Badminton Vereniging Almere

Dekker Almere en het eredivisieseizoen 2013/2014 (12)

Voor het tiende achtereenvolgende jaar speelde Dekker Almere in de Carlton Eredivisie en zonder overdrijven kan gesteld worden dat dit het meest succesvolle seizoen was in de historie van de vereniging. Dekker Almere haalde immers onder leiding van trainer-coach Erik Staats en assistent-coach Emmy Vlaar de finale in de Maaspoort in Den Bosch. Die werd weliswaar verloren van Van Zundert Velo, maar de euforie binnen de Almeerse gelederen was er daarvoor en daarna niet minder om.

Dit bestand bestaat niet

Ik schreef het al in eerdere publicaties dat de eerste seizoenen in de eredivisie van Pan Fish Almere en later Dekker Almere, het degradatiespook iedere keer op de loer lag. Een aantal malen ontsnapte ons eerste team ternauwernood aan degradatie, maar met ingang van het seizoen 2006/2007, onder leiding van de Chinese coach Yunyong Wu, handhaafde Dekker Almere zich keurig op de vijfde stek, met een prima uitzicht op de vierde plek.

In het seizoen 2010/2011 haalde Dekker Almere voor het eerst in haar bestaan onder trainer-coach Rick Prins de play-offs en in het seizoen 2011/2012 was het, gezien de personele bezetting, wellicht nog een groter huzarenstukje van trainer-coach Erik Staats dat wederom de play-offs werden gehaald. Zowel in 2010/2011 als 2011/2012 bleef Dekker Almere steken in de halve finale van de play-offs. Met name in het seizoen 2012/2013 was dat een gevolg van ernstige blessures van onze spelers Thamar Peters en Saber Afif.

In het 26ste jaar van het bestaan van de vereniging moest het echter opnieuw een mooi seizoen worden en daarom werd de Engelse Fontaine Chapman aan de selectie toegevoegd. Ook werden de jonge talenten Justin Teeuwen en Tamara van der Hoeven aangetrokken. Thamar Peters heeft als gevolg van haar ernstige blessure het topbadminton op moeten geven.

De personele bezetting van Dekker Almere, zag er derhalve als volgt uit

Daarnaast had Dekker Almere de Engelse Rachel Howard nog op de achterhand en kon er altijd een beroep worden gedaan op Georgy van Soerland die heel vaak op essentiële momenten inviel bij Dekker Almere en hoe!.

Als coach van Dekker Almere trad op Erik Staats, assistent was Emmy Vlaar, teammanager Cynthia Soselisa en Henk Folmer masseerde, evenals voorgaande jaren, de spieren.

De eredivisie bestond in het seizoen 2013/2014 uit tien teams en de teams die bij de bovenste vier eindigen spelen de play-offs om het landskampioenschap.

Carlton

Dekker Almere opende het seizoen tegen TFS Barendrecht en haalde onmiddellijk flink uit met een 8-0 overwinning. Alle partijen werden in twee games gewonnen. Alleen Manon Sibbald moest een punt afstaan.

Uit tegen het Amsterdamse Slotermeer werd het een 2-6 winst voor Dekker Almere, maar het was bepaald geen walk-over zonder Justin Teeuwen en Alex Vlaar die toernooiverplichtingen hadden. Verlies was er voor het mannendubbel van Dave Khodabux met Stephan Branderhorst en Saber Afif moest zijn meerdere erkennen in Leon Nottelman.

In het zelfde weekend werd er op zondag uit gespeeld tegen de Roosterse BC. Ook daar won Dekker Almere met de cijfers 6-2. De beide damessingles, van Manon Sibbald en Tamara van der Hoeven, gingen verloren.

