur

  Beste Henk,

  Wellicht was de aanbieding van Almere/Flevoland uitstekend, maar volgens Badminton Nederland heeft Papendal - of NOC*NSF - een 'superaanbieding' gedaan waardoor het voordeel voor A/F wegviel. Daar concludeer ik uit dat NOC*NSF toch niet zo graag van badminton af wil, ondanks de harde beoordeling tijdens de verdeling van de gelden richting 2016.

  Persoonlijk zou ik het beter hebben gevonden als topbadminton wel weg gegaan zou zijn van Papendal, ondanks de uitstekende voorzieningen daar. Er moet op een nieuwe manier topsport bedreven worden. Mijn standpunt is niet nieuw. Ik was er als voorzitter ook al voor dat we vanuit vier of vijf regionale centra het topbadminton zouden gaan opzetten.

  Daarnaast was en ben ik er een grote voorstander van dat BNL zich veel meer gaat richten op het enkelspel, want daar vanuit kun je je sport een "smoel" geven. Via dubbels haal je normaliter geen sponsors binnen, wel via aansprekende singelaars. Zo werkt het in de media nu eenmaal. En daar kunnen dan de dubbelaars natuurlijk ook weer van profiteren. Niets hoeft verenigingen als BV Almere ervan te weerhouden om een dergelijk beleid te gaan vormgeven. Gezonde concurrentie met Papendal!

  Ik schrijf dit overigens niet vanuit mijn positie als voormalig bondsvoorzitter, maar als sportverslaggever en -commentator (o.a. Telegraaf en BNR Nieuwsradio). En het bestuur van BNL wens ik heel veel succes toe. Het is in deze tijd moeilijk genoeg om een sportbond te leiden.

 2. Henk Smit op 26-04-2013 om 14:53 uur

  Ik heb het gevoel dat BNL met de aanbieding van BV Almere is gaan shoppen.
  Als de NOC*NSF ver onder de prijs van BV Almere is gaan zitten dan wil NOC*NSF waarschijnlijk op deze manier BNL subsidie geven. Op deze manier kan je echter geen afspraak meer maken met de Bond.

Reageer op dit bericht (“Van de Voorzitter, ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)