Badminton Vereniging Almere

AviAir Almere en de eredivisie in het seizoen 2018/2019 (deel 1)

Even een “winterstop” in de nationale eredivisie badminton. Een mooie gelegenheid om eens terug te blikken naar het afgelopen seizoen. Het laatste seizoen van Erik Staats als trainer/coach en ook het seizoen waarin Almere zich voor het eerst sinds het seizoen 2010/2011 niet wist te plaatsen voor de play-offs. Men kwam daarvoor 1 punt tekort en het mislopen van de play-offs kan voor het grootste deel worden toegeschreven aan het gemis van basisspelers Ilse Vaessen, Manon Sibbald en Sebastiaan Li die beiden door een langdurige blessure vrijwel het hele seizoen waren uitgeschakeld. Ilse Vaessen begon al geblesseerd aan het seizoen. Verder zag het team Tamara van der Hoeven en Jelle Maas vertrekken en Madouc Linders werd verhuurd aan Hoornse BV.

AviAir

De naam van hoofdsponsor AviAir prijkt voor het derde seizoen achtereen op de shirts van het vlaggenschip van BV Almere. Het keurkorps van Erik Staats bestond uit de volgende spelers/sters.

Jeannette van Cruchten was de teammanager en vaste waarde Henk Folmer was opnieuw de masseur.

team 1
raggers

De kick-off werd dit seizoen georganiseerd door DKC in Den Haag en de volgende teams streden vanaf 8 september in de eerste ronde van de badmintoncompetitie.

De eerste wedstrijd op de kick-off was geen goed begin. Niet in de sterkste opstelling leverde een 6-2 nederlaag op tegen VELO. Aram Mahmoud was met 21-9 en 21-7 veel te sterk voor Raplh Starren en Georgy van Soerland won met Dave Khodabux hun gemengd dubbel. De rest van de partijen ging dus verloren.

Snel vergeten en een week later proberen een goed resultaat tegen Smashing te boeken. Dat lukte want er Almere keerde met een 6-2 zege huiswaarts. Nog het vermelden waard was de tweede game die Georgy en Dave speelden tegen Lieke Maes en Roy Reijbroek. Dat werd een heel spannende 30-28 voor het team uit Wijchen. Aram won weer zeer eenvoudig zijn partij en dat deed ook Manon Sibbald.

Een week later kwam DKC op bezoek in de thuisbasis Sporthal Raggers. Met o.a. Mark Caljouw en Robin Tabeling in de gelederen werd er moeilijke pot verwacht. En dat werd het. Diede Odijk maakte haar opwachting en deed dat naar behoren. Daisy Bommeleijn bleek in 3 games net te sterk. Aram won opnieuw en dat deden ook Amy Tan, het dames dubbel Cheryl Seinen/Manon Sibbald en het gemengd dubbel Cheryl/Aram die Marlies en Robin wisten verslaan. Met 4-4 werden de punten verdeeld.

Amy, Yao Jie

Amy Tan en Jie Yao

De volgende wedstrijd was thuis tegen Van Zijderveld. Vanwege de niet fitte Manon mocht Sabine de Wit het opnemen tegen de Deense Iben Bergstein en die bleek te sterk. Aram won ook nu vrij gemakkelijk en Amy bracht voormalig Europees en 7-voudig Nederlands kampioene Jie Yao aan het wankelen. Amy verloor weliswaar de eerste game maar won de tweede. Ook in de derde game speelde Amy prima maar de ervaren Yao pakte met haar (toegestane) vertragingstactiek toch nog de winst. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 5-3 voor AviAir.

Een dag later stond alweer de wedstrijd in en tegen Barendrecht op het programma. Manon moest door een blessure afhaken en zou het lopende seizoen niet terugkeren in de hoofdmacht. Ditmaal was Kirsten de Wit aan de selectie toegevoegd en wist haar dubbel met Cheryl te winnen. Haar enkelpartij wist ze niet in winst om te zetten. Aram leed tegen Joran Kweekel zijn eerste verlies. Desondanks keerde AviAir met een 6-2 overwinning op zak huiswaarts. Van Zijderveld speelde deze speeldag knap gelijk tegen Duinwijck.

Beround

De eerste wedstrijd in oktober was de wedstrijd waarin Sebastiaan Li tegen FZ Forza Amersfoort zijn achillespees afscheurde. In het begin van de eerste game ging het fout en dat betekende einde seizoen voor Sebastiaan. Almere miste vanaf nu 2 basisspelers. Kirsten moest het onderspit delven tegen Mireille van Daal, Amy en Aram wonnen met gemak en ook de dubbels en mixen waren voor Almere. Eindstand 6-2 voor AviAir.