Dekker Almere speelde de vierde wedstrijd thuis tegen Duinwijck en er was sprake van een echte badmintonthriller die eindigde in een 4-4, maar het had net zo goed 2-6 of 6-2 kunnen zijn. Dekker Almere stond zelfs op een bepaald moment achter met 1-3, maar wist uiteindelijk toch langszij te komen. Fontaine Chapman deed voor het eerst mee, maar moest haar meerdere erkennen in Akvile Stapusaityte. Een smet op deze wedstrijd was het optreden van een scheidsrechter die meende een lijnrechter te moeten overrulen en winst in de derde game bezorgde bij de Fin Heino in zijn partij tegen Saber Afif. Overigens tot groot ongenoegen van de referee, die meende dat dit echt niet kon.

Het was uit tegen Amersfoort een bloed, zweet en tranenwedstrijd die uiteindelijk met 5-3 gewonnen werd door Dekker Almere. Een meer dan spannende mannendubbel van Dave Khodabux en Justin Teeuwen die in drie games nipt wonnen van Ruben Jille en Vincent de Vries. En ook het vrouwendubbel werd in drie games nipt gewonnen door Fontaine Chapman en Cheryl Seinen. Opvallend was in de derde game dat een forse achterstand alsnog werd omgezet in winst door de Almeerse dames. Teeuwen won spetterend van Ekiring, eveneens in drie games. Chapman kreeg de zege op Gayle Mahulette cadeau en Georgy van Soerland won de mix samen met Saber Afif. Na deze winst gaat Dekker Almere op kop in de Carlton Eredivisie.

Dekker Almere wint ook de thuiswedstrijd tegen Van Zijderveld met 6-2 en dat is op zich heel knap want Dekker Almere moest het doen zonder Justin Teeuwen, Stephan Branderhorst, Alex Vlaar, Fontaine Chapman en Tamara van der Hoeven. Desondanks een mooie zege.

Vervolgens wacht de loodzware uitwedstrijd tegen Van Zundert Velo en die eindigde in een 4-4 gelijkspel. Ook nu weer een personele puzzel voor trainer-coach Erik Staats, want nu ontbraken Justin Teeuwen, Fontaine Chapman en Manon Sibbald. George van Soerland viel meer dan uitstekend in en zo werd er alsnog een gelijkspel uit het vuur gesleept.

In de thuiswedstrijd tegen het Haagse DKC liet Dekker Almere zien tot veel in staat te zijn. De Almeerders haalden flink uit en wonnen met 7-1 van de ooievaars. Alleen Saber Afif moest in zijn single zijn meerdere erkennen in Dennis van Daalen de Jel. Afif nam samen met Yvonne Sie revanche op Van Daalen de Jel door in de mix, opgezweept door het publiek in drie games nipt te winnen van laatstgenoemde en Ginny Severien.

Zonder Dave Khodabux werd er uit tegen Victoria met 7-1 gewonnen en dat was zonder meer een mooie overwinning. Alleen Stephan Branderhorst wist zijn single niet te winnen. Na de eerste seizoenshelft is Almere koploper in de eredivisie.

In de tweede seizoenshelft van de Carlton Eredivisie ging Dekker Almere opnieuw prima van start tegen TFS Barendrecht. Een wedstrijd van de koploper tegen de hekkensluiter. Het werd 7-1 voor Dekker Almere. Alleen de vrouwensingle van Manon Sibbald ging onnodig verloren.

Thuis in Sportcomplex Carl Dekker won Dekker Almere opnieuw met 7-1 en wel van Slotermeer. Alleen de single van Justin Teeuwen ging verloren. Hij moest zijn meerdere erkennen in de Nottel.

Ook de Roosterse BC moest er in Sportcomplex Carl Dekker aan geloven. Met maar liefst 8-0 won Dekker Almere, waarbij vooral de overwinning van Fontaine Chapman in drie games op Wendy Hoeve genoemd moet worden.

