Badminton Vereniging Almere

Competitie & toernooien

[Jeugd J3]

BVA neemt ieder jaar met meerdere teams deel aan de landelijke jeugdcompetitie. Jeugdspelers vinden het spelen van competitie erg spannend en leuk, en daarnaast gaan deze spelers door het spelen van de wedstrijden erg vooruit in het badmintonspel. Samen spelen met andere kinderen, leren omgaan met winst en verlies, nieuwe kinderen leren kennen, allemaal leerzame aspecten van het spelen van competitie. Daarom moedigen we het spelen van jeugdcompetitie erg aan. Er is geen extra contributie aan verbonden. Vanaf het moment dat kinderen trainen in de kleur groen wordt het spelen van competitie verplicht gesteld.

De jeugdcompetitie wordt ieder jaar gespeeld tussen september en maart. Dit jaar heeft de jeugdcompetitie een andere opzet. Er zijn 7 speelweken gepland tussen september en december en nog 6 speelweken tussen januari en maart. In de vakanties en rond de feestdagen worden geen wedstrijden gespeeld. In elke speelweek wordt een wedstrijd gespeeld tegen een jeugdteam van een andere vereniging. De thuiswedstrijden worden op zondagochtend gespeeld.

De teams worden samengesteld aan de hand van leeftijd en niveau. Dit is ook bepalend voor de poule waarin het team wordt ingedeeld. In een poule zitten maximaal acht teams. In het eerste deel van de competitie (t/m begin december) speel je tegen ieder team 1 keer. Dit kan een uit- of een thuiswedstrijd zijn. Hierna komt je team op een ranglijst en maakt de bond nieuwe poules op basis van die ranglijst. In het tweede deel (na de kerstvakantie) speel je een uit- en thuiswedstrijd tegen 3 andere teams in de nieuwe poule. Als jouw team de poule wint, ben je kampioen. Badminton Nederland heeft de ambitie de Nationale Kampioenschappen voor de Jeugdcompetitie (NKJC) te organiseren voor de categorieën D, C, B en A. De concrete invulling is echter nog onduidelijk op dit moment.

Competitie niveaus

Alle wedstrijden van de jeugdcompetitie zijn te vinden in het landelijke speelschema.

Interne competitie

Om jeugdleden die nog geen ervaring hebben met competitie kennis te laten maken met het spelen van competitiewedstrijden wordt ieder jaar een interne competitie georganiseerd. Aan kinderen, maar ook ouders, worden de competitieregels uitgelegd.

Toernooien

Naast de competitie kunnen jeugdspelers ook meedoen aan diverse jeugdtoernooien die door diverse verenigingen worden georganiseerd. Op een toernooi speel je in een weekend diverse wedstrijden tegen spelers van dezelfde leeftijd en niveau. Aan het einde van het toernooi is er in elke leeftijdsklasse en spelonderdeel één winnaar. Alle toernooien zijn te vinden op toernooi.nl.

Ook Almere organiseert een jeugdtoernooi, namelijk het Junior Master Toernooi Almere.

Youth Games

Sinds 1988 is onze vereniging jaarlijks een vaste deelnemer aan de zogenoemde Youth Games. Een soort jeugdolympiade voor de partnersteden van de gemeente Almere, zoals Aalborg, Lancaster, Rendsburg en Vaxjo, die door iedere stad eens in de vier jaar wordt georganiseerd. De vereniging neemt al deze jaren de badmintonorganisatie voor haar rekening. En ook niet onbelangrijk, sportief gezien grossiert onze vereniging in gouden en zilveren medailles.