Badminton Vereniging Almere

Zeven vragen: Georgy van Soerland

Met veel genoegen wil ik mijn volgende interview aankondigen. Vanaf het begin van mijn “zeven vragenrubriek” had ik al in gedachte dat ik Georgy van Soerland wilde interviewen, immers wie kan nou zeggen dat hij een Europees en Wereldkampioene heeft geïnterviewd. Erg trots kan ik zeggen dat dit mij mooi wel is gelukt!! Georgy is een topspeelster die al een aantal jaren uitkomt in de BV Almere topteams waarbij ze regelmatig ook in ons vlaggenschip acte de présence geeft. Voordat zij bij ons kwam heeft ze, met echtgenote Joris, jaren op het hoogste niveau bij Van Zijderveld gespeeld. Georgy is de regerend Europees en Wereldkampioen Badminton 40+: Europees kampioen in de singel en in de dubbel met Esther Fleurbaay 2e van Europa met Gerben Bruijstens en wereldkampioen in de singel. Georgy gaat volgend jaar proberen haar Europese titel(s) te prolongeren. De wereldkampioenschappen worden dit jaar in India gehouden en dat is iets teveel van het goede. Helaas kan ze deze titel dan ook niet verdedigen en binnenkort is hij dus weer vacant.

1) Stel je eens voor:

Ik werk al 16 jaar op Scholengemeenschap Reigersbos in Amsterdam. Ik ben daar administratief medewerker. Ik heb weliswaar PABO gedaan en de eerste twee jaar, nadat ik ben afgestudeerd, heb ik voor de klas op een basisschool gestaan, maar toen ik zwanger werd van Jessela kon ik het werken ’s avonds (nakijkwerk, lessen voorbereiden, enz.) niet meer combineren met moeder zijn.
SG Reigersbos was de school waar ikzelf les heb gehad en zij hadden een vacature. Ik ben toen naar SG Reigersbos overgestapt en dat bevalt me uitstekend. Ik heb nog steeds intensief contact met leerlingen, maar anders. In ieder geval heb ik niet de verantwoordelijkheden die een lerares wel heeft.
Zoals de meeste badmintonners wel weten ben ik getrouwd met Joris. We kennen elkaar al heel lang. We zijn een echte badmintonfamilie, want toen we een jaar of 12 waren kwamen we elkaar al tegen in de nationale badmintonselectie. Pas toen we een jaar of 20 waren sloeg de vonk over.
We hebben twee kinderen: Jessela en Denzell en natuurlijk zijn zij beiden ook badmintonners. Jessela heeft zelfs al 1ste divisie gespeeld, alleen het plezier in badminton bij Jessela is momenteel wat minder, zij heeft op het moment de leeftijd dat ze aandacht heeft voor veel andere zaken, Denzell evenwel speelt bij BV Almere en het gaat beter en beter met hem. Waarschijnlijk gaat hij dit jaar 3de divisie spelen.
Ik heb eigenlijk maar één grote hobby en dat is badminton. Ik zou niet weten wat ik zonder deze sport zou moeten. Ik ben al op mijn 9de met deze sport begonnen. Vanaf mijn 13e speelde ik bij BV Van Zijderveld en ik heb daar heel veel geleerd. Ik kan wel zeggen dat Van Zijderveld m’n tweede huis was. Ik ben ook van plan om zolang door te gaan tot het absoluut niet meer gaat.
Bovendien vind ik fotograferen erg leuk. Als we op vakantie gaan of een dagje weg maak ik altijd de foto´s. Soms moet ik dan aan Joris vragen of hij ook eens een fotootje wil maken, sta ik er zelf ook eens op.

2) Waar kan je ’s nachts voor wakker worden gemaakt

De meeste mensen die mij kennen denken nu dat ik zal zeggen “Chocolade” want ik ben een echte chocoholic, maar “voor een noodgeval” vind ik een veel logischer antwoord, maar als ze me wakker maken voor chocola zal ik niet boos worden hoor.

3) Je hebt veel topwedstrijden gespeeld, wat is de meest legendarische partij die je ooit gespeeld hebt

Heel vreemd zijn dat geen wedstrijden tijdens mijn Europese of wereldkampioen wedstrijden. De finale voor het wereldkampioenschap won ik met 21-10, 21-10 dus eigenlijk heel simpel en niet zo legendarisch.
De partij die mij het meeste bijstaat is een halve finale mix met Gerben Bruijstens op de All England boven 40. We moesten tegen twee zeer beroemde Engelse wereldspelers spelen (o.a. Jo Muggeridge) en het ging heel gelijk op. Tenslotte hebben we deze partij gewonnen en daarna dus ook het toernooi.

