Badminton Vereniging Almere

Qontent Almere en het eredivisieseizoen 2014/2015 (13)

Sinds het seizoen 2003/2004 speelt Almere onafgebroken in de eredivisie. Achtereenvolgens onder de namen Panfish Almere, Dekker Almere en nu Qontent Almere. De eerste jaren wist Almere zich met hangen en wurgen te handhaven in de eredivisie en een ieder die het nog eens terug wil zien raden we aan de samenvattingen te lezen van deze seizoenen.

Met ingang van het seizoen 2006/2007 ging het Almere onder de trainer-coach Yunyong Wu aanzienlijk beter af in de eredivisie en in het seizoen 2010/2011 werd onder trainer-coach Rick Prins voor de eerste maal de play-offs gehaald. De afgelopen seizoenen haalde Almere met trainer-coach Erik Staats steeds de play-offs en in het seizoen 2013/2014 zelfs de finale, die helaas verloren ging. Per saldo vijfmaal achtereen de play-offs halen en dat mag toch best nog eens vermeld worden.

Qontent

De selectie van Qontent Almere bestond uit

De begeleiding bestond uit trainer-coach Erik Staats, assistent-coach Emmy Vlaar, Manager Cynthia Soselisa en masseur Henk Folmer.

De eredivisie bestond in het seizoen 2014/2015 uit tien teams en de teams die bij de bovenste vier eindigen spelen de play-offs om het landskampioenschap.

In 2014/2015 ging Qontent Almere thuis in Sportcomplex RCS goed van start tegen BC Victoria. Het werd een 6-2 overwinning voor de Almeerders waarbij gezegd moet worden dat de vrouwendubbel van Seinen en Sie onnozel werd verloren. Tamara van der Hoeven moest haar single ook aan haar tegenstandster laten.

Uit in Amstelveen won Qontent Almere met 1-7 van Van Zijderveld. Een mooie overwinning en een goed spelend Qontent Almere. Alleen de vrouwensingle van Tamara van der Hoeven ging verloren tegen Mireille van Daal.

RCS

Thuis werd in de derde speelronde Slotermeer met 7-1 door de Almeerders aan de zegekar gebonden. Dat lijkt op het oog een eenvoudige overwinning, maar dat was het bepaald niet. Het werd 7-1 voor Qontent Almere, maar het was een zwaar bevochten overwinning. De mix van Vlaar en Seinen ging naar Slotermeer, dat daarmede de eer redde.

In speelronde vier ging Qontent Almere hard onderuit tegen BC Amersfoort. Van de acht partijen werden er vijf in drie games beslist en die partijen gingen allemaal naar BC Amersfoort. Het meedoen van Yao Jie legde de keistedelingen bepaald geen windeieren. Qontent Almere begon goed met het vrouwendubbel van Sie en Seinen door eenvoudig in twee games te winnen. Maar het bleef bij deze enige winstpartij.

De klap van de nederlaag tegen Amersfoort was blijkbaar hard aangekomen bij de Almeerders want in speelronde vijf werd er uit tegen Barendrecht weliswaar met 2-6 gewonnen, maar de wedstrijd verliep uiterst moeizaam. De verliezers in deze wedstrijd waren Teeuwen, die in drie games nipt verloor van oud-BVA-er Afif en Sibbald die merkwaardig genoeg, weliswaar ook nipt, verloor van Nielen-Janssen. De trainer-coach werd niet echt blij van het vertoonde spel van Qontent Almere.

In de thuiswedstrijd tegen DKC had Qontent Almere het zonder meer moeilijk. De Hagenaars grepen de winst met 3-5 in een zeer aantrekkelijk wedstrijd, waarbij het publiek volop aan zijn trekken kwam. Winst was er voor Almere in het mannendubbel van Khodabux met Branderhorst, voor de damessingle van Tamara van der Hoeven en de mix van Teeuwen met Seinen.

