Badminton Vereniging Almere

Yevgeni Laheij

Yevgeni Laheij speelt al een aantal jaren bij onze vereniging. Het is zijn favoriete sport en hij blijft ook badmintonnen ondanks het feit dat hij Diabetes type 1 heeft. Yevgeni heeft een artikel geschreven over Diabetes type 1, geeft daarin nadere uitleg over deze ziekte en vraagt tevens om aandacht voor het Diabetesfonds. Hij heeft ons verzocht om dit artikel op onze site te plaatsen en aan dit verzoek voldoen wij gaarne.

Hieronder volgt de tekst van Yevgeni

Ik ben Yevgeni 13 jaar en ik heb sinds 4 oktober 2012 diabetes type 1. Vanaf 2012 ben ik dus een chronisch ziek kind. Type 1 is niet te vergelijken met type 2. Bij type 1 spreekt men namelijk van een auto-immuunziekte, type 1 is een levenbedreigende ziekte. Een ziekte die zich voornamelijk voor het eerst openbaart op jonge leeftijd. De meesten zijn dus nog kind (soms al met 2 jaar of zelfs jonger) als deze ziekte ze treft.

Mijn afweer/immuunsysteem heeft een fout gemaakt en alle insuline producerende cellen kapotgemaakt. Mijn lichaam produceert dus totaal geen insuline meer. Hiervoor moet ik of insuline spuiten of dag en nacht (24/7) een insulinepomp aan mijn lichaam dragen. Sinds april 2013 heb ik zo’n pomp. De hele dag door geeft deze pomp een bepaalde hoeveelheid insuline af. Toch moet ik minimaal 4-6 keer per dag (soms wel 10 keer)een vingerprik doen om mijn bloedglucosewaarde te weten. Zit ik goed of te hoog (hyper) of te laag (hypo). Van alles wat ik eet en drink moet ik weten hoeveel koolhydraten er in zitten. Veel voorkomende producten weet ik inmiddels wel: een sneetje brood 14 een appel 18, kaas 0 enz enz. Maar heel veel van wat ik eet moet ik wegen en nakijken in mijn boekje of via de app of schatten. Dan breng ik het aantal koolhydraten in in mijn pomp en die spuit dan insuline in.

Eens in de 3 dagen moet ik de naald in mijn lichaam verwisselen. Als ik ga sporten of een balletje trappen moet ik eerst meten. Zit ik te hoog dan moet mijn bloedglucose eerst zakken voordat ik kan gaan bewegen. Zit ik te laag moet hij eerst stijgen. Nooit zonder mijn tasje met meter en dextro op pad. Veel hoge waarden kunnen er voor zorgen dat ik over een aantal jaren complicaties krijg, ik kan blind worden, het aan hart en bloedvaten krijgen enz enz. Van Diabetes type 1 heb je dus nooit vrij. En zoals het er nu uit ziet is het voor altijd!!

Gelukkig is er wel heel veel onderzoek naar een betere behandeling en eventueel een hoop op genezing. Ooit … in de toekomst. Nu is er naast het Diabetesfonds (voor type 1 en 2) een stichting/ organisatie die zich alleen met onderzoek naar een betere behandeling en genezing van type 1 bezig houdt en dit is het JDRF. Zij organiseren dit jaar voor de 4de keer een symbolische wandeling (Dit jaar in Zeist), de JDRF walk 2015, waarbij zij zoveel mogelijk geld willen binnen halen voor onderzoek naar een betere behandeling of zelfs genezing.

Iedereen kan een team starten wat doet aan fondsenwerving. Ik heb ook zo’n team. En daarom wil ik u vragen of u via mij zou willen doneren en mijn team http://www.jdrfwalk.nl/team/sugar-crush bij uw connecties (familie, vrienden, sportvereniging, werkgever enz) onder de aandacht zou willen brengen.

Maar goed ik ben zomaar bij u met de deur in huis gevallen. Mocht u geïnteresseerd zijn en eens wat meer willen lezen over het JDRF dan kan dat middels deze link <www.jdrf.nl> en als u de pagina van mijn team wilt bezoeken waar u of anderen direct via mijn team aan het jdrf kunnen doneren dan kan dat via http://www.jdrfwalk.nl/team/sugar-crush

Yevgeni heeft ons verzocht of hij een collectebusje mag plaatsen op de bar in de kantine tijdens het invitatiejeugdtoernooi dat vandaag 17 mei 2015 wordt gehouden in Sportcomplex RCS. Ook tijdens de clubkampioenschappen zal dat gebeuren en wij hopen dat onze leden hun hart laten spreken.

Tot nu toe 3 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Yevgeni Laheij op 18-05-2015 om 14:28 uur

  Dank voor het plaatsen. Hoop dat veel mensen helpen mijn droom (ooit te genezen van Diabetes type 1) uit te laten komen.

 2. Robin van Eijkelenborg op 18-05-2015 om 15:32 uur

  Mooi artikel. Zal zeker wat doneren bij de clubkampioenschappen.

 3. Yevgeni Laheij op 18-06-2015 om 20:58 uur

  Iedereen bedankt die gedoneerd heeft in mijn collectebus. Een mooie opbrengst van 44 euro voor mijn droom: genezing van Diabetes type 1.
  Bedankt!!!!

Reageer op dit bericht (“Yevgeni Laheij ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)