Na een onderbreking door de Yonex Dutch Open werd de competitie hervat met de wedstrijd tegen Hoornse BV. Met opnieuw Diede en nu ook Rosalie Teuben, Gita Djajawasita en Léon Nottelman in de gelederen. Diede moest in 3 games haar meerdere erkennen in Chloë Mayer maar Rosalie en Léon wonnen hun beide partijen. Amy en Aram wonnen hun enkelpartij. De dubbels waren voor Almere en de gemengd dubbels werden verdeeld wat weer een 6-2 overwinning opleverde.

Een tegenstander van formaat troffen de Almeerders in het laatste weekend van oktober. In Haarlem stond de wedstrijd tegen 25-voudig landskampioen Duinwijck op het programma. Al snel stond de regerend titelhouder op een 2-0 voorsprong na het verlies van beide dubbels. Maar Aram (21-1 en 21-6) en Amy trokken de stand weer gelijk. In een mooie partij won Léon in 3 games van Jerry Natenstedt en verloor Rosalie met het kleinst mogelijke verschil (21-19 en 22-20) van Stephanie Pieterz. Dat bracht de tussenstand op 3-3. Maar de 2 mixpartijen waren beiden in 3 games voor AviAir en dat betekende een mooie 5-3 zege voor het team van Erik Staats.

Manon, Ilse, Georgy

Manon Sibbald, Ilse Vaessen en Georgy van Soerland

De laatste wedstrijd in de eerste ronde van de competitie bracht AviAir in Roosteren. Bekend gebied voor Cheryl en Léon. Na een uurtje of twee rijden en het onderweg nuttigen van de door Amy meegebrachte versnaperingen maakte het team zich op voor de wedstrijd. Zowel Dave en Aram als Rosalie en Cheryl wonnen hun dubbel en dat deden Amy en Aram ook in hun enkelpartij. Rosalie kon het in 3 games net niet bolwerken tegen Frederika Lagerstedt en ook Léon ging ten onder na een knotsgekke 26-28 tegen Rick Steuten. De beide mixen waren weer voor Almere. Alvorens aan de lange terugreis werd begonnen eerst even de magen gevuld met een heerlijk broodje.

Haje

Na de matige start staat team 1 toch maar mooi op de 2e plaats in de eindstand van de eerste ronde. Een prima resultaat van het gehavende AviAir Almere. Dat betekende dat Almere alvast 4 bonuspunten kon bijschrijven voor de kampioenspoule.
Eindstand eerste ronde competitie

1. Le Credit Sportif Velo 9 51
2. AviAir Almere 9 46
3. BC Duinwijck 9 44
4. DKC 9 42
5. Hoornse BV 9 40
6. BV Van Zijderveld 9 33
7. FZ Forza Amersfoort 9 32
8. Goldinvestment Roosterse BC 9 29
9. BC Smashing 9 22
10. TFS Barendrecht 9 21

De nummers 1 t/m 5 plaatsten zich voor de kampioens- en 6 t/m 10 voor de handhavingspoule.
Een terugblik op het tweede deel van de competitie volgt binnenkort.

Victor

Tot nu toe 9 reacties op dit bericht. Reageer ook ↓.

 1. Henk Staats op 29-12-2019 om 11:27 uur

  Heel leuk Geert. En goed om de historie te behouden.

 2. Geert op 29-12-2019 om 14:02 uur

  Dank je Henk.
  Ik zal de traditie voortzetten en nog bedankt voor al die jaren die jij voor je rekening hebt genomen.

 3. Fred Faber op 29-12-2019 om 14:17 uur

  Wedstrijd eind oktober was toch tegen duinwijk ipv Hoornse?

 4. Geert op 29-12-2019 om 16:41 uur

  Hoi Fred.
  Dat staat er ook.
  Eerst Hoornse en in het laatste weekend van oktober Duinwijck.

 5. Fred Faber op 29-12-2019 om 16:44 uur

  Ok

 6. Fred Faber op 29-12-2019 om 16:48 uur

  Toch nog even gekeken er staat in Haarlem laatste weekend van oktober maar was in Almere

 7. Geert op 29-12-2019 om 17:17 uur

  Hoornse was thuis en Duinwijck was uit op 27-10-2018.

 8. Harold op 31-12-2019 om 11:14 uur

  Beste Geert, bedankt voor dit mooie artikel. Heb het met plezier gelezen.

 9. Geert op 01-01-2020 om 13:37 uur

  Dank je Harold.

Reageer op dit bericht (“AviAir Almere en de eredivisie in het seizoen 2018/2019 (deel 1) ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)