4) Voordat je bij BV Almere kwam heb je lang bij Van Zijderveld gespeeld, kan je eens een aantal verschillen tussen beide verenigingen geven

Door omstandigheden zijn we bij Van Zijderveld vertrokken. We hadden een aantal (grote) verenigingen in gedachten waar we met het gezin heen konden, (red: Duijnwijk, Amersfoort en Almere), en we hebben de kinderen laten kiezen.
Wat zijn we achteraf blij dat ze voor Almere hebben gekozen. We voelen ons hier echt thuis, de manier waarop we zijn verwelkomd en opgevangen, de verenigings-sfeer, etc. geven ons een gevoel van thuiskomen.
Als we het over verschillen hebben: Bij Van Zijderveld waren de trainingen veel meer gemengd dan bij Almere, zoals: de eerste 5 team van Van Zijderveld trainden gezamenlijk terwijl Erik en Joris vaak met alleen de topgroep trainen. Ik zie dat we bij Almere ook wel een beetje deze kant opgaan en dat vind ik een goede zaak.
Ander verschil is dat bij Van Zijderveld veel meer fysiek werd getraind. We trainden 1 ½ uur en het eerste halfuur hiervan was gereserveerd voor (zware) fysieke training.
Ik persoonlijk vond dit heerlijk en ik mis dit fysieke gedeelte bij Almere. De warming up wordt bij Almere op de baan gedaan, terwijl ik het nodig heb om in te kunnen lopen, te rekken en strekken voordat ik de baan opga. Ik heb het wel eens besproken met Erik. Ik hoop dat we meer van dit zaken zullen invoeren tijdens de trainingen, maar ik ben bang dat ik hier geen vrienden mee maak haha.

5) De kabinetsformatie schiet niet op, er moeten dus meer vrouwen bij worden betrokken. Stel je wordt gevraagd mee te doen, wat zou je als eerste in Nederland willen veranderen

Dan hoop ik dat ik een grote zak met geld krijg die ik mag besteden. Het is tenslotte zo oneerlijk in de wereld verdeeld, iedere dag als ik naar de tv kijk zie je straatarme kinderen in het buitenland terwijl wij het zo extreem goed hebben. Dit is misschien niet in Nederland zelf, maar hier zou ik graag iets aan willen doen. Ik denk wel eens als alle mensen in de wereld 1 euro zouden geven, wat zouden we dan een betere wereld kunnen hebben.

6) Terug naar BV Almere, wat zou je anders willen zien binnen onze vereniging

Hiervoor heb ik al een paar badminton technische veranderingen genoemd. Er is echter één ding waar echt niet is over nagedacht en dat is de kleedkamerdeur. Als deze deur open staat en je staat toevallig onder de verkeerde douche kan de hele sporthal je zien staan. Lijkt me toch niet echt de bedoeling.

7) Wat wil je nog meer kwijt aan de BVA lezers

Nogmaals we hebben het enorm naar onze zin bij Almere en het wordt alleen maar beter, denk aan het pas gehouden fantastische BBQ feest. Het valt me op dat we veel meer zijn dan een badmintonclub, veel spelers waaronder ook Jessela en Denzell gaan buiten het badminton ook met elkaar om.
Tenslotte heb ik zelf nog een vraag, waarom zijn onze shirts geel, zit hier een diepere betekenis achter, weet iemand het antwoord

Tot nu toe 6 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Henk Staats op 04-07-2017 om 15:35 uur

  Weer heel erg leuk dit interview!

 2. cock op 04-07-2017 om 15:48 uur

  Bij vraag 7 stelt Georgy een vraag waarvan ik het antwword niet weet. Weet iemand dit?

 3. Henk Staats op 04-07-2017 om 16:48 uur

  De kleuren geel en blauw kwamen voor in het stadswapen van Almere en zijn ook twee van de drie provinciekleuren. Bovendien kleurde de provincie in het verleden geel van het koolzaad. Dat moet haast de verklaring zijn.

 4. Georgy op 04-07-2017 om 18:43 uur

  Het was een gezellig gesprek! Bedankt voor de uitleg!

 5. Geert op 05-07-2017 om 18:44 uur

  Weer zo'n mooi interview. Ik kan niet wachten op de volgende.

 6. Robert Rosendal op 06-07-2017 om 10:17 uur

  Leuk om te lezen!
  Haha, chocomel, ook goed voor je spierherstel.
  Ik ben ook zeer benieuwd naar de invulling van en plek voor het fysieke gedeelte nu de boulderhal er is gekomen....

Reageer op dit bericht (“Zeven vragen: Georgy van Soerland ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)