Badminton Vereniging Almere

Qontent Almere en de Carlton eredivisie in het seizoen 2015/2016 (deel 1)

De competitieopzet in het seizoen 2015/2016, zoals bedacht door BNL en een paar pratende pakken als adviseurs, kan gekenschetst worden als een hoogst merkwaardige. Niemand kon er een touw aan vastknopen en dat gold eveneens voor de media en voor de badmintonvolgers. Maar we moesten het er mee doen en Qontent Almere hield zich prima staande, want opnieuw werden de play-offs en uiteindelijk de finale gehaald.

Voor de zesde achtereenvolgende maal de play-offs bereiken mag gerust een huzarenstukje genoemd worden en als dan ook nog de finale gehaald wordt is deze omschrijving zeker van toepassing. In de finale waren we zonder meer de favoriet, maar het pakte anders uit en we verloren verdiend van Van Zundert Velo.

Qontent

De selectie van Qontent Almere bestond uit

Alex Vlaar was in goed overleg overgestapt naar Van Zundert Velo. Later maakte veelvoudig Nederlands kampioen Eric Pang in de nadagen van zijn sportieve carrière de overstap naar Almere, met als hoofddoelstelling een eigen elite trainingsgroep op te zetten in Almere.

De begeleiding bestond uit trainer-coach Erik Staats, assistent-coach Emmy Vlaar, Manager Cynthia Soselisa en masseur Henk Folmer.

De Carlton Eredivisie bestond in het seizoen 2015/2016 uit tien teams, waarvan vier teams de play-offs om het landskampioenschap zouden spelen.

Op zondag 13 september 2015 vond, voor het eerst in de geschiedenis van de Eredivisie in Hoofddorp de gezamenlijke start plaats van de Carlton Eredivisie. Helemaal vlekkeloos ging het niet en meer toeschouwers kwamen er jammer genoeg ook niet op af. Maar wellicht moet dat nog groeien.

Qontent Almere trof de Roosterse BC en won de wedstrijd met 7-1. Alleen de vrouwendubbel van Tamara van der Hoeven tegen de Belgische international in Roosterse dienst, An Knaepen ging nipt verloren. Eric Pang maakte zijn debuut voor Qontent Almere in de mannendubbel met Dave Khodabux en zij wonnen in twee games. De single speelde Pang niet. Dat deed Stephan Branderhorst en die won dus eveneens.

Op zaterdag 19 september 2015 troffen de Almeerders opnieuw een Limburgse tegenstander, en dit keer BC Victoria. Ook nu was Qontent Almere deze Limburgers meer dan de baas en het werd opnieuw een 7-1 overwinning, alhoewel het bepaald geen ladiesnight was in Hoensbroek. Bij de dames kwam de winst uiterst moeizaam tot stand en Tamara van der Hoeven verloor in drie games, in feite onnodig, van Lieke Maes.

Zaterdagavond 26 september 2015 waren 200 toeschouwers afgekomen op de kraker in de Carlton eredivisie, Qontent Almere tegen FZ Forza Amersfoort in Sporthal Raggers. En die toeschouwers hebben waar voor hun geld gehad, alhoewel dit gezegde in feite niet opgaat, want de toegang was, evenals het parkeren, gratis. Qontent Almere keek na de dubbels tegen een 0-2 achterstand aan, maar kwam terug tot een 3-2 voorsprong om uiteindelijk genoegen te moeten nemen met een gelijkspel. Maar daar maalde niemand om, immers van het begin tot het eind viel er te genieten van prachtige badmintonpartijen.
Nipte winst was er voor Amersfoort in het mannen- en vrouwendubbel, vervolgens wonnen Pang, Teeuwen en Van der Hoeven op spectaculaire wijze hun singles en verloor Sibbald haar single. De eerste mix was vervolgens voor Qontent Almere en de tweede voor Amersfoort.

Zaterdagavond 3 oktober 2015 pakte Qontent Almere in Wijchen met 8-0 de volle winst. Smashing was uiteindelijk niet opgewassen tegen de Almeerders, maar om nu te zeggen dat alle partijen eenvoudig gewonnen werden door Qontent Almere, dat gaat te ver. Vijfmaal werden de partijen in drie games beslist en dat kwam deels omdat de Almeerders het te licht opnamen. Manon Sibbald moest verstek laten gaan wegens ziekte en zij werd vervangen door kersverse veteranenwereldkampioene Georgy van Soerland-Trouerbach. Gita Djajawasito maakte ook haar debuut in het vlaggenschip van de vereniging.

Even leek het er op dat Keizer Maximus op zaterdagavond 17 oktober 2015 regeerde in Sporthal Raggers en dat Qontent Almere afstevende op een maximale winst van 8-0, maar Mireille van Daal van Van Zijderveld stak daar een stokje voor. Zij won in drie games van Tamara van der Hoeven die zich gedurende deze partij alleen maar zieker ging voelen en ook niet meer in actie kwam na haar single. Het werd dus 7-1 voor de Almeerders die naaste concurrent Duinwijck één punt zien inlopen in poule B van de Carlton Eredivisie.