Uit, in Haarlem tegen BC Duinwijck, zette Dekker Almere een prestatie van formaat neer. Met maar liefst 7-1 wonnen de Almeerders, waarbij de winst in de single van Saber Afif op de Fin Heino opviel en de mooie winst van Fontaine Chapman op Akvile Stapusaityte. Alleen Stephan Branderhorst wist zijn partij niet in winst om te zetten.

Thuis speelde Dekker Almere tegen BC Amersfoort en deze wedstrijd werd met 5-3 door de Almeerders gewonnen. Maar het was een overwinning zonder glans, want twee speelsters van Amersfoort moesten geblesseerd afhaken en aangezien er geen wisselspelers voorradig waren, was de overwinning voor Dekker Almere een feit.

De uitwedstrijd tegen Van Zijderveld werd met 6-2 gewonnen door Dekker Almere, maar de coaches van Almere vonden dat Dekker Almere twee punten had verloren. In een sfeersloze hal verloor de ingevlogen Rachel Howard van Alida Chen en Manon Sibbald wist haar single ook niet te winnen van Linda Chen.

Ruim 300 toeschouwers waren er in Sportcomplex getuige van dat Van Zundert Velo de koppositie overnam van Dekker Almere. Met 7-1 wist Van Zundert Velo te winnen en de overwinning was meer dan verdiend! Jammer was dat de scheidsen onder de maat acteerden en memorabel was de partij van Saber Afif tegen Rikkert Suijkerland, oftewel de partij van "Kusje er op". Afif stond in de derde game ruim voor met 15-9 en toen vroeg Rikkert Suijkerland een behandeling aan wegens een schaafwondje op zijn knie, dat met het blote oog nauwelijks te zien was. Toeschouwers riepen al van "Kusje er op" maar de scheids ging in de behandeling mee die vervolgens tien minuten duurde. Suijkerland speelde op adem gekomen weer verder, Afif was uit zijn concentratie en Suijkerland won alsnog. Van Zundert Velo was de nieuwe koploper en zou de koppositie niet meer afstaan.

Uit in Den Haag won Dekker Almere met 6-2 van DKC dat het zonder Mark Caljouw moest doen. Ook Almere was niet compleet, en moest het doen zonder Fontaine Chapman en Cheryl Seinen.

De laatste wedstrijd in de reguliere competitie was de wedstrijd in Sportcomplex Carl Dekker tegen BC Victoria uit Hoensbroek. Het werd een 8-0 overwinning voor de Almeerders waarbij zes van de partijen in twee games gewonnen werd.

Dekker Almere sluit de reguliere competitie af met een twee plaats achter Van Zundert Velo en voor Amersfoort en DKC. Deze vier verenigingen gaan de play-offs spelen en daarin speelt Dekker Almere twee wedstrijden tegen Amersfoort om uit te maken wie er naar de grote finale gaat. Van Zundert Velo en DKC maken in 'een burenruzie' eveneens over twee wedstrijden uit wie de finale gaat spelen.

Eindelijk was het dan zo ver. Op woensdag 5 februari 2014 speelde Dekker Almere de eerste halve finale wedstrijd uit tegen Amersfoort. Het werd een vermakelijke wedstrijd De wedstrijd had weer van alles, mooie en spannende partijen, spelers met strakke witte koppen, veel supporters met rode konen, veel lawaai en scheidsen die er af en toe behoorlijk naast zaten. Er was één man die van de arbitrale aanwezigen met kop en schouders boven de anderen uitstak en dat was Gary Hetharia! Die man verdiende een uitmuntend.

Het vrouwendubbel was met Sie en Seinen tegen De Laak en Los overduidelijk voor Dekker Almere. Het mannendubbel van Dave Khodabux en Alex Vlaar ging echter naar het Amersfoortse duo Golinski en Jille. Manon Sibbald speelde uistekend tegen Gayle Mahulette, maar verloor toch haar single. Justin Teeuwen vocht een heroïsche strijd uit tegen Ekiring en won uiteindelijk in drie games. Good old Rachel Howard won vervolgens in drie games van Van der Valk. Stephan Branderhorst won net in drieën van van Jille. Georgy van Soerland en Dave Khodabux hadden in hun mix geen kind aan Maessen en Los. Yvonne Sie en Saber Afif verloren hun mix nipt in twee games van Mahulette en Golinski. En dat bracht op het scorebord de stand 3-5 voor Dekker Almere.