Het publiek was de grote winnaar op zondagmiddag 19 oktober 2014 bij de wedstrijd Qontent Almere tegen BC Duinwijck. De Haarlemse koploper in de Carlton Eredivisie was op volle oorlogssterkte, inclusief alle legionairs, naar Sportcomplex RCS gekomen en Qontent Almere was niet bij voorbaat van plan om de witte vlag te hijsen. Het werd dus een zinderende wedstrijd ondanks het geklungel van één van de scheidsen.
Qontent Almere keek na vier partijen tegen een 0-4 achterstand aan, maar knokte zich terug naar een 4-4 stand. Achtereenvolgens won Teeuwen zijn mannensingle en Branderhorst won eveneens zijn mannensingle. Ook de twee mixen waren voor Qontent Almere. Khodabux en Sie wonnen en dat gold ook voor Teeuwen en Seinen. Teeuwen was de grote uitblinker in deze fantastische wedstrijd en het publiek genoot met volle teugen.
Het arbitrale trio bestond bij deze wedstrijd uit referee Gary Hetharia, en de scheidsen Wilfried van Slooten en Peter Dellebarre, waarbij het een geluk was dat de referee wel in vorm was....

Qontent Almere behaalde zaterdagavond 25 oktober 2014 een fraaie overwinning op de landskampioen, Van Zundert Velo uit Wateringen. Zo'n 150 toeschouwers zagen dat de Almeerders verdiend met 7-1 wonnen. Gezien de opstellingen leek het er op dat Van Zundert Velo wilde scoren met de dubbels, maar van de vier won Qontent Almere er drie. Alleen de mix van Vlaar en Seinen ging verloren in deze heerlijke wedstrijd, waarbij het publiek aan zijn trekken kwam.

Qontent Almere won de uitwedstrijd tegen Roosterse moeizaam met 5-3. Opvallend was de winst in de beide damessingles. Manon Sibbald en Tamara van der Hoeven speelden als tijgerinnen en legden de basis voor de overwinning evenals de dames in het vrouwendubbel Yvonne Sie en Cheryl Seinen. Het was dus ladies night in Roosteren voor wat Qontent Almere betreft.
Het mannendubbel Khodabux met Vlaar kwam niet uit de verf en ook Teeuwen verloor zijn single en zelfs Khodabux en Sie wisten hun mix niet te winnen.

Nu de eerste helft van de competitie er op zit in de Carlton Eredivisie heeft Qontent Almere, bivakerend op de vierde plaats, 46 punten uit negen wedstrijden en de Roosterse BC heeft er 34. Qontent Almere krijgt BC Amersfoort in het vizier, dat 48 punten heeft.

Qontent Almere heeft zaterdagavond 8 november 2014 de tweede achtereenvolgende dagtrip naar Limburg succesvol afgesloten door in Hoensbroek tegen BC Victoria met 6-2 te winnen. Vaste waarde Stephan Branderhorst ontbrak, maar desondanks een mooie overwinning voor de Almeerders. Opvallend ook deze keer weer het goede spel van de vrouwen van Qontent Almere! Vlaar en Van der Hoeven kwamen niet tot winst in hun singlepartijen.

Qontent Almere hield zaterdagavond 22 november 2014 in Sportcomplex RCS tegen Van Zijderveld alle punten in eigen huis. De Almeerders schoten gezien de uitslag van 8-0 met scherp. Van Zijderveld kon slechts in drie singles tegenstand bieden, maar de winst ging uiteindelijk toch naar Qontent Almere.
Trainer-coach Erik Staats die vanwege zijn werk in Engeland verkeerde, werd voortdurend op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in de wedstrijd en hij was meer dan tevreden over het resultaat. Zijn taak werd waargenomen door Emmy Vlaar, Suzanne Mulkens en Bas van Os, overigens allen, evenals Staats, met het brevet SL-4-trainer.

Qontent Almere won zaterdagavond 29 november 2014 in Sportcomplex RCS met 7-1 van TFS Barendrecht. De Barendrechters gingen tot het gaatje en vochten voor ieder punt, maar de Almeerse overmacht was te groot, ondanks het soms matte spel van een aantal Almeerders. Saber Afif behaalde voor Barendrecht het enige winstpunt door in twee games te winnen van zijn oud-ploeggenoot Stephan Branderhorst in een partij die het aanzien meer dan waard was.
Qontent Almere behoudt de tweede plek in de Carlton Eredivisie met 67 punten, twee punten achter koploper Duinwijck.

Qontent Almere heeft revanche genomen voor de eerder in het seizoen geleden 7-1 nederlaag tegen BC Amersfoort. Zaterdagavond 13 december 2014 wonnen de Almeerders thuis in Sportcomplex RCS met 6-2 van de Amersfoorters. Trainer-coach Erik Staats kon niet beschikken over Alex Vlaar, want die moest een beurt overslaan wegens een ooit gekregen gele kaart. Daarnaast waren Dave Khodabux en Manon Sibbald nog maar nauwelijks weer op de been na een forse griep. Niet de meest ideale start voor een wedstrijd tegen Amersfoort dat, geluk bij een ongeluk, ook niet volledig was. Het mannendubbel van Khodabux en Branderhorst kwam niet tot winst en een ongeconcentreerde Teeuwen verloor zijn single eveneens.