Raggers

Zo'n 125 toeschouwers, waaronder een leuk aantal aanhangers van Slotermeer, zagen zaterdagavond 24 oktober 2015 in Sporthal Raggers dat Qontent Almere de Amsterdammers met 7-1 naar huis stuurde. De ingevlogen Indonesische dame Elisabeth Purwaningtya zorgde voor het enige punt van Slotermeer. Zij won in twee games nipt van Manon Sibbald in een zeer aantrekkelijk duel.

Qontent Almere behaalde zaterdagavond 31 oktober 2015 in Sporthal Raggers een 6-2 overwinning op het Haarlemse Duinwijck. Zo'n 175 toeschouwers genoten van een prachtig badmintonspektakel, dat veel weg had van een heuse playoffwedstrijd, want de volumeknop van de ondersteunende supporters werd flink opengedraaid. Duinwijck leek een Hydra van Lerna, een veelkoppig monster, want Qontent Almere moest iedere partij tot het uiterste gaan om de Haarlemmers te verslaan. De ene partij was nog mooier dan de ander en de spelers deden niet veel voor elkaar onder. Het mannendubbel en het vrouwendubbel was voor Qontent en dat gold eveneens voor de schitterende mannensingles, Teeuwen won van Natenstedt en Pang won van Hilbink. De damessingles waren voor Duinwijck. Stapusaityte won van Sibbald en Lups won zeer nipt van Van der Hoeven. Ook de beide mixen waren voor Qontent Almere.

Qontent Almere slaagde er niet in om Van Zundert Velo schaakmat te zetten, terwijl dat wel had gekund. Zondag 8 november 2015 hielden beide teams het op een remise in de wat de toeschouwers betreft matig gevulde Velohal. Vooral het verlies in het mannendubbel en het vrouwendubbel kwam hard aan bij de Almeerse ploeg. De dames werden weggespeeld en de mannen verloren in de derde game in de verlenging.
Met een 2-0 achterstand op het telbord moest Qontent Almere alle zeilen bij zetten om niet tegen een nederlaag op te lopen. Manon Sibbald won eenvoudig haar single, Justin Teeuwen deed dat ook, maar toch moeizaam, Eric Pang won ruim van Alex Vlaar, Tamara van der Hoeven liet de winst liggen tegen Lisa Malaihollo. De mixen werden gelijk verdeeld en zo werd het 4-4 en handhaafde Qontent Almere zijn ongeslagen status.

Qontent Almere heeft zondagmiddag 15 november 2015 met 6-2 gewonnen van de landskampioen DKC. Voor de laatste wedstrijd in de reguliere eerste helft van de Carlton Eredivisie moest Qontent Almere afreizen naar sporthal ’t Zandje in Den Haag. Ook hier was een aantal supporters meegereisd om ons 1e team aan te moedigen.
De verliespunten kwamen op naam van Eric Pang, die zijn meerdere moest erkennen in Mark Caljouw. Ook de mix van Dave Khodabux met Gita Djajawasito kon niet in winst worden omgezet.
Met deze overwinning plaatste Qontent zich ongeslagen voor de play-offs om het landskampioenschap.

Daar was over nagedacht......

Badminton Nederland had Sinterklaasweekend bedacht om de kwartfinalewedstrijden van de Carlton Eredivisie te laten spelen. Als de bedoeling is om meer toeschouwers te trekken, dan sla je als bond de plank volkomen mis om een kwartfinalewedstrijd in dit weekend te plannen. Onbenulligheid troef. Qontent moest dus op Sinterklaasavond afreizen voor een 2,5 uur durende rit naar Hoensbroek voor de play-off tegen BC Victoria. Nog steeds zonder de geblesseerde Stephan Branderhorst. Hij heeft slechts drie wedstrijden kunnen spelen. Wel van de partij en mag ook wel eens genoemd worden dat is BVA-masseur Henk Folmer. Ook Henk maakt deel uit van het team. Er waren maar liefst zo’n 40 mensen op deze wedstrijd afgekomen, waarvan ook weer een tiental uit Almere.
En dat tiental vaste supporters werd in het zonnetje gezet door de spelers en begeleiders van Qontent Almere en een heuse Sinterklaasletter viel de diehards ten deel.
Over de wedstrijd kunnen we kort zijn. Qontent Almere haalde uit de eerste zes partijen de maximale winst en met een 6-0 overwinning in the pocket kon de thuisreis worden aanvaard.
Het vermelden waard is nog dat de 16-jarige Sebastiaan Li debuteerde in de hoofdmacht van Qontent en de 5-0 voor zijn rekening nam.

Zaterdag 12 december 2015 speelde Qontent Almere in Sporthal Raggers de tweede play-offwedstrijd van de kwartfinale tegen Victoria. Na de 6-0 van vorige week in Hoensbroek was de verwachting dat ook nu een eenvoudige overwinning zou worden geboekt. En dat werd het ook. Met de pas van een griep herstelde Justin Teeuwen en als toeschouwer aanwezige Stephan Branderhorst (geblesseerd) ging de wedstrijd, die slechts een uur en een kwartier duurde, van start met de dubbels.
Ook over deze wedstrijd kunnen we kort zijn. Qontent Almere won vijf partijen op rij en plaatste zich daarmede voor de halve finale van de play-offs.

Volgende week deel 2 met een terugblik op de halve finales en de finale met een mooi badmintonpromotiefilmpje.

Reageer op dit bericht (“Qontent Almere en de Carlton eredivisie in het seizoen 2015/2016 (deel 1) ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)