Badminton Vereniging Almere

De storm komt

Tijd tot code oranje: 9 uur. Het is 10 uur zondagochtend, de dag waarop Team 17 haar laatste wedstrijd speelt. Het team kende een rumoerige start, waarbij er uiteindelijk 3 dames het team hebben verlaten en er één voor terug is gekomen, hetgeen er voor gezorgd heeft dat de mediaan van de leeftijd lager is geworden dan het teamnummer. Naast rumoerig was de start ook gewoon goed, maar na vrijwel het hele seizoen de ranglijst aan te voeren, hangen er nu een voorlopige bronzen medailles om de nekken. Vandaag is er goede kans om dat brons te veranderen in goud. Met slechts 3 punten achterstand op de nummer 1, met een wedstrijd minder gespeeld, en 2 op de nummer 2, de tegenstander van vandaag, is 5-3 genoeg voor het kampioenschap. Tenminste dat zou het moeten zijn. Daar gaat het echter allemaal niet over op de gezamenlijke whatsapp groep. Het is 9 uur tot code oranje gaat de wedstrijd wel door?

Tijd tot code oranje: 8 uur.

De beslissing is gevallen, storm Ciara wordt getrotseerd en Team 17 verzamelt (een kleine 13 uur na de bardienst van gisteravond, wederom) bij de hal. Er heerst bij sommige spanning, sommige zijn stil voor de storm en sommige zijn simpelweg laat. Maar het is code geel, dus de reis richting Amersfoort wordt begonnen.

Tijd tot code oranje: 7 uur.

In de hal is er van de wind buiten weinig te merken. Maar ook hier broeit iets. Naast BAN 4, de tegenstander van Team 17, heeft ook BAN 5 nog kans om kampioen te worden, hun opgave is echter wel iets groter. Er moet met 8-0 gewonnen worden vandaag. Maar als dat lukt en BAN 5 pakt 4 punten, dan hebben ze vandaag 2 kampioensteams. Bij Team 17 tegen BAN 4 gaat het in ieder geval om de podium plaatsen. Beide teams kunnen 1ste, 2de en 3de worden. Het is spannend bovenin het klassement. Om de spanning er wat langer in te houden beginnen de teams met 1 baan, de heren mogen met hun dubbel de spits afbijten.

Tijd tot code oranje: 6½ uur.

Het is 1-0 voor BAN, de herendubbel heeft niet de vuist kunnen maken om de overwinning uit het vuur te slepen. Tot de 11 ging het beide games goed, maar daarna liep BAN bij ze weg. Er is echter nog geen reden tot paniek. In de thuiswedstrijd werd er met 5-3 gewonnen en daar ging de herendubbel, net als beide herensingles, ook verloren. De dames hebben toen alles gewonnen en het vertrouwen is er dat ze de damesdubbel, die ze het hele seizoen nog gewonnen hebben, ook dit keer wel zullen winnen.

Tijd tot code oranje: 6 uur.

Zoals het hele seizoen al het geval is, de dames stellen niet teleur. Hoewel het verschrikkelijk spannend was, winnen de dames in 3 games hun dames dubbel en trekken ze daarmee de stand gelijk 1-1.

Tijd tot code oranje: 5 uur.

De eerste herensingle wordt gewonnen door BAN. In een nagelbijtende 3de game weet Daan op 20-20 een enorme kans niet te verzilveren en verliest prompt ook beduusd het volgende punt. Hoewel dat net als bij het eerste verloren punt geen reden is tot paniek, is het jammer omdat het er duidelijk in had gezeten. BAN staat 2-1 voor en de druk ligt wederom op de schouders op de dames om de stand weer gelijk te trekken.

Tijd tot code oranje: 4½ uur.

Met een duidelijke overwinning waar de tegenstandster in de eerste game niet verder kwam dan 5 punten, laat Gwyneth zien dat als ze al druk voelt, die op de baan prima de baas is. Het was de tweede game wel iets moeilijker, maar ze is nooit in problemen geweest en trekt de stand wederom gelijk, het is 2-2. Bij een gelijke stand wordt er echter verloren, dus er moet wat aan het huidige patroon veranderen, anders kleuren de wolken donker op een toch al stormige dag.

Tijd tot code oranje: 4 uur.