Qontent Almere verloor zondagmiddag 14 december 2014 met 6-2 van DKC. Het was zonder meer een aantrekkelijke wedstrijd en leuk voor de toeschouwers, met name die van DKC, maar de Almeerders werden op bijna alle fronten afgetroefd door de felle Hagenaars. Alleen Manon Sibbald en Justin Teeuwen haalden hun normale niveau aan de zijde van Qontent Almere. Teeuwen won in drie games van Caljouw, Sibbald verloor nipt van Chen en Van der Hoeven won van Wijers. Qontent Almere staat nog steeds derde op de ranglijst en lijkt zeker van de final four, al leek het spel van een aantal spelers daar even in het geheel niet op.

Qontent Almere won zondagmiddag 21 december 2014 in Amsterdam met 1-7 van Slotermeer en daarmede handhaafde Qontent Almere zich keurig op de derde plaats in de Carlton Eredivisie. Opvallend was dat er meer Almeerse toeschouwers waren dan die van Slotermeer, maar die toeschouwers moesten de verrichtingen van de spelers op één van de banen bijna volledig aan zich voorbij laten gaan. Bij het ontwerp van deze overigens prachtige gifgroene sporthal heeft de architect niet aan de toeschouwers gedacht. Als je de wedstrijd op deze baan wel wil volgen dan ben je genoodzaakt om op de tribune door plexiglas heen te kijken en dat geeft een goed idee hoe vissen zich in een aquarium voelen. Alleen Van der Hoeven verloor haar single in drie games.

Qontent Almere won zaterdagmiddag 3 januari 2015 in Wateringen met 3-5 van Van Zundert Velo. Het was bepaald geen makkelijke overwinning, want één ding is zeker als we Van Zundert Velo als een zieke patiënt beschouwden, dan kon worden vastgesteld dat deze aan de beterende hand is. Het verschil in deze wedstrijd werd vooral gemaakt bij de damessingles. Twee spannende driegamers, maar wel de winst voor zowel Manon Sibbald als Tamara van der Hoeven.
Qontent Almere keek al snel tegen een 2-0 achterstand aan, want zowel het mannen- als het vrouwendubbel was voor Van Zundert Velo. Teeuwen en Van der Hoeven trokken de stand gelijk door hun singles te winnen, waarbij met name Van der Hoeven het heel goed deed door van Van der Aar te verslaan. Goed doen gold ook voor Sibbald die in drie games won van Malaihollo. Ook Vlaar won zijn single. Khodabux en Sie verloren hun mix, maar Teeuwen met Seinen wonnen verdiend hun gemengd dubbel.

Qontent Almere verloor zaterdagavond 17 januari 2015 uit met 5-3 van BC Duinwijck. Het was een ietwat ongelukkige nederlaag, omdat Justin Teeuwen geblesseerd uitviel en daarmede een verliespunt te incasseren kreeg. Verder was opvallend dat trainer-coach Erik Staats drie spelers uit Adidas Almere-3 had meegenomen, waaronder twee jonkies, omdat er volgens de coach in feite niet veel meer op het spel stond en dit een mooi leermoment voor ze kon zijn.
Stephan Branderhorst was ziek en Dave Khodabux werd een week rust gegund. Dat was een uitgelezen kans voor Ruben Wijnands (18 jaar) en Thomas Sibbald (16 jaar) om in de Carlton Eredivisie te debuteren en het moet gezegd ze stelden bepaald niet teleur.
Winst was er in het mannendubbel voor Steenland en Wijnands, Thomas Sibbald won zijn single. De mix van Wijnands met Van der Hoeven was eveneens voor Almere.

Qontent Almere won zaterdagavond 24 januari 2015 in Sportcomplex RCS de laatste wedstrijd in de Carlton Eredivisie met 5-3 van het Limburgse Roosteren. Op deze 'uitzwaaiwedstrijd' waren toch weer zo'n 125 toeschouwers afgekomen en die hebben leuke partijen gezien, want de Limburgers waren zeer terecht niet van plan om zich bij een nederlaag neer te leggen. De man in vorm aan de Almeerse kant was Dave Khodabux, want die speelde als een tijger.
Teeuwen verloor zijn single, en dat gold ook voor Sibbald en Van der Hoeven. Tijdens de teambijeenkomst voorafgaand aan de wedstrijd werd de jarige coach is het zonnetje gezet door de spelers en de begeleiders met een play-off overlevingspakket en daar was de coach zichtbaar door geraakt.

