Badminton Vereniging Almere

‘Panenka, aka, catanaccio en hattrick’

De kantine van BVA leek afgelopen vrijdag wel een voetbalkantine. De termen ‘Panenka, aka, catanaccio en hattrick’ vlogen om je oren. Gelukkig waren het alleen termen en geen controllers die er rondvlogen, aangezien het ging om Fifa 15 op de Playstation 4.

Rond 20:00 uur druppelde de eerste fanatieke gamers binnen. Zij konden zich vast opwarmen door op een van de 5 playstations een wedstrijd te spelen, of door een biertje te bestellen bij een van de barvrouwen die avond (bedankt Tessa en Deborah). Degene die wat later aankwamen hadden thuis de nodige oefenwedstrijden gespeeld, zodat ook zij beslagen ten ijs kwamen. We zagen een deelnemer die al eelt op de duimen had staan, omdat hij een hoogtestage (waarschijnlijk zolderhoog) van een week achter de rug had.

Toen eenmaal iedereen binnen was kon het toernooi van start gaan met de loting. Er waren vier poules met in totaal zestien teams, waarbij een enkeling het geluk had om met een topteam als Southampton of Olympique Lyon te mogen spelen.
Doordat bij de spelers het onderlinge verschil klein was, waren de meeste uitslagen zakelijk. Het belangrijkste tijdens een groot toernooi zoals deze is om de poule goed door te komen. Dat vraagt om een aanpak zoals die van het Nederlands elftal afgelopen zomer: het spel hoeft niet mooi te zijn, als er maar gewonnen wordt. Deze zakelijke aanpak was niet elke wedstrijd te zien, in de poulefase waren er ook enkele uitslagen die bij een tenniswedstrijd niet hadden misstaan (6-0!).

Na de poulefase was nog niet duidelijk een favoriet aan te wijzen. Er was niemand die de volle punten in zijn poule had behaald, dus werden de afvalrondes spannend. Het schema was opgesteld dat de eerste en tweede in de poule zouden strijden om de plekken 1 t/m 8. Ook de derde en vierde van de poule moesten nog wedstrijden spelen, alleen zouden zij strijden om de plekken 9 t/m 16.
In de afvalrondes werd de tactiek niet veel anders, maar de spanning die bij de wedstrijden kwam kijken zorgde voor meer druk. Hierdoor werd mij ineens een uitspraak van Louis van Gaal duidelijk: “That's another cook” of “That’s another biscuit”.

In de kwartfinales was er eenmaal een strafschoppenserie nodig om een wedstrijd te beslissen, de rest van de wedstrijden waren binnen de reguliere speeltijd beslist. Bart en Gijs moest aan de ‘loterij’ deelnemen. Gijs trok uiteindelijk aan het langste eind kwalificeerde zich voor een halve finale, waarin hij het op mocht nemen tegen Niels. Dit bleek een Zuid-Amerikaans onderonsje te worden, de wedstrijd was namelijk Brazilië tegen Argentinië. Deze wedstrijd werd in de slotminuten met 1-2 beslist door een goal van Niels met Argentinië.
De andere halve finale ging tussen Daniel spelend met Frankrijk en Stephan spelend met Duitsland. De acties van Ribery en Gotze waren niet zo doorslaggevend als vooraf gehoopt was, daardoor bleef het maar bij 0-1.

Tijdens de halve finales was er nog een bizarre wedstrijd aan de gang, namelijk Ivoorkust – Mexico. Ghislain dacht met Ivoorkust een vuist te kunnen maken tegen het gehavende Mexico van Jos, maar niets bleek minder waar. Jos kwam bij een achterstand van 0-2 met tien man te staan, door een forse overtreding. De tackles en slidings waren niet geheel onverwachts, hij had deze speelstijl tijdens zijn vorige wedstrijden namelijk ook al veelvuldig toegepast. Er ontstond door een man minder echter meer ruimte op het veld voor de rest van de spelers, daardoor kon hij zich terugvechten tot 2-2. Na de derde goal van Mexico was Jos uitzinnig en benadrukte hij dat hij nog nooit meer dan twee goals in een wedstrijd had gemaakt, dat was dus al een overwinning op zich.
Maar de wedstrijd werd nog een groter spektakel, met doelpunten over en weer eindigde deze na de verlenging op 5-5. In de strafschoppenserie deed de rode kaart toch de das om, de spelers waren te moe om hun vizier scherp te hebben en enige kracht aan de bal te kunnen meegeven. Ghislain won dus uiteindelijk de wedstrijd met Ivoorkust.
Misschien dat Jos aan het begin van een wedstrijd maar met tien man moet beginnen? Ik zal het voorstellen aan de ontwikkelaars van FIFA om dit als optie te doen in FIFA 16.