De AlmereVandaag schreef er onder meer over

“,,Voor zaterdag zal er weer spanning op komen te staan. We moeten toch vier punten zien te halen om zeker te zijn.’’ Staats moet het zaterdag in ieder geval net als gisteren zonder topspeelster Fontaine Chapman doen. De speciaal voor de play offs aangetrokken Engelse heeft namelijk interland verplichtingen. ,,Een streep door de rekening, maar het is niet anders.’’ Zaterdag begint de wedstrijd om 20.00 uur in de Sportcomplex Carl Dekker.”

Sportcomplex Carl Dekker was op zaterdagavond 8 februari 2014 met zo'n 350 toeschouwers goed gevuld en dat zorgde met toeters en trommels voor een heerlijke sfeer, zoals we dat ook gewend zijn bij de play-offwedstrijden. En dat het bepaald geen walk over zou worden voor de Almeerders dat stond van te voren vast en een walk over werd het dan ook niet. Dekker Almere kon de Amerfoorters met moeite van zich afschudden, maar het lukte wel en daar ging het deze avond om. Hoe het gebeurde, dat deerde niet. Als het maar gebeurde!

Yvonne Sie en Cheryl Seinen wonnen hun vrouwendubbel in twee games eenvoudig van Jille en De Laak. De mannen Dave Khodabux en Alex Vlaar waren op revanche belust tegen Jille en Golinski en die revanche die kregen ze ook. Weliswaar nipt in drie games, maar de winst was er. Manon Sibbald speelde weer een heel goede wedstrijd maar verloor nu in drie games van Gayle Mahulette. Stephan Branderhorst had uit nog gewonnen van Jille, maar nu was de winst nipt in twee games voor Jille. En ook Justin Teeuwen verloor nu, weliswaar ook nipt, van Ekiring. Rachel Howard deed het weer uistekend en won opnieuw in twee games van Van der Valk. Met een 3-3- tussenstand werd er begonnen aan de mixen en één mix moest er gewonnen worden door Dekker Almere om de finale veilig te stellen. En die winstpartij namen Dave Khodabux met Georgy van Soerland voor hun rekening door in twee games ruim te winnen van Smaling en De Laak.

De vreugde was groot bij de Almeerse spelers, coaches en begeleiding, maar ook bij de vele Almeerse supporters, waaronder sportwethouder René Peeters. Coach Erik Staats ging op de schouders bij de spelers en de champagne vloeide rijkelijk. Een geweldige badmintonavond in Sportcomplex Carl Dekker.

De AlmereVandaag schreef onder meer

“Het is voor de eerste keer dat Dekker Almere de finale om de landstitel zal spelen. ,,Natuurlijk is dat reden voor een feestje. De spelers zullen het wel laat maken. Dat is logisch. Ik ga niet met ze mee, want ik moet morgenochtend weer vroeg op vanwege mijn kinderen. Maar natuurlijk gaan we het wel met zijn allen vieren. Als we de finale winnen? Ja, dan zal ik ook een nachtje doorhalen”, lacht Staats.
Die finale wordt wel een zware, zo blikt de oefenmeester alvast vooruit. ,,We spelen dan tegen Van Zundert Velo, de nummer één van de reguliere competitie. Zij zijn favoriet. Wij gaan nu kijken hoe we de komende twee weken gaan trainen, zodat we de laatste puntjes op de ‘i’ kunnen zetten. Ik vind namelijk dat we op bepaalde momenten scherper kunnen spelen. Overigens is dat niet echt te trainen. Scherpte is iets ongrijpbaars, je weet nooit hoe spelers op bepaalde situaties reageren.””