De andere Daan weet het patroon te doorbreken. Na een zware 1ste game, waar hij de hele tijd voorstond, maar het pas in de verlenging (21-23) af wist te maken. Was de weerstand in de tweede game bij de tegenstander van BAN gebroken. Het is 2-3, Team 17 staat op voorsprong en er is een wedstrijd gewonnen die thuis verloren ging, de druk ligt dus nu bij BAN om het tij te keren.

Tijd tot code oranje: 3½ uur.

Ook Marisa weet in twee ogenschijnlijk zekere games haar wedstrijd te winnen. De vastberadenheid is van haar gezicht te lezen terwijl ze Team 17 aan een 2-4 voorsprong helpt. De overwinning is nu binnen handbereik, er hoeft maar één van de mixen gewonnen te worden. Thuis zijn die allebei gewonnen, dus dat moet kunnen.

Tijd tot code oranje: 2½ uur.

De eerste kans was voor de eerste mix. Maar waar Gwyneth en Daan in hun singles nog gedegen hun tegenstanders aan de kant wisten te zetten, lukt het in de mix niet. Ze weten hun stempel niet op de wedstrijd te drukken en daarmee brengt BAN de stand terug naar 3-4. Tegelijkertijd komt een doomscenario langzaam tot werkelijkheid als ook Marisa en Niels de eerste game verliezen.

Tijd tot code oranje: 2 uur en 10 minuten.

De hele zaal is doodstil terwijl Marisa en Niels de 2de game wel naar hun hand weten te zetten. De volgende game gaat bepalen welke van de twee teams kampioen wordt en minder belangrijk, of Marisa of haar mannelijke tegenstander het fanatiekst op de baan staat.

Tijd tot code oranje: 1 uur en 50 minuten.

Het is 16-15 BAN is nog 5 punten verwijderd van het kampioenschap, Team 17 6. Elk punt is nu een kleine overwinning en het is inmiddels niet meer de vraag wie beter kan badmintonnen, maar wie het best zijn zenuwen kan bedwingen. Er volgen nog 7 punten, waarvan 2 servicefouten, 3 of 4 juichkreten en anticlimactische uitbal die het kampioenschap een feit maakt.

Tijd tot code oranje: 1 uur en 45 minuten.

De shuttle is uit! Met 17-21 wordt de laatste game van het reguliere seizoen gewonnen en we mogen oprecht zeggen dat het tot het allerlaatste moment spannend was. Terwijl BAN teleurgesteld afdruipt viert Team 17 alvast een klein feestje. Wat kan ons nu nog gebeuren?

Tijd tot code oranje: 1 uur.

Tijdens het nazitten vraagt iemand van BAN het woord. Er is namelijk heugelijk nieuws. Er is een kampioensteam aanwezig en die wil hij graag een beker geven en in het zonnetje zetten. Het was tot het einde spannend, maar met een geuze inspanning is het ze alsnog gelukt. BAN 5 heeft met 8-0 gewonnen en is daarmee kampioen geworden. Na de plichtplegingen volgt een mededeling die een kleine domper in de feestvreugd brengt. Het is nog niet zeker of Team 17 of BAN 4 kampioen is geworden.

Tijd tot code oranje: 0 uur.

Terwijl er terug in Almere voor de hal van auto’s wordt gewisseld om met het team het seizoen af te sluiten door met zijn allen wat te gaan eten. Hangt er een enigszins verwarrende sfeer. “We zullen toch wel kampioen zijn?” Wat is er aan de hand? Er staat iets verkeerd ingevuld op toernooi.nl. In de vorige wedstrijd staat er een verkeerde naam en daardoor hebben we die wedstrijd officieel niet gewonnen. Het is een louter administratieve fout, we hebben een foto van het formulier waar het wel goed op staat en dat hoeft alleen nog maar even correct overgenomen te worden op toernooi.nl. Maar dat is nog wel iets waar de bond haar goedkeuring voor moet geven. Het is inmiddels code oranje, Ciara is een feit, maar het kampioenschap? Daarvoor moeten we nog even afwachten.

Tot nu toe 1 reactie op dit bericht. Reageer ook ↓.

  1. Gijs Berkelmans op 04-03-2020 om 15:49 uur

    Leuk stuk Daan, heb het met veel plezier gelezen

Reageer op dit bericht (“De storm komt ↑”)

(wordt niet getoond op de website)
(wordt aan uw naam gekoppeld)
(nee invullen)

Smilies

Richtlijnen voor reacties (uitgebreid)