Uiteindelijk kwam de wedstrijd waar we al dagen, weken, of zelfs maanden naar uit zaten te kijken: De Finale!
Niels kreeg de Real Deal (Real Madrid) toegewezen en Stephan mocht met Barca (FC Barcelona) proberen om de felbegeerde BVA FIFA cup te winnen (beter bekend als EL CLASICO). Alle ogen waren gericht op het grote scherm in de kantine.
Voor de neutrale toeschouwer was het niet een om voor thuis te blijven. De aanvallers verloren vaak de duels van de verdediging en op het middenveld werd er niet altijd even verzorgd omgegaan met het balbezit. De supporters die voor Niels naar het stadion kwamen konden al in de eerste helft juichen. Door een mooie steekpass werd Bale vrij voor de keeper gezet, hij schoot tegen de keeper op maar door de vreemde stuit rolde de bal tergend langzaam de goal in. In de tweede helft kon Stephan geen vuist meer maken en verdedigde Niels zijn voorsprong. Hij hield dit uiteindelijk vol en werd zo BVA FIFA Kampioen!

Winnaar Niels Koperberg met de ‘Cup met de Gele Oren’

Rond 01:00 uur werden de prijzen uitgereikt voor de eerste drie plaatsten. Daniel werd uiteindelijk derde ten koste van Gijs.

Nummer 2 Stephan Branderhorst (Links) Nummer 1 Niels Koperberk (in het midden) Nummer 3 Daniel Verkerk

Naast het uitreiken van de ‘Cup met de Gele Oren’ was er ook nog een troostprijs voor de laatste plek, zo sleepte robert het felbegeerde “Kom maar ’s efkes wisselen, Pietertje!”-shirt in de wacht.

Robert Terpstra die zijn minder goede prestatie het liefst aan Maren had gegund

Binnen het deelnemersveld zaten een drietal pupillen, twee jeugdspelers van BVA (Jeroen en Dennis) en een introducee (Mike), die bij het spelen van hun wedstrijden mooie acties lieten zien.
Mike en Jeroen ontvingen samen de prijs voor talent van het toernooi, aangezien zij beiden nog maar 12 jaar oud zijn. Mike was na de poulefase onverslaanbaar, hij werd derde in zijn poule, waardoor hij dus alleen nog maar als negende kon eindigen. Jeroen, die uiteindelijk 14e werd, had zijn vader meegenomen als toeschouwer. Aangezien Jeroen thuis geen Playstation heeft, is het knap dat hij zich zo staande heeft kunnen houden tussen de doorgewinterde spelers, hij heeft namelijk vaak maar nipt verloren. Zijn vader was zo enthousiast geworden dat hij had gezegd om de volgende dag samen naar de speelgoedwinkel te gaan, om een Playstation te gaan kopen. Het talent binnen BVA beperkt zich dus niet alleen maar tot het badminton.

We kijken nu al weer uit naar de volgende editie van het BVA FIFA toernooi. We denken dat dan iedereen hiervoor zijn werkuitjes, weekendjes Efteling en etentjes afzegt, want iedereen zou de titel BVA FIFA Kampioen toch aan zijn palmares willen toevoegen!

Niels, nogmaals gefeliciteerd!

Tot nu toe 7 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Robert Terpstra op 31-03-2015 om 16:25 uur

  Ik heb FIFA 15 meteen aangeschaft, ik kan duidelijk wel wat training gebruiken.
  Was een zeer geslaagde avond, volgende keer zal ik beter voor de dag komen!!

 2. Henk Staats op 31-03-2015 om 16:45 uur

  Een leuk stukje na een, naar ik begrijp, heel plezierige avond.

 3. Johan op 31-03-2015 om 21:33 uur

  De samenvatting is alleen al hilarisch ]:) ]:)

 4. Erik staats op 01-04-2015 om 21:55 uur

  Leuk artikel en ja de volgende keer ben ik echt niet nog een keer naar de Efteling :p. Houd mij op de hoogte.

 5. Ton (vader Jeroen) op 01-04-2015 om 22:43 uur

  Erg leuke avond. Ook voor deze "neutrale" toeschouwer. Goed georganiseerd jongens en een compliment voor hoe jullie met de jonkies Jeroen en Mike omgingen. Wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar.

 6. Frank (vader van Dennis) op 02-04-2015 om 16:13 uur

  Een heel leuk initatief. Dennis heeft zich goed vermaakt die avond. Ik wil de organisatoren hartelijk danken voor hun inspanning en de gezellige avond.

 7. Dennis op 12-04-2015 om 11:05 uur

  Klinkt gezellig. Volgende keer meedoen?

Reageer op dit bericht (“‘Panenka, aka, catanaccio en hattrick’ ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)