Het spelen van de finale in de Maaspoort te Den Bosch op zaterdag 22 februari 2014 was zonder meer een hoogtepunt in het bestaan van onze vereniging. De organiserende vereniging BCH had het allemaal prima voor elkaar en de 600 toeschouwers waren vol verwachting. Bijzonder spijtig was het feit dat Dekker Almere geen beroep kon doen op de Engelse inbreng van Fontaine Chapman. Dat scheelde een slok op een borrel, hoe goed de andere Almeerse dames ook speelden.

De AlmereVandaag schreef het volgende over de finalewedstrijd

“Bij de Almeerders ging het herendubbel van Dave Khodabux en Alex Vlaar te makkelijk verloren. Met 21-12 en 21-6 hadden Jim Middelburg en Russel Muns eigenlijk geen kind aan de Almeerders. Vooral de vele fouten aan Almeerse kant hielp het Van Zundert Velo-duo. Fouten die met name Vlaar normaal gesproken niet maakt, maar nu viel de shuttle bij hem te vaak niet goed of in het net.
Het damesdubbel Yvonne Sie en Cheryl Seinen won in Den Bosch hun dubbel met 2-0. De eerste game werd met 21-16 binnengehaald en de tweede game uiteindelijk met 22-20. Het Almeerse duo had blijkbaar flink last van de zenuwen, want een voorsprong van 14-4 werd weggeven tot een gelijke stand. De opluchting bij Seinen en Sie na het winnende punt spatte er dan ook vanaf. Het hield de ploeg van trainer Erik Staats tot dat moment in ieder geval in de race, want na deze partij was de stand dus gelijk.
In de daaropvolgende partij verloor Justin Teeuwen zoals verwacht van Dicky Palyama. De meervoudig Nederlands kampioen van Velo won met 2-0, maar Teeuwen bood vooral in de eerste game goed tegenstand en had zelfs drie gamepunten. Die maakte hij niet en dus werd het 23-21 voor Palyama. In de tweede game kon Teeuwen ook een tijd mee, maar na een 11-11-tussenstand schakelde Palyama een tandje bij en liep hij snel uit tot 21-16.
In het eerste enkelspel had Manon Sibbald nauwelijks kans tegen de Taiwanese Ya-Lan Chang. Sibbald verloor namens Almere met 2-0. Daardoor kwam de tussenstand op 3-1 voor Velo. In plaats van Sibbald had eigenlijk de Engelse Fontaine Chapman moeten spelen. Daar hadden de Almeerders haar tenslotte voor gecontracteerd. De Engelse was er echter niet.
In het tweede herenenkel verloor Stephan Branderhorst met 2-0 van Rikkert Suijkerland. Daardoor werd de tussenstand 4-1 voor Velo en moest Rachel Howard haar enkelpartij winnen van Lisa Khoeblal. Op het moment dat Branderhorst verloor stond Howard met 1-0 achter in games. De tweede game had ze drie maal een gamepunt, maar dat wist ze niet te verzilveren. Het eerste matchpoint dat Khoeblal kreeg werd wel binnengeslagen en dus was het 5-1 en over.”

Het was een terechte overwinning voor Van Zundert Velo, daar viel helemaal niets op af te dingen.

Dekker Almere mag zich een jaar lang de runner up of zelfs de vicekampioen noemen en dat is ook een mooi resultaat van trainer-coach Erik Staats en zijn assistente Emmy Vlaar. Daar mogen de spelers en de begeleiders gewoonweg heel trots op zijn! Dekker Almere heeft een aantal zeer jonge spelers en speelsters in de gelederen en ook een paar routiniers, dus dat gaat de komende jaren echt wel goed komen.

Geen bestandsnaam opgegeven

Geen bestandsnaam opgegeven

Reageer op dit bericht (“Dekker Almere en het eredivisieseizoen 2013/2014 (12) ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)