Maandagavond 2 februari 2015 in Sportcomplex RCS had alles wat sport en badminton in het bijzonder nu zo mooi maakt. Schitterende partijen in de eerste play-offwedstrijd tussen de toppers van Qontent Almere en Duinwijck, waarbij het zo is dat 'de Haarlemmers' hun handen dicht mogen knijpen met de 3-5 winst. Van Qontent Almere kan gezegd worden dat de spelers zich te kort deden. Van de acht partijen werden er zes in drie games beslist. Ook Badminton Nederland was nadrukkelijk aanwezig in de vorm van een hopeloos hakkelende lijnrechter en dan druk ik mij nog zachtjes uit. Wanneer leert de bond nu eens in dit soort wedstrijden de beste mensen in te zetten, dat is toch niet te veel gevraagd?

De 350 toeschouwers verveelden zich geen moment, want er viel veel te genieten. De underdog van de avond, Qontent Almere, merendeels bestaande uit spelers van twintig jaar of jonger, was niet van plan zich te laten overweldigen door de trits invliegers van Duinwijck. En dat deden ze ook niet en gesteld kan worden dat er veel meer ingezeten had voor de Almeerders, gezien het verloop van de partijen.

In het mannendubbel stonden Dave Khodabux en Stephan Branderhorst 'op de planken' en de tegenspelers waren de Fin Likka Heino met Jerry Natenstedt en het was direct al spektakel, want in de eerste game gaven de mannen elkaar geen duimbreed toe. De Buks en Branderhorst speelden vol vuur en wonnen de eerste game met 23-21. In de tweede game namen de Qontentspelers meer afstand met de cijfers 21-16.

Ook de vrouwendubbel was een partij die het aanzien meer dan waard was. Op de bühne deze keer Yvonne Sie met Manon Sibbald namens Qontent Almere tegen het internationale duo Alexandra Langley (Engeland) en Akville Stapusaityte (Litouwen) namens Duinwijck. De partij werd in de derde game beslist in het voordeel van Duinwijck met 15-21.
Ook Justin Teeuwen trad op in de badmintonrevue en zijn opponent was Anton Kaisti, eveneens uit Saunaland. Teeuwen verloor de eerste game met 18-21, maar won de tweede met 21-19. Op naar de derde en dat deed de toeschouwers al bij voorbaat smullen. Kaisti won uiteindelijk met 20-22, maar er waren zeker winstkansen voor Teeuwen, die uitstekend speelde.

Voor Tamara van der Hoeven was er ook een grote rol weggelegd deze avond. In haar single tegen Dorien Lups werkte zij een grote achterstand weg en won de eerste game met 22-20. In de tweede game had zij de winst voor het grijpen, maar werd zij volkomen uit haar spel gehaald door een keer op keer blunderende lijnrechter. Tamara verspeelde alsnog de tweede game met 21-23. De derde game was voor Lups met 16-21.

Stephan Branderhorst verloor de eerste game in zijn single met 13-21 van de Fin Likka Heino. De tweede game was voor een uitstekend spelende Branderhorst met 21-16. Ook in de derde game zette Branderhorst zijn prima spel voort en kwam op een 18-12 voorsprong. De winst leek binnen en het leek wel of de ervaren Branderhorst in het zicht van de haven plankenkoorts kreeg. En het ongelooflijke gebeurde. Branderhorst verspeelde zijn riante voorsprong en ging met 20-22 alsnog ten onder.

Manon Sibbald kon het niet bolwerken tegen Akville Stapusaityte en verloor in twee games (4-21 en 18-21).

Dave Khodabux en Yvonne Sie waren van plan een mooie mix over het voetlicht te brengen. Sie wilde een met een overwinning afscheid nemen van haar thuispubliek, maar dat zou nog moeilijk zat worden tegen Anton Kaisti met Betty Timmerman. De eerste game werd in de verlenging binnengehaald door De Buks en Sie met 22-20, de tweede was voor Duinwijck met 15-21, maar in de derde game stelde het Qontentduo orde op zaken met 21-16.

Justin Teeuwen en Cheryl Seinen en Jerry Natenstedt met Alexandra Langley eisten een hoofdrol voor zich op in de slotscene. Spanning ten top in de laatste mix.
De eerste game verloren Seinen met Teeuwen (17-21), de tweede wonnen ze met 21-16 en in de derde game werkten de Almeerders een achterstand weg om uiteindelijk met 21-16 te zegevieren. Daarmede werd de tussenstand bepaald op 3-5 in het voordeel van Duinwijck.

Een geweldige badmintonavond in het Sporttheater RCS, dat was de conclusie. Het publiek op de banken met de hoofdrolspelers op de planken. Het kon niet mooier. Maar er had meer ingezeten voor de Almeerders, want met een 3-5 achterstand gingen ze nu de tweede play-offwedstrijd in.

Qontent Almere slaagde er op 7 februari 2015 in Haarlem in de wedstrijd tegen Duinwijck niet in om de thuis opgelopen achterstand goed te maken, ondanks de bijna 100 Almeerse supporters die aanwezig waren om hun favorieten aan te moedigen. Bij de stand 4-2 in het voordeel van Duinwijck moesten de Almeerders zich gewonnen geven. Opvallend in Haarlem was het uitstekende spel van Justin Teeuwen tegen de Fin Anton Kaisti met een overwinning in drie games en de mooie prestatie van Tamara van der Hoeven die in drie games won van Dorien Lups. En ook Manon Sibbald speelde een heel goede partij, ondanks het feit dat ze verloor van Akville Stapusaityte.
Stephan Branderhorst en Dave Khodabux verloren in twee games nipt van Jerry Natenstedt met Lika Heino. In beide games was de stand 21-18 in het voordeel van de Haarlemmers.

Manon Sibbald met Yvonne Sie verloren nipt in twee games (21-17 en 21-19) van Alexandra Langley met Akvile Stapusaityte

Justin Teeuwen bracht subliem spelend in zijn single tegen Anton Kaisti de Almeerders weer in de wedstrijd. Met name de wijze waarop hij de derde game won was zonder meer groots (12-21, 21-15 en 12-21).

Tamara van der Hoeven rekende in drie games af met Dorien Lups, waarbij gerust gesteld kan worden dat ze in de derde game over Lups heen walste en dat was een mooie revanche voor de onterechte thuisnederlaag (16-21, 21-17 en 9-21).

Met de tussenstand in de wedstrijd van 2-2 leek er weer van alles mogelijk, maar Branderhorst kwam niet in zijn spel en de Fin Heino speelde juist de sterren van de hemel. Met 21-9 en 21-14 was de Finse international Branderhorst de baas.

Manon Sibbald speelde weliswaar uitstekend tegen Akville Stapusaityte maar met 21-12 en 21-14 was de Haarlemse Litouwse toch te sterk voor Sibbald.

En aangezien Duinwijck met de vier behaalde winstpartijen over twee wedstrijden genomen op negen winstpunten kwam, was de Haarlemse ploeg onbereikbaar geworden voor de Qontent Almere, ook al zouden de Almeerders de mixen nog hebben gewonnen, hetgeen gezien de resultaten in het verleden, bepaald niet ondenkbaar zou zijn geweest.

Al met al een mooi seizoen voor Qontent Almere. Het uitgangspunt om met de merendeels jonge ploeg de final four te halen, lukte. En ook in de twee halve finale wedstrijden tegen Duinwijck, waren de Almeerders bepaald niet kansloos. De spelers maar ook de technische staf hebben uitstekend werk verricht en kunnen het strijdperk 2014/2015 met opgeheven hoofd verlaten. Ook dit seizoen konden de vele Almeerse supporters weer genieten van prachtige wedstrijden en dezelfde supporters hebben met eigen ogen kunnen zien welke grote stappen de jongelingen in dit team gemaakt hebben. Volgend seizoen een nieuwe ronde en nieuwe kansen al is dat wel zonder Yvonne Sie die de afgelopen elf jaar onafgebroken in het eerste team van Almere speelde en daar grote triomfen vierde. Yvonne Sie kiest voor haar maatschappelijke carrière en daar heeft ze gelijk in maar haar ploeggenoten, de trainer-coach en de Almeerse toeschouwers zullen onze fantastische Yvonne meer dan missen!

Geen bestandsnaam opgegeven

Qontent

Reageer op dit bericht (“Qontent Almere en het eredivisieseizoen 2014/2015 (13) ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)